Tujina

Malala po šestih letih znova v Pakistanu: To so bile moje sanje

Islamabad, 29. 03. 2018 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Malala Jusufzai, najmlajša Nobelova nagrajenka za mir, se je prvič, odkar so jo talibani ustrelili na šolskem avtobusu, vrnila v Pakistan. V prestolnici jo je sprejel premier Šahid Hakan Abasi, ki je dejal, da je Malala "najmočnejši pakistanski glas proti ekstremizmu".

Malala Jusufzai je prvič po šestih letih obiskala Pakistan.
Malala Jusufzai je prvič po šestih letih obiskala Pakistan. FOTO: AP

Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzai se je danes po šestih letih vrnila v Pakistan. Sedaj 20-letna borka za pravice žensk in deklic je na svojem prvem obisku v domovini, odkar je bila tam tarča napada talibanov, ker se je zavzemala za pravico deklic do izobraževanja.

Malalo so prevzela čustva, ko je na sedežu pakistanskega premierja Šahida Hakana Abasija v Islamabadu spregovorila pred televizijskimi kamerami. Ko je govorila o tem, kako si je vsa leta želela vrniti v svojo domovino, in o lepotah svoje rodne doline Svat, si je brisala solze.

"Vedno so bile moje sanje, da bi šla v Pakistan in se tam v miru in brez strahu sprehajala po ulicah, srečevala in pogovarjala z ljudmi. In zdi se mi, da je to spet moj stari dom, torej se to resnično dogaja. Hvaležna sem vsem vam," je dejala.

Abasi je medtem izrazil veselje, da lahko pozdravi "hčerko Pakistana". "Si najmočnejši pakistanski glas proti ekstremizmu," je dejal v kratkem nagovoru.

Na nenapovedan obisk s starši je pod strogimi varnostnimi ukrepi prispela ponoči z letalom na letališče v Islamabadu. Na družbenih medijih so njen obisk in pogum mnogi Pakistanci že pozdravili, nekateri pa jo obtožujejo, da želi povzročiti nemire.

Malala je v mednarodni skupnosti spoštovana zaradi svojega aktivizma, v Pakistanu pa so mnenja deljena, saj jo imajo v konservativnih krogih za agentko Zahoda, ki želi osramotiti svojo državo.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Muhamad Faisal je pozdravil njen obisk kot pozitiven korak, Malalo pa označil za "eno od mladih in briljantnih hčera Pakistana", ki jo je treba spoštovati.

Malala je postala globalni simbol borbe za človekove pravice, potem ko je oborožen taliban 9. oktobra 2012 stopil na šolski avtobus in vprašal, kdo je Malala, ter jo ustrelil v glavo. Zdravili so jo v britanskem mestu Birmingham, kjer je takrat 15-letna Malala tudi končala šolanje. Kot najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki jo je dobila leta 2014, se tudi med študijem na Oxfordu še vedno aktivno zavzema za pravico deklet in žensk do šolanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
30. 03. 2018 10.48
+2
Men se zdi da se zahod samo igra s to nesrečno deklco.
transs
29. 03. 2018 13.02
-1
Pa tam ostani.....
LightningBolt
29. 03. 2018 11.10
+9
Menda da je treba prinesti demokracijo ter spoštovanje človekovih pravic v "tretji" svet. Zahod to uresničuje predvsem z bombami in drugim arzenalom. Bolj efikasen je pristop takih angažiranih posameznikov, ki kažejo na to, da ima vsakdo moč, da spremeni svet na bolje. Pričakoval bi čim večjo podporo zahoda do njih.