Tujina

Macronov 'neuradni' uvod v kampanjo: Bolj kot kadarkoli potrebujemo reformo EU

Pariz, 05. 03. 2019 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v posebni kolumni, ki so jo objavili vodilni mediji v vseh 28 članicah Evropske unije, pozval k temeljni prenovi Evropske unije, ki jo po njegovi oceni sedaj potrebujemo bolj kot kadarkoli, in posvaril pred nevarnostmi nacionalizma. Brexit je označil za simbol grožnje, s katero se sooča EU.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v posebni kolumni, ki so jo objavili vodilni mediji v vseh 28 članicah Evropske unije, pozval k temeljni prenovi Evropske unije.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v posebni kolumni, ki so jo objavili vodilni mediji v vseh 28 članicah Evropske unije, pozval k temeljni prenovi Evropske unije. FOTO: AP

"Je simbol krize Evrope, ki se ni znala odzvati na potrebe narodov po varnosti zaradi velikih pretresov sodobnega sveta, s katerimi se spopadajo. Je pa tudi simbol pasti, in te ne gre iskati v pripadnosti Evropski uniji, temveč v laži in neodgovornosti, ki jo lahko uničita," je zapisal Macron o brexitu v kolumni z naslovom Za evropski preporod, ki jo je v Sloveniji objavil časnik Delo.

Ob tem je francoski predsednik posvaril pred pastjo nacionalistov, saj njihova "zaprtost vase ne ponuja nobenih predlogov, je zgolj zavračanje brez načrta". "Tisti, ki izkoriščajo jezo, z lažnimi informacijami vsevprek obljubljajo vse in nič," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ocenil je, da lahko izhod Velike Britanije iz Evropske unije služi kot nauk za vse ter pozval k prenovi Evrope, v kateri bodo "narodi resnično prevzeli nadzor nad lastno usodo" in v kateri bo "Združeno kraljestvo našlo svoje mesto".

Za zvišanje obrambnih proračunov

Macron je v kolumni, ki neuradno predstavlja uvod v kampanjo pred evropskimi volitvami, predstavil več predlogov in ključnih področij, ki bi jih morala Evropska unija nagovoriti. Med drugim je predlagal vzpostavitev agencije za zaščito demokracij, boljšo zaščito okolja, vzpostavitev socialnega ščita za vse evropske delavce, prenovo schengenskega prostora ter vzpostavitev skupne azilne politike.

"Nobena skupnost ne more ustvariti občutka pripadnosti, če nima meja, ki bi jih varovala," je zapisal francoski predsednik. Pri tem pa je opozoril, da morajo vse članice izpolniti svoj del odgovornosti in solidarnosti glede varovanja meja in azilne politike. Več vzhodnih držav članic EU nasprotuje porazdelitvi migrantov, ki pridejo v Evropo z Bližnjega vzhoda ali iz Afrike, kar otežuje oblikovanje skupne azilne politike.

Glede obrambe se je Macron zavzel za jasno skupno usmeritev in pogodbo o obrambi in varnosti, ki mora opredeliti obveznosti v povezavi z zvezo Nato in v sodelovanju z evropskimi zavezniki. Po njegovi oceni je treba zvišati obrambne proračune in vzpostaviti evropski varnostni svet, v katerega bo vključena tudi Velika Britanija.

Zavzel se je še za reformo politike konkurence in preoblikovanje trgovinske politike, ki bi temeljila na evropskih vrednotah. "Za našo strateško industrijo in pri naših javnih naročilih moramo uvesti evropsko preferenco, kot to počnejo naši ameriški in kitajski konkurenti," je zapisal.

Po oceni Macrona je treba zvišati obrambne proračune in vzpostaviti evropski varnostni svet.
Po oceni Macrona je treba zvišati obrambne proračune in vzpostaviti evropski varnostni svet. FOTO: Kanal A

Ideja o skupni evropski konferenci

Državljane Evropske unije je posvaril tudi pred statusom quo ter jih pozval, naj stremijo k spremembam, a hkrati ohranjajo skupne vrednote. "Ne smemo se prepustiti rutini in govoričenju. Evropski humanizem zahteva dejanja in državljani povsod želijo sodelovati pri spremembah," je dodal, ko je predstavil idejo o skupni evropski konferenci, na kateri bi politiki, strokovnjaki in državljani lahko svobodno predlagali vse spremembe. V okviru konference pa bi nato pripravili akcijski načrt za EU.

"Vi boste odločili, ali bodo Evropa in vrednote napredka, ki jih predstavlja, več kot samo neki obrobni dogodek v zgodovini," je še dejal in pozval državljane članic, naj se udeležijo volitev v Evropski parlament, ki bodo od 23. do 26. maja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
06. 03. 2019 13.52
+1
Macrona imajo preko glave v Franciji, on pa bi rad komandiral Evropo.
ArkaMast
05. 03. 2019 22.27
-3
Rumenih jopičev usiha. ... samo se neki zdraharji, vandali..... bi pa lahko Makron vseeno kapitalistom malo zategnil pas in dal ljudem kor so delavci, studentje, upokojenci, prezposelni, invalidi, ...
puspan
05. 03. 2019 15.28
-7
Mož ima prav. Lenuhe ven pometati in tiste, ki hočejo delat sprejeti. Ni važno katere, tudi begunci so dobrodošli, mnogokrat bolj, kot avtohtoni.
Devilz Pff
05. 03. 2019 15.28
+8
ena jasnovidka je rekla da bo EU sprejela taka pravila da nihče več ne bo mogel izstopiti. Tale banda je res sposobna dobesedno ugrabiti države članice.
JApajaDAja
05. 03. 2019 15.52
+8
do popolnosti eu nam manjka kosovo, albanija, srbija, bih...Urvacku pa smo že pokasirali!
JE-BI-GA
05. 03. 2019 20.51
+2
Bo kar držalo, soglašam..........................hahaha
Krajnc22
05. 03. 2019 13.52
+13
Ta še kar upa haha levi nadutez..je trumo kandidiral si se smejal,norceval itd...sedsj imas pa pol drzave na ulici in ti bi peljal reforme???!!?? Clovek...lohk se po trpalncah mecete shorosovci..evtipa in nasploh se zlo hitro obracsjo na desno...ste se igrali in nsm ptiprljsli migrante ki drlajo samo zgago po eu..in vsak,ki ima kaj proti je takoj fasist....vid8 se da je socialiste po evropi zelo strsh,ker se narod obracs prozi vsm in tud za to vsm trump ni vsec,ker je dpet navadnemu cloveku pokazal pogum....pa pa macton..in tisto dobo metklco di vozi seboj v pokoj..
flatearth
05. 03. 2019 12.06
+16
Se je spet s kakšnimi afričani "objemal", kje pa je njegova "prijateljica" vilkomen Gela?
anakondabox
05. 03. 2019 11.52
+2
Potrebna je reforma EU, potrebno je še to in ono.... Naj se razdeli poslance v 30 skupin in vsaka naj podrobno razčleni 'resor', ki ji je dodeljen. Razčlemba ali premise nadaljnjih korakov EU naj imajo tudi rok do katerega je potrebno opraviti podstat za reformo EU. #vsi zaenegaedenzavse
PolnKontejner
05. 03. 2019 11.51
+16
Pajac, ki brez mamice ne more zaspat.
JApajaDAja
05. 03. 2019 12.30
+17
naj ga ona njegova guvernanta odnese iz politike preden mu sodi lasten narod! in njega "skrbi" orbanova avtokracija?
Tomaz Tomazin
05. 03. 2019 13.49
-6
Kateri narod? A tiste huligane šteješ za narod? Verjetno se hecaš? Saj se?
JApajaDAja
05. 03. 2019 14.58
+7
fr si jih je "olastninila"-sedaj naj se z njimi spopada!