Tujina

Manipulacije z liborjem dočakale epilog: 'Padel' prvi pokvarjeni bankir

London, 03. 08. 2015 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji je odmevna afera manipuliranja z obrestno mero libor, ki je izbruhnila leta 2012, dočakala prvega od sodnih epilogov. Sodišče je zaradi manipuliranja obsodilo nekdanjega bankirja Toma Hayesa, ki je delal za švicarsko banko UBS in ameriško Citigroup.

Bankir Tom Hayes, prvi, ki je zaradi manipulacij z liborjem sedel na zatožno klop, je med sojenjem zanikal, da bi med leti 2006 in 2010, ko je delal za UBS, storil kazniva dejanja, s katerimi bi želel zmanipulirati končni preračun liborja. Kljub temu ga je sodišče v Londonu spoznalo za krivega v vseh osmih točkah obtožnice in mu dosodilo 14 let zaporne kazni.

Britanski urad za obravnavo večjih prevar SFO je Hayesu, ki je nekoč delal tudi v ameriški Citigroup, več čas očital, da je bil vodja več kot desetih finančnih trgovcev, ki naj bi pred leti sodelovali pri manipuliranju.

Tom Hayes je bil spoznan za krivega v vseh osmih točkah obtožnice, za vsako pa je zagrožena kazen desetih let zapora.
Tom Hayes je bil spoznan za krivega v vseh osmih točkah obtožnice, za vsako pa je zagrožena kazen desetih let zapora. FOTO: Reuters

Sumi, da pri določanju liborja prihaja do nepravilnosti, so bili prisotni že ob izbruhu krize leta 2008, škandal pa je v polni meri izbruhnil leta 2012. Tedaj se je namreč razvedelo, da so banke več let tako manipulirale z medbančnimi merami, da jim je to v določenih okoliščinah koristilo.

Banke, med njimi britanska Barclays, nemška Deutsche Bank in francoska Societe Generale, je zaradi manipuliranja z medbančnimi obrestnimi merami, ki služijo kot referenca za najrazličnejše storitve - od hipotekarnih posojil do kreditnih kartic -, doletelo že za več milijard evrov kazni. Po razkritju afere je bilo odpuščenih na desetine bankirjev, zoper več od njih so bile vložene tudi obtožnice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
03. 08. 2015 22.13
+1
...............a niso samo v Slovenskih bankah pokvarjeni ljudje? .....ne, so tudi drugje.
Jarej
03. 08. 2015 22.09
Trg se uravnava sam, požrešni lastniki pa pa s pritiski na zaposlene premikajo uteži in smeri.
Uporabnik113189
03. 08. 2015 17.44
+1
To je samo najlažje dosegljiva žrtev v bankah. Ne verjamem, da je svet tako naiven in meni, da je kriv kar en posamezni bankir. V ozadju se skriva cela veriga precej hujših kriminalcev.. Ko bodo vse barabe iz Merril Lynch pristale v dosmrtnem zaporu, potem se bo v svetu financ MOGOČE kaj spremenilo. Zenkrat pa kar poslujejo, tudi v Sloveniji. Sicer se bo v vsakem primeru, prej ali slej zato bo poskrbela narava. Vsak balon namreč prej ali slej poči..Svetovne finance smrdijo do neba, naslednja kriza bo še bolj nora kot je bila zadnja.
Uporabnik113189
03. 08. 2015 17.49
+0
Trenutno prepričujejo slovence kot ciljno skupino naivnih, naj vložijo 250 dolarjev in bomo milijonarji. Neverjetne laži, ki se lahko končajo precej slabo za žrtve. Po anketah smo menda precej dekadentni, kar je idealno za bančne plenilce, saj to pmeni bogat ulov vsakič ko vržejo mrežo..