Tujina

Stavka pri Lufthansi: odpovedali več kot 900 letov, prizadetih več kot 100.000 potnikov

Ljubljana/Frankfurt, 09. 11. 2015 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi stavke kabinskega osebja odpovedal večino svojih letov znotraj Nemčije in Evrope ter tudi medcelinske lete iz Frankfurta, Düsseldorfa in Münchna. V Adrii Airways bodo svoje lete opravili po predvidenem voznem redu, prizadetim potnikom pa omogočili prevoz preko drugih letališč.

Po enem dnevu premora kabinsko osebje nemškega letalskega prevoznika Lufthansa nadaljuje stavko, ki jo je začelo v petek.

Podrobne informacije o statusu svojega leta pri Lufthansi lahko preverite na njihovi spletni strani.

Odpovedali so večino svojih letov znotraj Nemčije in Evrope ter tudi medcelinske lete iz Frankfurta, Düsseldorfa in Münchna. Kabinsko osebje na letališčih Frankfurt in Düsseldorf danes stavka od jutra do 23. ure, na letališču v Münchnu pa do polnoči. "Stavka poteka na vseh Lufthansinih letalih, ki bi morala vzleteti ali pristati na enem od teh letališč," je v nedeljo v Frankfurtu povedal predsednik sindikata Ufo Nicoley Baublies.

Zato so morali po podatkih vodstva danes odpovedati 929 letov, prizadetih pa je približno 113.000 potnikov. Tem v skladu z zmožnostmi poskušajo organizirati druge vrste prevoza.

stavka Lufthanse
stavka Lufthanse FOTO: Reuters

Adria Airways: Potnikom bomo omogočili prevoz preko drugih letališč

O stavki so obveščeni tudi v slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways, kjer so povedali, da bodo odpovedani le leti Lufthansa German Airlines, medtem ko stavka ne vpliva na lete prevoznikov Lufthansa CityLine, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, SWISS in Brussels Airlines.

V Adrii bodo svoje lete opravili po predvidenem voznem redu. Vse potnike, ki nadaljujejo svoje potovanje na enem izmed odpovedanih povezovalnih letov Lufthanse, pa prosijo, da pokličejo na prodajno mesto Adrie Airways na Letališču Ljubljana, kjer bodo dobili vse potrebne informacije o svojem potovanju do končne destinacije. Informacije za potnike so na voljo na dežurni številki: +386 4 259 45 82.

Vodstvo Lufthanse naj bi se sestalo še danes in se bo verjetno dogovorilo o novi ponudbi za sindikat Ufo. Zaposlene in javnost naj bi z dogovori s srečanja seznanili okoli 18. ure, so napovedali v družbi.

Pri Adrii bodo potnikom omogočili prevoz preko drugih letališč. Vse potnike naprošajo, da se na svojem odhodnem letališču pravočasno zglasijo za prijavo na let. Kot pravijo, bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da jih bodo prepeljali do cilja potovanja. "Stavka kabinskega osebja je okoliščina, ki velja za izredne razmere, na katero prevoznik nima vpliva, zato se potnikom ne izplačuje odškodnin zaradi zamud in odpovedi.  V Adrii Airways se vsem svojim potnikom zahvaljujemo za razumevanje," so zapisali.

Čemu stavka?

Pogajanja o plačah za stevardese in stevarde pri Lufthansi se vlečejo že dve leti. Sporna je predvsem zapletena ureditev vplačil v pokojninski sistem za približno 19.000 zaposlenih, ki jih želi Lufthansa spremeniti tako, da letna zvišanja ne bi bila avtomatična, ampak odvisna od tržnih razmer. Prva stavka v okviru trenutnih pogajanj naj bi trajala vse do petka.

V prvih dveh dneh stavke, v petek in soboto, je Lufthansa odpovedala več kot 800 letov, kar je prizadelo več kot 95.000 potnikov. V nedeljo so stavkajoči naredili premor in vse lete so opravili v skladu z načrti, so povedali pri Lufthansi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
23. 11. 2016 09.34
Policaji so tudi štrajkali,pa me zanima koliko jih je prizadetih
saknukdhwkfnnkj
09. 11. 2015 21.33
Be ready... v LPP se pripravlja tudi , da vidimo koliko jih bo tu prizadetih!?
AjdeMiPopuši
09. 11. 2015 15.49
+3
Kul. Jaz vsaj nisem prizadet, ker ne letim z letalom že 6 let
LuckyBastardo
09. 11. 2015 12.14
+13
tako je treba. Vsi delavci bi morali stavkat, pa se naj gospoda malo zamislijo.
mokocoko
09. 11. 2015 14.13
-2
Turgensis
09. 11. 2015 12.11
+13
A obstaja bolj nezanesljiva letalska družba kot Lufthansa? Vsakih nekaj mesecev stavkajo in to že nekaj let... so hujši kot naš javni sektor!!