Tujina

Medvedjev bi izpustil zaprte članice Pussy Riot

Moskva, 12. 09. 2012 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medvedjevu gre na bruhanje, ko se spomni, kaj so storile članice punk skupine Pussy Riot, a je vseeno oblasti pozval, naj jih izpustijo. Meni, da bi pogojna obsodba zadostovala.

Zaprte članice skupine Pussy Riot
Zaprte članice skupine Pussy Riot FOTO: Reuters

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes pozval k izpustitvi članic ruske punk skupine Pussy Riot, ki jih je sodišče avgusta spoznalo za krive z verskim sovraštvom vzpodbujenega huliganstva ter jih obsodilo na dve leti zapora s prisilnim delom. Njegov poziv, ki kaže, da bi lahko članice skupine v kratkem izpustili, je že pozdravila obramba skupine.

Medvedjev je poudaril, da mu gre sicer na bruhanje zaradi tega, kar so storile članice skupine, njihovega videza v moskovski cerkvi in histerije, ki spremlja vse to. "Neprijetno mi je o tem govoriti. A to je moje osebno stališče," je dodal.

Vendar se po drugi strani ruskemu premierju tudi zdi, da pa bi bilo neproduktivno, če bi jih še naprej zadrževali v zaporu.

"Po mojem mnenju bi pogojna obsodba zadostovala, upoštevajoč čas, ki so ga že preživele v priporu," je na srečanju s člani Enotne Rusije danes še poudaril Medvedjev.

Medvedjeve besede obramba punk skupine pozdravlja

Naklonjenost Medvedjeva izpustitvi članic skupine Pussy Riot je že pozdravila obramba, ki se medtem pripravlja na pritožbeni postopek 1. oktobra na moskovskem sodišču. Eden izmed odvetnikov skupine Pussy Riot Nikolaj Polozov zato upa, da bo podobno stališče kot Medvedjev zavzelo tudi sodišče.

Punkovska zasedba Pussy Riot je 21. februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, z barvastimi kapucami čez obraz izvedla punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Vladimirja Putina, ki se je tedaj potegoval za tretji predsedniški mandat. Obsodile so tudi Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev".

Tri članice Pussy Riot – 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič – je sodišče zaradi spornega protesta 17. avgusta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču.

Obsodba je tako v Rusiji kot drugje po svetu naletela na močno neodobravanje. Članicam skupine je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo nato zahtevalo tri leta, sodnica pa se je odločila za dve leti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abigail
13. 09. 2012 12.19
+3
Itak, da mora reči, da mu gre na bruhanje, ker bi ga sicer Putin zaprl skupaj z dekleti zaradi (končno človeškega!) predloga, da jih izpustijo. Saj njihove glasbe tudi jaz ne poslušam in ni po mojem okusu. Toda njihov protest proti uradni politiki in vplivu cerkve pa povsem odobravam. Tudi pri nas bi bili takšni protesti potrebni. In zakaj ne v cerkvah, vas vprašam? A to ni javni prostor, prostor, kjer se shajajo ljudje, da bi se duhovno povzdignili? Ko se duhovno povzdigneš, se ti dvigne tudi toleranca do drugačnosti in do vse okolice, ki te obdaja. Oni so se pa očitno ustrašili, da bo "bog" iz cerkve pobegnil zaradi malo nenavadnega hrupa in čudne predstave, svašta...?!
asdasdasd123123
13. 09. 2012 09.28
+2
res z vsemi problemi resujejo in delajo nepomembne...res jim dobro uspeva manipulirat pogled na gluposti
BigLebowski
13. 09. 2012 08.33
+4
Pusy riot - Murko na 100 potenco. Vsi vemo za njih, pa prav nobenga ne zanima, kaksno glasbo igrajo...
cirenij
13. 09. 2012 07.50
+4
Bravo Medvedjev. Doseži to, pa boš dokazal, da ste nekaj drugega kot zapadna g..... Vsaj na papirju, čeprav si ne zaslužijo.
I G N O R A N T
13. 09. 2012 07.27
-4
Ex komunistari se tresejo za oblast.
zigoollo
13. 09. 2012 07.16
-5
tk je prav naj grejo rajš delat kej tti drogeraši ne pa nestrpnost širit
asdasdasd123123
13. 09. 2012 09.27
october
13. 09. 2012 06.13
+6
V Slo bi rekli da se politika vmesava v neodvisnost sodstva.
facoo1
12. 09. 2012 21.57
+6