Tujina

Med mrtvimi 17-letnik

Zadar/Zagreb, 31. 08. 2007 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški premier Ivo Sanader je 3. september razglasil za dan žalosti za gasilci, ki so umrli v požaru na Kornatih.

Gasilce so v policijskem spremstvu odpeljali v Zagreb
Gasilce so v policijskem spremstvu odpeljali v Zagreb FOTO: dnevnik.hr
Tako predsednik Stipe Mesić kot premier Sanader zahtevata temeljito preiskavo o smrti gasilcev. Mesić je prav tako dejal, da je nedopustno, da so v požaru, kjer je gorela zgolj trava, umrli tako mladi ljudje.

Pri gašenju požara na Kornatih je v četrtek umrlo pet gasilcev, sedem pa jih je huje ranjenih. Med mrtvimi sta dva 18-letnika in 17-letnik. Vsi trije so bili člani prostovoljnih gasilcev. Danes pa so našli zoglenelo truplo šestega gasilca, ki je že včeraj izginil med akcijo gašenja požara.

Podatke o ponesrečenih še niso objavili
Podatke o ponesrečenih še niso objavili FOTO: dnevnik.hr

Pet gasilcev so zvečer prepeljali iz Zadra v zagrebško travmatološko kliniko in bolnišnico Dubrava, kjer so jih operirali. Zaradi slabega vremena so jih morali prepeljati z reševalnimi avtomobili in ne s helikopterji.

Sanader je izrazil sožalje družinam umrlih gasilcev
Sanader je izrazil sožalje družinam umrlih gasilcev FOTO: Reuters

Življenje operiranih gasilcev je še vedno ogroženo. Imajo opekline od druge do četrte stopnje na 60 do 80 odstotkov telesa, so sporočili iz bolnišnice in dodali, da bo boj za njihova življenja trajal tudi v prihodnjih dneh. Hrvaški premier Ivo Sanader, ki je po polnoči obiskal lažje ranjene v zadrski bolnišnici, je dejal, da gre za največjo nesrečo hrvaškega gasilstva. Prav tako je 3. september razglasil za dan žalovanja, na območju šibensko-kninske županije pa so razglasili sedem dni žalovanja za mrtvimi gasilci.

V hrvaškem časniku Glas Dalmacije so zapisali, da naj bi policija v Šibeniku dobila videoposnetek, ki naj bi jo posnela dva nemška turista. Domnevni posnetek prikazuje ekipo mestnih delavcev, ki se pogovarjajo, da bodo pekli na ražnju, medtem, ko se je ogenj razplamtel in zajel bližnja drevesa. Vest o video posnetku šibeniška policija ni potrdila. Po mestu pa krožijo tudi druge različice o vzroku požara. Tega naj bi menda zanetili tudi pastirji, ki ob takem času žgejo travo zaradi paše ovac.
Gasilci naj bi ostali ujeti v ognjenem obroču, kjer so se zadušili in umrli, preden so zgoreli, piše Večernji list na svoji spletni strani. Jutarnji list dodaja, da je do tragedije prišlo zaradi nepričakovane spremembe smeri močnega južnega vetra, zaradi katerega je ogenj nesrečne gasilce ujel na hribu nad zalivom Špinat na otoku Kornat.

Policija aretirala osem oseb

Požari, ki so pred tednom dni začeli pustošiti po Grčiji in so zahtevali najmanj 64 življenj, po navedbah gasilcev večinoma počasi ugašajo. Ognjeni zublji grozijo le še nekaj vasem na zahodu in jugu Peloponeza ter na otoku Evia severno od Aten, vendar pa so tudi ti pod nadzorom. Evropska unija bi lahko do konca leta sprostila okoli 600 milijonov evrov za pomoč Grčiji pri odpravljanju posledic požarov, ki so pred tednom dni začeli pustošiti po Grčiji.

Vodstvo hrvaške policije je sporočilo, da so privedli osem oseb, ki jih sumijo, da so izzvali požar. Jutarnji list je na svoji spletni strani še poročal, da gre za sezonske gradbeniške in turistične delavce, ki so službovali na Kornatu in so na odprtem hoteli speči ribe na žaru. Kot je poročala hrvaška televizija, naj bi eden izmed nemških turistov s kamero posnel izbruh požara v zalivu Vruljin v bližini nekdanje vojašnice JLA.

Medtem so gasilci z letali pogasili požar na Kornatu, policija pa preiskuje kraj tragedije, ki ga varuje hrvaška vojska.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelka23
31. 08. 2007 23.21
Krivce skuriti na grmadi,da bodo videli kaj so povzročili.Fantje pa NA POMOČ!
Prvo Bore
31. 08. 2007 22.00
paulinepu lepo se imej.
paulinepu
31. 08. 2007 21.55
Dober večer, Prvo Borec Nisem pisala z namenom kogarkoli vzbujati k debati, ampak k tihemu premisleku (sam pri sebi) kdaj, kje in na kakšen način lahko povzročimo požar ... in žal nekoga nevede pošljemo v srmt. Žalostno...
Prvo Bore
31. 08. 2007 21.32
paulinepu dober večer Ti želim V razmislek : NI NAM ZA KOMENTIRAT PRI TEJ ČLOVEŠKI TRAGEDIJI. Ljudje so se šli žrtvovat za nekoga tretjega.
DarthRevan
31. 08. 2007 21.25
Paulinepu, seveda lahko ogorek povzroči požar. Zato, kdor kadi in meče ogorke na tla, naj jih vsaj pohodi da ugasnejo...
paulinepu
31. 08. 2007 21.14
V razmislek: Letos poleti sem se ponoči vračala z morja, ko sem zagledala, da je iz pred menoj vozečega avtomobila, odletel tleč ogorek, od katerega so letele iskre. Lahko povzroči takšen ogorek požar? Na dalmatinski obali, otokih... in drugje.
tonic@stajerska.com
31. 08. 2007 20.03
Naj počivajo v iskrenem miru, vsa čast njim.
Prvo Bore
31. 08. 2007 19.31
Lahka jim zemlja, povzročitelji pa se naj cvrejo v peklu. Kdo jih je poslal v ogenj ? Tudi on je .....!!
ziveti@email.si
31. 08. 2007 17.44
Ubogi fant in vsi ostali, ki so se znašli v tem ognjenem obroču. Noro! Tisti, je zanetil požar pa naj še danes *****!
iztokhoh@hotmail.com
31. 08. 2007 17.39
Končno en članek brez komentarjev o našem premierju. Hvala vam.
Kozar?ek
31. 08. 2007 16.12
Naj počivajo v miru.
Biofrutekk
31. 08. 2007 14.22
Počivajte v miru tovariši. Z gasilskim pozdravom NA POMOČ.
matekolovrate
31. 08. 2007 14.00
Gasilci so res ENA A imajo jajca.
zverd@email.si
31. 08. 2007 10.06
vsaka čast tem gasilcem.ti so frajerji ko gasijo take požare!
drzavljan35
31. 08. 2007 09.29
U mater, to je pa predvsem grozna smrt! Ti pozari letos so pa res ze odves, upam da resnicno kdo jih ne podtika, ker bi takega cloveka dal samo obesit, dobesedno! Iskreno sozalje druzinam umrlih gasilcev