Slovenija
Oglas

Мakedonija je čudežna dežela in utelešenje vekovne tradicije

Ljubljana, 06. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Makedoniji lahko slišite glasno praznovanje karnevala, piskanje zurl, ropot bobnov, hkrati pa medene zvoke za ljubitelje pisane besede. Vsak zvok ima svojo globino. Takoj ko ga sližite bo večno živel z vami in boste otkrili Makedonijo ki vam doslej ni bila znana.

Makedonija - 2
Makedonija - 2 FOTO:

Makedonija je Dežela Zvoka. Odmev minulih stoletij, se kar naprej ujema s sodobnimi zvoki. Glasba je v Makedoniji način življenja, v njej je skrita modrost in korenine tradicije, vse druge umetnosti se zrcalijo v njej. Veliko obredov in običajev je pretkano z zvoki glasbe in skoraj vsaka proslava spodbuja petje.

Razlog več da še bolj vzljubite Ohrid v poletnem času je največja glasbeno-scenska manifestacija v Makedoniji, imenovana Ohridsko leto. Posebno lepoto programskih vsebin Ohridskega poletnega festivala dodajajo čarobni prostori izbrani za prizorišča – predprostor katedralne cerkve »Sv.Sofija«, Samoilova trdnjava in antično gledališče. Od leta 1994 je »Ohridsko leto« del Evropske zveze festivalov.

Dežela je hkrati tudi boemska. Vsako leto potekalo festivali vina in piva. Kavadarci je mesto ki živi za vino – če ste ljubitelj tega eliksirja, ne zamudite trgatev grozdja v Tikvešu.

Tikveški Grozdober
Tikveški Grozdober FOTO:

Tradicija enega naroda je utelešenje vsega bogastva, makedonsko ustvarjanje ima neprecenljivo vrednost kot kulturno znamenje. Skozi celo leto v Makedoniji potekajo tradicionalni dogodki, na katerih Makedonci z vzvišeno lepoto in slavo prenašajo folklor iz generacije na generacijo, in to z veliko strastjo za razumevanje bistva in ohranjanje bogastva. Makedonci so topli, gostoljubni, preprosti ljudje z velikim srcem, ljudje, ki jih lahko srečate po vsej Makedoniji so duša tega čudežnega kosa zemlje.

Eden izmed najbolj obiskanih tradicionalnih dogodkov je Galička Poroka, ki poteka vsako leto na dan Sv.Petra, 12 julija. Polna je z veliko izvirnimi, edinstvenimi in nepozabnimi poročnimi običaji in rituali, ter z nadaleč znano nošo iz Galičnika – izdelano z filigransko natačnostjo krojačev.

Če ste ljubitelj zabave z maskami, ne zamudite Strumički karneval, ki tradicionalno poteka vsako leto v okviru trimerskih dni, oziroma na začetku Velikonočnega posta. Računa se da Karneval v Strumici ima zelo dolgo tradicijo. Omenil ga je tudi znani otomanski popotnik Evlija Čelebi že leta 1670.

Vevčanski karneval
Vevčanski karneval FOTO:

Če imate voljo za smeh, malo ustvarjalnosti in ličil, lahko greste skozi tesne kamnite ulice kraja Vevčani in postanete del magije slovitega karnevala. Tukaj je dovoljeno na trenutek biti negdo drugi. Vevčanski karneval je manifestacija stara več kot 1.400 let in predstavlja zanimivo mešanico poganskega in sodobnega. Praznuje se vsako leto 13 in 14 januraja in je posvečen svetniku Sv.Vasiliju Velikemu. Na ta dan se čaka novo pravoslavno leto in se pozdravimo s starim letom. Karneval se zaključi z kolom vasiličarjev in vžigom mask v centru vasi Vevčani, s prepričanjem da se tako, za vedno, uniči zlo.

V vsakem kraju kjer potekajo tradicionalni dogodki, so na voljo udobni in sodobni hoteli po ugodnih cenah. Večinoma so nameščeni v centrih, ali v bližini mesta, nekateri se pa nahajajo v neokrnjeni naravi. Vsa mesta imajo popolno razvit sistem zasebne namestitve, ki obiskovalcem ponuja vse kar je potrebno za berzskrbno in sproščujoče bivanje.

Vzljubili boste Makedonijo, tako kot vsak Makedonec ljubi svojo čudežno deželo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni