Tujina

Meduze napadajo

Zadar/Genova/Valencia, 09. 08. 2006 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Meduze ogrožajo obale Španije, Francije, Italije ter Hrvaške, in sicer na območju od Tržaškega zaliva do otoka Paga.

Za pojav meduz je kriva višja temperatura morja, večja slanost in prevelik ulov rib
Za pojav meduz je kriva višja temperatura morja, večja slanost in prevelik ulov rib FOTO: Reuters

Obale Španije, Francije, Italije in hrvaške Istre je preplavilo okoli 60 milijonov meduz. Na plažah španskih turističnih krajev ob sredozemski obali so v znak "nevarnosti za zdravje" prvič dvignili novo zastavo z modrimi meduzami na beli podlagi. Izpraznile so se tudi italijanske plaže od Sanrema do Genove in okoli Sicilije. Meduze pa ogrožajo tudi kopalce v Jadranskem morju, od Tržaškega zaliva do otoka Paga.

Po ugotovitvah direktorja italijanske raziskovalne ustanove Oceana Ricarda Aguilarja je za ponoven pojav meduz kriva višja temperatura morja, večja slanost morske vode zaradi manjšega dotoka sladkih voda in prevelik ulov nekaterih rib, kot so tune in mečarice, ki se prehranjujejo z meduzami.

Sicer pa niti znanstveniki ne vedo, do kdaj se bodo meduze, imenovane morska mesečina, zadrževale v Jadranskem morju, je dejal Danilo Degobbis, vodja projekta za neobičajne pojave v Centru za raziskave morja pri Inštitutu Ruđer Bošković v Rovinju.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dijana Staki?
10. 08. 2006 20.21
Mislim da mi nimamo kaj razpravljat o vojnah saj moja generacija(60) mi smo takrat skakali iz levega vdesnega če so naši starši to nekak pozabili zakaj zakaj za božjo voljo treba narod podpihivat ?Zakaj treba nekomu pokvarit dopust? Za svoj denar pač greš kamor hočeš . Akar se tiče Jorasa pa to je poglavje zase to pa je Slovensko politični norček mislim da ga treba malo za zdravje vprašat pa bo dal mir.
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 19.41
yolly hvala.Samo dodal bi ce dovolite! Nihce ni omenil Italije.Dajmo pljuvati po njih! Oni so ubijali Slovence, pozigali, imeli taborisca za nase prednike..vendar..KRETENI tukaj niso omenili niti besedice makaronarjem..hahahaha. Nasi Slovanski bratje Hrvati nas niso pobijali ( veliko njihovih je pobitih v Sloveniji..pustimo malenkosti), niso pozigali in sedaj imamo problem kateri se imenuje Jorasova hisa..hahahaha. Meduze niso problem Hrvaske politike.
Dijana Staki?
10. 08. 2006 19.22
Bravo bakiflex, jerry.zupancicevajama in lena zaradi takih kot je aurelius se širi vojna nacionalizem in ostala s******** tega sveta taki ljudje napihujejo drugesami pa neznajo spokat svojo r** in uživat. Naš dopust jebil Pag -Vir-Zadar o nobenih meduzah ne duha ne sluha (komarji pa so) vode je tudi dost in določeni bi mogli it dol sprat svoje sovraštvo do dobrih ljudi LP
bakiflex
10. 08. 2006 18.56
aurelius...vidim da spadaš pod tiste ljudi, ki enostavno ne prenesejo južnih sosedov. Če ti tako paše, naj tudi tako ostane. Ne mislim se spuščati na tvoj nivo. Meduze so bile prisotne lani, predlani in vsa leta nazaj. Letos je zaradi pomanjkanja sladke vode ta procent nekoliko narastu. Ampak zaradi prenapihovanja medijev ljudje ne hodijo na dopuste, ki so jih plačevali in načrtovali celo leto. Gre za zavajanje v tem je point. Kaj meni dol visi za politiko...to je za primitivne ala aurelius
jerry3
10. 08. 2006 14.54
Kaj se pa greste zdaj proti Hrvatom ali ne Hrvatom. Meduze so po celi obali. Prejšnji teden me je močno ožgala v Piranu. Pa ni Hrvaška. Dajte nehati prepire in se osredotočite na novice. Meduze so, eno sem videl, druga me je dobila in to v Piranu. In pogovor je o meduzah ne o Hrvatih!
avava
10. 08. 2006 14.51
pa še neki naj predajo pos*** MLADIĆA,KARAĐIČA ne pa situacijo si poslabšujejo nasrka pa samo revni narod SRBIJE ,ki ni nič kriv radi bi samo lepo živeli pa nemorejo ker so jih potlačili veliki ki imajo korist da jih skrivajo pa še tole če nista kriva NAJ SE NEHATA SKRIVATI IN NAJ POVETA SVETU KAJ STA RES DELALA POS***!!!
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 08.47
Nimam namena braniti hrvaske politike.Kar se dogaja z morji tega sveta nas mora skrbeti vse!! Glede turizma pa vam dragi forumovci povem tole.malo mi je mar kdo je lastnik jadranske obale.Povsod moram placat in me nic ne zanima komu!! Pojdite v Portoroz in boste prijetno preseneceni nad cenami, uslugami in prijaznostjo nasih policajev.Ce boste pa se malo tecni se hitro najde kaksna skupina pijanih mladcev, katera vam bo podaljsala pocitnice v klinicnem centru. Glede domnevnih zlocinov na Hrvaskem pa se tole.Malo pojdite na google napisite besede zlocin,ratni zlocin..itd in boste brali pricevanja srbov, hrvatov, muslimanov in dojeli, da ni bilo med narodi in nacinom mucenja ter ubijanja nobene razlike.Razlike so samo v stevilu zrtev!!
theykilledKenny
10. 08. 2006 08.11
bakiflex: zakaj pa ne ostaneš v umazani njihovi, če tako rad hodiš dol meduze gledat? Pa še državljanstvo si poskušaj pridobiti - boš ta pravi kroat in državljan naroda vojnih zločincev. Vrh ponudbe vključuje še pristne hrvatske borilne prijeme in grizenje okončin, kot sta nam zaupala tista 2 Angleža, ki zaradi prelepih plaž in izjemno prijaznega prebivalstva sedaj tožita NDH.Prav prijetne počitnice, če zanemariš, vodne vire. Kaj praviš?
lena_lj
09. 08. 2006 17.06
Na Pagu pa res ni nobenih meduz, sam lepo spakirajte kovčke, pa lep dopust!
Mr-Sale@Mr-Sale.net
09. 08. 2006 16.35
Pravjo da na pagu primankuje vode, srecno nakljucje je meduza 80% sama voda...
bakiflex
09. 08. 2006 16.28
Sej ne morem verjet!!!Že celo sezono berem take butaste in neprimerne še bolj pa totalno napihane bedarije ki poskušajo odvrniti slovence od obiska na Hrvaško. Ravnokar sem se vrnil nazaj s Paga, kjer voda lepo teče in ni nobenih sledi o kakšnih izmišljenih meduzah...Sramota za 24ur.com, da se spuščate na tak nivo!!!
tadej.mrak@s5.net
09. 08. 2006 15.44
meduze so dobre proti revmi. hehehehehehehehehehe
urshyka666
09. 08. 2006 15.21
hehe, al bodo poskakali iz vode...še dobro da smo bili že na morju, ker zdaj nebi blo lih najboljše...hrvaška sedaj lahko izumi novo turistično destinacijo-kopanje z meduzami za osamljene...ne zamert samo si ne morem pomagati, da se nebi malo nasmejala...
tadej.mrak@s5.net
09. 08. 2006 15.07
Hrvaska specjaliteta. meduzja juha (rahlo pekoča) chilli varjanta
theykilledKenny
09. 08. 2006 14.55
NDH vas vljudno vabi med meduze!