Tujina

FOTO: Postavili so 30.000 protipoplavnih vreč, prebivalci s strahom gledajo naraščajočo reko

Budimpešta, 08. 06. 2013 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./STA/N.Š.
Komentarji
25

Madžarska je v polni pripravljenosti, saj je poplavni val na Donavi že dosegel njeno mejo s Slovaško. V Nemčiji je v nevarnosti mesto Magdeburg, kjer je vodostaj Labe že porušil rekord iz leta 2002.

Velik poplavni val na Donavi je že dosegel Madžarsko. V Budimpešti je voda zalila ceste ob Donavi in župan Istvan Tarlos je prebivalce pozval, naj poskušajo čim manj uporabljati avtomobile. Tarlos je še dodal, da bodo najbolj ogroženi predeli mesta, med njimi Margaretin otok na Donavi, varni, če gladina vode ne bo dosegla 9,3 metra, kar je za pol metra več od napovedi. V primeru, če bi nasipi popustili, pa bi morali evakuirati najmanj 55.000 ljudi. Nasipe sicer še dodatno utrjujejo, med drugim so namestili okoli 30.000 protipoplavnih vreč, pripravljenih pa jih imajo še dvakrat toliko.

Na Madžarskem so v polni pripravljenosti.
Na Madžarskem so v polni pripravljenosti. FOTO: Reuters

Sicer pa naj bi Budimpešto najhuje prizadelo v ponedeljek, ko napovedovalci ugibajo, da bi reka lahko narasla do 8,86 metra, kar je dvakrat več, kot je običajno za ta čas v letu in približno 26 centimetrov več od rekorda leta 2006. ''Branili bomo vsak del nasipa, pomembno pa je, da ne bo prišlo do izgube življenj," je danes dejal premier Viktor Orban.

Kot je še opozoril, so vodostaji na nekaterih merilnih postajah že presegli rekordne vrednosti. ''Zdaj smo prepričani, da prihaja največji poplavni val doslej. Pripraviti se moramo na najhujše.''

Sicer pa so madžarske oblasti že včeraj evakuirale več kot 2000 ljudi iz mesta Györujfalu na zahodu države. ''Nasipi so za zdaj stabilni, vendar je pritisk vode tako velik, da smo se odločili prebivalce evakuirati zaradi njihove varnosti,'' je povedal in dodal, da nobeno drugo mesto ni v neposredni nevarnosti zaradi poplav, ki jih je ocenil kot najhujše, kar jih je Madžarska videla na Donavi.

Zaradi poplav ali nevarnosti poplav so v državi pretrgane nekatere prometne povezave, oblasti pa so celo izdale navodila za prebivalce in turiste, kako naj ravnajo v primeru hudih poplav. Ta vsebujejo seznam zalog, s katerimi naj bi se ljudje oskrbeli, saj bi lahko poplave pretrgale oskrbo z elektriko in plinom, ljudje pa bi lahko na težje dostopnih krajih ostali ujeti tudi po več dni.

Na Madžarskem vsi polnijo vreče s peskom.
Na Madžarskem vsi polnijo vreče s peskom. FOTO: Reuters
V poplavah je sicer umrlo najmanj 19 ljudi, prve ocene škode v krajih, kjer se je voda že umirila, pa kažejo, da bi škoda samo v Nemčiji lahko presegla 11 milijard evrov.
Neprespana noč čaka tudi Nemce

Drugi poplavni val pa prihaja z reko Labo iz Severnega morja. Vodni vrhunec je bil v nemškem mestu Dresden, danes pa je v nevarnosti Magdeburg, kjer je vodostaj porušil rekord iz leta 2002.

Prebivalce Magdeburga čaka neprespana noč, napovedi o vodostaju reke so se namreč čez dan slabšale iz ure v uro.

Strokovnjaki so tako napovedali, da naj bi se višina vode v Spodnji Saški povzpela na okoli 8,45 metra, kar je precej več od 7,49 metra, rekorda, postavljenega leta 2006 in 2001.

Še huje naj bi bilo v Hohnstorfu v okrožju Lüneburg, kjer naj bi višina vode rekord postavila pri 10,1 metra, zato je tamkajšnja civilna zaščita že pripravila načrt evakuacije mestnega jedra.

V Magdeburgu je medtem voda že začela vdirati v naselja, evakuirali so nekaj prebivalcev in domov za ostarele. Župan je povedal, da ne vedo, kako dolgo bo trajala krizna situacija, zato najbolj ogroženim prebivalcem priporočajo, da zatočišče najdejo vsaj za teden dni.

V Nemčiji je sicer na območjih, ki jim grozijo poplave, ob uradnih službah trenutno na terenu 3000 prostovoljcev iz vse države in okoli 1000 vojakov.

Na Češkem nevarnosti še ni konec

Na Češkem vodostaji rek upadajo, premier Petr Nečas pa opozarja, da nevarnosti še ni konec. Vladni krizni center je lokalnim oblastem ukazal, naj bodo v pripravljenosti, saj so vremenoslovci napovedali možnost novih padavin v prihodnjih dneh. Zaradi njih bi se lahko oblikoval nov poplavni val na Vltavi in Labi.

Pogled iz zraka
Pogled iz zraka FOTO: Reuters

Na Hrvaškem najhujše pričakujejo v ponedeljek

Vodja hrvaškega centra za zaščito pred poplavami Zoran Đuroković je sporočil, da bo poplavni val, ki prihaja na Hrvaško iz Madžarske, drugi največji v zgodovini. ''Ne smemo biti presenečeni, če bomo tudi pri nas deležni zgodovinskega maksimuma, ter bi poplavni val postal največji od leta 1965,'' je povedal in dodal, da vseeno upa, da se to ne bo zgodilo, saj ima val med potovanjem do Hrvaške še nekaj sto kilometrov, zato upa, da se bo zmanjšal.

Vodostaj Donave pri naselju Batina v Baranji narašča za centimeter na uro, pripravljajo pa se že na prihod vrhunca poplavnega vala. Pričakujejo, da bo v prihodnjih dveh dneh vodostaj dosegel 650 cm. Na Hrvaškem sicer vrhunec pričakujejo v ponedeljek, ko predvidevajo, da bo vodostaj Donave presegel sedem metrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.