Tujina

Če ne bo podpore, ne bo poslov z uporniki

Ljubljana/Bengazi/Moskva/Peking, 23. 08. 2011 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska podjetja sodelujejo z Libijo in imajo od tega velike koristi, uporniki pa sedaj države, ki jih ne podpirajo, opozarjajo, da bi lahko izgubile posle, ko bodo prevzeli oblast od Gadafija. Opozorilo je bilo posebej namenjeno Kitajski, Rusiji in Braziliji.

Libijski upornik pred naftno rafinerijo v Zaviji.
Libijski upornik pred naftno rafinerijo v Zaviji. FOTO: Reuters

Vodja predstavništva Hidromontaže v Libiji Jože Gričnik pa je za včerajšnjo oddajo 24UR ZVEČER dejal, da zaposleni tam pričakujejo padec režima Moamerja Gadafija. "Današnje novice so zelo obetajoče, še posebej za nas, ki smo zainteresirani za libijski trg," je pojasnil.

Po njegovih besedah si Libijci po "krvavih šestih mesecih močno želijo svobode in miru". Meni, da se bo položaj v Libiji po padcu Gadafijevega režima dokaj hitro uredil. Glede na žrtve in Gadafijev teror bodo Libijci zmogli dovolj zbranosti in poguma, da bodo sestavili vlado, je še dodal Gričar. "Prehodni čas bo težek, ampak ne tako dolg, kot je vojna," je menil.

Glede Hidromontaže pa je dejal, da se z uporniki še ne pogovarjajo, se pa pogovarjajo z ljudmi v gospodarstvu. Ti upajo, da bodo ostali na svojih položajih, saj so le oni sposobni obdržati oskrbo z elektriko, vodo in drugimi, za življenje potrebnimi stvarmi. "Če ne bo preveč vmešavanja politike in preveč rivalstva med klani, potem bo to vsekakor mehak prehod in se na gospodarstvu ne bo preveč poznal," je zaključil v javljanju v oddajo.

Na Gospodarski zbornici so nam posredovali podatke o blagovni menjavi med Sloveniji in Libijo. Ti kažejo, da je Slovenija od leta 2007 po večini uvažala. Presežek izvoza nad uvozom v Libijo je Slovenija beležila v letih 2007 in 2010. Leta 2007 je presežek znašal nekaj več kot milijon evrov, leta 2010 pa nekaj manj kot devet milijonov evrov. Največja je bila blagovna menjava v volilnem letu 2008, ko je zanašala dobrih 151 milijonov evrov, najnižja pa leta 2007 (slabih 34 milijonov evrov). Slovenska podjetja so po večini izvažala električne generatorske agregate, merilnike porabe plinov, kite, smolne omete, polnila, konstrukcije in pipe ter ventile, uvažala pa so predvsem nafto ter medicinske aparate in opremo.

Italija za svoja podjetja zahteva spoštovanje že sklenjenih pogodb

O sodelovanju z libijskimi uporniki oziroma novimi oblastmi, ko bodo te vzpostavljene, pa je danes govoril tudi italijanski zunanji minister Franco Frattini. Izrazil je upanje, da bodo prihodnje oblasti spoštovale že sklenjene pogodbe italijanskih podjetij z Libijo. Gre predvsem za pogodbe, povezane z oboroževanjem, gradbeništvom in nafto.

"Strinjali so se, da bodo pogodbe spoštovali, tudi tiste, ki so jih sklenila italijanska podjetja. Italijanske pogodbe so sklenjene z Libijo, in ne Gadafijem," je še zatrdil. Sestanek z vodjo Prehodnega nacionalnega sveta Mahmudom Džibrilom pa je že včeraj napovedal tudi italijanski premier Silvio Berlusconi.

Tudi Brazilija je sporočila, da bodo njena podjetja spoštovala pogodbe z novo vlado v Libiji, je sporočil zunanji minister Antonio Patriota. Na vprašanje, ali ga skrbi, da bo nova oblast poskušala kaznovati Brazilijo v gospodarskem smislu, je odgovoril: "Mislim, da se to ne bo zgodilo. Dobili smo zagotovila, da bodo pogodbe spoštovane tudi v primeru sprememb.“

Šele leto in pol po koncu vojne zopet po starem

Včeraj je nekdanji libijski minister za nafto Šokri Ganem, ki je maja prebegnil v London, dejal, da bo Libija po končanju spopadov potrebovala do 18 mesecev, preden bo lahko izvoz nafte spravila spet na raven pred začetkom spopadov.

Libijski uporniki pa so že opozorili ruska, brazilska in kitajska podjetja, da bi lahko po prevzemu oblasti izgubila posle z Libijo, ker njihove države nočejo dovolj odločno podpreti vstaje proti Gadafiju. "Nimamo problemov z italijanskimi, francoskimi in britanskimi podjetji. Lahko pa bo prišlo do političnih vprašanj z Rusijo, Kitajsko in Brazilijo," je dejal vodja oddelka službe za informiranje v naftnem podjetju libijskih upornikov Abdeldžalil Majuf.


Libija naj bi za vzpostavitev izvoznih količin nafte pred začetkom konflikta potrebovala do 18 mesecev.
Libija naj bi za vzpostavitev izvoznih količin nafte pred začetkom konflikta potrebovala do 18 mesecev. FOTO: Reuters

So v Rusiji že odpisali donosne posle?

Z Libijo je pred vojno sodelovalo okoli 75 kitajskih podjetij, ki so zaposlovala okoli 36.000 ljudi. Ruska podjetja, med katerima sta tudi Gazprom Neft in Tatneft, so imela sklenjenih za več milijard dolarjev poslov, Libija pa je v veliki meri sodelovala tudi z brazilskimi družbami, med katerimi je tudi Petrobas.

"Libijo smo popolnoma izgubili. Naša podjetja bodo izgubila vse, ker jim bo Nato prepovedal delovati v Libiji," je včeraj dejal Aram Šegunts, generalni direktor rusko-libijskega gospodarskega sveta.

Danes pa je namestnik kitajskega ministra za trgovino Ven Žongliang Libijo pozval, naj zaščiti svoje investicije, pri tem pa je dodal, da sta od trgovanja z nafto imeli koristi obe državi. S tem se je odzval na grožnje predstavnikov libijskih upornikov, da bi lahko kitajska podjetja izgubljala posle. "Kitajske investicije v Libiji, še posebej naftne investicije, kažejo vzajemno sodelovanje med državama in to sodelovanje je v interesu ljudstev obeh držav," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urkez Prime
24. 08. 2011 10.45
in teli uporniki naj bi bili dobri????? niso še zasedli prestola pa že grozijo svetu. Pahor glej da boš tekel s svojo podporo. Jz sm za Gadafija.......... in če se mene vpraša goni *nato in ameriko
wizeman
24. 08. 2011 09.23
Ne vem, zakaj ni take novice objavil Gadafi. Ko bo zlomil upornike, se nekaterim ne bo več tako smejalo... Seveda pa bo nagradil tiste, ki so mu ostali zvesti v najtežjih trenutkih.
major1
23. 08. 2011 23.47
Mi delamo tako samo lon posle.
crnkamn
23. 08. 2011 23.27
Slovenska podjetja sodelujejo z Libijo in imajo od tega velike koristi, uporniki pa sedaj države, ki jih ne podpirajo, opozarjajo, da bi lahko izgubile posle, ko bodo prevzeli oblast od Gadafija. Opozorilo je bilo posebej namenjeno Kitajski, Rusiji in Braziliji. Pravilna poteza! Vse ki so sodelovali z Gadafijem, in niso naredili nic za podporo upora ljudstva, nimajo kaj sedaj hinavit ko je konec z diktatorjem in priviligirano elito. Spokajo nej kufre in nej gredo biznisirat drugam, to jih bo izucilo da podpora krvosesom drago stane!
vzhod
23. 08. 2011 22.48
zelo zvito od zahodnih drzav.podprli so uporniske *zato da dobijo vodvstvo bogate drzave na svojo stran :D
lolipoly
23. 08. 2011 20.20
A niste Slovenci veseli, da boste imeli delo v Libiji? Ni samo nafta tam, tam je ogromno dela, tako boste vsaj zaposleni z dobrimi placami. Oh-ja vsakemu se ne ljubi iti v Libijo.
Mb128
23. 08. 2011 19.34
Kaj vas to ne spominja na Irak po zrušitvi Sadama in Bushevo koalicijo voljnih? Ja tako je to, posli so že oddani. Uganite komu? Mb
Zrkizz
23. 08. 2011 19.18
Prej so grozili Gadafiju, sedaj Rusom, Kitajcem in Brazilcem.... na koncu si bo morda tudi zahod zelel da se nebi vmesal ....
rissp
23. 08. 2011 17.09
Ponavlja se iraški scenarij... Tudi takrat je ves posel (tako naftni kot gradbeni,itd.) prevzel zahod... In pa če že zdaj grozijo velikim državam in izsiljujejo, bo prav zanimivo videti, kako se bodo obnašali, če bodo res enkrat to "uradni zastopniki države"... Libijci bodo še objokovali Gadafijeve čase...
binmister
23. 08. 2011 17.03
Le kje so Barbikine Kamele katere je dobil v dar ?
binmister
23. 08. 2011 17.02
Za vse bosta poskrbela svetovna mirovnika Stipe Mesič in Borut Pahor
deadea
23. 08. 2011 15.48
kako zalostno je prebirati take novice, ki dajop jasno vedeti zakaj nekdo podpira vojno. pomeni da ZDA, EU in NATO niso tam za podporo ljudstva, demokracije in pravice ampak zato da bodo lahko obdrzali profit. sramota.
klemenju
23. 08. 2011 15.41
HandOfSteel: če nehajo prodavat nafto tem državam (Kitajska) in ne kupujejo orožja pri njih (top 5 trg za Rusko orožje)je to dovolj vlka sankcija, ki si jih dobena od teh držav ne more privoščit in bodo zato kmalu popustili.
tinetone
23. 08. 2011 15.18
pa če rečeš ne rusom ti lahko hitro lasje izpadejo... (zastrupitve z radioaktivnimi elementi)
Ca6e
23. 08. 2011 15.09
Prav je tako, kdor jih ni podprl, naj se obriše pod nosom, in drugje najde svojo nafto! Prej je imela Kitajska in rusija gadafija pod kontrolo, sedaj bodo pa ostali pokazali kako se gradi, npr. tako kot je to v Dubaju in ostalih normalnih državah! Bravo uporniki!! Kitajci bodo še ta teden podprli upornike, ker so zelo odvisni od nafte za potrebe svoje industrije, prav tako rusi! Zakaj bi mi mogl odkupovati naftoin plin od rusije če pa ga lahko direktno od libije, pa še bližje smo!
HandOfSteel
23. 08. 2011 14.24
Oni bodo uvedli sankcije Kitajcem pa Rusom ? Haha, to bi rad videl !
1943
23. 08. 2011 14.23
No pa le prihaja resnica na dan.Če nas ne podprete ,tako kot zahod in njihovi hlapci ,ne boste dobili posla.Ja za koga so pa sedaj delali ,za Gadafija ali za Libijo in njihovo ljudstvo.Torej sedaj bodo dobili posel od plačanih upornikov,katerim se gre samo za oblast .Ubogo libijsko ljudstvo ,kdo jim bo v bodoče vladal ,plačanci od zahoda.Kakšno vezo ima gospodarstvo z to vojno.Seveda ,ve se kdo bo v bodoče igral vodilno vlogo
blue-art
23. 08. 2011 13.18
Vidim, da vam je vroče in vidim, slišim nekaj čudnega :) Veste pomembni ljudje samooklicane vlade po svetu priznajo zelo pozno, tudi velesile. Mogoče pozabljate koliko časa je npr. Slovenija čakala na priznanje takih. Mogoče ga pa sedaj ne bo. Tak ki izsiljuje ga ne zasluži splošna praks je da se posli dropnejo ob spremembah oblasti povsod. Torej še s prazno pištolo to počno. Ne se čuditi, če bo sedaj nasproten učnek dosežene :) Kakorkoli nas bo ta Libya drago stala. :)
Vid Kraljic
23. 08. 2011 13.14
Pahor, zdaj je priložnosZmenite se hitro za sestanek, med slovensko vlado in libijsko prehodno vlado. Naj uložijo par miljonov v SCT in Vegrad, oni pa jim bodo obnavljali ceste, zgradbe, Dogovori z gadafijem..za to bomo rekli enako kot Italiani. To so bili dogovori z Libijo in ne z Gadafijem. Le tako lahko Slovensko gospodarstvo preživi.
butnskalca
23. 08. 2011 12.46
posle bo delila USA..........................pridejo še ta teden........