Tujina

Mali Ashya, ki so mu napovedali le še nekaj mesecev življenja, po protonski terapiji vidno bolje

Praga, 24. 10. 2014 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Petletni deček Ashya King, ki so mu britanski zdravniki po operaciji možganskega tumorja namenili le malo možnosti za preživetje, zaključuje šest tednov trajajočo protonsko terapijo v Pragi. Ashya je vidno napredoval, ob zaključku pa so mu v bolnišnici priredili zabavo.

Se še spomnite na smrt bolnega dečka, ki so ga starši odpeljali iz londonske bolnišnice v Španijo, da bi tam prodali počitniško hišo in z denarjem plačali protonsko terapijo v medicinskem centru na Češkem. Mali Ashya King ima tumor na možganih, britanski strokovnjaki pa so po operaciji tumorja presodili, da dečku ni druge pomoči kot obsevanje glave. Starša sta izvedela, da obstaja tudi protonsko obsevanje, kjer ne obsevajo celotne glave, pač pa le mesto, kjer je tumor, s čimer se ne povzroči škoda celotnim možganom. Ker pa te terapije ne izvajajo v Veliki Britaniji, prav tako je ne priznavajo, sta se odločila, da dečka na svoje stroške odpeljeta v Prago.

Britanski zdravniki so mu napovedali le še nekaj mesecev življenja, praški zdravniki pa so dejali, da ima deček 70 odstotkov možnosti, da preživi.
Britanski zdravniki so mu napovedali le še nekaj mesecev življenja, praški zdravniki pa so dejali, da ima deček 70 odstotkov možnosti, da preživi. FOTO: Reuters

Ta teden bo petletni junak zaključil šest tednov dolgo protonsko terapijo v Pragi, kar so proslavili z veliko zabavo. Ashya je bil obsevan 30-krat, osebje na kliniki pa je sporočilo, da deček dobro okreva. "Ashya je vidno napredoval," je dejala direktorica centra PTC v Pragi Iva Tatounova za Sky News in dodala, da so bili že od vsega začetka prepričani, da bo protonska terapija dečku pomagala. "Čeprav še ni povsem okreval, se njegovo telo na terapijo odlično odziva, zato ne vidim razloga, da ne bi povsem okreval, tudi, ko bo zapustil naš center."

Njegova starša Brett in Naghmeh King sta sina iz bolnišnice v Sauthamptonu po odstranitvi tumorja odpeljala avgusta letos brez soglasja zdravnikov. Ti so obvestili policijo in socialno službo,l stekla je mednarodna iskalna akcija. Britanska policija je obvestila španske kolege, ti pa so starša nato aretirali, malega Ashyo pa odpeljali v bolnišnico v Malagi.

Ashya z bratom in sestro v parku.
Ashya z bratom in sestro v parku. FOTO: YouTube

Po pritisku javnosti in medijev je za izpustitev staršev posredoval tudi britanski premier David Cameron, prav tako so za dečkovo zdravljenje številne dobrodelne organizacije zbrale več tisoč evrov. Protonska terapija naj bi družino King stala okoli 82.000 evrov, stroške pa bo pokrila bolnišnica v Sauthamptonu, ki je tako spremenila mnenje in se celo povezala z univerzitetno bolnišnico v Pragi ter centrom za protonsko terapijo.

Družina bo še nekaj časa ostala na Češkem, nato pa bodo odpotovali v Španijo, kjer bodo nadaljevali z zdravljenjem. Vodilni španski strokovnjak za onkološka obolenja je že obiskal center PTC v Pragi, kjer se je seznanil s terapijo in se s češkimi strokovnjaki dogovoril o nadaljnjem zdravljenju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivcekivcek
24. 10. 2014 12.39
+22
Meni gre na živce tale tekmovalnost med kirurgi , zdravniki , itd.. Namesto da bi potegnili skupaj ko nekdo med njimi odkrije nekaj novega, ne priznavajo metod zdravljenja, spodbijajo , itd.. Pravo zrcalo današnje družbe.!
571
24. 10. 2014 11.03
+59
Bravo, tako se dela. Vsak se lahko zmoti a le bedak vstraja v svoji zmoti. To so pravi zdravniki, ki priznajo svojo zmoto in so se celo pripravljeni povezati in spoznati s kolegi,ki izvajajo drugačen način zdravljna, brez vihanja nosov in gledanja z višav...vsak dan se lahko česa novega naučimo in znanost hitro napreduje.
mmatt
24. 10. 2014 11.10
+23
Prenekateri naši "zdravniki" so v primerjavi s temi Čehi, predvsem pa v primerjavi s temi Angleži bolj kot ne sramota svojemu poklicu.
mertseger
24. 10. 2014 11.26
+17
Itak večina naših vzvišenih dohtarjev da raje glavo v pesek in se delajo neumne kot pa da bi malo preko svojih meja pogledali.
MK02
24. 10. 2014 12.40
+20
To me spominja na dečka ko so mu tukaj hoteli odrezat nogo....
AkenBosch
24. 10. 2014 14.50
+1
DedekLakai
24. 10. 2014 19.40
+2
Naši zdravniki raje spijo v nočnih in naderejo vsakega, ki jih sluajno zbudi zaradi nujnega primera...