Tujina

Nov boleč poraz za Mayevo: poslanci vnovič zavrnili ločitveni sporazum

London / Bruselj, 12. 03. 2019 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./L.Š./STA
Komentarji
58

Potem ko je britanska premierka Theresa May tik pred zdajci izpogajala pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma z EU glede irskega varovala, so drevi o njih glasovali tudi britanski poslanci. Britanska poslanska zbornica je tako že drugič zavrnila ločitveni sporazum z EU. Proti sporazumu je glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242.

Spodnji dom britanskega parlamenta je po večurni razpravi ob 20. uri začel z glasovanjem o izstopnem sporazumu, ki ga je sicer januarja že enkrat zavrnil. Po nekajminutnem štetju glasov je bilo jasno, da so britanski poslanci vnovič zavrnili ločitveni sporazum s 391 glasovi proti in 242 glasovi podpore. 

V prvem odzivu je britanska premierka Theresa may dejala, da "globoko obžaluje" dejstvo, da so se poslanci odločili, da bodo večinsko glasovali proti zadnjemu predlogu ločitvenega sporazuma.

Kot je poudarila, je še vedno prepričana, da je najboljša pot za Združeno kraljestvo, da EU zapusti na "urejen način", torej z dogovorom. 

"Dogovor, o katerem smo se pogajali, je najboljši in dejansko edini, ki je na voljo," je dodala. 

'Če to glasovanje ne bo uspelo, potem bi lahko bil brexit izgubljen'

Mayeva, ki je v ponedeljek pozno zvečer dosegla "pravno zavezujoče" spremembe ločitvenega sporazuma z Evropsko unijo, ki naj bi zagotovile, da t. i. irsko varovalo ne bi moglo ostati veljavno za vselej, po drugi strani pa tudi, da bo meja na irskem otoku ostala odprta, je v uvodu današnje razprave poslance posvarila, da morda v primeru zavrnitve tega sporazuma država sploh ne bo zapustila Unije. "Če to glasovanje ne bo uspelo, če sporazum ne bo potrjen, potem bi bil lahko brexit izgubljen," je povedala Mayeva, ki je poslance pred tem posvarila že v minulih dneh.

Ob podpori moža Philipa, ki je razpravo spremljal iz galerije, namenjene obiskovalcem, je Mayeva poslance pozvala, da se "združijo" in da se dvignejo nad vse dvome ter dokažejo, da je demokracija pomembnejša od strankarskih interesov in osebnih ambicij. "To je ta trenutek in to je ta čas," je dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ponovila je tudi prednosti, ki jih prinaša dogovor z Unijo. Vključuje konec prostega pretoka ljudi, vzajemno zaščito pravic državljanov in obdobje za implementacijo, ki vsem daje čas za pripravo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mnenje sprožilo burne odzive, britanski funt stmoglavil

Odzivi iz Velike Britanije so bili čez dan dokaj pesimistični, britanski mediji, ki so navajali vladne vire, so poročali, da izpogajane spremembe tik pred zdajci verjetno ne bodo dovolj za podporo dogovoru. Večinsko mnenje na Otoku je očitno, da enostavno niso dovolj oz., da zgolj "ponavljajo vsebino originalnega ločitvenega sporazuma", meni nekdanji državni pravobranilec Dominic Grieve

Večina poslancev je čakala na uradno mnenje zdajšnjega državnega pravobranilca Geoffreyja Coxa, ki je v svojem sklepu zapisal, da nova zagotovila "zmanjšujejo tveganje", da Velika Britanija ostane "ujeta v varovalu v nedogled in neprostovoljno", a da tveganje kljub temu ostaja, saj Združeno kraljestvo pravno ne bi imelo možnosti izhoda brez sporazuma z EU: "Pravno tveganje ostaja nespremenjeno," se glasi ključen povzetek. 

Njegovo mnenje je sprožilo burne odzive, mediji na Otoku so ga označili kot "velik udarec" za Mayevo, obenem je britanski funt po objavi mnenja zabeležil močan padec. 

Mnenje Geoffreyja Coxa je močno omejilo možnosti, da poslanci danes podprejo dogovor.
Mnenje Geoffreyja Coxa je močno omejilo možnosti, da poslanci danes podprejo dogovor. FOTO: AP

Medtem ko so številni poslanci čakali na generalnega tožilca, je vodja laburistov Jeremy Corbyn že v jutranjih urah dejal, da spremembe niso niti blizu temu, kar je britanska premierka obljubljala, njegovi poslanci pa bodo tako v večini glasovali proti. Da gre za "slab" dogovor, je na Twitterju zapisala tudi škotska prva ministrica Nicola Sturgeon

Dogovora ne podpirajo niti severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu sicer podpirajo manjšinsko vlado. Kot je na Twitterju sporočila njihova vodja Arlene Foster, napredek, ki ga je v ponedeljek dosegla Mayeva, ni zadosten. Skrbi jih tudi mnenje državnega pravobranilca Geoffreyja Coxa, da pravno tveganje, da Združeno kraljestvo ne bo imelo mednarodnopravnih sredstev za izstop iz irskega varovala brez soglasja EU, ostaja nespremenjeno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je pa medtem več konservativcev, ki so januarja glasovali proti dogovoru, spremenilo svoje mnenje in napovedalo podporo.

Pravno zavezujoče spremembe glede irskega varovala 

Theresa May je, kot že rečeno, v ponedeljek pozno zvečer dosegla "pravno zavezujoče" spremembe ločitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Ob tem je britanske poslance pozvala, naj "stopijo skupaj" in podprejo sporazum o brexitu – britanski parlament bo namreč o slednjem znova glasoval prav danes, na prvem glasovanju pa je Mayeva dosegla zgodovinski poraz s 432 glasovi proti 202.

Za poslance je bilo najbolj sporno prav varovalo na irskem otoku, katerega namen je preprečiti t. i. "trdno mejo" med Irsko in Severno Irsko po 29. marcu, ko bo Velika Britanija tudi uradno izstopila iz EU. Mayeva je nato po porazu v parlamentu obljubljala, da bo z Brusljem izpogajala mehanizem o enostranskem izhodu iz irskega varovala, časovno omejitev ali alternativno rešitev zanj. In čeprav sta tako Mayeva kot Juncker za novinarje včeraj potrdila, da se omenjene spremembe nanašajo na irsko varovalo, se je Mayeva odgovoru, ali ji je tik pred zdajci uspelo izpogajati, kar si je zadala, izognila: "Kar smo zagotovili, je pravno zavezujoče, in ravno to je zahteval parlament," je dejala in dodala, da spremembe pomenijo, da varovalo ne bo postalo trajno. 

Mayeva je tik pred zdajci le uspela zagotoviti spremembe glede irskega varovala.
Mayeva je tik pred zdajci le uspela zagotoviti spremembe glede irskega varovala. FOTO: AP

Juncker: Tretje možnosti ne bo

Spremembne naj bi sicer zagotovile, da Velika Britanija ne bo ostala 'ujeta' v carinski uniji z EU. A Jean- Claude Juncker je na novinarski konferenci dejal, da EU ni pristala na osrednjo zahtevo britanske premierke, potrdil pa je, da so dosegli spremembe o "začasni naravi irskega varovala, ki dopolnjujejo ločitveni sporazum". "V politiki včasih dobiš drugo priložnost, kar naredimo s to drugo priložnostjo, pa je tisto, kar šteje, saj tretje priložnosti ne bo," je dejal Juncker ter ponovil opozorilo Mayeve britanskim poslancem: "Bodimo kristalno jasni: na mizi je ta dogovor ali pa brexita morda sploh ne bo." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več voditeljev držav članic Evropske unije, med drugim irski premier Leo Varadkar in nemška kanclerka Angela Merkel, je izrazilo upanje, da bo britanski parlament danes podprl sporazum o izstopu Velike Britanije iz EU.

Varadkar je povedal, da zagotovila, ki jih je unija v ponedeljek dala britanski premierki Theresi May, ne spodkopavajo irskega varovala. Z zagotovili niso odpirali izstopnega sporazuma, je poudaril. "Upam in verjamem, da bo zdaj poslanska zbornica podprla izstopni sporazum," je povedal.

Poudaril je, da ponedeljkova pravna zagotovila dajejo "več jasnosti" glede tega, da je varovalo, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku, začasno.

Da gre za "jasna zagotovila, ki upoštevajo skrbi Velike Britanije", pa je dejala tudi Merklova. Povedala je, da je zdaj odločitev na britanskem parlamentu. 

To si želita tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in belgijski premier Charles Michel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
13. 03. 2019 11.44
-1
Meni je Anglija zakon. Je pa res da je to svetovna mešanica različnih kultur. Pravi Angleži tujih priseljencev ne marajo. Držijo do njih neko hladno distanco. 😊
korintos23
13. 03. 2019 08.56
+9
Tota treza se meni že od začetka ni dopadla, me spominja na ono Le Penko, ženska brez otrok ne ve kaj je ljubezen , tote vedo samo za bogastvo in večjo gospodarsko rast.
resslovenka
12. 03. 2019 21.24
+3
Sem imela občutek, da se izstop VB ne bo udejanil. Če me vprašate sem tega res vesela. Vsaj kar se potovanja tja tiče, za nas ne bo problemov. 😊
korintos23
13. 03. 2019 08.53
+11
Čimprej jih nagnati iz EU, toti bodo vedno drek mešali.
Dule Med
13. 03. 2019 09.43
+1
Potem ga še bodo, bolj kakor so ga do sedaj.
Zmaga Ukrajini ..
12. 03. 2019 20.58
+27
Težka bo... Meni ves čas izgleda, da se drugače ne bodo izvlekli kot z novim referendumom. Sicer pa je treba Mayevi čestitat za borbenost - ko je Cameron vse zafural, je prišla ženska z nalogo, da VB odpelje ven iz EU, kar je bil po mojem že v štartu "mission impossible". Kljub njenim herkulskim naporom, je čas, da prizna poraz in odneha s tem. "Politično truplo" bo (p)ostala v vsakem primeru. Zakaj si podaljšuje agonijo? Vsem je jasno, da je šlo pri brexitu za "nateg" in da je VB zelo razdeljena pro-contra. Naj že enkrat razpiše referendum in se še enkrat preštejejo. Severni Irci so pa tudi čedalje bolj naklonjeni ideji, da ostanejo v EU (več kot 44 %), in skladno z Velikonočnim sporazumom imajo tako vse možnosti, da se tudi oni "preštejejo".
Malinha
12. 03. 2019 21.36
+3
Tudi po moje je šlo za "nateg", ampak, če pogledaš sliko Angležev, katerih glavna značilnost je že skoro 'puritanska' gentlemanska ekonomija, potem je v tej sami srčiki 'puritanstva' prišlo do loma, poloma, reza, zevi v 'perfekcionistični ekonomiji' in to iz inherentne strani. Kakor Hamletov "čas je iz tira" in vsi so zbegani, iztirjeni, odtirjeni in znova iščejo - stare 'puritanske' tirnice. Dominic Cummings je stvar od znotraj nalomil zato, da bi se stvar samo znova in trdneje zacelila ter pokazala celoto kot tako in morebitne lomljive točke.
Andree
12. 03. 2019 21.54
+8
Res je. Prevzela je krmilo čolna,ki se ne da krmiliti
korintos23
13. 03. 2019 08.55
+7
Zakaj pa te morajo ravno oni izstopiti iz EU, in to tako kot bi to njim pasalo? Če gredu vun mora za njih vse veljati kot za vse ostale članice izven EU.
lenuš?ek
12. 03. 2019 20.50
+12
Najbolje bi bilo uporabiti za Angleže enake ukrepe, kot so se uporabili za zatiranje BSE pri govedu, ker je v Angliji virus očitno preskočil med vrstama ter se sedaj razmnožil skoraj na vse osebke.
Kruh+sol!
12. 03. 2019 20.46
+26
Hoteli so oditi tudi zaradi migrantov. Vemo katerih in kaj pocnejo. Kar naj jih imajo. So bili glavni kolonizatorji v EU. Mi nismo nikogar napadli in nikoli nikomur nic vzeli.
Brakedirt
12. 03. 2019 20.43
+4
ta gre po jovanih poteh,pokadi na 14 dni...
krtofl
12. 03. 2019 20.37
+14
Če ne gredo iz EU poten nobenih privilegijev kod sedaj.....sprejet bodo morali €,kar bodo radi storili ker funt pada
Alojz69
12. 03. 2019 20.32
+20
Ti Britanci z EU vred treba poslat nekam to je ze cirkus v zivo
Principat
12. 03. 2019 19.30
+8
v drugih krogih pa so jezni nad odločitvijo ,, preprosto angleže
Principat
12. 03. 2019 19.30
+8
v drugih krogih pa so jezni nad odločitvijo ,, preprosto angleže nag,,t
slovenc59
12. 03. 2019 18.51
+29
Ko izhod ne bo izglasovan, bodo rekli, no ostanemo , ampak samo zato, ker bi z našim odhodom preveč oslabili EU. Zapomnite si, kaj sem napisal !
Equilibre
12. 03. 2019 18.42
+30
ta brexit bo postal večja sramota za britance kot voja za neodvisnost v ameriki.
proofreader
12. 03. 2019 17.50
+23
Najbolj bo hecno, ko bodo ugotovili, koliko ljudi je dejansko njihovih državljanov. Ker nekateri Britanci mislijo, da bo potem manj drugih barv kože.
Haralmaan
12. 03. 2019 20.40
+3
nikhrast
12. 03. 2019 20.50
+8
Pa saj so migranti prihajali tja iz njihovih kolonij že več kot stoletje nazaj. Samo poglej koliko Indijcev je tam.
MicMicMic
12. 03. 2019 17.50
+35
vržte jih že ven, zdraharje!
Principat
12. 03. 2019 19.32
+17
kameltrajbar
12. 03. 2019 17.36
+15
Plačat bo treba,da se jih znebimo 😨
proofreader
12. 03. 2019 17.21
+22
Nigel Farage pa lepo še naprej vleče plačo EU poslanca.
Bigbadjohn
12. 03. 2019 15.52
-13
I, kaj bi to! Pri nas grejo že vsi v luft, če fant prosi dekle za roko...
tornadotex
12. 03. 2019 15.33
+37
Žajfnica brez konca in kraja....
abraham33
12. 03. 2019 15.27
+15
Britanski politiki bi morali sprejeti dejstvo, da volilno telo, ki je izglasovalo brexit, ni več isto, kot je bilo pred dvema letoma. Statistiki zagotovo vedo, koliko oseb je v tem času pridobilo volilno pravico in koliko jih je še tistih, ki so takrat glasovali, že pokojnih. Po vseh preigravanjih strategij izhoda in veliko večjem vedenju o možnih posledicah bi bila edina pametna odločitev ponovni referendum.