Tujina

Le par dni po zapletu z droni, letališče Gatwick prodano francoskemu Vinciju

London, 27. 12. 2018 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
5

Francoska družba Vinci Airports bo nova večinska lastnica drugega največjega londonskega letališča Gatwick. 49,99 odstotka bo ostalo v lasti trenutnih lastnikov, družbe Global Infrastructure Partners. Vinci je za osmo največje evropsko letališče sicer odštel 2,9 milijarde funtov.

Le nekaj dni po tem, ko so preleti dronov za tri dni povsem ohromili promet na londonskem letališču Gatwick, je večinski delež letališča za 2,9 milijarde funtov (3,22 milijarde evrov) kupila francoska družba Vinci Airports.

Po pogodbi bo konzorcij, ki ga vodi ameriški investicijski sklad Global Infrastructure Partners (GIP), družbi prodal 50,01-odstotni delež letališča.

Posel uradno končan predvidoma po prvi polovici prihodnjega leta

Francoska družba je sporočila, da posel predstavlja eno redkih priložnosti. "Pridobitev tako velikega in kakovostnega letališča odlično odgovarja naši dolgoročni naložbeni strategiji," so zapisali v izjavi za javnost.

Michael McGhee iz GIP je dejal, da pričakujejo, da bo transakcija zaključena do sredine prihodnjega leta, medtem ko računajo na to, da bodo ohranili dosedanje vodstvo. Višje vodstvo Gatwicka bo po dogovoru ostalo na delovnih mestih, pri čemer bodo predsednik David Higgins, glavni izvršni direktor Stewart Wingate in finančni direktor Nick Dunn še naprej opravljali svoje naloge, poroča The Independent"Njihova osredotočenost očitno ostaja na tem, da po najboljših močeh poskrbijo za potnike," je še izpostavil McGhee.

Trenutni lastnik konzorcij GIP, ki je letališče Gatwick leta 2009 kupil za 1,5 milijarde funtov (1,67 milijarde evrov), bo po zaključku transakcije še naprej upravljal s preostalim 49,99-odstotnim deležem letališča.

Droni na letališču Gatwick
Droni na letališču Gatwick FOTO: AP

"Kot novi partner Gatwicka bo Vinci podpiral in spodbujal rast prometa, operativno učinkovitost in izkoriščal svoje mednarodno strokovno znanje pri razvoju komercialnih dejavnosti za nadaljnje izboljšanje zadovoljstva in izkušenj potnikov," pa je namene povzel Nicolas Notebaert, predsednik letališč Vinci. Prvi mož družbe je še dodal, da bo njihova celotna mreža z gatwiškim letališčem veliko pridobila, saj gre po njegovih besedah za enega od letališč z najboljšim managementom.

Z najnovejšo pridobitvijo Vinci upravlja s skupno 46 letališči v 12 državah, prek katerih skupno leti 228 milijonov potnikov letno. Nedavno je Vinci vstopil v lastniško strukturo letališč v Braziliji, na Japonskem in v Srbiji.

Družba Vinci Airports upravlja z več kot 40 letališči v Evropi, Aziji in Ameriki, s prevzemom Gatwicka pa bodo svojemu 'portfoliju' dodali še drugo največje britansko letališče. Letališče Gatwick je po številu potnikov osmo najbolj prometno evropsko letališče - preko njega letno leti 45,7 milijona potnikov in hkrati najbolj prometno letališče z eno vzletno stezo na svetu. Lani so zrušili rekord z 950 leti v enem dnevu.

Pred božično-novoletnimi prazniki popolnoma ohromljeno

Zaradi preleta dveh dronov je pred dnevi letališče Gatwick za tri dni popolnoma obstalo in zavladal je pravi kaos. Več kot 1000 letov je bilo preklicanih oziroma preusmerjenih, s tem pa je na letališču obstalo več tisoč potnikov.

Britanska policija je v povezavi z droni sprva aretirala par iz bližnjega Crawleyja, a se je kasneje izkazalo, da sta nedolžna. V nekaterih britanskih medijih so se pojavile celo domneve, da nevarnost dronov sploh ni obstajala, a je policija to zavrnila kot "slabo komunikacijo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
27. 12. 2018 21.36
+7
Upam da pridejo novi droni glede na onesnazevanje letal v celem letu ne onesnazi clovek tolk kot samo en polet
bogdajmir
27. 12. 2018 20.50
+7
dobra reklama, direktor in poddirektor sta se igrala z 2 dronoma, o letališču so poročali praktično vsi, pa se je hitro našel kupec
Ramzess
27. 12. 2018 21.03
+9
Ja, saj, javnost in mediji so ukvarjali z droni, zadaj pa so prodali pol letališča.
mojcd
27. 12. 2018 21.32
+8
butalistan
27. 12. 2018 22.31
+3