Tujina

'Levi populist s karizmo': dosežki, norosti in napake Huga Chaveza

Caracas, 07. 03. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Manj revežev, več infrastrukture, boljše zdravstvo, a vase zaprta država, katere obstoj je odvisen od nafte. Vse to je zapuščina Huga Chaveza.

Hugo Chavez
Hugo Chavez FOTO: Reuters

Venezuelski voditelj Hugo Chavez je izgubil boj z boleznijo. Po njegovi smrti pa je nastopil čas za oceno njegove zapuščine.

Njegovo osebnost je po mnenju poznavalcev precej dobro opisal zdravnik, ki je postal znan po tem, da je napovedal, da bo Chavezova bolezen zanj usodna. Jose Rafael Marquina je dejal, da se Chavez z boleznijo spopada tako kot vseh 14 let z vodenjem države – z improvizacijo.

Chavez je bil več kot znan po sprejemanju nepredvidljivih in hitrih odločitev, ki so včasih nastale kar med njegovo tedensko televizijsko oddajo, znano kot 'Halo, predsednik', ki ni imela nikoli vnaprej napisanega scenarija.

Še posebej nagnjen je bil k hitrim popravkom ekonomske politike, ki so vključevali devalvacije valute, nacionalizacijo zasebnih podjetij ali uravnavanje inflacije s plačami javnih uslužbencev. Dolgoročne strukturne gospodarske reforme ga niso zanimale.

Rezultat pristopa, ki bi ga lahko poimenovali gašenje požara, pa je bilo nenadzorovano javno zapravljanje in gospodarstvo z vse slabšimi rezultati.

Zahvaljujoč njegovim socialnim programom, so od venezuelskega naftnega bogastva reveži sicer res imeli nekaj več kot v času, ko so državi vladale tako imenovane elite, a obstaja precej velik sum, da so šli kupi denarja v nič po zaslugi nesposobnosti, ocenjujejo pri BBC.

Finance niso bile nikoli Chavezova močna stran. Ko je leta 2007 slišal, da se bliža gospodarska kriza, je na televiziji dejal, da se bo pozanimal, kako deluje centralna banka. Med učenjem je uničil likvidnost banke, medbančna obrestna mera pa se je povečala za 120 odstotkov, preden je bilo učenja konec.

Bolje kot leta 1998?

Če se je Chavez kdaj česa bal, je bila to nemoč. Zato ni nikoli želel, da bi njegovo ljudstvo videlo, kako trpi zaradi raka, je razkrila argentinska novinarka Olga Wornat. Ko je ugotovil, da se je rak vrnil, naj bi se nenehno spraševal, zakaj on. Strmel naj bi v ogledalo in nenehno ponavljal to vprašanje, ko so bolečine postale prehude, pa naj bi ogledalo končalo v koščkih.
V 14 letih oblasti Huga Chaveza je venezuelski bolivar izgubil 90 odstotkov vrednosti, nafta pa se je podražila za desetkrat. Oba dejavnika sta pripomogla k velikim količinam bolivarjev, ki so se na račun nafte stekali v venezuelsko blagajno.

Denar je Chavezu omogočal, da je zajezil revščino, brezposelnost in zadovoljil svojo volilno bazo z boljšo infrastrukturo, zdravstvom in šolstvom. Našteto je tudi največji dosežek njegovega vladanja.

Nakup bencina je v Venezueli denarnici več kot prijazen. Za liter je treba odšteti 0,097 bolivarja ali nekaj evrskih centov. Cena je zamrznjena od leta 1996. Podražitev pa je tabu v spomin na dogodke iz leta 1989, ko je vlada Carlosa Andresa Pereza cene goriva dvignila za 30 odstotkov, v surovo zadušenih protestih pa je umrlo na stotine ljudi.

V času vladanja Chaveza, ki se je na vrh države povzpel leta 1999, se je neenakost v Venezueli zelo zmanjšala. Sodeč po Gini koeficientu, je porazdelitev dohodka najbolj pravična v regiji.

Težava pa je, da v času, ko je Chavez delal na pravičnejši porazdelitvi torte, ta ni postajala večja, ampak manjša.
"Venezuela je peta največja ekonomija v latinski Ameriki, a v zadnjem desetletju je beležila najslabšo rast BDP," pravi Arturo Franco s harvardske univerze.

Je pa seveda vprašanje, kako se uspeh meri, dodaja Franco.
Če gre za primerjavo življenjskega standarda revnejših pod Chavezom v primerjavi s tistim pod skorumpiranim dvostrankarskim sistemom, potem se jeziček na tehtnici prevesi v korist Chaveza.

Ko pa gre izključno za primerjavo gospodarskega razvoja v primerjavi z Brazilijo ali Kolumbijo v enakem časovnem obdobju, pa je slika precej slabša.

Še posebej, če upoštevamo, da se je cena nafte v času od Chavezove prve izvolitve zvišala za desetkrat.

Venezuelci žalujejo.
Venezuelci žalujejo. FOTO: Reuters

Spodleteli Chavezov poskus, da bi venezuelsko ekonomijo naredil bolj raznoliko, ostaja največja težava države. Polovica prihodkov države je vezana na naftno industrijo, večinoma se v proračun stečejo prek državne družbe PDVSA.

Nadzor nad družbo je Chavezova vlada prevzela leta 2003 in po stavki odpustila še 40 odstotkov zaposlenih. Od takrat je družbo le izkoriščal, trdijo kritiki, denar se je stekal v socialne programe, s katerimi je ohranjal mir, podjetje pa je počasi propadalo, saj nikoli ni bilo denarja za naložbe. Dokaz tega naj bi bila lanska eksplozija v rafineriji Amuay, ki je razkrila zanemarjanje varnostnih ukrepov in nujnih investicij v infrastrukturo venezuelske naftne industrije. V eksploziji je umrlo 42 ljudi.

Koliko denarja je v teh letih zapravila Chavezova administracija, sicer ni mogoče reči, je pa Reuters septembra lani objavil posebno poročilo o državni družbi Fonden, preko katere naj bi se v Venezueli izvajalo okoli dve tretjini investicij.

Poročilo pravi, da je Fonden od ustanovitve leta 2005 pogoltnil okoli 100 milijard dolarjev državnih prihodkov iz naslova nafte, v času investiranja pa za seboj pustil kopico napol praznih stavb, tako stanovanjskih kot nikoli zagnanih ali opuščenih tovarn.

V kampanji za zadnje volitve, na katerih je zmagal oktobra lani, je Chavez napovedal izgradnjo stanovanj za najrevnejše, do konca leta 2018 naj bi jih postavili tri milijone. S tem bi nadaljeval že začet proces izgradnje stanovanj, ki je močno povečal javno potrošnjo, seveda pa ustvaril tudi velika pričakovanja med tistimi, ki bi bili do teh stanovanj upravičeni.

Chavez je sicer vedel, kako se prikupiti volivcem. Po podatkih ameriške banke Merrill Lynch je država v letu pred volitvami svoje izdatke povečala za 30 odstotkov.

Je pa to precej prizadelo javne finance. Proračunski primanjkljaj naj bi znašal že 12 odstotkov BDP.

Po podatkih Svetovne banke je venezuelska ekonomija leta 2012 zrasla za pet odstotkov, a že za letos je napoved rasti le 1,8-odstotna, nekateri pa napovedujejo, da bo država že letos zdrsnila v recesijo.

In kako je Chavez financiral svoj predvolilni nakupovalni pohod? Vsekakor ne s pomočjo tujih investitorjev, ki se države na široko izogibajo, tudi 20-odstotna inflacija ni bila v pomoč.
Chavez se je tako zatekel k najemanju visokih posojil, še posebej na Kitajskem.

Venezuelski minister za nafto Rafael Ramirez je septembra 2012 priznal, da gre tretjina venezuelskega dnevnega izvoza nafte na Kitajsko za servisiranje dolga.

Chavezovo zapravljanje se sicer ni končalo na domačem pragu, na ta način je širil tudi svoj vpliv v regiji. Države, ki so prejemale njegove drobtinice, pa upajo, da dobrot po njegovi smrti ne bo konec.

Američani: Ne bomo ga pogrešali

S prijateljem Raulom Castrom
S prijateljem Raulom Castrom FOTO: Reuters

Če številni Venezuelci za umrlim predsednikom jočejo na ulicah, številni pa se njegove smrti malo bolj potiho veselijo, pa Američani dejstva, da Chaveza ne bodo pogrešali, ne skrivajo.

USA Today piše, da je bil Chavez tisti karizmatični voditelj, ki je fanatično oboževal Fidela Castra, v ZDA je usmerjal strupene besedne puščice, državljane pa prisilil, da so tiho in ponižno živeli s svojo "demokratično" izbiro.

Chaveza opisujejo kot tipičnega politika južne Amerike, ki je na oblast najprej prišel na demokratičnih volitvah, nato pa se je začel vesti kot diktator in v svojih rokah zbral vso moč in premoženje. Kot upravljavec tega premoženja pa se ni najbolje izkazal.

Saj ne, da južna Amerika tega ni videla že prej, še pišejo pri USA Today in spomnijo na Argentino, ki je bila pred drugo svetovno vojno bogata tako kot ZDA. Do dneva, ko so se znebili Juana Perona, populista Chavezove vrste, je država postala revna kot cerkvena miš.

Chavezovemu nasledniku napovedujejo, da vsekakor ne bo dosmrtni predsednik. Nekaj, kar je v regiji poskušal marsikdo. Na primer v Braziliji, Boliviji, Nikaragvi, Ekvadorju in Argentini. Vsi so bili enako ambiciozni kot Chavez, niso pa imeli njegove karizme ali nafte, zato so se morali predčasno posloviti.

In kakšna je Venezuela, ki jo bo prejel Chavezov naslednik? Z manj reveži kot pred njim, z boljšo infrastrukturo, izobrazbeno strukturo in z boljšim zdravstvom. A odvisna od nafte kot še nikoli, gospodarsko in finančno nestabilna ter brez karizmatičnega voditelja, ki je poosebljal državo in njeno ljudstvo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ježika21
08. 03. 2013 09.16
+2
takoj ko bo venezuela pod taktirko nove lutke iz bele hiše ki bo "demokratično" izvoljena s 120% udeležbo privatizirala nafto bo venezuela postala svetel vzor "demokracije" v LA in svetu to da bodo potem venezuelčani za svoje delo zahtevali pošteno plačilo bodo nove teroristične grožnje ki jih bo ministerstvo za domovinsko varnost s svojo izpostavo CIA-e temeljito preučilo in nevtraliziralo in s tem omogočilo nadaljni razvoj demokracije v tem delu sveta ------------------------------------------------------ vse slišano vse videno vse prežvečeno irak libija še dobro da vsaj ahmmadineđad ostaja
Ferdo Crni
08. 03. 2013 08.20
-4
Meni je bil legendarni Španski kralj Huan Carlos, ki je Chavezu, ko je ta neprestano prekinjal španskega premieja z bebavimi medklici, dejal :"Shut up"!!!!!! Vse pove udeležba na pogrebu - Ahmanideđad, Lukašenko, Castro..... Samo še Janković se manjka.
janez6bbbbb
08. 03. 2013 09.19
-1
USS_Enterprise
07. 03. 2013 20.11
-8
očitno si bom moral spremenit avatar, ker zgleda da minusi letijo zarad tega, ne pa zaradi dejanske vsebine komentarja... ne sodit knjige po platnicah, fantje
Virtuoz12
08. 03. 2013 04.42
+6
Brez skrbi smo prebrali tvoje komentarje pa vseeno minus dobiš tako da se nehaj tolažit. Raje nadgradi, ne to ni prava beseda, saj nimaš kaj nadgraditi. Priporočam ti da začneš poučevati o svetu, življenju, od ničle 0. Samo prijateljski nasvet. Lep pozdrav.
olyca
07. 03. 2013 19.36
+8
Shavez legenda, ni se prodal za gnili kapitalizem in ameriške sanje. Lepo je bilo povedano glede Jugoslavije in Slovenije, "IZ KRALJEVINE NA BERAŠKO PALICO".
realist2
07. 03. 2013 17.54
+13
Se vidi da je članek prekopiran iz pro-ameriškega portala...
realist2
07. 03. 2013 17.53
+11
"Chavezovemu nasledniku napovedujejo, da vsekakor ne bo dosmrtni predsednik. Nekaj, kar je v regiji poskušal marsikdo. Na primer v Braziliji, Boliviji, Nikaragvi, Ekvadorju in Argentini. Vsi so bili enako ambiciozni kot Chavez, niso pa imeli njegove karizme ali nafte, zato so se morali predčasno posloviti." Sem mislil da so jih pol likvidirale ZDA...
ferencz 1
07. 03. 2013 17.49
+15
imperialsitični američani pa v jok, ker jim je vzel nafto in nacionaliziral njihova podjetja in vrtine!
ferencz 1
07. 03. 2013 17.48
+11
Venezuelski TITO!
nevski
07. 03. 2013 16.37
+7
Najprej, Chavez je bil vojak in ne ekonomist, zato je tudi razmišljal kot vojak in se hitro prilagajal okoliščinam. Strategijo pa je imel dolgoročno. Chavez je izkoristil prihodke nafte, da je pomagal latinsko ameriškom državam odplačati oderuške dolgove do ZDA in IMF in se tako otresli velikega bremena. Neoliberalizem in IMF sta Argentino leta 2001 spravili v bankrot. Chavez je z naftnim denarjem dal Latinski Ameriki nov zagon in danes je to regija novih ekonomskih velesil, predvsem Brazilija. Chavezov dolgoročni načrt je bil postaviti Latinskoameriško gospodarstvo na noge, da bi se otresli odvisnosti od ZDA in EU, saj je za Venezuelo dovolj velik trg Latinska Amerika sama, pa tudi nove velesile kot so Indija, Kitajska in Rusija. Venezuela je res še predvsem odvisna of nafte, vendar je Chavez postavil temelje za razvoj kmetijstva in industrije, tako da bo z leti Venezuela vse manj odvisna od izvoza nafte, če bojo razvijali te panoge naprej.
janez6bbbbb
07. 03. 2013 14.11
+4
Realni BDP je v Venezueli v letih 2004- 08 rastel s povprečno 10,3% na leto, je navedeno na spletni strani Economista. Inflacija je bila pri okoli 20%. Na Wikipediji najdemo podatek, da je realni BDP v letih 2003 - 2007 rastel z 7,6%, inflacija pa 20,1%, junija 2007 pa je brezposelnost bila pri osmih procentih. Zadnjič se je venezuelsko gospodarstvo skrčilo zaradi protestov opozicije in stavke v naftnem sektorju , ki je ohromila izvoz nafte. To je bilo leta 2003. Odstotek ljudi v revščini je tudi padel in sicer s 43,9% pred Chavezovo dobo, na 30,4% konec leta 2006. Sem ni vštet lažji dostop revnega prebivalstva do zdravstvene oskrbe in do izobrazbe. Hugo Chavez je torej malo težko spravil Venezuelo na beraško palico. Se bo pa gotovo našel kdo, ki bo, če bo letos Venezuela zapadla v recesijo, za vse obtožil Chaveza. Pa če je padec BDP v ZDA ob istem času 20%.
Feinstein
07. 03. 2013 13.32
-16
Tudi mi imamo vse to. Zastonj zdravstvo, šolstvo. Kaj še hočemo...?
janez6bbbbb
07. 03. 2013 14.10
+7
janez6bbbbb
07. 03. 2013 14.11
+8
ozrenac5
07. 03. 2013 14.17
+13
jst dajam 28€ za dodatno zavarovanje (ki je itak obvezno, če ne si ga naskral v lekarni), ehrlich nevem skje tebi da je zastojn...
acim
07. 03. 2013 14.21
+11
Ta ehrlich očitno še zmeraj živi na drevesu.
[]_[]
07. 03. 2013 17.31
+4
Virtuoz12
08. 03. 2013 04.48
+2
kataklyst
07. 03. 2013 11.59
+21
ne razumem kaj bi bilo narobe če je država odvisna od SVOJE nafte? od česa smo vse mi odvisni, od razpadajoče EU, od razpadajočih domačih firm, od nesposobnega parlamenta od 91' naprej. in zdej boste vi na 24 ur pametval kako je hugo chavez nategnu venezuelo! sram vas je lahko!!
fjozef
07. 03. 2013 13.26
+2
Kaj pa mi, od česa smo mi odvisni. Od propadajoče države?
janez6bbbbb
07. 03. 2013 14.11
+5
janez6bbbbb
07. 03. 2013 11.38
+3
Realni BDP je v Venezueli v letih 2004- 08 rastel s povprečno 10,3% na leto, je navedeno na spletni strani Economista. Inflacija je bila pri okoli 20%. Na Wikipediji najdemo podatek, da je realni BDP v letih 2003 - 2007 rastel z 7,6%, inflacija pa 20,1%, junija 2007 pa je brezposelnost bila pri osmih procentih. Zadnjič se je venezuelsko gospodarstvo skrčilo zaradi protestov opozicije in stavke v naftnem sektorju , ki je ohromila izvoz nafte. To je bilo leta 2003. Odstotek ljudi v revščini je tudi padel in sicer s 43,9% pred Chavezovo dobo, na 30,4% konec leta 2006. Sem ni vštet lažji dostop revnega prebivalstva do zdravstvene oskrbe in do izobrazbe. Hugo Chavez je torej malo težko spravil Venezuelo na beraško palico. Se bo pa gotovo našel kdo, ki bo, če bo letos Venezuela zapadla v recesijo, za vse obtožil Chaveza. Pa če je padec BDP v ZDA ob istem času 20%.
janez6bbbbb
07. 03. 2013 11.39
+5
ker nekateri očitno nočejo vidt kaj je storil, očitno nekateri ne vedo kaj in kako je iblo prej:)
Martian
07. 03. 2013 11.18
-8
to morš bit pa res en strokovnjak....da pri toliko nafte..narediš tak puf...
janez6bbbbb
07. 03. 2013 11.22
+10
ubogi ste ljudje, res, drugače je pa kreditiru pol južne amerike zadnja leta:)
Martian
07. 03. 2013 11.27
-11
seveda je kreditiral..sej zarad tega so ga pa radi imeli..podporo je kupu ..medtem mu je pa njegova država propadala..
Ziggi
07. 03. 2013 11.28
+3
janez6bbbbb
07. 03. 2013 11.38
+5
poltergeist90
07. 03. 2013 11.12
+8
baje da ima venezuela 6 urni delavnik......kolko držav ima tako ????
poltergeist90
07. 03. 2013 11.11
+8
fora ni v denarju ko vsi pljuvate po kapitalizmu ampak v svetovni prevladi....kdo mislite da stoji za enimi in istimi korporacijami eni in isti ljudi....ti ljudi imajo celo hirarhijo pod sabo po vseh državah od lokalnih mafij do vseh ostalih. kapitalizem so si prilagodili k svojimi potrebam. ti omenjeni imajo TOLIKO denarja da si lahko vsaki dan rit in nos z njim brišejo najmanj za 1000 generacij denarja ki bi lahko z njim preživele to so že triljoni in ne miljarde. svet je samo njihovo igrišče vsi ostali smo pa le figurice na igrišču s katerimi se igrajo. vprašanje je vedno isto: Zakaj to ljudje vse to pustijo ? ker so jim vcepili apatičnost, melanholijo v njihove tumaste glave.
Bojan-F
07. 03. 2013 11.00
+1
Admin ... ti mene ljubiš jako selektivno!
mala.rodriguez
07. 03. 2013 10.48
+4
Dobro, da nimamo nafte pri nas, ker bi se v parlamentu pobili zanjo hahahahahahahhaha
Bojan-F
07. 03. 2013 10.42
+6
Ne moreš verjeti! Enim se zapiše "... povprečna cena bencina v ZDA se giblje okrog 3,7$ na galono.. to je preračunano okrog 0,9$ na liter oz. 0,7EUR na liter bencina ...". ... in sploh ne dojame, da pišemo v bistvu ravno o tem. Le-kako je cena lahko tako nizka, le-kako?
ježika21
07. 03. 2013 10.21
-1
papež je odstopil hugo je umrl za papeža predlagam fidela za hugovega naslednika pa hu jintaoa da se malo reda naredi
Ziggi
07. 03. 2013 10.34
+1
nov veter v hrbet :), šlo bi le na boljše, slabše nikakor