Tujina

FOTO: Mehiške oblasti po najdbi množičnega grobišča aretirale 22 policistov

Iguala, 06. 10. 2014 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po izginotju 43 študentov na jugu Mehike naj bi dve osebi in policisti priznali, da so podkupljeni policisti po protestih prijete študente predali članom kriminalne družbe. Ta naj bi večino ubila in jih zakopala na množičnem grobišču. V njem so našli že najmanj 34 trupel.

V mestu Iguala na jugu Mehike so po sobotnem odkritju množičnega grobišča aretirali skupno 30 oseb, med temi tudi 22 policistov. V zaslišanjih sta dve osebi in policist priznali vpletenost v umore najmanj 17 študentov, ki so skupaj s 26 drugimi kolegi konec septembra po protestih proti šolskim reformam izginili.

Državni tožilec zvezne države Guerrero Inaky Blanco je dejal, da so osumljeni potrdili, da je bila v incident vpletena kriminalna organizacija Guerreros Unidos in da so člani te kriminalne združbe tudi policisti. Pridržane osebe so priznale tudi, da so policisti prijete študente predali članom omenjene združbe, ti pa so jih nato ubili in trupla zakopali na množičnem grobišču v okolici mesta. Župan Jose Luis Albarco, za katerim je bila izdana tiralica, je še vedno na begu.

Po izginotju mehiških študentov
Po izginotju mehiških študentov FOTO: Reuters

Kot smo poročali, so 26. septembra letos potekali protesti v mestu Iguala. Tedaj so policisti streljali na njihove avtobuse, s katerimi so se odpeljali s protestov. Pri tem so ubili šest ljudi, 25 naj bi jih bilo ranjenih. Kasneje so priče videle, kako so jih policisti nasilno spravili v policijske kombije in odpeljali. Izginilo je kar 57 študentov. 14 se jih je kasneje vrnilo domov.

V soboto so nato pristojni med iskanjem študentov odkrili množično grobišče na hribu v bližini mesta. V njem naj bi našli skupno 34 trupel, a njihovo identiteto še ugotavljajo.

Družine izginulih organizirale proteste

Stekla je obsežna preiskava, aktivisti z družinami izginulih 43 študentov pa organizirajo proteste, v katerih pozivajo odgovorne naj ukrepajo in razkrijejo vse podrobnosti izginotja mladih. Na stotine protestnikov je blokiralo avtocesto med mestoma Chilpancigo in Acapulco. Zaradi strahu pred mafijskimi združbami, ki so močno vpletene v tamkjašnjo policijo, prostestirajo z maskami na obrazih, uničili pa so tudi več varnostnih kamer na ulicah.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CandySkull
06. 10. 2014 11.24
+1
Amerika ne uvaža demokracije v Mehiko? Zaenkrat so samo ograjo postavl.
Smeile
06. 10. 2014 11.07
+2
Moonky - legalizacija drog ima malo širši spekter problemov, kot si ti misliš. Ne vem če jih ti uživaš al ne, to sploh ni pomembno, pomembno je da se ob drogah različni ljudje različno odzovejo, in bi lahko dobili na eni strani zelo umirjeno skupino na drugi, pa zelo divjo, ki bi delala veli težav vsem nam....... Devlon a ni sredina najboljša izbira. (vsaj pri ženski je a ne, samo tisti centimerter al dva moraš pazit:)))))))))))))).
CandySkull
06. 10. 2014 11.26
-2
Isti * je pri alkoholu, pa je legaliziran.....
Megaclite
06. 10. 2014 10.36
+15
Ne razumem zakaj bi kdo pobil 50 študentov. Kaj je imel od tega? Razumem, da se pobijajo mamilarski karteli med sabo, ne pa da pobijejo neke naključne ljudi brez razloga.
jožagolikoža
06. 10. 2014 09.26
+36
žalost kaj počnemo ljudje tukaj v sloveniji se sploh nezavedamo v kakšnem raju živimo
SleepyHollow
06. 10. 2014 10.12
+13
Na zalost se ljudje tudi ne zavedajo da razvite drzave kot je Slovenija, kjer je velika potreba po ilegalnih substancah financirajo taksne nasilne zdruzbe. Legalizacija drog bi iznicila ta efekt, dokler se to ne bo zgodilo se bo nasilje nadaljevalo.
devlon
06. 10. 2014 10.25
+18
v raju, če se primerjamo z njimi, in v bedi, če se primerjamo s Švedsko, Norveško itd. itd.
Haloze Slo
06. 10. 2014 10.46
+7
@devlon: na Norveškem pa očitno še nisi bil. Ko v trgovino neseš dve prazni plastenki in ju zamenjaš za štruco kruha!