Tujina

London za nekaj trenutkov obstal in utihnil. Deset let od terorističnih napadov na podzemno železnico in avtobus

London, 07. 07. 2015 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Napadov nismo mogli preprečiti, je ob deseti obletnici priznal vodja britanske obveščevalne službe. V Londonu se namreč spominjajo žrtev najhujših terorističnih napadov v Veliki Britaniji. Na londonski podzemni železnici in avtobusih so v jutranji konici, ko so se ljudje mudili v službo, odjeknile štiri eksplozije. Umrlo je 52 ljudi, več kot 700 pa je bilo ranjenih.

Z minuto molka so prekinili tudi teniški turnir na Wimbledonu.
Z minuto molka so prekinili tudi teniški turnir na Wimbledonu. FOTO: Reuters
V Londonu se spominjajo žrtev najhujšega terorističnega napada, ki je prestolnico Velike Britanije pretresel pred desetimi leti. Sedmega julija 2005 so namreč teroristi napadli vlake podzemne železnice in avtobus v Londonu. Napadi so bili izvedeni med jutranjo konico, ko so bili vlaki in avtobusi polni ljudi. V štirih samomorilskih bombnih napadih je bilo ubitih 52 ljudi, preko 700 pa jih je bilo ranjenih.
Vlak podzemne železnice, poškodovan v napadih
Vlak podzemne železnice, poškodovan v napadih FOTO: Reuters

Osrednja spominska slovesnost v spomin na žrtve napada poteka v katedrali Svetega Pavla, na kateri naj bi se zbrali številni ljudje, ki so napade preživeli, ter svojci žrtev napadov. Na maši bodo po napovedih prebrali imela vseh 52 smrtnih žrtev napadov.

Med mašo in na londonskih javnih prevozih so se vsem, ki so v napadu izgubili življenje, poklonili tudi z minuto molka. Vlaki podzemne železnice in avtobusi naj bi se tudi v spomin na žrtve tudi ustavili. Potnike pa prosijo, da se žrtev spomnijo tudi s tem, da iz avtobusa ali vlaka izstopijo postajo prej in razdaljo do cilja prehodijo. S tem bi radi poudarili enotnost in spomnili na ure po napadu, ko je javni prevoz obstal.

Deset let od terorističnih napadov v Londonu - 4
Deset let od terorističnih napadov v Londonu - 4 FOTO: Reuters

Na prizoriščih krvavih napadov pa ljudje po poročanju britanskega BBC že od jutra polagajo cvetje.

Princ William pa se bo udeležil maše ob spomeniku žrtvam bombnih napadov 7. julija v londonskem Hyde Parku.

Premier David Cameron je ob obletnici dejal, da tudi deset let po londonskem napadu 7/7 grožnja s terorizmom ostaja. "Umor 30 nedolžnih Britancev med počitnicami v Tuniziji je brutalni opomnik tega. Ampak nikoli se ne bomo pustili ustrahovati terorizmu," je dejal Cameron. "Še naprej bomo delali vse, kar je v naši moči, da bi Britancem zagotovili varnost, zaščitili mlade pred vplivom skrajnežev ter spodbujali vrednote strpnosti, ljubezni in spoštovanja, zaradi katerih je Velika Britanija tako dobra," je dejal po tem, ko je položil venec.

Londonski župan Boris Johnson in britanski premier David Cameron sta položila vence ob spomenik žrtvam bombnih napadov.
Londonski župan Boris Johnson in britanski premier David Cameron sta položila vence ob spomenik žrtvam bombnih napadov. FOTO: Reuters

Vodja britanske obveščevalne službe MI5 Andrew Parker je v sporočilu za javnost ob obletnici priznal, da napadov niso mogli preprečiti. Ob tem je opozoril, da kljub novim ukrepom še vedno obstaja veliko tveganje za nove napade.

Bombe imeli skrite v nahrbtnikih

Trije napadalci so na vlakih podzemne železnice ob 8.49 v razmaku 50 sekund sprožili bombe, ki so jih imeli skrite v nahrbtnikih. Skoraj uro kasneje pa se je na dvonadstropnem avtobusu razstrelil še četrti napadalec.

Teroristi v Londonu
Teroristi v Londonu FOTO: Reuters

Sprva je bilo celo govora o šestih eksplozijah na vlakih, kar je bila posledica dejstva, da so bombe eksplodirale, ko so bili vlaki sredi predorov. Poškodovani potniki pa so nato prihajali na plano na obeh postajah, med katerima je bil napadeni vlak.

Poleg tega so sprva domnevali, da je do eksplozij prišlo zaradi nenadnih sunkov električnega toka, ne pa zaradi bomb. Trajalo je kar pol ure, da so operaterji začeli ustavljati ostale vlake podzemne železnice. Šele nekaj ur kasneje pa je notranji minister Charles Clarke potrdil, da je šlo za teroristične napade.

Napade izvedli pripadniki Al Kaide

Napade so izvedli 30-letni Mohammad Sidique Khan, 22-letni Shehzad Tanweer, 18-letni Hasib Hussain in 19-letni Germaine Lindsay. Prvi trije so bili v Veliki Britaniji rojeni sinovi pakistanskih priseljencev in so živeli v Leedsu na severu Anglije, Lindsay, ki je prihajal iz Jamajke in se je spreobrnil v islam, pa je živel v kraju Aylesbury severozahodno od Londona.

Vsi štirje napadalci so bili dotlej policiji neznani, zato na njih tudi ni bila pozorna. Hussain je delal na osnovni šoli v Leedsu. Bil je poročen in imel majhnega otroka. Tanweer je delal v okrepčevalnici, živel pa z materjo in očetom. Lindsay je za seboj zapustil malega sina in nosečo ženo, Hussain pa je v Leedsu živel z bratom in njegovo ženo.

Edgware Road
Edgware Road FOTO: Reuters

Kot so ugotovili preiskovalci, so se na dan napada skupaj pripeljali z avtom v Lutton in nato odšli naprej z vlakom v London. Nadzorne kamere so jih posnele, ko so okoli 8.30 prispeli na postajo King's Cross. Zatem so se vkrcali na vlake podzemne železnice, ki so potovali v različnih smereh.

Prvi se je slabih 20 minut kasneje razstrelil Tanweer, ki je bombo v nahrbtniku sprožil na vlaku med postajama Liverpool Street in Aldgate. Poleg sebe je ubil še sedem ljudi.

Zatem se je na vlaku med postajama Edgware Road in Paddington razstrelil najstarejši Khan. Skupaj je v smrt potegnil še šest ljudi.

50 sekund za Tanweerjem pa je bombo sprožil še Lindsay, ki se je razstrelil med postajama King's Cross in Russell Square. Njegov napad je bil najbolj smrtonosen – ubil je 26 potnikov na vlaku.

Najmlajši Hussain pa se je nato slabo uro kasneje razstrelil na avtobusu na trgu Travistock. Na avtobusu je umrlo 14 ljudi, vključno s Hussainom.

Deset let od terorističnih napadov v Londonu - 1
Deset let od terorističnih napadov v Londonu - 1 FOTO: Reuters

Khan in Tanweer sta pred smrtjo posnela tudi ločena videoposnetka, v katerih pojasnjujeta, da sta se za napad odločila kot "vojaka" teroristične mreže Al Kaida. Prvi posnetek je katarska televizija Al Jazeera predvajala 1. septembra, drugega pa šele dan pred prvo obletnico naslednje leto.

Med drugim sta oba izrazila nasprotovanje sodelovanju Velike Britanije v "vojni proti terorizmu" proti njunim muslimanskim bratom v Afganistanu in Iraku. Na obeh posnetkih pa je nastopal tudi tedaj drugi človek Al Kaide Ajman al Zavahiri.

Napad na londonski javni prevoz 7. julija 2005 je bil sicer najhujši teroristični napad v Veliki Britaniji po bombnem napadu na letalo Pan Am, na katerem je leta 1988 nad škotskim Lockerbiejem eksplodirala bomba. V tem napadu, ki naj bi ga izvedla Libija, je umrlo 270 ljudi. Bil pa je tudi najbolj smrtonosen napad v Londonu po drugi svetovni vojni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITULUS
09. 07. 2015 11.57
Edward Bernays - Propaganda
Bruhalnica24
07. 07. 2015 10.50
+7
10 let od dela teroristične vlade, za doseganje višjih ciljev.. Ljudem vzbudit strah, nevarnost..... In lahko jim odvzameš malo pravic, za več navidelze varnosti, vse je samo igra..
pkorosec
07. 07. 2015 15.59
+3
in katere pravice so odvzeli britanskim drzavljanom, razen da moras pokazat nahrbtnik vsakic ko vstopis v kak muzej ? Upam, da boste tebi podobni, ki se baje zavzemate za "bolj pravicen svet", da boste okusili kaj te vase medicine, kajti vasi varovanci za evropo pripravljajo nove teroristicne napade. In ce je na svetu kaj pravice, boste vi ob nepravem casu na nepravem mestu, potem pa pametujte.
ficfiric 1
08. 07. 2015 07.13
+0
Vse je sam v sirjenju panike in kontrole...
Manu Cocker
08. 07. 2015 08.30
+0
Kaj res nihce ne kapira, da je vse te akcija splanitrala ali CIA ali FBI ali pa M15 ? Vensar - vedno vse le ne rata kakor je bilo planirano.
Ferdo Crni
08. 07. 2015 13.26
-2
Katere pravice so odvzeli prebivalcem VB zaradi tega?
T_one
08. 07. 2015 17.27
+0
bolj očitnega false flaga pa še ne.... na istih mestih in točno ob istem času, kjer in ko so se kao zgodili ti "teroristični napadi", so imele angleške varnostne službe "slučajno" ravo tam in ravno takrat tam tudi vaje za primere terorističnih napadov... pa še datum 7 7 2005 (2+5=7) - 777 pove vse, kdo je v resnici imel kremplje vmes... to je bil le vati-zio-jezu-masonski ritual... tako kot tudi izginotja in padci tistih letal tipa 777... veliko pove tudi govor predsednice IMF-a Christine Lagard letos na začetku leta, ko je v svojem govoru omenila pomembnost števil 7 , 77 in 777... ta video je tudi na YT-u...
T_one
08. 07. 2015 17.35
+0
@pkorosec... večja verjetnost je, da se bo kaj takšnega pripetilo ravno tebi; ker v takšnih primerih so največkrat žrtve nevedni luuniji, ki hodijo naokoli kot zyombyy, brez da bi se jim sanjalo, kaj se v resnici dogaja po svetu. Tisti, ki pa to vem, pa smo že dovolj modri, da se bomo že znali paziti, da se ogibamo takšnim nastavljenim pastem... Pravica pa je pač takšna; da ignoranca ni blagoslov; ampak pravica favorizira pripravljen razum...
appollyon
09. 07. 2015 06.46
-1
To mislite na tak napad kot so ga rusi izvedli v gledališču?!?