'Manning je le naiven mladenič, ki ni želel ogroziti nacionalne varnosti'

Na sojenju zaradi afere WikiLeaks skuša tožilec prikazati povezavo med vojakom Manningom in Osamo bin Ladnom. Obramba pa izpostavlja, da obveščevalni analitiki svojega dela niso jemali preveč resno in da Manning ni imel zlobnih naklepov.

Po treh dneh sodnega procesa proti vojaku Bradleyju Manningu zaradi izdaje državnih skrivnosti spletni strani WikiLeaks postaja očitno, da ga skuša tožilstvo prikazati kot zločinca, ki je želel pomagati sovražnikom ZDA.

Tožilstvo mora sodnico, polkovnico Denise Lind, prepričati, da je Manning vedel, da bo objava zaupnih dokumentov o vojni v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš State Departmenta prišla tudi do sovražnikov, kot je teroristična mreža Al Kaida. Tožilci skušajo nekdanjega obveščevalnega analitika v Iraku prikazati kot vojaka, ki je bil izurjen v varovanju skrivnosti in se je dobro zavedal posledic, če pridejo zaupne informacije v roke sovražnika.

Bradley Manning

Bradley Manning (Foto: Reuters)

V teh dneh sicer zaslišujejo priče, ki jih je predlagalo tožilstvo. Dosedanje priče so po eni strani potrdile, da bi moral Manning vedeti, kaj se bo zgodilo, če pridejo skrivnosti v javnost. V navzkrižnem zaslišanju Manningovega odvetnika Davida Coombsa pa so priče obenem priznale, da večina članov Manningove enote svojega dela ni jemala preveč resno. Vzdušje v obveščevalnem uradu v Bagdadu je bilo namreč precej sproščeno. Obveščevalni analitiki so se večinoma zabavali z glasbo, gledanjem filmov in računalniškimi igrami, namesto da bi skušali pomagati pri lovu na talibane in teroriste. Coombs skuša tudi pokazati, da je Manning v resnici le naiven mladenič in ni nikoli želel škoditi svojim kolegom, nacionalni varnosti ali ogroziti zaupnih virov. To pomeni, da ni bilo nobenega zlobnega naklepa.

Manning je že priznal, da je predal dokumente WikiLeaksu, ker je želel sprožiti javno debato o ameriški zunanji politiki in početju vojske na tujem. Zavrača pa priznanje načrtnega škodovanja nacionalnim interesom ZDA oziroma pomoč sovražniku.

Sodni proces se je začel pod strogimi varnostnimi ukrepi, ki pa se postopoma lajšajo. Manningovi podporniki so morali na primer uvodoma majice z napisom "resnica" obrniti navznoter, zdaj pa jim tega ni več treba in napis je lahko jasno izražen. Kljub temu bo del sojenja potekal za zaprtimi vrati zaradi varovanja državnih skrivnosti in varnosti nekaterih prič.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
 
šiptarjanez 06.06.2013 16:27:38
verjetno mu je orgličar petterle zrihtu denacioanluacijski zahtevek
Več komentarjev