Tujina

Leto po napadih: stevardesa, ki je postala simbol terorja, spet v Bruslju

Bruselj, 22. 03. 2017 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kamera jo je ujela, ko je ranjena in nemočna sedela na plastičnih stolih bruseljskega letališča. Fotografija je v nekaj urah obšla svet in stevardesa Nidhi Chaphekar je postala poosebljenje bruseljskega dneva groze. A njene poškodbe so bile veliko hujše, kot je razkrivala. Čakali so jo meseci okrevanja. Po enem letu se je vrnila v Bruselj.

Danes 41-letna stevardesa Nidhi Chaphekar je ženska na fotografiji, ki je po napadih v Bruslju obšla svet. S krvavim obrazom, prahom v laseh in v raztrganih oblačilih je nejeverno zrla v kamero gruzijske novinarke Ketevan Kardave. Nekaj trenutkov prej jo je bombna eksplozija odnesla več metrov dalje, v njeno telo pa so se zarili ostri delci.

Njena ura se je nekaj trenutkov po drugi eksploziji ustavila.
Njena ura se je nekaj trenutkov po drugi eksploziji ustavila. FOTO: AP
22. marca 2016 se je Nidhi Chaphekar pripravljala na polet v Newark, dan prej je priletela iz Mumbaja. "Videla sem, kako se je razstrelil prvi samomorilski napadalec, a nisem uspela ugotoviti, kaj se dogaja," je povedala v pogovoru za CNN. Želela je pomagati, a jo je sodelavka zadržala. Nekaj trenutkov kasneje je odjeknila nova eksplozija. "V trenutkih med napadoma, v teh nekaj sekundah, so ljudje začeli bežati v vse smeri. Tisti, ki niso našli izhoda, so tekli proti nam, jokali, vpili," je obujala spomine. Druga eksplozija jo je vrgla več metrov naprej. "Pristala sem na nogah, nato sem padla. Takrat sem dobila ureznino na glavi," je povedala.

Poskušala se je premakniti, ni šlo. Zaradi dima ni videla ničesar. "Govorila sem si: Nidhi, premakni se. A nisem mogla, moje noge so bile preveč šibke," je opisovala trenutke groze, ki jih kar ni hotelo biti konec. Na srečo je uspela ustaviti vojaka, ki je tekel mimo, in ta ji je pomagal na stol.

Z letališča so jo odpeljali v bolnišnico in šele takrat je lahko svojo družino – moža, 15-letnega sina in 11-letno hčer – obvestila, da je preživela. To je bilo devet ur po napadih. Fotografija, ki je v urah pred tem obkrožila svet, jih je dosegla prej. "V teh devetih urah je slika dajala upanje mojima otrokoma. Na njej ni videti, kako zelo sem poškodovana. Kaže, da sem še vedno tu. Še vedno živa. Sedi. Vse je v redu z njo. Obvezali jo bodo in bo spet z nami," je pripovedovala.

Nidhi Chaphekar, ki jo čaka še nekaj operacij, pravi, da bi rada spet opravljala delo stevardese.
Nidhi Chaphekar, ki jo čaka še nekaj operacij, pravi, da bi rada spet opravljala delo stevardese. FOTO: AP

V resnici so bile poškodbe mnogo hujše, kot je bilo videti na posnetku. Bila je opečena, krvavela je, imela je nalomljeno kost v nogi, v njeno telo se je zarilo več kovinskih drobcev, eden jo je zadel v oko. Kar 23 dni so jo zadrževali v umetni komi, njen mož je bil ves ta čas ob njej. Ko se je sredi aprila končno prebudila, najprej ni vedela niti, kaj se je zgodilo, niti, kdo je. Miniti je moralo še nekaj dni, da se ji je spomin dokončno povrnil. V naslednjih mesecih je imela več operacij tako v Belgiji kot doma v Indiji. Nekaj jih še čaka. Kljub temu upa, da bo že kmalu spet lahko letela.

S Ketevan Kardavo je navezala stike, hvaležna ji je za fotografijo. Danes sta prijateljici. Pred dnevi, ko se je Nidhi Chaphekar prvič vrnila v Bruselj, jo je tam pričakala tudi novinarka.

Vrnila se je, da bi se poklonila tistim, ki so imeli manj sreče kot ona. V napadih je umrlo 32 ljudi, več kot 300 je bilo poškodovanih. Številni so bili danes med udeleženci  spominske slovesnosti na letališču Zaventem. Tudi ona. V ponedeljek pa sta jo sprejela belgijski kralj Philippe in kraljica Mathilde. "Zdaj na ve skupaj gledam kot na priložnost, da dam ljudem upanje. V življenju so vzponi in padci. Je kot vrtiljak, zdaj si na vrhu, zdaj si na dnu. Enkrat gre hitro, drugič počasi," pravi. "Ljudem bi rada povedala, da sami ne moremo preživeti. Ob sebi potrebujemo drugo osebo. Naše preživetje je odvisno od preživetja drugih. Sejati moramo semena ljubezni in sočutja. Zalivati jih moramo z zvestobo in odnosi. In obirati prelepe sadeže miru in napredka," je zaključila pogovor.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
23. 03. 2017 11.15
+3
Simbol- terorja, ali žrtev terorja? Sem šel prebrat članek, če ni ona metala bomb, da se prepričam...
gripson
22. 03. 2017 21.22
+14
Glede na razvoj dogodkov bomo vsi enkrat migranti. Le z eno razliko - mi verjetno ne bomo terorizirali nove domovine....
tomi.passion@gmail.com
22. 03. 2017 18.04
-10
Zanimivo, vedno postane simbolj nekega trpljenja ženska, ki vedno preživi, medtem pa so mrtvi, predvsem, če gre za moške, pač potrošni material.
proofreader
22. 03. 2017 17.12
+0
Morda bodo ZDA bolj pozorne, kaj počno po svetu, katere vlade rušijo in koga sponzorirajo.
SAF1
23. 03. 2017 12.41
+1
Nikoli ne bo tako, če ni v njihovo korist. Najbolj pa mi gre na živce, ker se Američani vtikajo v druge države, ker jim drugi dovolijo.
PejtGaPogledatBrane
22. 03. 2017 16.10
-9
SVET ZGROŽEN ZARADI FOTOGRAFIJE RANJENE STEVARDESE. KAJ PA FOTOGRAFIJE MRTVIH OTROK V IRAKU, AFGSNISTANU, JORDANIJI, SIRIJI...NAROBE SVET!
trumpet2018
22. 03. 2017 15.07
+34
po eni strani podpirate žrtve terorizma in kažete določeno empatijo, po drugi strani pa podpirate nadaljne migrantske tokove. to ne gre skupaj. eno izključuje drugo. Treba je definirati sovražnika in se postaviti na pravo stran.
mikica247
22. 03. 2017 15.48
-17
Migrantski tokovi nimajo zveze s tem !!! Zapomni si ze enkrat. S tem imajo veze teroristi, ljudje z zli nameni in izmecki clovestva.
dr.dare
22. 03. 2017 15.54
+9
veš da nimajo napadalci so bli staroselci belgijci
mikica247
22. 03. 2017 15.59
-28
Pa kaj hocete rect, da so vsi migranti teroristi? Bravo res. Cestitam. Sej se bo prisel cas ko bos tudi ti migrant. Upam da nisi izmecek clovestva in bos postal terorist.
appollyon
22. 03. 2017 16.07
+6
dr.dare
22. 03. 2017 16.19
+5
slayer2
22. 03. 2017 17.14
+13
mikica,zakaj bi pa jaz postal migrant,hočeš povedat,da nas bodo tako opevani begunci preplavi in zasedli naše ozemlje?!!! Me prav zanima tvoj odgovor na to!!!
1airbus
22. 03. 2017 19.43
-2
šlajer,po vsej vrjetnosti bos migrant,ker se bos bal za svojo rt in bos odletel,pa ne samo ti in kot kaže gre vse v to smer.