Tujina

Mehiški župan policiji naročil, naj napadejo protestnike

Ciudad de Mexico, 23. 10. 2014 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mehiške oblasti so izdale nalog za aretacijo župana Iguale, njegove soproge in pomočnika zaradi organizacije napada na študente. Župan je policiji naročil, da se loti protestnikov, da ne bi motili javnega dogodka njegove soproge. Ta je sestra vplivnih lokalnih kriminalcev.

Mehiške oblasti so izdale nalog za aretacijo župana mesta Iguala, njegove soproge in pomočnika zaradi organizacije napada na protestnike 26. septembra, v katerem je bilo ubitih šest študentov, 43 pa jih še vedno pogrešajo.

Generalni državni tožilec Jesus Murillo Karam je danes sporočil, da so zaradi organizacije napada na študente 26. septembra izdali nalog za aretacijo župana Iguale Joseja Luisa Abarce, njegove soproge Marie de los Angeles Pineda ter šefa javne varnosti.

Županova soproga je sestra treh preprodajalcev mamil

Protestniki s fotografijami izginulih študentov.
Protestniki s fotografijami izginulih študentov. FOTO: Reuters

Kot je pojasnil, je Abarca obtožen, da je policiji naročil, da se loti študentov, ki so bili znani protestniki, da ne bi motili javnega dogodka njegove soproge. Ta je sicer sestra po nekaterih podatkih najmanj treh vplivnih lokalnih preprodajalcev mamil, par pa ima povezave z mamilarskim kartelom Guerreros Unidos. Policisti so nato streljali na avtobuse s študenti in jih predali kolegom v bližnjem mestu Cocula, ki so jih nato izročili članom tolpe Guerreros Unidos.

Našli več množičnih grobišč, a pogrešanih ni med njimi

Skoraj mesec dni pozneje oblasti na območju po zraku in kopnem še vedno izvajajo podrobno iskalno akcijo, da bi našli pogrešane študente. Doslej so našli več množičnih grobišč in identificirali 28 trupel, a pogrešanih ni bilo med njimi.

Vlada je ta teden razpisala 87.000 evrov nagrade za informacije o pogrešanih študentih.

V okviru preiskave so doslej aretirali 36 policistov v Iguali ter 17 članov tolpe Guerreros Unidos in njihovega šefa Sidronia Casarrubiasa.

Protestniki požgali mestno hišo

Protestniki zahtevajo kaznovanje odgovornih.
Protestniki zahtevajo kaznovanje odgovornih. FOTO: Reuters

Včeraj se je v prestolnici Ciudad de Mexico na protestu zaradi izginotja študentov zbralo 45.000 ljudi. S svečami in baklami ter velikimi črno-belimi fotografijami v rokah se je na tisoče študentov, učiteljev, kmetov in aktivistov v mirnem protestu v prestolnici pridružilo svojcem pogrešanih študentov.

Več tisoč ljudi se je udeležilo protestov tudi v Iguali, kjer so protestniki požgali mestno hišo, v kateri sicer ni bilo nikogar. Dan pred tem je svoje ogorčenje in jezo, ker oblasti še niso našle pogrešanih, s požigom sedeža politične stranke izrazilo okoli 500 učiteljev v prestolnici zvezne države Guerrero. Zahtevali so odstop guvernerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RADIKALL
23. 10. 2014 14.06
+9
mehika je prva država kjer je uspešno uvedena ameriška demokracija....kapitalist imajo moč raja pa se pobija za košček kruha...
pa dobr no
23. 10. 2014 09.23
+15
To je pa tako kot pri nas. Maribor.... Samo pri nas ne aretirajo politikov. Mehika je malo bolj pravna država hehe.
beowulfsam
23. 10. 2014 09.40
+5
Ma niti ni primerjave, tam se vsak dan ne vem kok folka pobije med sabo. Pa verjem, če bi pri nas župan enga šit mesta ukazal naj streljajo na študente, da jih ne bi odnesu kar tako.
Desnica boli
23. 10. 2014 09.42
+10
Malo pretiravaš, da imamo bolj pravno državo od Mexikanosov. Imamo pač srečo, da so pri nas župani pogosto vse v enem, župani, šerifi in ženina kriminalna žlahta, pa bi blo preveč očitno, če bi demonstrante kr sami postrelili.