Tujina

FOTO in VIDEO: 22-letni napadalec, zaposlen v posebni enoti policije. Med napadom je vzklikal: Alah je velik

Ankara, 19. 12. 2016 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med streljanjem v galeriji v turški Ankari je umrl ruski veleposlanik. 22-letni napadalec, ki je bil zaposlen v posebni enoti policije, je med napadom vzklikal "Alep" in "maščevanje" ter "Alah je velik". Moskva in Ankara sta napad označili za teroristično dejanje. Putin je umor označil za provokacijo, katere namen je sabotaža otoplitve odnosov med državama.

V Ankari je danes na odprtju razstave neznani napadalec ustrelil ruskega veleposlanika v Turčiji 62-letnega Andreja Karlova, ki je kasneje podlegel ranam, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Moskva in Ankara sta napad označili za teroristično dejanje. Napad se je zgodil v glavnem galerijskem prostoru v okrožju Ankare Cankaya, kjer se nahaja tudi večina tujih veleposlaništev.

"Morilci bodo kaznovani," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "To vprašanje bomo odprli na zasedanju Varnostnega sveta ZN. Terorizem ne bo zmagal," je poudarila.

Veleposlanika so ustrelili kmalu po njegovem otvoritvenem govoru na razstavi fotografij. Napadalec je izstrelil osem strelov, poroča Guardian. V napadu je bilo ranjenih tudi več drugih udeležencev odprtja. 

Napad izvedel turški policist

Policija je že uvedla preiskavo. Župan Ankare Melih Gökcek je na Twitterju zapisal, da je napad izvedel turški policist. Po besedah turškega notranjega ministra Suleymana Soyluja gre za 22-letnega člana posebne enote policije za izgrede. V tej enoti naj bi bil zaposlen zadnji dve leti in pol. Dodal je, da še preiskujejo njegove morebitne povezave s kakšno organizacijo.

Dodal je, da sta dva ranjena še v bolnišnici. Umor je označil kot "ostuden napad na prijatelja" in teroristično dejanje ter "veliko provokacijo", katere cilj je razbitje na novo popravljenih odnosov med Ankaro in Moskvo. Odnosi med državama so se namreč otoplili pred nekaj meseci, potem ko se se ohladili po sestrelitvi ruskega letala na meji s Sirijo novembra 2015.

Turški časnik Hurriyet in drugi lokalni mediji so poročali, da 22-letni policist v času napadu ni bil v službi in da je morda svojo službeno izkaznico uporabil za vstop v galerijo. Turška državna tiskovna agencija Anadolu je poročala, da so ga varnostne sile "nevtralizirale". Drugi mediji so poročali, da so ga ubili.

Erdogan poklical Putina

Anadolu je tudi poročal, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po telefonu poklical ruskega predsednika Vladimirja Putina in ga seznanil s podrobnostmi napada.

Putin je današnji umor označil za provokacijo, katere namen je sabotaža otoplitve odnosov med državama in prizadevanj za rešitev konflikta v Siriji. Tudi turški predsednik Erdogan je ocenil, da gre za sabotažo otoplitve odnosov med državama. "Storjeni zločin je bil brez dvoma provokacija, katere cilj je prekinitev normalizacije rusko-turških odnosov in mirovnega procesa v Siriji, za katerega si aktivno prizadevajo Rusija, Turčija in Iran," je dejal Putin.

Kot edini odgovor je označil okrepitev boja proti terorizmu. Na srečanju s predstavniki obveščevalnih služb, ki ga je prenašala televizija, je še povedal, da bo Moskva poslala v Ankaro preiskovalce, za kar sta se v telefonskem pogovoru dogovorila s turškim predsednikom Erdoganom. "Vedeti moramo, kdo je vodil roko morilca," je še dejal.

Tudi Erdogan je povedal, da sta se Putinom v telefonskem pogovoru dogovorila za oblikovanje skupne komisije, ki bo preiskovala umor veleposlanika.

Med veleposlanikovim govorom je strelec stal za njegovim hrbtom.
Med veleposlanikovim govorom je strelec stal za njegovim hrbtom. FOTO: AP

Napadalec zavpil: Alah je velik

Napadalec, oblečen v svečano obleko, je med veleposlanikovim govorom najprej ustrelil v zrak, nato pa je pištolo uperil še v Karlova. Veleposlanik je najprej zastokal in se zgrudil na tla, kažejo video posnetki turškega časnika Hurriyet.

Nato je pištolo usmeril še proti drugim obiskovalcem. Zavpil je "Alah je velik" ter v arabščini prisegel zvestobo džihadu. "Ne pozabite Sirije, ne pozabite Alepa. Vsi, ki sodelujejo v tej tiraniji bodo odgovarjali," je nato še dodal v turškem jeziku. Po navedbah novinarja Hurriyeta Hasima Kilica je govoril tudi o maščevanju.

Napad je sledil večdnevnim protestom v Turčiji, na katerih so ljudje Moskvo krivili za kršitve človekovih pravic v sirskem Alepu, kjer v teh dneh poteka evakuacija prebivalcev vzhodnega dela mesta. Turčija in Rusija sicer sodelujeta pri organizaciji evakuacije.

PREBERITE ŠE: Varnostni svet ZN je soglasno potrdil napotitev opazovalcev ZN v Alep.

Slovensko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo "strahopeten umor" ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova. Na Twitterju je tudi izrazilo sožalje družini veleposlanika in ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Napad je obsodil tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Vrstijo se obsodbe napada

Washington je medtem že obsodil napad. Napad je obsodila tudi Sirija. Na dogodek so se odzvali tudi v ZN. "Ni opravičila za napad na diplomata ali veleposlanika. Upamo, da bo napadalca dosegla roka pravice," je povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Sožalje ob smrti veleposlanika je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu izrazila tudi že visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

62-letni Karlov je bil na mesto veleposlanika v Ankari imenovan julija 2013. Zaharova ga je označila za "pomembnega ruskega diplomata" in "osebo, ki je veliko storila za boj proti terorizmu".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo2
20. 12. 2016 08.50
+0
Če analiziram celoten blog,ni nič čudnega,da se na svetu dogajajo takšne stvari.Slovenclni bi se kar med sabo pobijali-ne potrebujemo ne amerov,rusov in arabcev!
JoC13
20. 12. 2016 08.19
+2
Naši jih pa kr vabijo, pol se pa čudijo kak je lahk prišlo do tega...
pmx
20. 12. 2016 08.17
+10
Erdogan dela vse, da vrne državo v leto pred 700, v povoje islama. In cela EU, Amerika, .... mu še liže tam zadaj, namesto, da bi mu nabili eno pošteno tam. Z norimi politiki, ki jih imamo, kdo sploh rabi sovražnike.
nazor
19. 12. 2016 22.55
-56
Kar nekako me ne briga za ruskega veleposlanika
mikumi
20. 12. 2016 08.14
+9
Oprosti si bu*ec. Ko bodo letele rakete preko glave te tudi ne bo zanimalo ali kaj?
Klimova
19. 12. 2016 22.51
+42
To je po sestrelitvi letala 2015 že drugi neposredni napad turških muzlimov na Ruse. Enerdogan bo puzil pred Vladimirjem
paracelsiuss
19. 12. 2016 22.50
-12
A je Zemljarič dons sploh dubu večerjo?
mikumi
20. 12. 2016 08.50
+1
Ja sigurno je imel Zemljarič prste vmes pri napadu na veleposlanika ane.
tali?ni tom
19. 12. 2016 22.48
+9
pa koga briga za nekega alaha! tole je dol,tle je bog! in,bruselj,merkel in ostala navlaka,za prmej da ne vedo kaj delajo!
štrekeljc
20. 12. 2016 10.21
+0
waco, ti še niso povedali, da sta judovski Jahve, krščanski Bog in muslimanski Alah ena in ista oseba? Da so Abraham, Mojzes, Kristus in Mohamed Božji poslanci, po Koranu enakovredni med seboj? Da je podobnosti med islamom in krščanstvom več, kot je razlik? Še največja razlika in glavni vzrok prepirov je, da kristjani ne spoštujejo 2. Božje zapovedi, ki se cela glasi: Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu, spodaj na zemlji ali v vodah pod zemljo! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih, tistih, ki me sovražijo, toda izkazujem dobroto tisočem, tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi. (2 Mz 20)
paracelsiuss
19. 12. 2016 22.30
-6
Ustavitev pobijanja otrok, žensk in starcev v Siriji je možna takoj, v tej sekundi, samo poslušajte predsednika ZDA, ki bo inavguriran šele 20. januarja 17, Obama v dogovoru z Rusijo to lahko tudi naredi, ampak ne sme, ker ima framasonske strice iz ozadja, ki vodijo svet! Trump bo poskušal togrozovitost odpravit in kot imam občutek tudi za ceno svojega življenja.....finančno je dosegel maximum, moralno bo pa lahko le z žrtvovanjem svojega življenja in verjemite, vseeno mu je, dosegel je vrhunec, za plemenit cilj je pripravljen plačati najvišjo ceno.....smrt.....
vsakdanjik
19. 12. 2016 22.39
+1
paracelsiuss
19. 12. 2016 22.45
-1
štrekeljc
19. 12. 2016 22.19
+58
Erdogan je novi Hitler in tudi Evropa se do njega obnaša, kot se je pred vojno do Hitlerja. Popuščala mu je, dokler ni bilo prepozno. Se iz zgodovine res ne znamo učiti?
ho?emVšolo
19. 12. 2016 22.19
-2
Alah naprej in nazaj
Slava Rodu
19. 12. 2016 22.15
+5
Zdj lahk sam molijo Alaha še naprej, da ne bojo povračilni vkrepi 3fazne maf..e
bohinj je zakon
19. 12. 2016 22.09
+30
zaradi alaha cela evropa trpi ........................kdo ga serje?
BožidarMacur
19. 12. 2016 21.56
-2
Spat pejte da nebote jutri podočnjaki na šihtu.
Diškor
19. 12. 2016 21.44
-2
EU pa nori kolk jih je aretiru, iz gleda premalo, al pa ni prave
ochi
19. 12. 2016 21.42
+7
Nikjer pa niti nesede o usodi napadalca. Zanimičvo.
Diškor
19. 12. 2016 21.45
+3
Ate_ist
19. 12. 2016 22.39
+0
so posnetki, na katerih se vidi, kako počiva v večnem miru. le len ne smeš biti
oježeš
19. 12. 2016 21.32
+5
Ne da ni opravičila za napad na veleposlanika in diplomata, ni opravičila za napad na katerega koli človeka. Kaj smo drugi manj vredni kot diplomat in veleposlanik? Zanimivo, da vedno napadajo nedolžne ljudi, povzročitelje grozodejstev pa nihče, nikoli.
Hugh_Mungus
19. 12. 2016 21.30
+2
Video je obljavljen na FB strani: "The state of Turkey uncensored"
paracelsiuss
19. 12. 2016 21.19
-30
Slaba novica za levake, Lukec je kar debelega spustil v gate ne da bi se obrisal, teta Violeta pa joka že cel dan, ker vsa ta svojat natančno ve, da se bliža konec moriji, oni pa postanejo potrti , če se ne pobija in teče kri, njihovi ruski ljubčki namreč vedno znajo zadovoljiti to levaško slo....
piljan
19. 12. 2016 21.24
+15
...ivančku pa nikoli več ne bodo rasli lasje,pukel mu bo pa ostal do konca življenja.Vsi imajo posledice.
oježeš
19. 12. 2016 21.36
+12
Najprej si sam spreobrnil debato, zdaj pa obtožuješ druge. Pač, tako vzgojeni, kar pomeni slabo za državo.
piljan
19. 12. 2016 21.46
+7
Ti bogca,in kaj imajo s tem ti,ki si jih naštel?Pukljasti ivanček je bil vsaj,pravzaprav je komunist,pravi levak.Razmisli prej malo.če ti potegne.
modrook
19. 12. 2016 21.13
+40
Dejansko Turek jaha samega sebe, turistov je vedno manj, da ne govorim o Turkish Airlines ki ji je padel promet za 30% (ukinili so celo vec destinacij ker ne utegnejo napolniti letal). ko so turki sestrelili rusko letalo jih je Vladimir samo malo pritisnil pa se je Erdy kot cucek ponizno vrnil k stricu Putinu. Umor veleposlanika zaradi politicnih razlogov pa se lahko celo smatra kot vojna napoved.
falco1
19. 12. 2016 21.13
+23
22 letni v posebni enoti, to enoto bi pa rad videl, ki mulce zaposluje.
grumf
19. 12. 2016 21.41
-1
najboljše bi blo, da bi bli tik pred penzijo?
zombie_killer
19. 12. 2016 22.30
+12
22 letnik se obrnit ne zna , ne pa da je posebna enota :) Lahko je, ampak pamet pri 22 letih je bolj boga