Tujina

FOTO: Ledeni urok v ZDA, Kanadi in na severu Evrope ne popušča, nekaj časa zaprto letališče v Glasgowu

New York / Glasgow, 29. 12. 2017 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Polarni mraz, ki je zajel ZDA in Kanado, ne popušča. Newyorčani bodo silvestrsko noč tako pričakali pri temperaturah krepko pod lediščem, v Kanadi takšnega mraza ne pomnijo že več kot 20 let. Obsežna snežna pošiljka je zaprla letališče v Glasgowu, tudi Veliki Britaniji pa arktična zima ne prizanaša.

Sever Združenih držav Amerike in Kanado so zajele rekordno nizke temperature, tamkajšnji meteorologi pa napovedujejo, da se bo polarni mraz nadaljeval tudi po novem letu. 

V nekaterih ameriških krajih so namerili tudi do -37 stopinj Celzija, poroča abc.net, kar je več od dosedanjega rekorda, ko so v New Hampshiru v Novi Angliji leta 1933 zabeležili -35 stopinj.

Brutalne vremenske razmere je za obračunavanje na družbenem omrežju Twitter že izkoristil ameriški predsednik Donald Trump. "Na vzhodu se obeta najhladnejše novo leto v zgodovini. Morda bi morali uporabiti malce dobrega starega globalnega segrevanja. Saj se spomnite, zaščita pred njim bi ZDA, ne pa tudi druge države, stala na milijarde evrov. Toplo se oblecite," je tvitnil.

Meteorološki observatorij iz ZDA je na Facebooku objavil video, na katerem Adam Gill na tla pljuskne vrelo vodo, a se ta nemudoma spremeni v sneg.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalci New Yorka bodo novo leto na slovitem Times Squaru tako dočakali v strašnem mrazu. Temperature bi se po napovedi lahko spustile do -12 stopinj Celzija, kar je precej pod povprečjem za ta letni čas.

V Washingtonu bo hladna fronta prinesla kakšen meter snega. Za nekatere predele so oblasti že izdale opozorila pred močnimi sunki vetra in hudim mrazom.

Polarne temperature so zahtevale že nekaj življenj. V Chicagu je v avtu zmrznil 62-letni domačin, medtem ko se je v Kansasu na poledenelem cestišču zgodilo več prometnih nesreč, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje.

Tudi v Kanadi mraz grize v kosti. Pri jezeru Ontario se bodo temperature spustile do -34 stopinj Celzija. Kanadske oblasti so zaradi ekstremnih temperatur za nekaj provinc izdale opozorila, tako nizkih temperatur in hudega vetra namreč niso imeli že od leta 1993. Ponekod bodo temperature nižje kot na Severnem tečaju.

Ogromna pošiljka snega je za nekaj časa zaprla letališče v Glasgowu. Odpovedani so bili vsi leti, poroča BBC. Letališče sedaj že obratuje, a še vedno prihaja do zamud pri nekaterih letalskih povezavah. Rumeno opozorilo velja za osrednjo in južno Škotsko, v Višavju se bo živo srebro spustilo do -12 stopinj Celzija.

Telegraph poroča o hudem mrazu, ki je zajel tudi Veliko Britanijo. Otoku 'grozi' ena najbolj mrzlih noči v zadnjem letu, sunki vetra bi lahko dosegli do 112 kilometrov na uro. Oblasti opozarjajo prebivalce, naj bodo previdni pri potovanjih, možni so tudi izpadi električne energije.

Polarna fronta, še dodajajo vremenoslovci, se sicer pomika višje proti severu Evrope.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prodanekure
29. 12. 2017 13.55
+3
panikaaa zima je tu..