Tujina

Maturanti v šoli dobili infuzijo, da so se lažje učili

Xiaogan, 07. 05. 2012 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Končni izpiti v kitajskih srednjih šolah so znani kot najbolj stresni na svetu. Študentje se pri pripravah poslužujejo najrazličnejših metod. Vlada je tako subvencionirala aminokislinske injekcije za obnovo energije. Neka šola pa infuzijo nudi kar v razredu.

Kitajski sistem preizkušanja znanja Gaokao je znan kot najbolj stresni sistem na svetu. Vsako leto se to pokaže, ko številni učenci padejo v nezavest, zbolijo zaradi klinične depresije in celo razmišljajo o samomoru.

V kitajskem Xiaoganu so maturanti neke srednje šole dobili neobičajno pomoč med pripravo na zaključne izpite (Gaokao). Dali so jim namreč infuzijo z aminokislino, da bi tako nadoknadili izgubljeno energijo in bi lahko nadaljevali z učenjem za izpite, ki potekajo te dni, poročajo tuji mediji.

Potem ko so podobe učencev pripetih na infuzijo obkrožile svet, je bila odprta preiskava. Šola, kjer se je dogodek zgodil, je sicer potrdila avtentičnost posnetkov, ki jih je objavil neki bloger. Kitajska javnost pa se je na novico kritično odzvala. Številni so celo zmotno mislili, da so dijaki bolni in se morajo vseeno učiti.

Na šoli so potrdili, da so dijaki preko infuzije dobivali aminokislino, ki jo običajno dobivajo bolni ljudje v bolnišnicah. Učencem je šola ponudila to možnost, da bi izboljšali svojo psihično kondicijo in zalogo energije pred zaključnimi izpiti. Za infuzijo v razredu pa so se na šoli odločili, da bi privarčevali čas, poroča Chinadaily.com.cn.

Kitajska vlada letos delno financira infuzije za vse učence, ki opravljajo končne izpite. A šola, od koder prihaja novica, se je zaradi praktičnosti odločila, da učenci infuzijo dobivajo kar v učilnici.
Kitajska vlada letos delno financira infuzije za vse učence, ki opravljajo končne izpite. A šola, od koder prihaja novica, se je zaradi praktičnosti odločila, da učenci infuzijo dobivajo kar v učilnici. FOTO: Thinkstock

'Predgaokao' injekcije so postale izredno popularne v zadnjih letih, številni dijaki tudi trdijo, da so bolje reševali izpite, potem ko so dobili injekcije, poroča omenjeni medij. Po mnenju šole injekcije nimajo negativnih stranskih učinkov, pomagajo pa, da se dijaki sprostijo.

So pa kritični nekateri strokovnjaki. Nutricionist Zuo Xuezhi, zasposlen v bolnišnici Tongji, je opozoril, da tovrstne injekcije lahko pripeljejo do neželenih učinkov, zato je početje šole neumno. Sun Zhongshi, strokovnjak za prehrano in droge, pa je dejal, da sploh ni potrebno, da oseba dobiva dodatno aminokislino. Dodal je, da so dijaki izpostavljeni infekcijam, če infuzijo dobivajo v razredih.

Nekateri strokovnjaki tudi sumijo, da se s promocijo aminokislinskih injekcij za boljši uspeh okoriščajo določene skupine ljudi.

Medtem pa so lokalne šolske oblasti sporočile, da še niso slišale za možnost take subvencije in da bodo zadevo preiskale.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Scopy
08. 05. 2012 01.05
+7
Kje so te infuzije bile, ko sem se za izpite učil, čeprav tut za maturo bi mi prav prišla :) Sam ko se spomnem kolk sem se namtral za določene izpite, nikol neb šel faksa delat :) 5 let je že od faksa pa me še vedno stisne ko se spomnem nekaterih izpitov :)
Ramzess
08. 05. 2012 12.16
-2
Pred izpiti je treba primerno zdravo jesti in piti vodo, z naravno soljo, ...elementi soli so elektroliti, to pa možgani rabijo za delovanje procesov. Baje je voda ključna.
Jimi1
08. 05. 2012 14.15
+1
Pa fosfor (iz rib,oreščkov....). Na ispitu pa 1 pivo pomaga, da ni treme....
bebo3
07. 05. 2012 23.05
+1
ne vem zakaj niso enostavno pili energijskih pijač, tako kot povsod drugje po svetu
Ramzess
08. 05. 2012 12.13
+0
Ramzess
08. 05. 2012 12.14
+0
Smrekar1
07. 05. 2012 22.38
+4
So nori ti kitajci ...
vizitafan
07. 05. 2012 20.16
+4
doping stari! čim dlj od tega!
MihaPiha83
07. 05. 2012 18.59
+24
Živa groza...da se tako forsirajo za nekaj kar je svetovna elita vpeljala v ''šolski sistem'' da bi bile ovce bolj pridne ... ni komentarja...ta svet je zmeraj bolj čudn
Ramzess
08. 05. 2012 12.12
+0
Se strinjam, ...čudno, da se nihče vpraša, kaj je v resnici v teh vrečkah, infuzijah, ...zdrava prehrana kao tabu.
Ramzess
08. 05. 2012 12.17
+0
Vprašanje koliko imajo njihovi starši nadzora nad tem, ali enako ali bolj zavedeni kot njihova mladež.
modrix
07. 05. 2012 18.56
-2
bravo kar tako naprej... vi sam tište ejga dokler ste še živi