Tujina

Slavila McCain in Clintonova

New York, 30. 01. 2008 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Republikanski predsedniški kandidat John McCain je zmagal na strankarskih volitvah na Floridi.

Giulianiju pa preostane le še, da podpre prijatelja McCaina in se častno umakne iz kampanje.
Giulianiju pa preostane le še, da podpre prijatelja McCaina in se častno umakne iz kampanje. FOTO: Reuters

Republikanski predsedniški kandidat John McCain je uspel zmagati na strankarskih volitvah na Floridi pred nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mittom Romneyjem. Šele na tretje mesto se je uvrstil nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.

McCainu in Romneyju bo nekaj časa še mešal štrene Huckabee, vendar pa med republikanci narašča prepričanje, da ima McCain največ možnosti za zmago na splošnih volitvah proti demokratu ali demokratki. Zmaga na Floridi je za McCaina pomembna tudi zato, ker so lahko na volitvah sodelovali le registrirani republikanci, saj je doslej dosegal dobre rezultate s pomočjo neodvisnih volivcev.

McCaina so za zmagovalca razglasile ameriške televizije še preden se je končalo preštevanje vseh glasovnic. Po 71 odstotkih preštetih glasov jih je senator iz Arizone dobil 36 odstotkov, Romney 31 odstotkov, Giuliani 15 odstotkov in nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee 14 odstotkov. McCain je z zmago na Floridi dobil vseh 57 delegatskih glasov za konvencijo in si krepko povečal možnosti za končno zmago. V nacionalnih anketah je vodil že pred Florido, sedaj pa mu bo začel dotekati tudi denar za kampanjo, ki ga zelo potrebuje. Republikanska tekma je sedaj postala tekma med McCainom in Romneyjem.

Giulianiju pa preostane le še, da podpre prijatelja McCaina in se častno umakne iz kampanje. Giuliani je vse upe za nadaljevanje doslej slabe kampanje položil na Florido in tretje mesto ni dovolj, saj je doslej uspel osvojiti le 1 delegatski glas za konvencijo.

Hillary Clinton zmagala na Floridi

Hilary Clinton in Barack Obama
Hilary Clinton in Barack Obama FOTO: Reuters

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je zmagovalka strankarskih volitev na Floridi. Ameriške televizije so senatorko iz New Yorka razglasile za zmagovalko hitro po začetku preštevanja glasov na podlagi vzporednih anket in tudi po skoraj 40 odstotkih preštetih glasov je vodila pred senatorjem iz Illinoisa Barackom Obamo za okrog 200.000 glasov oziroma okrog 20 odstotkov.

Sicer pa rezultat za demokrate na Floridi, zaradi spora med državnim in nacionalnim vodstvom stranke ne šteje. Clintonova tudi ni osvojila nobenega delegatskega glasu za strankarsko konvencijo.

Edwards se umika

Po strankarskih volitvah na Floridi pa je nekdanji senator ameriške zvezne države Severna Karolina in demokratski predsedniški kandidat John Edwards sporočil, da se umika s tekme za predsedniški stolček. Edwards je na Floridi sicer zasedel tretje mesto. Dodal pa je tudi, da za enkrat ne podpira ne Clintonove ne Obame.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
30. 01. 2008 11.11
Tonček, če ima kdo malenkost bronasto polt, je zate C****, pa čeprav ima mogoče belega starša! Enako velja za mulate - za belce je črnec, medtem ko je za črnce 'Oreo' - čokoladni piškoti z belo vsebino - skratka belec, ovca v volčjem kostumu.
ironmaiden@siol.net
30. 01. 2008 10.08
Ko ste povedali, da so se demokrati odločili da na Floridi ne bodo vodili kampanje, bi lahko še povedali da se ena določena demokratinja tega ni držala. Hilary je navkljub dogovoru demokratov na Floridi izvajala zelo močno volilno kampanjo. Toda ali se res samo ni držala dogovora ali pa je morda mislila vnaprej za čas državnih volitev, ko Florida lahko odloča kdo bo postal predsednik.
Tonček Balonček
30. 01. 2008 08.22
Ne razumem, zakaj Obamo vedno predstavljajo kot črnca, če je pa več kot očitno, da je mulat, ne črnec ali belec! Če nisi belec, pač to ne pomeni, da si črnec!!