Tujina

Liga in Gibanje pet zvezd dosegla nov dogovor, kmalu tudi nova italijanska vlada

Rim, 31. 05. 2018 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / U.Z. / Ti.Š.
Komentarji
2

Predsednik Italije Sergio Mattarella je Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove vlade. Conte, kandidat Gibanja pet zvezd in Lige, je mandat že sprejel in predsedniku države predstavil vlado.

Predsednik Italije Sergio Mattarella je Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove vlade.
Predsednik Italije Sergio Mattarella je Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove vlade. FOTO: AP

Nova vlada bo prisegla v petek ob 16. uri.

Potem ko je prebral seznam ministrov svoje vlade, je Conte v predsedniški palači zagotovil, da bodo trdo delali za uresničitev političnih ciljev v koalicijski pogodbi in za izboljšanje kakovosti življenja vseh Italijanov.

Conteja za premierja sta pred tem znova predlagala vodja desne Lige Matteo Salvini in vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio, ki sta sporočila, da sta sklenila nov dogovor o oblikovanju nove vlade.

"Vsi pogoji za vlado Gibanja pet zvezd in Lige so izpolnjeni," sta vodji strank zapisala v izjavi, ki jo je objavilo gibanje.

"Povezanost, poslušanje, delo, potrpežljivost, zdrava pamet, glava in srce za dobro Italijanov. Morda je vendarle konec, po toliko ovirah, napadih, grožnjah in lažeh," je ob tem na Facebooku zapisal Matteo Salvini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Seznam ministrov, o katerem sta se dogovorili stranki, bo sicer moral potrditi predsednik države Sergio Mattarella.

Stranki sta se dogovorili o novem seznamu ministrov, ki jih bo kot premier vodil pravnik Giuseppe Conte, na njem pa je tudi evroskeptik Paolo Savona.

Med novimi ministri je tudi evroskeptik Paolo Savona. Mattarella je pretekli teden sicer zavrnil predlog gibanja in Lige, da bi Savona postal gospodarski minister, zaradi česar je Conte v nedeljo vrnil mandat za sestavo vlade. Zdaj bo 81-letnik zasedel položaj ministra za evropske zadeve.

Položaj gospodarskega ministra pa bo prevzel profesor ekonomije Giovanni Tria, ki ni član nobene od strank, prav tako pa ne zagovarja izstopa iz evroobmočja, kar podpira Savona. Tria velja za manj evroskeptičnega od Savone.

V 18-članski vladi je pet žensk. Zunanji minister bo postal Enzo Moavero Milanesi, minister za evropske zadeve v vladi Enrica Lette (2013-2014).

Salvini bo postal notranji minister, Di Maio pa minister za gospodarski razvoj in delo. Oba bosta tudi podpredsednika vlade.

Novi minister za pravosodje bo Alfonso Bonafede, desna roka Di Maia. Gibanje bo poleg tega prevzelo še ministrstvi za kulturo ter infrastrukturo in promet. Liga pa bo med drugim vodila ministrstva za kmetijstvo, izobraževanje in regije. Obrambna ministrica bo Elisabetta Trenta.

Pred Contejem je Mattarella danes sprejel ekonomista Carla Cottarellija, ki mu je v ponedeljek podelil mandat za sestavo začasne vlade. Cottarelli je predsedniku danes mandat vrnil.

Italija se je tako izognila predčasnim volitvam, ki so bile v igri po prvi zavrnitvi Conteja za mandatarja. Novo vlado bo dobila skoraj tri mesece po parlamentarnih volitvah 4. marca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babicagrenajug
31. 05. 2018 20.48
+11
Politika severne italijanske lige (Salvini-Savona), če bosta potrjena, od danes spreminja celotno EU-Merkel musli politiko.
JApajaDAja
01. 06. 2018 10.46
+1