Tujina

Manuela Noriego predali Franciji

Washington, 26. 04. 2010 23.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanjega panamskega diktatorja Manuela Noriego so izročili Franciji, ki ga obtožuje pranja denarja.

Manuel Noriega
Manuel Noriega FOTO: Reuters

Po poročanju ameriških pravosodnih organov naj bi danes popoldne Franciji izročili nekdanjega panamskega voditelja Manuela Noriego. V ZDA je odslužil zaporno kazen zaradi tihotapljenja droge, izsiljevanja in pranja denarja. Prav slednjega pa ga obtožuje tudi Francija in je od ZDA po pretečeni kazni v ameriških zaporih zahtevala njegovo izročitev.

Po trditvah pariškega sodišča je Noriega v 80. letih v Franciji prek Mednarodne kreditne in komercialne banke (BCCI) opral za približno 2,3 milijona evrov umazanega denarja, ki naj bi izviral iz nekega kolumbijskega kartela. Omenjeno banko so leta 1991 zaprli zaradi goljufij mednarodnega obsega.

Noriega je bil panamski general, leta 1983 je prišel na oblast, kjer je obstal do leta 1989, ko so ga ZDA strmoglavile z invazijo na Panamo. Po aretaciji so ga prepeljali v Miami, kjer je bil leta 1992 obsojen na 30 let zapora zaradi trgovine z mamili in pranja denarja. Zaradi dobrega obnašanja mu je kazen potekla predčasno že leta 2007. Tik pred tem pa je administracija odobrila zahtevo Francije po izročitvi, kar je potrdilo tudi sodišče prve stopnje in prizivno sodišče v Atlanti, ki je pred šestimi meseci zavrnilo Noriegovo pritožbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bog-je
26. 04. 2010 23.44
Kdaj bodo USA zapirale slovenske Noriege?
Abacus
26. 04. 2010 23.41
Ta tip je bil dvojni agent ,sprva za Cia ,nato za KGB in druge revolucionarne sluzbe. Stari ,te ni noben ucil ,da se ne sedi na dveh stolih hkrati?