Gospodarstvo

Med nevarnimi izdelki največ igrač in oblačil

Bruselj, 25. 04. 2016 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V EU so v lanskem letu odkrili 2072 potencialno nevarnih izdelkov. Največ, kar četrtina, je bilo igrač, sledijo oblačila in modni dodatki. Največkrat so bile težava nevarne kemikalije, na primer ftalati, ki jih uporabljajo pri izdelavi plastičnih igrač, čeprav je znano, da so nevarni za zdravje.

Igrače
Igrače FOTO: Thinkstock

Evropska komisija je objavila podatke o tem, koliko nevarnih izdelkov so lani umaknili s trga oziroma jim preprečili vstop nanj. Bilo jih je 2072, med njimi pa izstopajo predvsem igrače in oblačila. Med nevarnimi izdelki jih je namreč daleč največ, več kot polovico vseh. Pri igračah so velika težava nedovoljene kemikalije, natančneje ftalati, ki se uporabljajo za mehčanje plastike, lahko pa povzročajo težave s plodnostjo. Veliko je tudi nevarnega nakita, ki vsebuje težke kovine, na primer nikelj in svinec.

Med spornimi izdelki je bilo 555 igrač, 346 kosov oblačil ali modnih dodatkov ter 117 kosov nakita. 214 opozoril se je nanašalo na motorna vozila, 199 pa na elektronske naprave in opremo. V največ primerih (572) so bili izdelki neprimerni zaradi uporabljenih kemikalij, pri 524 je obstajala nevarnost poškodb, pri 395 pa nevarnost zadušitve.  281 so jih s trga umaknili zaradi nevarnosti električnega udara, 117 pa zaradi nevarnosti, da zagorijo.

Od 2072 izdelkov so jih kar 1703 opredelili kot zelo nevarne, torej take, ki pomenijo resno tveganje za potrošnike. Največ, skoraj dva od treh, jih je prispelo iz Kitajske. EU pri tem sodeluje s Kitajsko. Vsaka prijava v zvezi s proizvodom s poreklom iz Kitajske se pošlje kitajskim organom, tako da lahko ti vprašanje rešujejo neposredno s proizvajalcem ali izvoznikom, če te gospodarske subjekte lahko izsledijo. Poseben izziv pa je odzivanje na spletno prodajo, ki je v velikem porastu. Več kot 65 % Evropejcev nakupuje prek spleta, število spletnih nakupovalcev se je med letoma 2006 in 2015 povečalo za 27 %.

Potencialno nevarne izdelke so odkrili v okviru sistema za hitro obveščanje, prek katerega si 28 držav EU ter Islandija, Liechtenstein in Norveška izmenjujejo podatke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pingvinislo5
25. 04. 2016 18.18
tuti pvc okna vsebujejo strupe, ki vplivajo na plodnost moškega...folk jih pa še zmeraj veselo kupuje ker se jim ne da barvat lesenih.