Tujina

Španijo skrbijo slovenska stališča glede Katalonije

Barcelona, 16. 10. 2017 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji minister Karl Erjavec je v Luksemburgu španskemu kolegu Alfonsu Dastisu pojasnil slovenska stališča glede Katalonije in mu jasno povedal, da Slovenija zavrača nasilje. Po njegovih besedah španskega ministra skrbi, da bi lahko Slovenija sprejela odločitve, ki bi bile zunaj veljavnih okvirov Španije.

Katalonski voditelj Carles Puigdemont kljub zahtevi španske vlade, da mora danes do 10. ure jasno povedati, ali je v torek razglasil neodvisnost ali ne, tega ni storil. V odgovoru španskemu premieru Marianu Rajoyju je zapisal, da si želi več dialoga. Pojasnil je, da je "razglasitev pustil v zraku" za dva meseca, ker si v tem času želi pogajanj in dogovora s špansko vlado.   

Rajoyju je predlagal čimprejšnje srečanje. 

"Ni tako težko reči da ali ne," se je na Puigdemontov odgovor odzvala namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria. "Odgovor ne bi smel biti zapleten," je še dodala. Puigdemont pa je svoj odgovor poslal na štirih listih, poroča AP.

Carles Puigdemont za zdaj še ni razjasnil, ali je v torek razglasil neodvisnost ali ne.
Carles Puigdemont za zdaj še ni razjasnil, ali je v torek razglasil neodvisnost ali ne. FOTO: AP

Puigdemont s pismom ni zagotovil jasnosti, je ocenil španski zunanji minister Alfonso Maria Dastis ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu, ni pa dal jasnega odgovora na vprašanja glede nadaljnjega ukrepanja Madrida. 

Zdaj so rok za izjasnitev podaljšali do četrtka – prav tako do 10. ure. Do takrat so tudi španske oblasti katalonskim dale čas, da prekinejo vse postopke za odcepitev in se vrnejo v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava.

Španska vlada pri tem ne bo sprejela izmikajočega se ali dvoumnega odgovora, so bili jasni v Madridu, kjer v tovrstnem primeru napovedujejo ukrepanje. V okviru možnih ukrepov se vse bolj neposredno omenja uveljavitev 155. člena ustave, v skladu s katerim lahko osrednja vlada pokrajini v primeru kršenja ustavnega reda odvzame avtonomijo in uvede neposreden nadzor.

Španski zunanji minister je tudi poudaril, da ni prišel v Luksemburg pojasnjevat razmer v Kataloniji in da to vprašanje ni na dnevnem redu.

Nemčija podpira pogajanja

Na dogajanje v Španiji se je ob prihodu v Luksemburg odzval tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je zadovoljen, da se kaže nekaj manevrskega prostora za rešitev težav v Španiji.

Vodja nemške diplomacije upa, da so vsi pripravljeni na pogajanja in umiritev napetosti. "Podpiramo vse, ki želijo sesti za pogajalsko mizo in rešiti ta vprašanja ter zagotoviti stabilnost v Kataloniji in Španiji," je dejal.

Španska vlada je do danes pričakovala jasen odgovor od katalonskega voditelja. Zdaj so jim rok dali do četrtka.
Španska vlada je do danes pričakovala jasen odgovor od katalonskega voditelja. Zdaj so jim rok dali do četrtka. FOTO: AP

Španijo skrbijo slovenska stališča glede Katalonije

Zunanji minister Karl Erjavec je v Luksemburgu španskemu kolegu Alfonsu Dastisu pojasnil slovenska stališča glede Katalonije. Pogovor je potekal ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU na željo španskega ministra, ki je želel informacije iz prve roke, zlasti glede sklepov odborov DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU, je za STA povedal Erjavec.

Španski sodnik je odločil, da načelnika katalonske policije Josepa Lluisa Trapera, osumljenega upora proti državi, ne bodo priprli, kot je na zaslišanju zahtevalo tožilstvo. S sodišča je tako odkorakal, mu je pa sodnik odredil pravosodni nadzor, tako da ne sme oditi iz države, na sodišču pa se mora zglasiti na 15 dni.

Slovenski minister je španskemu kolegu pojasnil, da gledajo v Sloveniji ljudje na dogajanje v Kataloniji zelo emocionalno in da tudi medije to vprašanje zelo zanima. Zelo jasno mu je povedal, da Slovenija zavrača nasilje ter da je pravica do samoodločbe univerzalna pravica, ki pa jo je treba uresničevati v skladu z mednarodnim pravnim redom in pravnim redom države, torej v tem konkretnem primeru tudi v skladu s špansko ustavo.

Španskega ministra po Erjavčevih besedah skrbi, da bi Slovenija sprejela kakšno odločitev, ki bi bila zunaj veljavnih okvirov Španije. Na vprašanje, ali je kaj takšnega mogoče pričakovati, Erjavec odgovarja, da glede na trenutne razmere to ni mogoče, saj Katalonija niti ni še ničesar razglasila.

Erjavec pričakuje dialog Madrida in Barcelone v veljavnem pravnem okviru. Španski minister je namreč nakazal dialog v okviru španskega pravnega reda, torej ne v smislu pogajanj o neodvisnosti Katalonije, je še pojasnil slovenski minister.

Nejasnost po torkovem nagovoru v katalonskem regionalnem parlamentu

Puigdemont je v nagovoru parlamenta minuli torek poudaril, da so na referendumu 1. oktobra dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti in predstavniki parlamentarne večine so nato tudi podpisali – po nekaterih navedbah simbolično – izjavo o neodvisnosti.

Odbor DZ za zunanjo politiko je na zaprtimi vrati razpravljal o aktualnih razmerah v španski pokrajini Katalonija po nedavnem referendumu o neodvisnosti. Vladi je priporočil, naj se na ravni EU zavzema za rešitev katalonskega vprašanja z dialogom, je po seji povedal predsednik OZP Jožef Horvat.

A obenem je uveljavitev neodvisnosti preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

V zadnjih dneh so se krepili pritiski najostrejših zagovornikov neodvisnosti, ki so bili razočarani nad odlogom uveljavitve.

Nanj sta se tako s pozivom, naj prekliče odlog neodvisnosti, med drugim obrnili skrajno leva stranka CUP, ki v parlamentu podpira vladajočo koalicijo, in vplivno civilnodružbeno gibanje katalonski narodni kongres (ACN).

Največ dvomov v razglasitev neodvisnosti naj bi se Puigdemontu porajalo zaradi majhne mednarodne podpore osamosvajanju Katalonije in odhajanju podjetij iz Katalonije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
17. 10. 2017 18.18
Španijo SKRBI kaj si mislijo Slovenski politiki. Naj jih raje skrbi kaj si mislimo Slovenski ljudje, politiki Slovenski so itak navadne r--i !!! Danes sem bil KULTIVIRAN :)
M_teorija
17. 10. 2017 17.33
+1
Eh naše vlade se nima kej bat, ampak stricev iz odzadej. Pa kaj bo Janez twittnu, pa Nova ponavljala!? Ana, pa Mahnievga odbora, itak!?
hle
17. 10. 2017 11.30
+4
Glede na to da je naša država nastala z odcepitvijo ter tudi da smo med prvimi priznali Kosovo bo naše ravnanje v tem primeru gotovo deležno pozornosti
dipe
17. 10. 2017 11.03
+0
Katalonci naj poslušata Rupla in E.rjaveg, takoj bodo Švica z 1000 Evra pokojnine.
Uporabnik981904
17. 10. 2017 08.48
+0
Bolje bi bilo da jih skrbijo stališča kataloncev do španije. Vsak korak katerega naredijo v zadnjem času katalonijo peha proč oz vse skupaj v vrtinec nepotrebnega (kot kaže pa neizogibnega) zla
proofreader
17. 10. 2017 08.44
+4
Prvih par let bo Katalonija cvetela, potem pa bodo prišli tajkuni, bančniki in vse izropali.
Uporabnik443897
17. 10. 2017 18.18
To maš pa prav, jim posodimo Kučana naredo forum 21 in čez 20 let bodo prosjačili na ULICAH, kot v Sloveniji. Za 40 let delovne dobe 412 evrov penzije.cjhbfkicbrekbcejbk ( ZELO GRDA BESEDE ) !!!
BitterTruth
17. 10. 2017 08.42
+4
katalonci so dejanski narod, medtem ko so neki drugi modeli, pripadniki naroda ki že ima svojo državo, s podporo evrope dobili še drugo... kje ste sedaj vsi liberalci, facebook aktivisti in ostala sodr_a da bi zahtevali pravice še za katalonce... ali vas morda moti to da so belci in kristjani?
krispan
17. 10. 2017 08.27
+3
Šrot , Zidar, Bavčar in ostali jim lahko za začetek razložijo, kako se oropa lasten narod....
CIGU MIGU
17. 10. 2017 08.16
+0
katalunija bo potegnila cel kup želja in hotenj poi neodvisnosti in to eu ne odgovarja ker so preveć zabarikadirani v bruslju in bi radi diktirali še ameriki,,a ljudstvo pozna svoja hotenja in želje,,,,delati za drugega ki te izkorišča je vedno bolj v modi,sicer je bilo vedno,toćka preloma bo vatikan,kot vedno
Mungos2
17. 10. 2017 08.15
+0
Korl, najprej pometi pred svojim pragom !!!
masni
16. 10. 2017 22.16
+5
Španija se boji, da bi Slovenski vladajoči ,zmanipulirani klovni Angele Merkel,podprli Katalonijo.....staaaaaavvvimmm mmmmojoooo hišo ,če se to zgodi,,,resno mislim.!!!!!!!!!!klovni Slovenski na vladi,kaj mislite, da je pol Slovenije nore ali kaj,da nas boste preko svojih pisunov na RTV,POP TV ,MLADINA ,DELO .VEČER NEDELJSKI itd prali možgane.
dpintar
17. 10. 2017 08.05
-1
...mogoce se jim je ponudila priloznost da se tam kaj vkr ad e jo!
DeBill
16. 10. 2017 22.06
+13
in zakaj ne bi bilo v evropi še 20 držav? kaj bodo s tem izgubili nekateri, če smo vsi v EU. a ni to za vse enako? ne? potem pa mi nismo v taki združbi prav nič zgubili in se bo treba za nameček še dobro oborožit! vzorci se žal ponavljajo še preveč pogosto.
pieta
16. 10. 2017 22.26
+21
Ni problem v 20 ali 50 državah več, problem je ker to križa načrte NWO bande ki hoče vse združit pod eno svetovno vlado, ker le tako se lahko manipulira z ljudstvom in z istim namenom je nastala tudi EU.
RavnateljSole
16. 10. 2017 21.55
+9
Seveda. Okvir vsekakor ne sme pokvariti slike. Zato podpiram slovensko in vsakrsno tuje mnenje, ki podpira samoodlocbo in pravico do nje, kaj caka Spanija, ne vem.
Iniesta
16. 10. 2017 21.55
+1
Katalonija ne bo nikoli neodvisna brez prelite krvi ...
DeBill
16. 10. 2017 22.03
-1
sej majo tudi katalonke menstruacijo in to je več kot dovolj krvi za katalonijo! al pa če pade še ena balkanska norija morija?
mackintosh
16. 10. 2017 22.22
+1
Iniesta
16. 10. 2017 21.53
+17
Ce ima korl jajca, naj prvi prizna neodvisno katalonijo ... vsaj po tem bo zapisan v zgodovino ...
Iniesta
16. 10. 2017 21.59
+3
In seveda po tem, da je odgovoren za fijasko arbitraze ...
marker1
16. 10. 2017 21.31
+9
Španijo in Katalonijo naj naši politiki kar lepo pustijo pri miru. Če doma nimate urejeno vse kar je treba, težko drugim solite pamet. Tam se bodo že sami zmenili.
DeBill
16. 10. 2017 22.03
+7
briga nas za politike, šteje naše mnenje
TITO 50
16. 10. 2017 21.10
+17
Španci se pa res lahko tresejo, Erjavec zna bit pasji
dpintar
17. 10. 2017 08.06
+3
...sicer mu pralni stroji ne lezijo...ampak dobro!
BUONcaffee
16. 10. 2017 21.06
+1
Nemčija že popušča. Verjamem, da je Cerar vplival na to.
ibro2
16. 10. 2017 20.46
+18
naj mi kdo razloži zakakaj je EU tako dvolična
darlok
16. 10. 2017 20.58
+13
V Evropi sta se začeli obe svetovni vojni. Zadnja na podlagi nacionalizma. Zaradi tega je nacionalizem dobil izredno negativen predznak in se vsi poskušajo distancirati od njega. Posledično se nihče ne bori več za nacionalne interese, ampak za interese drugih neevropskih držav/narodov, saj se bojijo, da bi bili označeni za naciste/fašiste.... Evropa želi biti bolj papeška od papeža. Vsaj takšno je moje mnenje.
darlok
16. 10. 2017 21.01
+16
Pri nas se recimo na vse pretege trudimo distancirati od komunizma. SZ je bila zibelka komunizma in čeprav niso več komunistična država/federacija, imajo še vedno rdečo zvezdo na letalih, tankih.... Se ne sramujejo zgodovine (vsaka era ima dobre in slabe strani). Pri nas pa bi te takoj označili za komunjaro, če bi čislal partizane in rdečo zvezdo.
Sputnik
16. 10. 2017 20.34
+11
slovenija še po osamosvojitvi ni samostojna in nima spoštovanih mej tako da karlo ti kar lepo počasi in po pameti. ne se preveč penit ker pojma nimaš kaj delaš