Tujina

Obama: Prihodnost Libije je v njenih rokah

Bruselj, 22. 08. 2011 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
14

Libijske upornike, ki so zavzeli prestolnico Tripoli, podpirajo številni svetovni politiki, ki Gadafija pozivajo k odstopu. "Priznati mora realnost, ta pa je, da nima več nadzora nad Libijo. Enkrat za vselej se mora odreči oblasti," pravi Obama.

Konec režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija je blizu, je danes ocenila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Gadafija je pozvala k takojšnjemu odstopu, da bi preprečil nadaljnje prelivanje krvi. Prehodni nacionalni svet in upornike pa je pozvala, naj zagotovi zaščito civilistov, pa tudi k polnemu spoštovanju mednarodnega človekoljubnega prava in človekovih pravic ter k ravnanju v interesu ohranitve miru in stabilnosti v državi.

Catherine Ashton
Catherine Ashton FOTO: Reuters

"Libija danes vstopa v novo obdobje. Pozdravljam pogum tistih, ki so se borili in to omogočili," je poudarila in ocenila, da je napočil čas za začetek procesa tranzicije "proti novi Libiji, v kateri bodo spoštovani demokratična načela, pravosodje in človekove pravice".

Ocenila je še, da bodo prihodnji meseci in leta preizkus za libijski narod, pri čemer je prepričana, da se bo narod združil in zagotovil, da bo Libija prevzela svoj položaj v mednarodni skupnosti kot stabilna in demokratična država. Evropska unija bo še naprej zagotavljala podporo in ostala trdna partnerka libijskemu narodu, je še dodala.

Tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta v skupni izjavi ocenila, da se Gadafijev režim bliža koncu, in libijskega voditelja pozvala, naj spoštuje voljo ljudstva in nemudoma odstopi ter s tem prepreči prelivanje krvi in trpljenje. Pot je sedaj odprta za svobodo in samoopredelitev Libije, sta med drugim izpostavila in zagotovila, da bo EU še naprej skupaj z mednarodno skupnostjo podpirala Libijo pri njeni demokratični in gospodarski obnovi, temelječi na družbeni pravičnosti, vključenosti in ozemeljski celovitosti.

Barroso, Van Rompuy, Buzek
Barroso, Van Rompuy, Buzek FOTO: Reuters

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je sporočil, da je "danes dan veselja za vso Libijo in celotno regijo" in da bo Tripoli kmalu osvobojen. Libijskemu ljudstvu in prehodnemu nacionalnemu svetu je čestital za njihov pogum in odločenost. Tudi on je prepričan, da je Gadafijeva vladavina končana. Obenem se je izrekel za to, da morajo odgovorni za zločine proti človečnosti in druge zlorabe stopiti pred roko pravice. EU trdno stoji ob strani libijskemu ljudstvu, je še zapisal predsednik Evropskega parlamenta ter ponudil pomoč in aktivno podporo pri tranziciji v demokratično Libijo. "Prihodnost Libije se začenja sedaj. Upam, da bo to prihodnost miru in pravičnosti, enotnosti in blaginje za vse."

'Čas je za oblikovanje nove Libije'

Da se Gadafijev režim ruši, je že v nedeljo ocenil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je tako kot Ashtonova znova pozval Gadafija k odstopu. "Napočil je čas za oblikovanje nove Libije – države, ki bo temeljila na svobodi, in ne strahu, na demokraciji, in ne na diktaturi, na volji mnogih, in ne na volji peščice," je dejal.

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Peking "spoštuje izbiro libijskega ljudstva" in upa, da se bo v državo hitro vrnila stabilnost. Tiskovni predstavnik Ma Zhaoxu je ob tem dodal, da je Kitajska pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo in da si želi imeti konstruktivno vlogo pri obnovi Libije.

Konstantin Kosačov, direktor odbora za mednarodne zadeve v ruski dumi, je sporočil, da je Gadafijev položaj dosegel točko, s katere ni vrnitve, saj nima več nikakršne možnosti za nadzor situacije. ''Sprejeti mora poraz in se ukloniti volji ljudstva,'' je dejal in dodal, da obstajajo znaki, da so Natove sile pomagale upornikom pri vdoru v Tripoli, kar po njegovem mnenju meče dvom tako na legitimnost dogajanja kot na prihodnost države. Tudi rusko zunanje ministrstvo je izrazilo upanje, da bo prevlada upornikov končala prelivanje krvi, ki je prineslo toliko trpljenja in nesreče.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble je izrazil upanje, da se bo prelivanje krvi končno ustavilo in da bo strašen diktator odstavljen. Prav tako upa, da se bo v Libiji vzpostavila demokracija.

Medtem italijanski zunanji minister Franco Frattini poudarja, da je Tripoli le še v 10 do 15 odstotkih v rokah libijskega režima. Prav tako je poudaril, da se čas za pogajanja o morebitnem zatočišču za Gadafija izteka ter da bo moral sesti pred mednarodno kazensko sodišče v Haagu. Italijanski premier Silvio Berlusconi je Gadafija pozval, naj konča to nesmiselno upiranje in reši svoje ljudi pred nadaljnjim trpljenjem. Upornike je pozval, naj se ne zatekajo k povračilnim ukrepom.

Pomemben je red in vrnitev v normalno življenje

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pozorno spremljajo razvoj dogodkov v Libiji. Kot ocenjujejo, dajejo zadnji dogodki upanje, da se bodo spopadi v kratkem končali ter da se bo začel proces politične tranzicije, ki bo vodil v izgradnjo nove in demokratične Libije. Gadafija ob tem ponovno pozivajo k takojšnjem odstopu, novim libijskim oblastem pa so pripravljeni pomagati pri procesu tranzicije in obnove države. Tako NTS kot tudi uporniške sile pozivajo, naj se izogibajo povračilnim ukrepom. Medtem Slovenija nadaljuje s humanitarnimi aktivnostmi v Libiji.

Da je najpomembneje to, da se v državi zagotovi red, da ne bo manjkalo hrane in vode ter da bodo ljudje lahko normalno živeli, je poudaril britanski zunanji minister Alistair Burt.

"Iz prizorov, ki smo jim priča iz Tripolija, je jasno, da se Gadafiju bliža konec", je dejal britanski premier David Cameron. "Zagrešil je grozljive zločine proti ljudstvu Libije in zdaj bi moral oditi, da bi preprečil kakršno koli dodatno trpljenje lastnih ljudi," je dodal. Cameron je danes še poudaril, da mora Gadafi takoj končati z boji, izrazil pa zadovoljstvo, da je še v eni državi padel diktator in da jo sedaj čaka boljša prihodnost. Po njegovi oceni bi Gadafijeva prihodnost morala biti v rokah novih oblasti v državi, je še povedal in napovedal, da bo London kmalu odmrznil libijsko premoženje, ki ga je zaseglo v okviru sankcij proti Gadafijevemu režimu.

Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je sporočil, da Hamas pozdravlja vstop upornikov v prestolnico in jim čestita za to veliko zmago. ''Upamo, da to predstavlja odločilni preobrat v zgodovini Libije.''

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je Gadafija pozval, naj preda oblast in tako prepreči nadaljevanje državljanske vojne. ''Najbolj gotova pot za končanje prelivanja krvi je preprosta: Moamer Gadafi in njegov režim morata spoznati, da se je njihova oblast končala. Gadafi mora priznati realnost, ta pa je, da nima več nadzora nad Libijo. Enkrat za vselej se mora odreči oblasti,'' je v izjavi zapisal Obama. Kasneje je znova pozval k demokratični tranziciji v Libiji. "Situacija je še vedno zelo fluidna. Ostaja stopnja negotovosti in še vedno obstajajo režimski elementi, ki predstavljajo grožnjo ... A to je jasno: Prihodnost Libije je v rokah njenih ljudi," je dejal.

Upornikom je hkrati položil na srce, da jih pri zamenjavi štiri desetletja trajajočega režima čakajo "ogromni izzivi". A kot je zatrdil, bodo ZDA "prijatelj in partner" Libije, ko bo nacionalni prehodni svet prevzel oblast v državi. Obenem je uporniške sile znova tudi pozval, naj se ne maščujejo nad privrženci Gadafija in naj zagotovijo "tranzicijo, ki bo mirna, vključujoča in pravična". Kot je poudaril, je prav vodstvo libijskega nacionalnega prehodnega sveta jasno povedalo, da "je treba pravice Libijcev spoštovati". "Resnična pravica ne bo prišla iz maščevanj in nasilja; prišla bo iz sprave in iz Libije, ki bo svojim državljanom dovolila, da sami določijo svojo usodo," je še dejal.

Svetovni voditelji pozivajo Gadafija k odstopu.
Svetovni voditelji pozivajo Gadafija k odstopu. FOTO: Reuters

'Gadafiju je treba soditi'

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle meni, da bi morali Gadafija, ki ga je označil za krutega despota, prijeti in mu soditi ter da se mu je iztekel čas. Upornike je pozval, naj gredo po poti demokracije in jim pri tem obljubil pomoč Nemčije. Nemški obrambni minister Thomas de Maiziere pa je ocenil, da napotitev kopenskih sil za ohranitev miru v Libiji ne bo potrebna. V primeru tovrstne prošnje pa je ponovil, da jo bo Berlin konstruktivno preučil.

Posebni odposlanec ruskega predsednika za Libijo Mihail Margelov pa je opozoril pred evforijo in poudaril, da padec Gadafijevega režima ne bo končal politične krize v državi, ki ima globoke korenine. Dodal je, da bi po podatkih ruskih obveščevalnih služb Gadafi, ki ga uporniki še niso ujeli, lahko skušal pobegniti v tujino, poudaril pa, da mu Rusija "pod nobenim pogojem" ne bi dala zavetišča. Dodal je, da so za Libijo sedaj ključna pogajanja z deli libijske elite, vključno z nekdanjimi Gadafijevimi privrženci, emigranti in člani kraljeve družine. Pristavil je še, da je Moskva zainteresirana za delujoče in prijateljske odnose z nasprotniki Gadafija.

Države, ki so prehodni nacionalni svet priznale kot zakonitega predstavnika libijskega ljudstva:Albanija, Avstralija, Avstrija, Belgija, Velika Britanija, Bolgarija, Kanada, Hrvaška, Danska, Egipt, Finska, Francija, Gambija, Nemčija, Italija, Japonska, Jordanija, Kuvajt, Latvija, Luksembourg, Maldivi, Malta, Črna gora, Nizozemska, Palestinske oblasti, Panama, Portugalska, Katar, Senegal, Slovenija, Španija, Tunizija, Združeni Arabaski Emirati, ZDA. Kitajska in Rusija sta prehodni nacionalni svet priznali le kot legitimno politično silo. Turčija je že junija kot prva država priznala prehodni nacionalni svet, vendar ne kot edinega zakonitega predstavnika libijskega naroda.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je Gadafija obtožil "kriminalnega in ciničnega" poskusa, da se ohrani na oblasti, medtem ko se njegov režim očitno ruši in je njegov konec blizu. Sarkozy je sile, zveste Gadafiju, pozval k prekinitvi ognja in predaji. Iz njegovega urada so sporočili, da je Sarkozy predsednika prehodnega nacionalnega sveta Mahmuda Džibrila v sredo povabil v Pariz na pogovore. V telefonskem pogovoru pa mu je danes dejal, da pozdravlja odločnost in pogum vodij in borcev narodnega sveta in vseh Libijcev, ki so se uprli.

Pred tem je francoski zunanji minister Alain Jupe pozdravil očiten poraz Gadafijevega režima. "Zelo smo zadovoljni. Francija je tvegala, vendar pa je šlo za pravično stvar," je dejal ter spomnil, da je Francija prva priznala prehodni nacionalni svet ter mu ob tem obljubil nadaljnjo podporo Pariza. Dodal je, da je Francija predlagala, da bi od prihodnjega tedna v Parizu pripravili izredno srečanje kontaktne skupine za Libijo na najvišji ravni, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki libijskega prehodnega sveta.

"Zmago" libijskih upornikov je pozdravila tudi Organizacije islamske konference (OIC). Generalni sekretar Ekmeleddin Ihsanoglu je Libijcem čestital za "uspeh njihove revolucije in zmago njihove svobodne volje". Pozval jih je tudi, naj stojijo ob nacionalnem prehodnem svetu, ki je "edini in legitimni predstavnik libijskega naroda". Libijskemu prehodnemu svetu je poleg tega zagotovil podporo, "ostankom" sil, lojalnih Gadafiju, pa sporočil, naj nemudoma končajo nasilje ter spoštujejo voljo Libijcev in njihovo željo po spremembah.

Polno solidarnost s prizadevanji libijskih upornikov je zagotovila tudi Arabska liga oz. prvi mož te organizacije Nabil al Arabi. Prehodnemu svetu je zaželel veliko uspeha pri vstopanju v novo obdobje ter pri ohranjanju "libijske regionalne integritete, njen suverenosti in neodvisnosti".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aven
22. 08. 2011 23.55
Dokler se ne preda 32. brigada, ki pa se ne misli predati => NE BO KONCA. Francozi so začeli s podpihovanjem ljudstev in tudi načrt napada je njihov. Pomagajo jim Angleži. Torej - NE KUPUJEM FRANCOSKIH IN BRITANSKIH IZDELKOV TAKO DOLGO DOKLER STA : Cameron in Sarkozy na oblasti. Itak pa iz teh dveh držav ne dobiš dobrega proizvoda, temveč polizdelek ki ga moraš redno servisirat.
Aven
22. 08. 2011 23.47
Nisem siguren da je konec. Bolj se mi zdi da se začenja državljanska vojna.
Doomsters
22. 08. 2011 15.46
Še slabše bo kot prej xD
myrchi
22. 08. 2011 14.37
Temu se reče svetovna politika, odzadaj pa je pohlep po nafti.Navadni državljani pa od tega ne bodo imeli nič, razen tega da jih je prej izkoriščala ena družina (Gadafi), sedaj pa jih bo več.
skodelica kave
22. 08. 2011 14.05
će so bili libijci navajeni na Audije in Mercedese, se naj najvadijo nazaj na vozove
janez6b
22. 08. 2011 14.05
Hehe katere pravljice berete in še slabše jim verjamete, upam da ste bili vsi leta 2001 še malo mlečni, ker če niste bili, ste sedaj drugič na ledu, pa vemo dko gre tja 2x. poglejte kaj je tiskovna agencija STa pisala leta 1997 o IRAKU; 10 nov 1997 TISK/TIJINA/IRAK/ZNTuji časniki v ponedeljkovih izdajah pozornost posvečajo ... Ključ do boljšega položaja je strmogljavljenje Sadama. ... hehe DUHA IN SLUHA O sadamu ni že cca 10 let, IN NAIVNEŽI KAJ je v IRAKU boljše danes?????
tinetone
22. 08. 2011 13.52
recept kako uničiti državno ekonomijo... ljudje bodo odslej lačni, žejni bosi in nagi v državo bo prišel verski fundamentalizem država se bo utapljala v dolgovih napredek pa bo zatrt... vse v imenu kapitala
Oreel
22. 08. 2011 13.50
me prav zanima kašno življenje bodo sedaj imeli če bo kaj boljše kot prej ali pa celo slabše,
1943
22. 08. 2011 13.40
Naj živi demokracija po meri novodobenjskega suženjstva.Libijci sedaj se bosta cedila med in mleko ,po vzoru Afganistana in Iraka.Zgodovina bo pisala vašo odločitev .
EcSe
22. 08. 2011 13.34
Se vidi, da ste tukaj večinoma sami oboževalci diktatorjev, ki samo pljuvate v lastno skledo. Sej to je mogoče samo v Sloveniji, da pljuvate čez naše zaveznike v NATU, naše vojake, čez evropske države, obožujete Hamas in teroriste, ker se borijo proti "okupatorjem". Jaz bi vam svetoval, da pokažete spoštovanje in se zahvalite vojakom, ki so pripravljeni tvegati življenje za služenje svoji državi, nekje v puščavi daleč stran od doma. Pa prosim ne mi s temi okupatorji, okupatorji s(m)o, ker so naši vojaki nastanjeni v Afganistanu in drugod, z namenom, da pomagajo civilnemu prebivalstvu, da jih varujejo proti brutalnim talibanom in teroristom, ki jih zanima samo ustrahovanje in njihova bolna ideologija. Malo si najprej razjasnite pojme, kaj je okupator, kdo je agresor potem se lahko pa naprej pogovarjamo.
butnskalca
22. 08. 2011 12.57
a bomo Libijo vključili v EU??
Elias47
22. 08. 2011 12.56
'Libija danes vstopa v novo obdobje' Ja, pa še res je; v obdobje popolnega imperialističnega kolonializma! Libijci, sedaj pa opustite upe vse; tudi vam bodo ZDA dali "demokracijo in svobodo", tako do bodo tudi vam pokradli vsa naravna bogastva, tako kot se že za to poskrbeli v Iraku in Afganistanu.
rudra
22. 08. 2011 12.16
Evo EU in ZDA čakata pripravljeni na libjiski plen .-podporo bo tteba plačati. Libijci!!!! No EU bo naivna kot je,če pogledam samo gospo Ashton bi izvisela.Zda si bodo pa naredili dobro kolonijo,ki jobodo tiho vodile.Korporacije iz ZDA bodo dobile delo,finančne ustanve ZDA ji bodo pokradle kapita familija ,BUsh bo pa nafto prodajala. Krog je zaprt!!!!
wsharky
22. 08. 2011 12.09
... danes vstopa Libija v vecstoletno suzenjstvo zahodnih imperialisticnih sil, ki pod 'zaveso' demokracije na podrocjih bogatih z nafto in zemeljskim plinom izvajajo svoj pohlep po naravnih dobrinah ...