Tujina

VIDEO in FOTO: Objavili posnetke preživelega dečka

Tripoli, 12. 05. 2010 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nesreči airbusa družbe Afrikijah Airways so umrle 103 osebe. Preživel je le nizozemski deček, ki ni v smrtni nevarnosti. Njegovi video posnetki in fotografije iz bolnišnice so že obkrožili svet.

Letalo libijske letalske družbe Afrikijah Airways, ki se je vračalo iz Johannesburga v Južnoafriški republiki, je okoli 6.10 strmoglavilo v bližini letališča v Tripoliju. Po postanku v Libiji naj bi letalo nadaljevalo pot na britansko letališče v Gatwicku.

Potniki različnih narodnosti, posadka libijska

Umrlo je 92 potnikov in 11 članov posadke, samo en potnik je preživel. Gre za desetletnika iz Nizozemske, ki je po besedah libijskega prometnega ministra Mohameda Zidana v bolnišnici, kjer se počuti dobro. Njegove fotografije in posnetek, kako leži v bolnišnici, so že obkrožile svet. Zdravniki pravijo, da ima nogi večkrat zlomljeni, a njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Preživeli nizozemski desetletnik
Preživeli nizozemski desetletnik FOTO: Reuters

Potniki so različnih narodnosti. Kot so sporočili iz letalske družbe, je bilo na letalu 58 Nizozemcev, šest Južnoameričanov, dva Libijca, dva Avstrijca, Nemec, Zimbabvejec, Francoz ter dva Britanca. Vsi člani posadke so bili Libijci. Nacionalnost 19 potnikov še ni znana.

Nizozemski premier Jan Peter Balkenende natančnih številk ali podrobnosti o preživelem nizozemskem dečku ni podal. Sporočil je le, da je bilo v letalu več deset Nizozemcev in da so na zunanjem ministrstvu oblikovali krizno skupino.

Med žrtvami ni Slovencev, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Slovenski premier Borut Pahor pa je libijskemu kolegu Al Baghdadiju Al Mahmudiju poslal sožalno brzojavko ob tragični letalski nesreči, v kateri je vsem prizadetim izrazil globoko sožalje v imenu slovenske vlade in v svojem imenu. Sožalje je libijskemu kolegu Musi Kusi izrekel tudi zunanji minister Samuel Žbogar. V pismu je zapisal, da je novico o letalski nesreči sprejel z globokim obžalovanjem. V svojem imenu in imenu ministrstva je libijskemu kolegu izrazil iskreno sožalje in ga zaprosil, da izraze sožalja in sočutja prenese žalujočim družinam preminulih.

Afrikijah Airways svojcem nudi brezplačen prevoz v Tripoli

Doslej je Afrikijah Airways na svoji spletni strani objavila pet sporočil o nesreči. ''Z žalostjo sporočamo, da je imelo letalo na poti iz Johannesburga med pristajanjem na letališču v Tripoliju tragično nesrečo. Svojcem in prijateljem žrtev izražamo iskreno sožalje. Reševalna akcija je zaključena, žrtve so prepeljali v različne mrtvašnice.''

Pri ugotavljanju identitete in narodnosti žrtev jim pomagajo južnoafriške oblasti in zaposleni na letališču. Zatem bodo obvestili sorodnike, ki jim bodo ob morebitnem potovanju v Tripoli nudili brezplačen letalski prevoz in nastanitev. Libijske oblasti jim bodo po prihodu v državo izdale vizume, pri čemer arabski prevod potnih listov ni potreben. Poudarili so še, da njihov ''glavni cilj ostaja preprečevanje tovrstnih nesreč in zagotavljanje varnosti''.

Letalo bi moralo leteti naprej v Gatwick

Libijski deček stoji ob mestu strmoglavljenja v Tripoliju.
Libijski deček stoji ob mestu strmoglavljenja v Tripoliju. FOTO: Reuters

Nesreča leta 8U771 se je zgodila med pristajanjem. Po besedah predstavnika družbe v Južnoafriški republiki Bonganija Sitholeja je letalo vrste airbus A330-200 trčilo ob tla blizu pristajalne steze. Eksplodiralo je in se popolnoma razletelo, je dejal neimenovani vir na letališču v Tripoliju.

Vzrok nesreče še ni znan. Je pa libijski prometni minister izključil možnost terorističnega napada. Letalo naj bi bilo skoraj novo, pa tudi vreme naj ne bi bilo krivo, saj je bilo v Tripoliju sončno. Črni skrinjici so našli, sledi preiskava.

Razmeroma mlada družba z novo floto

Iz Airbusa, kjer so izdelali letalo, so sporočili, da bodo nudili vso potrebno pomoč pri preiskavi nesreče.

Afrikijah Airways je bila ustanovljena leta 2001 in ima razmeroma novo floto. Hujših letalskih nesreč doslej ni imela.

S to libijsko družbo je do 8. oktobra lani sodelovala tudi slovenska Adria Airways, ki jim je oddajala letala z osebjem v najem. Letalo in člane posadke so imeli v Libiji približno tri leta in pol, letelo je v skladu s slovensko zakonodajo in je bilo ves čas pod nadzorom matične slovenske družbe. Trenutno v Libiji nimajo nobenega osebja.

Dejstvo je, da je število letalskih nesreč glede na gostoto zračnega prometa razmeroma majhno. Ob vsaki veliki tragediji v zraku pa vsaj za trenutek obstane ves svet. Najhujše letalske nesreče ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
13. 05. 2010 11.36
zanimivo je primerjat zelenico pred pentagonom kjer bi naj strmoglavil avion in to kar vidimo tu na fotkah
Snip84
13. 05. 2010 10.54
wow, edini preživeli....me spominja na film Unbreakeable.
Ferdo Crni
13. 05. 2010 10.42
Malce me skrbi tele nesreče letal tipa A330. Tudi tisto francosko nad atlantikom je bilo tega tipa, nesreča pa še vedno ni pojasnena. Prav dva tedna nazaj sem trikrat letel s tem tipom letala, ki drugače velja za sam vrh letalske tehnologije. ME prav zanima, kaj bodo rekle črne skrinjice, še posebej, če bodo uspeli rešiti še tiste iz Atlantika.
casu_marzu
13. 05. 2010 09.03
ni imel "srečo" ampak možnost da je preživel...
maksek
13. 05. 2010 07.46
VSAJ EDEN JE IMEL SREČO, ČE OSTALI NE
goso
13. 05. 2010 07.34
Ne vem zakaj krivimo pilote, saj niso samomorilci. Radi živijo. Pa še dva sta vedno. Družba nima veze, pilot vozi letalo , ne družba. Pa novo letalo. Ne razumem.
picajzel
13. 05. 2010 07.14
Čudeži se še dogajajo...
dark2000
12. 05. 2010 23.05
poopravek: nebo lepa ampak zanimiva(dobra) zgodba za vnuke ... da me nebote narobe razumel
dark2000
12. 05. 2010 23.04
po tem dogodku bi se deček zaslužu usej malo zasebnosti... drgač to pa pa lepa zgodba za vnuke nekega dne ;)
Pikica2010
12. 05. 2010 22.56
drži se deček!!! in čimveč miru pri okrevanju ti želim, ne pa nadležne fotografe in snemalce :(
coyoteugly82@gmail.com
12. 05. 2010 22.18
@quantum 12.05.2010, 21:19: Z čem se jaz ukvarjam ni tvoj problem. Pa poglejmo, sicer ne pravim, da so omenjene družbe slabe, niso pa boljše od Adrie, kot si to namigoval ti... South African Airways - deset nesreč Kenyan Airways - dve nesreči Ethiopian Airways - štiri nesreče, danes več kot vzgledni Royal Air Maroc - tri nesreče TunisAir - nobene nesreče EgiptAir - devet nesreč Air Algerie - tri nesreče Senegal Airlines/Air Senegal International - ne letijo več Arik Air - prosim te lepo, malo si preberi kaj pravijo o njih Air Mauritius - čestitam na tem Air Austral - uradno je to Francija, a ne ;) Air Seychelles - ena manjša nesreča, brez žrtev Air Botswana - ena nesreča, kjer je nezadovoljen pilot poletel in se zabil v dve letali na zemlji. Celotna flota Air Botswane je takrat bila uničena, pilot je seveda umrl Air Namibia - šest nesreč, od tega 3 s smrtnimi žrtvami Air Madagascar - tri nesreče Koliko pa je takih prevoznikov, ki ne smejo v Evropo? Pa niso vsi cargo prevozniki. Saj ne rečem, AA je padla 3x, samo govoriti, da so afriški prevozniki boljši od Adrije je debilno, ko pa vemo, da je hujša od Afrike edino še ex SSSR, po varnosti seveda...
28041997
12. 05. 2010 21.54
srećno poba!!!!!!!!!!!!!!!!
nimus
12. 05. 2010 21.51
in kje je tukaj zasebnost sramota za bolnišnico....
due
12. 05. 2010 21.51
izjava pilotov, ki so sodelovali s to letalsko družbo: dogodek nas ne preseneča. to pove vse o tej letlaski družbi. posredno je krivo vodstvo družbe za nesrečo.
quantum
12. 05. 2010 21.19
@coyoteugly82 Ne, ni bilo namenjeno tebi. Vsekakor se bolje spoznaš. O tem ni dvoma. Nam zaupaš s čim se ukvarjaš? No pa poglejmo: South African Airways, Kenyan Airways, Ethiopian Airways, Royal Air Maroc, Tunisair, EgiptAir, Air Algerie, Senegal Airlines, Arik Air, Air Mauritius, jih je že deset? Air Austral, Air Seychelles, Air Botswana, Air Namibia, Air Madagascar, ...
Roxy79
12. 05. 2010 21.19
Nemogoče da je bilo letalo tip AIRBUS. Ponavad ste zmer šimfal čez ruska letala....
Vesna Žnidar 1
12. 05. 2010 21.13
Bogi revček...upam da si bo hitro opomogel...božček mali
roxie
12. 05. 2010 21.09
O.K. res pa ni lepo da ga snemajo čist bogega pa slikajo pa je po celem svetu to!
hispeed
12. 05. 2010 21.04
faca4321 in Floww: če sta pilota ne lažita o svojih plačah, če pa nista pa ne verjet kar slišita od pilotov! Ti podatki so točni za pavšale, kar pa dejansko dobijo na račun je pa 2-3x večje zaradi vseh dodatkov. Npr pilot dobi za vsak polet plačano dnevnico, kot bi šel na službeno pot, plačano ima malico, čeprav je kosilo v restavraciji na račun Adrie, pa še malico na avionu. O ostalih stvareh pa ne bi na tem forumu.
skydrol7
12. 05. 2010 20.29
glej , ta polemika koliko zasluzi pilot / co - pilot letala je odvec piloti so visoko kvalificirano osebje , ki so vlozili mnoga leta za izobrazbo za ta poklic na delu so odgovorni za svoje potnike in posadko vkljucno za zelo draga letala........ je pa res da razlicne let. druzbe nagradijo svoje pilote po svoji placilni strukturi... najbolj je vazno da imas zadovoljno posadko pri kontrolah letala ...moje misljenje .... lep pozdrav