Tujina

V SPD s 372 glasovi za in 270 proti podprli nadaljnje koalicijske pogovore

Bonn, 21. 01. 2018 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delegati nemških socialdemokratov so na kongresu v Bonnu glasovali o vstopu v uradna koalicijska pogajanja s konservativci. Izzid glasovanja je bil vse do konca neznanka, saj je bila stranka razklana med zagovornike in nasprotnike velike koalicije. Glasovanje tlakuje pot za poglobljena pogajanja, po katerih bi Nemčija novo vlado lahko dobila do sredine marca.

Delegati nemških socialdemokratov (SPD) so na kongresu v Bonnu podprli vstop v uradna koalicijska pogajanja s konservativno unijo CDU/CSU. Za je glasovalo 372 od 642 delegatov. Predsednik SPD Martin Schulz je rezultat pozdravil in dejal, da dokazuje, da so se morali boriti za večino na glasovanju.

Schulz in podpredsednica stranke Malu Dreyer sta članom stranke danes sicer zagotovila, da bodo vztrajali pri dodatnih zahtevah, čeprav je kanclerka Angela Merkel pred dnevi zavrnila možnost večjih popravkov dogovora, češ da so že sprejeli številne kompromise.

Glasovanje, ki so ga pozorno spremljali doma in po svetu, tlakuje pot za poglobljena pogajanja, ki se bodo po pričakovanjih začela že prihodnji teden. Če bodo uspešna, bi Nemčija novo vlado lahko dobila do sredine marca, kar je približno pol leta po volitvah septembra lani.

Izzid glasovanja je bil vse do njegovega konca neznanka, saj je bila stranka razklana med zagovornike in nasprotnike velike koalicije. Kritiki iz vrst SPD trdijo, da uvodna pogajanja niso bila zadovoljiva in da si želijo izboljšav, na primer glede davčne politike in zdravstva. Dodatne kompromise zahtevajo tudi pri migrantski politiki.

Martin Schulz je rezultat pozdravil.
Martin Schulz je rezultat pozdravil. FOTO: Reuters

Podpredsednica nemških socialdemokratov (SPD) Malu Dreyer je ob začetku kongresa in še pred začetkom glasovanja delegate pozvala, naj glasujejo za vstop v uradna koalicijska pogajanja. Kot je dejala, je to zanje trenutno najboljša možnost, manjšinska vlada pa je po njenih ocenah iluzija.

Dreyerjeva je delegate prav tako pozvala, naj z glasovanjem za vstop v pogajanja prevzamejo svoj del odgovornosti. Analiza stanja je po njenih besedah pokazala, da lahko s svojimi ključnimi idejami veliko spremenijo.

Kritikom velike koalicije je dejala, da je prepričanje, da lahko nemški kanclerki Angeli Merkel uspe oblikovati manjšinsko vlado, iluzija. "Unije ne moremo prisiliti v manjšinsko vlado," je dejala.

Izpostavila je pomen iskanja kompromisov in dosežke, ki jih je SPD že dosegla v pogajanjih. Čeprav ne more nihče obljubiti, da lahko v prihodnjih pogajanjih dosežejo še več, si bodo kljub vsemu odločno prizadevali za uresničitev svojih dodatnih zahtev, je napovedala.

Oči so bile uprte predvsem v 294 delegatov iz Bavarske, Severnega Porenja-Vestfalije in Hessna.
Oči so bile uprte predvsem v 294 delegatov iz Bavarske, Severnega Porenja-Vestfalije in Hessna. FOTO: AP

Schulz delegate pozval k pogumu

Martin Schulz pa je v nagovoru delegate pozval, naj se ne bojijo odgovornosti, ki jo prinaša vstop v uradna koalicijska pogajanja s konservativno unijo CDU/CSU. Opozoril je, da odločajo med pogajanji s konservativno unijo in ponovnimi volitvami.

Izpustiti priložnost, ki se ponuja v pogajanjih, bi bilo po Schulzevem mnenju "malomarno". "Danes nenazadnje odločamo o tem, v katero smer bosta šli naša država in Evropa," je dejal Schulz.

SPD bi morala po njegovem mnenju odgovornost sprejeti "brez strahu in plahosti". "Prepričan sem, da je prava pot tista, ki jo zaznamuje pogum," je poudaril.

Napovedal je dodatne pogajalske zahteve in odločna prizadevanja za njihovo uresničitev. Med drugim je izpostavil zdravstvo, ki je po njihovem mnenju trenutno "dvorazredno", in migrantsko politiko.

Za svoj govor je Schulz prejel le okoli minuto trajajoč aplavz. Govori nasprotnikov vstopa v pogajanja, ki so mu sledili, so bili deležni bučnejšega aplavza.

Nemška kanclerka je sicer že zavrnila možnost večjih popravkov dogovora, češ da so že sprejeli številne kompromise. Schulz ji je v sredo odgovoril, da kljub uvodnim pogajanjem še niso "na koncu poti", sicer so že začrtali glavne točke, a se morajo pogajati še o njihovi vsebini. Danes je znova zatrdil, da še niso dosegli vsega želenega.

Poudaril je tudi, da bo SPD v morebitni veliki koaliciji igrala enakopravno vlogo. "Ne bomo manjšinski partner ali pomoč pri potrjevanju zakonov. SPD mora biti in bo vidna, slišna in prepoznavna stranka," je dejal in dodal, da mora biti nova vlada vlada SPD.

Delegatom je še dejal, da je po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki si želi, da bi se SPD odločila za vstop v veliko koalicijo. Macron ga je ob tem opomnil, da "Evropa gleda Bonn". Mednarodna javnost je po Schulzovih besedah v veliki meri naklonjena veliki koaliciji.

Pred glasovanjem še okoli tretjina delegatov neodločenih

Stranka je še vedno razklana med zagovornike in nasprotnike velike koalicije. Kritiki iz vrst SPD trdijo, da uvodna pogajanja niso bila zadovoljiva in da si želijo izboljšav, na primer glede davčne politike in zdravstva. Dodatne kompromise zahtevajo tudi pri migrantski politiki.

O vstopu v uradna pogajanja je odločalo 642 delegatov. Oči so bile uprte predvsem v 294 delegatov iz Bavarske, Severnega Porenja-Vestfalije in Hessna. V teh treh deželah delegati namreč so nedavnega še niso bili odločeni, med njimi pa je tudi veliko nasprotnikov velike koalicije. Tudi sicer naj bi bila pred glasovanjem še okoli tretjina delegatov neodločenih.

Tako kot Schulz pa so tudi nekateri drugi člani SPD svarili tudi pred predčasnimi volitvami v primeru propada pogajanj, saj bi na njih stranka lahko dosegla še slabši rezultat kot pred štirimi meseci. Glede na zadnje ankete je podpora stranki padla na okoli 18 odstotkov. Septembra so na volitvah dosegli 20,5 odstotka glasov, kar je bil najslabši rezultat v zgodovini stranke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiboko
21. 01. 2018 20.33
-2
Nemci so pametni, ne dovolijo zdraharjem, da jim uničujejo državo in podlago za blagostanje.
puspan
21. 01. 2018 21.12
-2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ še najbolj pa zato, ker veljajo pravice in dolžnosti za vse enako, tujci vključeni.
SLO-SURVIVAL
21. 01. 2018 23.15
+5
ja samo ti tujci sploh bolj temni in čudne vere nočejo delati, kaj eni še vedno verjamete v medrasno sobivanje... res ne morem verjeti
puspan
22. 01. 2018 09.37
Če sebe z njimi primerjaš, bo najbrž držalo.
orcus
21. 01. 2018 17.39
+2
Merklova je iz strani naroda volitve dobila, za temi politicnimi igrami bi lahko stala anglija in usa, saj ce bo vladala Merklova bo za angleze trda, vsaka druga opcija je boljsa
kiboko
21. 01. 2018 20.31
-5
Putin je tisti, ki ruši Merklovo, on financira AfD.
Uporabnik113089
21. 01. 2018 16.32
-1
Počasi bo vajeti v Nemčiji prevzela kar stranka NSDAP, ali kakorkoli se že danes imenuje....
Kollerik
21. 01. 2018 19.12
+3
In takrat vas bo spet treba pošlihtat. Recept je že znan.
kiboko
21. 01. 2018 20.32
-1
Janko Ig
21. 01. 2018 14.37
+14
Vse bi naredila samo lastnega naroda ne bi zaščitili pred delomrzneži in državnimi podpiranci. Toliko časa se bojo boril zaprišleke, da bojo ultra desničarji dobil večino pol bo pa res štala in res mi ni jasno, da se tega ne zavedajo. Ampak očitno se mora narod samoočistit, da bodo potem spet nekaj desetletij živel v miru. Kao enostavno lahko prišleki zakuhajo probleme med narodom in to samo zato ,ker ljudje ne čutijo pravega domoljubja. Če bi ga prišleki bi se borili za svojo domovino in nebi iskali easy life-a.
puspan
21. 01. 2018 15.04
-1
Jaz se pa tega nič ne bojim Janko. Ker narcis Schultz misli, da je iz neba poslan in vsak dan torpedira napore Angele Merkel, da bi sestavili novo koalicijsko vlado, do katere najbrž samo po njegovi krivdi ne bo prišlo, prav tako ne bo prišlo do GROKO koalicije zaradi preveč vase zaljubljene FDP, zato nove volitve vedno bolj prihajajo v ospredje. Želel bi si, da zmaga SPD, ali pa celo AFD. In kaj bo sledilo? Če bo prevzela novo vlado SPD, se bo znova, kot vedno pokazalo, da slednja zna zelo veliko govoričiti in obljubljati Indijo-Koromandijo, kot vedno doslej, seveda z ustvarjenim denarjem CDU/CSU-ja. Fiasko bo sledil nato v zelo kratkem času, ker SPD ne zna ustvarjati, ampak samo zapravljati, kar se je v zadnjih letih vedno tako končalo z izpraznjeno vrečo. AfD pa ima še mnogo krajšo "leitungo", saj jo sestavljajo v glavnem bivši naziji iz vzhoda in par avanturistov iz zahodnega dela. Le - ti pa so, kot naša SDS, z veliko govoričenja in nobenega pametnega programa. Tudi ta avantura ima kratek rok trejanja. Najbolj pomembno pa je to, da v Nemčiji nimajo volilnih ovc, kot pri nas, ampak izredno kritične državljane, ki bodo na koncu postavili zadevo spet v pravo smer. V Nemčiji vlada pravna država z neodvisnim sodstvom, kjer ima vsakdo, tudi tujec popolnoma enake pravice in dolžnosti, zato je in bo ostala ta država ena gospodarsko najbolj naprednih držav na tej zemeljski obli, od katere je lahko vsem ostalim samo v korist.
Salamandros
21. 01. 2018 15.55
+2
Problem je samo ta, da ko bodo po številu prevladali prišleki in izvolili svojega desničarja ali ultra muslimana bodo morali Nemci zapustiti svojo domovino.
Saloreich
21. 01. 2018 16.28
+0
Očitno si narod tega želi drugače ne bi Merklova toliko dobila na volitvah. Čas bo v vsakem primeru dokazal, da je razum nad čustvi. Od sožitja v stilu izoliranih sosesk priseljencev in
Saloreich
21. 01. 2018 16.29
+0
.. staroselcev je nakonec trpljenje obojestransko.
puspan
21. 01. 2018 21.04
-2
Sooki, če bi se šlo resnično zaradi prišlekov, bi ti tam prevladali že pred desetletji. Samo naštel ti jih bom nekaj. Skoraj 2 miliona bivših Yugoslovanov, 700.000 Grkov, 10milionov Turkov in tako naprej. Ker pa je Nemčija država, ki je in bo vedno sposobna v svojo in korist prišlekov intigrirati vse, je in bo še naprej ostala najbolj uspešna in bogata država, v kateri zelo dobro lahko živijo vsi, domačini skupaj s tujci. Samo delati je treba pridno, vse drugo pa je nepomembno.
puspan
21. 01. 2018 21.06
-1
Poltergeist, izoliranih sosesk v Nemčiji je manj, kot v Ljubljani, ker smo zadnje čase z veliko propagandno pomočjo SDS-ovega sovraštva do tujcev postali svetovno poznani.
SLO-SURVIVAL
21. 01. 2018 23.33
+1
tu si pa malo mimo pihnil, prišleki da bi delali? Nekdanji ja zdajšnji nikakor!
puspan
22. 01. 2018 09.41
Tisti, ki v Nemčiji noče delati ima kratek rok trajanja bivanja pri njih. To je edina razlika med domačini in tujci, drugače pa Zakon velja za vse enako.