Tujina

Medtem ko padajo rakete in besede, je umrlo že 70.000 ljudi

Damask, 07. 05. 2013 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker nasilja v Siriji ni konec, oblast pa bi se Bašarju al Asadu lahko izmuznila iz rok, so druge države v regiji vse bolj zaskrbljene. Izrael je zato že posegel po orožju. Mednarodna skupnost pa na sirski konflikt še nima enotnega odgovora.

Aleppo
Aleppo FOTO: Reuters
Kriza v Siriji je z izraelskim napadom dobila nove razsežnosti. S tem, ko Sirija vse bolj polzi iz rok Bašarja al Asada, nemir v regiji narašča. Še posebej velik je strah zaradi kemičnega ali še kakšnega drugega naprednega orožja v sirskih skladiščih, ki bi lahko padlo v roke koga nepoklicanega, Izraelce v tej zvezi skrbi predvsem Hezbolah.

Če bi se Hezbolahu namreč uspelo dokopati do orožja, kot so na primer ruske rakete zemlja-zrak, bi to spremenilo razmerje sil med Izraelom in Hezbolahom, mesta na severu Izraela pa bi bila v precej večji nevarnosti.

Po drugi strani pa napadi pomenijo napad na povezavo Iran–Sirija–Hezbolah. Iran namreč gibanje že vse od 80. let prejšnjega stoletja oskrbuje preko Sirije.

Izrael je z napadi sicer tvegal povečanje napetosti v regiji. Vendar so pred napadi računali predvsem na eno – da Sirija ne bo šla v protinapad. Čeprav je Bašar – kot že prej njegov oče Hafez – podpiral organizacije, kot sta Hezbolah in Hamas, in s tem pridobival točke v arabskem svetu, ob enem pa s tem zakrival domačo diktaturo, so Izraelci prepričani, da je zdaj prešibak za nov konflikt. Vsa energija, denar in orožje gredo za spopade z uporniki. Neuspešen spopad z Izraelom pa bi najbrž dokončno zrušil njegovo že tako šibko oblast v Siriji. Poleg tega se Asad ni odzval že, ko je leta 2007 Izrael zadel sirski reaktor.

Je pa strokovnjak za Bližnji vzhod Kenneth Pollack prepričan, da bi se lahko Izrael pri svojih načrtih tudi uštel. Obupanci namreč posegajo po skrajnih metodah in Asad je vse bolj obupan.

Vendar pa še bolj kot Sirija pod Asadom Izrael skrbi Sirija v razsulu, ki bi se je polastile ekstremistične islamske skupine in iz nje ustvarile inkubator za vzgojo svojih vojščakov.

Ob pomanjkanju mednarodnega soglasja o reševanju sirske krize tako Izrael plete svojo strategijo in upa še na podporo zaveznikov, ki jim prav tako ni v interesu širjenje nasilja izven sirskih meja.

V regiji ni navdušenja nad izraelskim posredovanjem

Turčija, ki ima zaradi nasilja v Siriji precejšnje težave s sirskimi begunci, izraelske vojaške akcije za zdaj ne podpira.
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da so izraelski zračni napadi na cilje v Siriji "nesprejemljivi". "Nič ne more opravičiti te operacije," je dejal v pogovoru s poslanci svoje stranke v Ankari.

Erdogan je danes dejal, da so taki napadi "priložnost" za režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, da prikrije svoje poboje.

Turški premier je obenem mednarodno skupnost pozval, naj se končno odzove in ukrepa proti al Asadu.

Rusija in ZDA so glede reševanja sirske krize na različnih bregovih.
Rusija in ZDA so glede reševanja sirske krize na različnih bregovih. FOTO: Reuters

O tem sta danes govorila tudi ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški državni sekretar John Kerry. Državi imata glede te krize precej različna stališča. Ameriški predsednik Barack Obama je nedavno izjavil, da ZDA razmišljajo o oboroževanju sirskih upornikov, čemur Rusija odločno nasprotuje.

V Turčijo se je doslej zateklo že okoli 400.000 beguncev iz Sirije ter tudi številni vojaki, ki so zapustili sirsko vojsko.
Medtem pa je po podatkih ZN število razseljenih oseb v Siriji že doseglo 4,25 milijona, medtem ko jih je 1,4 milijona zbežalo v tujino. To pomeni, so pojasnili, da je morala po začetku upora proti al Asadovemu režimu marca leta 2011 domove zapustiti več kot četrtina od skupaj 22,5 milijona Sircev.

Doslej je v nasilju v Siriji umrlo že več kot 70.000 ljudi. Samo v ponedeljek je bilo po podatkih Sirske mreže za človekove pravice ubitih 111 ljudi, večina v Damasku in na območju mesta Tartus.

Ugrabili pripadnike mirovnih sil

Na meji med Sirijo in Izraelom je sicer danes prišlo do novega incidenta. Na obmejnem območju, ki ga naj ne bi nadzorovala nobena od držav, so namreč zajeli štiri mirovnike Združenih narodov.

Narodnost zajetih mirovnikov ni znana, so pa pristojni sporočili, da sile sestavljajo mirovniki iz Avstrije, Indije, Maroka in Filipinov.

BBC poroča, da za ugrabitvijo stoji sirska uporniška skupina Mučeniki Jarmuka, ki naj bi jih zajela "zaradi njihove lastne varnosti".
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

me?ed
08. 05. 2013 08.54
+3
če bojo sirijo napadli bojo zelo švicali saj ima sirija z iranom spklenjen sporazum če ih gdo napade da jim iran pomaga,po drugi strani pa so države (rusija,kitajska,indija,iran) sklenle pakt (tak kod je nato če je 1 država napadena v eu ji ostale pomagajo tak so naredilie one džave lahko preverite na internetu blo je to pred 3-4 mesci nazaj) tak da z napadom nebo nič če pa slučajno bo pa bo eno veliko sr.anje
HAWX
07. 05. 2013 23.13
+7
Spoštovani, tale vest je šokantna. Ne morem verjeti, da je res, saj vendar ni mogoče, da je človek postal tako pokvarjeno bitje. Preberite, presodite, posredujte. V naših dnevnih medijih ni nič o tem, ali pač, in meni ni znano. Širite besedo upirajte se povejte vsem, ki jih poznate... Lep Večer želim, Copy/ paste Znanstvenik Mercka priznal prisotnost SV40, AIDS-a in virusov raka v cepivih
Ksenofont
08. 05. 2013 11.01
+2
lnterReflections
07. 05. 2013 22.10
+3
Vojna mora biti, da lahko Američani orožje prodajajo! To ve še 15 letni mulc!
Gone4eveer
07. 05. 2013 21.26
+5
Mene zanima, kdo je dal pravico tem zhiddum, da se gredo tako vmešavat. Naj dajo že enkrat mir, da se ne ponovijo dogodki izpred 70 let in raje skrijejo svoje dolge nosove, ker bo enkrat muslimanom dokončno prekipelo, pol bo pa ves svet trpel po nedolžnem zaradi tega.
HAWX
07. 05. 2013 22.34
+4
Vazno da so zhidum uspeli privatizirati vodo pri nas v EU in uspeli sprejeti začetek ureditve privatizacije semen dokler nam s prstom kažejo kako je problem v Siriji ne pa pri nas!
Bruhalnica24
07. 05. 2013 19.46
+13
Nafta je že razdeljena..
yarrick
07. 05. 2013 20.11
+7
sirska ali iranska? Ker do iranske bo hudičevo težko priti...
Nina Nubia 1
07. 05. 2013 22.39
+1
Do Iranske nafte ne bodo prisli,ce bi lahko bi ze prisli,vse obcije so propadle razne "pomladi" so splavale po vodi,sankcije bolj slabo delujejo,ostane napad a od tega nic...
tyulny
07. 05. 2013 19.33
+5
Sigurno je bil kuhar meni je vedno dal na krožnik velik kos mesa in sladico.
kim llsung
07. 05. 2013 18.53
+11
Stevilni vojaki,ki so zapustili Sirsko vojsko?? tistih par vojakov...
ljx
07. 05. 2013 18.51
+22
"Izrael je že zagrabil po orožju"??????????????????? Halo,24 a mate amnezijo ali vam Američani servirajo pred nos kaj in kako morate brati? Izrael ni nikoli izpustil orožja iz rok in Izrael je razlog zakaj sploh imamo vojne na tem območju že 50 let in ne vem koliko stoletij ali milenijev!
yarrick
07. 05. 2013 18.49
+13
Vsaka enostranska akcija, ki jo naredi izrahell je olje na ogenj sovraštva arabskega naroda.Slej ko prej bodo izrahell-ci prestopili prag tolerance in si nakopali srd celotnega arabskega sveta. takrat bo pač "uraden začetek" ww3. Iran se tega dobro zaveda in bo verjetno še naprej pošiljal libanonu svoje rakete samo da bi izrael še naprej raketiral cilje po drugih državah in is s tem nakopaval čedalje več sovražnikov.Peerzijci so pač tu že dlje časa in vedo kako se temu streže. Bo pato slabo, zelo slabo za že tako uničeno zahodno gospodarstvo.da iran zapre dotok nafte preko hormuške ožine je z zahodnim gospodarstvom v trenutku konec.
yarrick
07. 05. 2013 20.15
+5
Še bolj zanimivo pa je to, da KLJUB TEMU da je globlji predel hormuške ožine v teritorialnih vodah IRANA(edini del, kjer lahko plovejo tankerji polni nafte), NIMAJO PRAVICE da ta TERITORIALNI DEL, ki je NJIHOV zapro za mednarodni promet.Nimaš kaj, črno zlato ima vse prednosti...Sploh če imajo pri tem prste vmes pro sionistični elitneži ki stojijo za ZDA, UK in ostalimi velikimi državami...
HAWX
07. 05. 2013 22.51
+4
Jaz sem antisatanisticno nastrojen torej veš da zagovarjam boj proti zlu ampak realno Iran ne more zapret ožine niti nima Iran šans zoper ameriško vojsko. Nažalost ampak tako pač je! Amerika noče napasti Irana zaradi implikacij z Rusijo in Kitajsko ne pa Irana. Ampak juden hočejo napad po vsako ceno in grozijo, petljajo ,ucenjujejo, podkupujejo... dokler ne bodo uspeli ker očitno hočejo WW3!
Nina Nubia 1
07. 05. 2013 22.56
+6
Podcenjevanje Irana bo mrsikoga po prstih stalo,res je da Iran ne more zmagat Amerike v vojni lahko se pa krepko brani in na svojem igriscu naredi veliko skode...
HAWX
07. 05. 2013 23.01
+1
To drži in upam da do dobra razbije zobe američanom in predvsem juden! Da jim potopi par križark poruši nekaj baz ter lepo število letal.. Ampak US je toliko naprednejši od Irana da bo to bolj težko, preden bo Iran sploh lahko odgovoril bo reduciran za 80% možnosti odgovora ostalo mu bo samo pehota in oklepniki.
yarrick
07. 05. 2013 23.59
+3
ne pozabi dal lahko en "suitcase size" nuke sredi manhatna nredi več škode kot pa kakršna koli potopitev ameriške letalonosilke(USS enterprise?!).če sesujejo letalonosilko jim naredijo za nekaj sto miljard škode, če sesujejo finančno središče, ki je center njihove moči....Škoda nepopravljiva ;) ja, iran ne more zmagati v direktnem spopadu z ZDA; v končnem zda namenijo za vojsko od 700 miljard pa navzgor. Letno.Lahko pa zmagajo v asimetričnem vojskovanju- gverili, ki jo ameri kljub vsem naporom še do sedaj niso skapirali :P. Sploh pa imam občutek, da niti to ne bo potrebno, ker bodo prej doma fasali revolucijo; milice se organizirajo, orožje se zbira, folk je ravno dovolj agitiran da jih ena ornk federalna akcija spravi čez rob vdirekten spopad z DHS. Pol pa veš da se ne bo dobro končalo... Kar pa se tiče teh hinavskih sionistov; v končnem bo njihova "sveta dežela" le še kup stekla, če pripeljejo svet do ww3.Tokrat narod NE BO pozabil, KDO je kriv za to, verjemi ;)
me?ed
08. 05. 2013 08.46
+2
gdo misli da je iranska vojska preslaba ali pa zaostala je trčen