Tujina

Cerar: Vladi bom predlagal, naj Guaidoja prizna za začasnega predsednika

Ljubljana/Caracas/Madrid/London/Moskva, 04. 02. 2019 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po tem ko je venezuelski predsednik Nicolas Maduro zavrnil ultimat evropskih držav, naj razpiše nove volitve, so te začele priznavati vodjo opozicije Juana Guaidoja za začasnega predsednika. Da to stori tudi Slovenija, bo vladi predlagal slovenski zunanji minister Miro Cerar. Rusija je medtem obsodila "evropsko vmešavanje" v tej južnoameriški državi.

Evropske države so začele priznavati Juana Guaidoja za začasnega predsednika.
Evropske države so začele priznavati Juana Guaidoja za začasnega predsednika. FOTO: AP

Evropske države so danes začele priznavati vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika, potem ko je venezuelski predsednik Nicolas Maduro zavrnil njihov ultimat, naj do nedelje razpiše demokratične predsedniške volitve.

Zunanji minister Miro Cerar je že napovedal, da bo vladi predlagal, naj tudi Slovenija vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da razpiše predčasne predsedniške volitve.

Cerar je to povedal po zaprti seji odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri so sicer obravnavali informacijo o poteku postopka na Sodišču EU zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe.

Vlada bo njegov predlog obravnavala na četrtkovi seji

"Zato bom predlagal vladi, da prizna za začasnega predsednika Venezuele predsednika nacionalne skupščine Venezuele, gospoda Guaidoja, in to izključno z namenom, da (...) razpiše nove poštene, svobodne, demokratične volitve," je poudaril minister. Pojasnil je, da bo končno odločitev sprejela vlada. Ta naj bi predlog obravnavala najpozneje na četrtkovi seji.

"Dejstvo je, da gospod Maduro ni zmagal na takšnih volitvah. Zmagal je na volitvah, ki so bile nedemokratične, torej nepoštene, nesvobodne, netransparentne," je dejal. Zato se mora Slovenija pridružiti EU, tako da na eni strani pomaga humanitarno, na drugi strani, če bo potrebno, pa stopnjuje sankcije zoper sedanjega nosilca moči.

"Predvsem pa Slovenija tukaj mora odreagirati tako, kot je prav. Da torej zaradi pomoči ljudem, zato da se bosta v tej državi vzpostavili vladavina prava in demokracija ter da se bodo spet spoštovale človekove pravice, kot nosilca oblasti priznamo tistega, ki lahko in želi čim prej sklicati nove volitve. Da se vzpostavi legitimna oblast in da se v državo povrne mir, stabilnost in to, da ljudje ne bodo brez zdravil in hrane ter da ne bodo bežali ali se bali državnega nasilja, ker potem so kršene človekove pravice," je še poudaril Cerar.

Glede enotnosti EU je povedal, da je ta enotna v tem, da je v Venezueli huda humanitarna kriza, da prihaja do kršitev človekovih pravic ter da je Maduro nelegitimno in nedemokratično na oblasti in da je treba zadevo čim prej razrešiti z novimi volitvami in priti do legitimne oblasti.

"Ni pa EU kot celota pristojna oziroma doslej ni bila uveljavljena takšna praksa, da bi priznavala nosilce oblasti v posameznih državah. To se zdaj prepušča v odločitev posameznih držav," je dejal Cerar po zaprti seji odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri so sicer obravnavali informacijo o poteku postopka na Sodišču EU zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe.

Predsednik OZP Matjaž Nemec (SD) pa je dejal, da se na nek način identificira z ministrom Cerarjem, po drugi strani pa si zastavlja celo vrsto drugih vprašanj. "Kot se je pod pretvezo demokratičnosti pristopilo do reševanja problematike v Ukrajini ali pa arabske pomladi oz. tistega, kar se je dogajalo leta 2014, ali pa reševanje težav v Siriji, se bojim in opozarjam, da bi lahko to pomenilo novo vrelišče v Južni Ameriki. Interesi so veliki," je opozoril. Dejstva so takšna, da je vodstvo v Venezueli očitno nesposobno vladati, pravi Nemec, ki pa se boji alternative.

Med prvimi so Guaidoja priznale Španija, Velika Britanija in Avstrija

"Španska vlada sporoča, da predsednika parlamenta Juana Guaidoja priznava za začasnega predsednika Venezuele," je novinarjem povedal španski premier Pedro Sanchez. Ob tem je Guaidoja pozval, naj kmalu razpiše predsedniške volitve.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da Velika Britanija skupaj z evropskimi zaveznicami priznava Guaidoja za začasnega predsednika, "dokler ne bo mogoče izpeljati verodostojnih volitev". "Upam, da se bomo s tem približali koncu humanitarne krize," je dodal.

Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da Avstrija priznava Guaidoja za začasnega predsednika. Kot je tvitnil, ima Guaido polno podporo Avstrije pri svojih prizadevanjih za ponovno vzpostavitev demokracije v Venezueli, ki že dolgo trpi zaradi zgrešenega socialističnega gospodarstva in pomanjkanja pravne države. Guaidoja je podprla tudi Švedska, poroča britanski Sky News.

Podporo Guaidoju je izrekla tudi Francija. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je dejal, da bo "Francija sprejela potrebne ukrepe" po zavrnitvi ultimata, a podrobnosti ni navedel. Dejal je še, da je Guaido upravičen izvesti predsedniške volitve. Ni pa izrecno priznal Guaidoja za začasnega predsednika.

Moskva kritična do "evropskega vmešavanja" v Venezueli

Rusija je kritična do ravnanja evropskih držav glede Venezuele. "Poskusi legitimizacije nezakonitega prevzema oblasti predstavljajo vmešavanje v notranje zadeve Venezuele," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija sicer velja za zaveznico socialističnega venezuelskega predsednika Madura.

Nicolas Maduro s soprogo Cilio Flores.
Nicolas Maduro s soprogo Cilio Flores. FOTO: AP

Maduro zavrnil ultimat

Rok za razpis volitev so Maduru prejšnjo soboto postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, medtem pa so se pozivu pridružile še Portugalska, Nizozemska, Belgija in Avstrija. Maduru zaradi nedemokratičnih volitev odrekajo legitimnost položaja, priznavajo pa legitimnost parlamentu na čelu s predsednikom Guaidojem in pričakujejo razpis predsedniških volitev, ki bodo omogočile čimprejšnjo vzpostavitev demokratično izvoljene oblasti.

Maduro je v pogovoru za špansko televizijsko postajo Sexta v nedeljo dejal, da se ne bo uklonil pritisku tistih, ki ga pozivajo k odhodu. "Zakaj mora Evropska unija govoriti državi, ki je že imela volitve, da mora ponoviti predsedniške volitve, ker na njih niso zmagali njihovi desničarski zavezniki," je izjavil. "Poskušajo nas spraviti v kot z ultimati, da bi nas prisilili v izredno situacijo konfrontacije," je dodal.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro FOTO: AP

Podprl je načrte za srečanje latinskoameriških držav in EU v okviru kontaktne skupine v Montevideu v četrtek, saj bi to po njegovih besedah lahko vodilo v "dialog med Venezuelci za razrešitev naših težav". Svojega političnega rivala 35-letnega Guaidoja pa je pozval k neposrednim pogovorom, kar je mladi opozicijski voditelj že zavrnil.

V Parizu so ga v nedeljo opozorili, da Evropa misli resno. "Če se gospod Maduro do izteka večera ne bo zavezal k organizaciji volitev, bomo priznali gospoda Guaidoja kot tistega, ki ima pooblastila, da jih namesto njega organizira. In imeli ga bomo za začasnega predsednika do volitev," je dejala francoska ministrica za evropske zadeve Natalie Loiseau.

Maduro je sicer v omenjenem intervjuju posvaril pred izbruhom državljanske vojne v državi. To je po njegovem mnenju odvisno od "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer medtem opozoril, da vojaškega posredovanja v Venezueli ne izključuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
06. 02. 2019 11.45
+3
kaj bomo storili ko bo trump predlagal zamenjavo cerarja -aja mi nimamo nafte in nismo zamimivi za ameriko
brddd
05. 02. 2019 22.58
+9
Cerar je lahko tiho .Imamo pred svojim pragom dost smetja za pomest .
Frigo
05. 02. 2019 18.25
+5
Kaj bo naša cmera predlagala
Transformerji
05. 02. 2019 13.20
+2
Pri nas smo na boljšem, slabo je bilo tik pred razpadom Jugoslavije - nerazumna inflacija, če si pozabil denar v žepu, je bil naslednji mesec že manj vreden. Denar je bil, trgovine pa prazne. Pa poglejmo sedaj: trgovine prenatrpane, pa vedno manj ljudi, ki imajo denar in vedno več tistih, ki ga nimajo. Pa še ti ne znajo ravnati z njim, kupujejo nekaj, kar ne potrebujejo nujno, potem pa jamrajo. Pa poglejmo naše volitve: zmagajo desni, potem nas pa ponovno vodijo levi. Res je, da ni vsepovsod enako, kdo je levi in kdo je desni. Vem pa, da gre in še bo šlo vedno bolj navzdol. To pomeni, da se bo v njihov problem vključila tudi Evropa , mogoče celo Kitajci, rešili jih bodo za silo vsaj toliko, da bodo dali mir.
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.17
+3
komunizem, socializem, nesposobnost, korupcija...kakorkoli....cavez je začel,maduro pa nadaljuje uničevanja naroda in države!
Thinc25
05. 02. 2019 17.21
+2
Kje so sedaj levičarji, ki so pred kratkim hvalili Venezuelsko socialistično politiko, kam so se skrili, kje je Kordič, Mesec, ga. Tomičeva... zakaj ne upajo pojasniti, da so se zmotili...
Minovak
05. 02. 2019 10.35
-1
Sedeti na največjih zalogah nafte in stati v vrstah za kruh, pomeni, da je z oblastjo nekaj hudo narobe. Prav vse države, kjer so vladali komunisti so propadle (da ne bi kdo omenjal Kitajsko, ki ima komunizem samo na papirju), za njimi so ostale revščina, splošna beda in trupla, da o demokraciji ne govorim. To beleži zgodovina in noben ne more tega zanikati, kajti resnica je samo ena, vse ostalo je LAŽ.
MASTERSS
05. 02. 2019 11.03
+20
fašistična demokracija francija ,britanija,nemčija in amerika že 200 let kradejo tujim narodom da lahko oni preživijo in da se lahko danes kurčijo kako so bolj uspešni od drugih.zato so protesti v franciji ker jim ni ratalo oropat sirije,nema poceni nafte...ni več isis da prodajal ukradeno nafto poceni za orožje.ampak macron noče odstopi,dvoličen mongloid bi rad prej oropal venezuelo...boš vidl kako se bojo protesti v franciji nehal z ropanjem v venezueli.drugače se bo še amerika raspadla.
zaj?ek
05. 02. 2019 11.23
-7
Primitivci še zmiraj se oklepate lačnega komunizma
samuray1
05. 02. 2019 11.34
+8
Ok,ne bom omenjal Kitajsko ker za njih nimaš obrazložitve, bom pa omenil S. Korejo,Vijetnam...katere zahod že 70 let sankcionira. Ali pa recimo Slovenija,ki je v socialističnem sistemu veljala za zgodbo o uspehu,tega pteprosto ne moteš zanikat. Poleg tega razen v tvoji glavi,v Venezueli ni ne socializma ne komunizma. Da boš lazje razumel si predstavljaj demokrate v ZDA, pa mi povej ali njih tudi imaš za komuniste? Toda ti tega itak da ne razumeš,ker drugač nebi kvasil neumnosti.
trdovrat
05. 02. 2019 11.37
+7
Mino, seveda je z oblastjo narobe, vendar pri svetovnih žandarjih in neokolonialistih! Ne vem kako bi ti preživel, ča bi recimo župan vsem sosedom prepovedal stike s tabo, v trgovini, kjer si pa imel deponiran denar, ti ga pa ne dajo in tudi robe ne! Preberi še kaj drugega, ne pa samo propagando zajedavskega hrematizma, kot ga imenuje pater Karel Gržan! VGsem vam pravovernim hlapcem neokapitalizma, priporočam njegove knjige! Mogoče se vam pa le odpre, kakšno malo okence, da pogledate resnici v oči! SMRT FAŠIZMU
samuray1
05. 02. 2019 11.56
+9
Thinc25
05. 02. 2019 12.14
+4
Minovak! dober komentar, ne razumem pa tistih bedaaaaaakov, ki klikajo minus, to so zagotovo levaki, ki so v preteklosti hvalili venezuelsko politiko (Kordiš, Mesec...).
JApajaDAja
05. 02. 2019 13.14
+4
glavno, da se madurov pastorek po monacu vozi z zlatim ferarijem....lukec, miha, violeta bi se tudi?
JApajaDAja
05. 02. 2019 16.00
+4
...cavezova hči pa trpi s cca 4 mrd $ premoženja!
Ate_ist
05. 02. 2019 18.55
+3
vatikan je edina komunistična država na svetu, ki je kdaj obstajala. in ji gre naravnost fantastično. za ignorante pa; kaj veste o venezueli? guaido bo državo pahnil še v večjo revščino. preprosto bo naravna bogastva oddal tujcem. del njemu bližnjih bo živelo ostali pa ....
Nimasmisla
05. 02. 2019 08.12
+12
ma ne se čohat tam kjer te ne srbi
Thinc25
05. 02. 2019 08.08
-13
Zunanja politika se počasi obrača v pravo smer.
Melaj
05. 02. 2019 08.07
+30
Slovenija je res eden najpomembnejših igralcev v svetu in naša beseda ima velik pomen. Bravo Cerar. Odličen predlog imaš za mandatarja. Če bomo mi priznali začasno vlado v Venezueli, bo to spoštoval ves svet in naše dejanje bo pot v pravo smer in svobodo. Cerar - - delaj svoje delo. Predvsem pa pomagaj partnerci pri vzgoji otroka. Nihče od nas te ne potrebuje.
Kopriva60918022
05. 02. 2019 07.42
+20
ker ni države prodal ameriškim lobijem ga bo treba uničit. slovenija in evropa tako delata za am.lobije tako da podpora ne preseneča. Ne daj se Maduro!
Thinc25
05. 02. 2019 08.08
-7
Ti si levičar, ki misli ideološko, ne pa po ekonomskih zakonitostih, spomni se, kaj so pred časom trdili o Venezuelski politiki naši domišljavi levičarji (Kordiš in podobni vele-umi).
Minovak
05. 02. 2019 10.26
-1
Pozna se, si si še mlad in povsem pod vplivom levih pravljic, ki imajo vse, prav vse, tragičen konec (preverjeno). Sedaj pa odpri kakšno pravo, zgodovinsko knjigo, ki je ni napisal, kakšen "naš" pisatelj, pa ti bo kmalu vse jasno. Meni je že davno, ker sem moral živeti s tem.
MASTERSS
05. 02. 2019 10.57
-1
mi pa je žaslostno da verjamete tujim bolj kot svojim...
zaj?ek
05. 02. 2019 11.27
-4
Nimaš kaj iskat v naši domovini pojdi madurotu rit lizat
Bojan-F
04. 02. 2019 22.50
+25
Saj ni za verjeti ... a se iz primerov Iraka, Libije, Sirije, Afganistana, Somalije in Ukrajine ne da nic razumeti?
Bojan-F
04. 02. 2019 22.59
+15
... ne pozabiti ... pod enakim pritiskom so tudi Zdruzenim drzavam Amerike prijateljske drzave Cile, Argentina in Brazilija ... samo z drugim sredstvom ... obrestno mero USD.
Bojan-F
05. 02. 2019 08.41
+11
... natancneje ... Argentina, Cile in Brazilija so ze v naslednji stopnji prijateljskega sodelovanja z ZDA, ko se kapital bogato oplojen vraca v ZDA ... npr. argentinski peso je izgubil proti USD 60% svoje vrednosti, Argentina je dobila najvecje posojilo v zgodovini IMF (50.000.000.000 uSD), Boliviji ne morejo placati racunov za plin, itd. ... torej v cem so na boljsem kot Venezuelci?
puer2
04. 02. 2019 22.04
+18
Žalostno je, da slovenija nima svoje zunanje politike. A nismo zato zapustili Juge? Je EU predlagala, da priznamo drugega predsednika, ker je Trump neuravnovešen?
JApajaDAja
04. 02. 2019 22.37
+5
Kaktus111
04. 02. 2019 22.03
+11
Da se ne bojo tile ameri še spomnili in kakšnega za predsednika namesto putina določili ..... pri njih nikol ne veš ........
scipio
04. 02. 2019 21.33
+4
Hipotetični karakaški grafit: "Hugo, vrni se!" Real-kondicionirani odgovor, ki se pojavi na istem zidu v zgodnjem naslednjem jutru: "Nočem, mi je tukaj dol bolje kot gor pri vas!"
zefa20
04. 02. 2019 21.24
+12
Cmerko ti se raje brigaj za sebe in za našo državo, te agresorje in osvajalce pa raje pusti pri miru ker končni izstavljeni račun te norosti ki jo pripravljajo ZDA bodo itak plačali zopet drugi, tak kot vedno!
FC Chelsea2
04. 02. 2019 20.58
+7
Ljudje kaj, če bi uresničili tako zelo močno željo Kordežu in Mescu in jima kupimo nepovratno karto za Venezuelo?
JApajaDAja
04. 02. 2019 22.05
+6
naj si jo kupijo sami-dokler še niso na minimalcu , ki ga tako srčno "zahtevajo" !
elrocco77
04. 02. 2019 20.52
+31
Pa kaj se gre tale Cerar ????????? Kot pravnik bi MORAL vedeti da to tako ne gre !!! A sedaj bodo Euro hlapčki skupaj z Ameri kar sami določali kdo bo kje predsednik ali kaj ???????? Tile levičarji so popolnoma izgubili kompas........
nikhrast
04. 02. 2019 21.14
+5
Kdo pa je zdaj levičar, Američani, Rusi, Kitajci..., vsi so kapitalisti, pohlepni pa tudi vsi. Venezuelci bodo pa še dolgo reveži, pa ni važno katera stran se tam uveljavi. Pa kdo misli da jih Rusi ne bi izkoriščali, milijarde jim je Putin že posodil, to bo hotel da se nekako vrne.
elrocco77
04. 02. 2019 21.45
+12
Rusi tle nimajo veze, samo spomnili so Američane kao največje demokrate na svetu, da se predsedniki volijo, ne določajo !! Če so jim pa posodili pa bojo Venezuelci to tudi vrnili. Ne tko ko Ameri ki imajo tolk pufa, da ga never ever ne morjo vrnit, pa če se klonirajo !
zaj?ek
05. 02. 2019 11.34
+2
kolbek460
04. 02. 2019 20.42
+12
To me spominja na ples vampirjev!!!!!!!!!!!
Lutra Lutra 1
04. 02. 2019 20.36
+15
Cerar samo probaj!!!!!
Mirjiam90
04. 02. 2019 20.18
+9
Evropa se še o vprašanju Venezuele ne more dogovort spet je to tako kot pravijo stara Qorba. Evropa postaja Nč od nč v nobenem vprašanju se več ne bodo mogli dogovort..zato pa nikoli niso rešili niti enega samega problema zmeraj jim je stric prek Atlantika menjal plenice in brisal nos..
zaj?ek
05. 02. 2019 11.47
+0