Tujina

Sto dni: Trump mejnik označil za neumnost, a se vseeno hvali. Pa se ima za kaj?

Washington, 29. 04. 2017 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Donald Trump je na oblasti sto dni. Prav z veliko uspehi se ne more pohvaliti. Največji dosežek je imenovanje novega vrhovnega sodnika, drugih podobnih dosežkov pa ni bilo.

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes z velikim zborovanjem v Pensilvaniji proslavil svojih prvih sto dni v Beli hiši, ki jih kljub velikim besedam o zgodovinskih dosežkih zaznamujejo predvsem neuresničene obljube iz časa lanskoletne kampanje.

Trumpovo zborovanje bo potekalo hkrati s tradicionalno večerjo združenja dopisnikov Bele hiše v Washingtonu, kjer so bili predsedniki doslej tradicionalno glavni gostje in tudi glavni predmet šal nastopajočih. Priložnost za zbijanje šal so dobili tudi predsedniki, vendar je Trump že februarja napovedal, da na slavje "lažnih medijev" ne bo prišel.

Ta fotografija je nastala v čast stotih dni.
Ta fotografija je nastala v čast stotih dni. FOTO: AP

Trump je pred dnevi dejal, da je mejnik sto dni vladanja neumnost, obenem pa Bela hiša že teden dni poudarja njegove dosežke, kakršnih menda v zgodovini še ni bilo. Povsem torej v slogu Trumpa, kakršnega je lahko javnost opazovala v času kampanje.

Največji dosežek 100 dni je imenovanje novega vrhovnega sodnika

Najodmevnejši dosežek prvih sto dni vladanja, ki je potreboval kongresno potrditev, je nedvomno imenovanje novega vrhovnega sodnika Neila Gorsucha. Drugih podobnih dosežkov pa ni bilo. Po analizi tiskovne agencije AP od drugih desetih predvolilnih obljub za prvih sto dni vladanja, ki so zahtevale sodelovanje kongresa, Trump ni uresničil še nobene, na čelu seveda z odpravo zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame.

Kaj pa prva dama? Melania Trump je bila prvih sto dni bolj ali manj nevidna. 

Kaj pa druge famozne obljube?

Zidu še ni postavil.
Zidu še ni postavil. FOTO: AP

Trump je med kampanjo za prvih sto dni obljubljal potrditev velikega programa porabe za infrastrukturo, davčno reformo, razglasitev Kitajske za manipulatorja valutnega tečaja, blokado vstopa beguncem iz Sirije, gradnjo zidu na meji z Mehiko, izsušitev "močvirja" oziroma konec vladanja posebnih interesov v Washingtonu, deportacijo dveh milijonov kriminalnih nezakonitih priseljencev, selitev veleposlaništva ZDA v Izraelu v Jeruzalem, ponovna pogajanja o iranskem jedrskem sporazumu, odpravo prepovedi orožja v šolah in veliko drugega, kar se ni uresničilo.

Nekaj obljub je verjetno izrekel v šali, kot na primer tisto, da bo vojaškega dezerterja Boweja Berghdala ukazal vreči iz letala brez padala. Držal pa je obljubo, da ga nikoli ne bodo videli na kolesarski dirki, ki jo je podal po padcu državnega sekretarja Johna Kerryja s kolesom leta 2015. Med kampanjo je rad kritiziral Obamo, da igra golf, zdaj pa z igranjem že podira vse rekorde.

V sredo je sicer prišel na dan s predlogom velike davčne reforme z velikimi olajšavami za posameznike in podjetja, ki pa se bo med pogajanji v kongresu spreminjala in prilagajala, sprejeta pa bo morda do konca leta.

Nov udarec so mu zadale v petek prve ocene ameriškega ministrstva za trgovino, da so ZDA v prvem četrtletju zabeležile najnižjo gospodarsko rast v treh letih. Bruto domači proizvod (BDP) se je v prvih treh mesecih povečal zgolj za 0,7 odstotka, predvsem na račun izdatkov države, ki so se pod Trumpovo administracijo znižale na najnižjo raven v nekaj letih.

Med kampanjo kritiziral izvršne ukaze, nato jih je vzljubil

Med kampanjo je ostro kritiziral vladanje predsednika Baracka Obame, ki se je soočal z obstrukcijo kongresa, s pomočjo izvršnih ukazov. Po prihodu na oblast je izvršne ukaze vzljubil, nekatere med njimi pa so mu že blokirala sodišča. Večinoma je šlo za ukaze proti ukazom, s katerimi je Obama skušal zaščititi okolje in finančne regulacije.

Trump je ukaze podpisoval kot za stavo.
Trump je ukaze podpisoval kot za stavo. FOTO: AP

"Trump je storil več proti vpletanju vlade v življenja Američanov v prvih sto dneh vladanja kot katerikoli predsednik v zgodovini," sporoča Bela hiša. Podpisal je 13 resolucij za odpravo regulacij, kar je ukrep, ki sta ga doslej uporabila le predsednika Bill Clinton in George Bush mlajši.

Podpisal je največ izvršnih ukazov po predsedniku Franklinu Rooseveltu, in sicer do sobote predvidoma 32. Obama jih je v sto dnevih podpisal 19, Ronald Reagan 18, Bush mlajši 11, John F. Kennedy 23, so sporočili.

"Kljub zgodovinski obstrukciji demokratov, je Trumpu uspelo podpisati 28 zakonov," trdi Bela hiša in dodaja, da je to največ po Harryju Trumanu. Zgodovinska obstrukcija malce izgubi pomen ob dejstvu, da imajo republikanci večino v obeh domovih kongresa, demokratom pa so odvzeli možnost obstrukcije pri imenovanju vrhovnih sodnikov.

Poskusil je prepovedati sprejem beguncev v ZDA ter muslimanom iz določenih držav, vendar so mu sodišča ta izvršni ukaz blokirala. Prav tako je doživel sodno blokado izvršnega ukaza o odvzemu zveznih sredstev mestom, ki ne sodelujejo z zvezno vlado pri lovu na nezakonite priseljence.

Kaj pa zunanja politika?

Trump je odstopil od sporazuma o prosti trgovini na območju Tihega oceana (TPP), glede pariškega podnebnega sporazuma se še ni odločil, za zdaj pa vztraja tudi pri jedrskem sporazumu z Iranom. Kitajsko pusti pri miru zaradi sodelovanja Pekinga pri prepričevanju Severne Koreje, naj se odpove jedrskemu in raketnemu programu, kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu pa med prvim obiskom ZDA ni postregel z obljubljenim hamburgerjem, ampak z veličastno večerjo na floridskem posestvu Mar-a-Lago.

Glede Sirije še ni oblikoval obljubljenega varnega območja za begunce, je pa presenetljivo bombardiral vojaško letališče režima predsednika Bašarja al Asada zaradi uporabe kemičnega orožja. Njegovo bombardiranje kakšne večje spremembe na območju ni prineslo. Med kampanjo je obljubljal, da ZDA ne bodo posredovale v tujini, vendar se napetost med ZDA in Severno Korejo stopnjuje, odnosi z Rusijo pa se kljub obtožbam, da se je Moskva vpletla v ameriške volitve na strani Trumpa, slabšajo.

Vse bolj napeto je s Severno Korejo.
Vse bolj napeto je s Severno Korejo. FOTO: AP

Trump je odpravil prepoved nadaljevanja gradnje dveh naftovodov na ameriškem severozahodu, odpravil je okoljske omejitve na rudarstvo in začasno zamrznil novo zaposlovanje v zvezni vladi, kar pa je že poteklo. Trump je med drugim podpisal ukaz o zmanjšanju omejitev glede iskanja nafte na Arktiki in v Atlantskem oceanu, da bi tako ''sprostil ameriško energijo''. Po njegovem bo to prineslo na tisoče zaposlitev. Obama je tik pred slovesom podpisal določene ukaze za zaščito tega območja in s tem naj bi Trump to odpravil. Okoljevarstveniki so že napovedali upor.

Pogajanj o sporazumu o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta) ni odprl, kot tudi ni predlagal ustavnega amandmaja za omejitev mandatov kongresnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
30. 04. 2017 11.49
+1
Koliko je kateri podpisal v prvih sto dne, ... zakaj je to sploh važno, ... je res tako težko podpisovati nekaj kar je že mesece vnaprej pripravljeno, načrtovano pa tudi mesece in leta prej.
samuray1
30. 04. 2017 11.25
+1
Prva demokracija na svetu, temelji na dveh najbolj nevarnih organizacijah v zgodovini človeštva. Ameriški republikanci in demokrati so odgovorni za številne zločine po svetu zadnjih 80 let.Tik za njimi se je plasirala angleška politična druščina,laburisti in ostali anglo politični turisti. Predvojna( 1935-1940) atmosvera , podpora omenjenih političnih organizacij ,javni shodi,in anti židovska kampanja po ZDA in Angliji,so neizpodbitni dokazi istovetnosti omenjenih organizacij z nemškimi nacisti. Da ne omenjam povijne sage o uspehu in legalizaciji zločinskih dejanj nacistov in njihovi nastanitvi na tleh Amerike,Vatikana,Anglije...da ne govorim o današnji zakodnjaški zloumni satanizaciji Rusije,gospodarski blokadi,o NATO tajkunskem prevzemu podrepnih držav in podobno,o očitnem javnem, krvavem medsebojnem boju odsluženih političnih rabljev,Clintonu,Kouchneru,Bleru,Albrightovi...za nadzor srbskih naravnih bogastev,krajo Gadafijeve zapuščine,kuvajtske secesije in kraje iraške nafte. Da ne omenjam inovatorstva ISiS ,ki ponazarja ves šljam zahodnjaški na enem mestu. Srčno sem si želel Trumpovo zmago,toda ne zato ker naj bi on bil dober,tem več zato da se naj pokoljejo med sabo.
NiVzdevka76
30. 04. 2017 10.43
Za slaboumne je žute štampe zmanjkalo.... :D
Apostol1
30. 04. 2017 09.51
+3
Je pa po svoje zanimiva prva fotografija kjer je okoli mize ob kateri sedi Trump vsa ostala vladajoče druščina in v ospredju je nekaj po domače povedano prav debelih žensk tako da me je vse skupaj spominjalo na roman Georga Orwella Živalska farma ,kjer so imeli oblast pujsi (upam da izraz pujs ne bo vzrok za brisanje komentarja) in kdor je knjigo prebral ve da je bila to kritika na tedanjo SSSR oziroma danes Rusija in če pa narediš primerjavo z današnjo Ameriko je pa podobnost očitna morda v detajlih ne ampak v temeljih pa več kot očitno.
Iniesta
29. 04. 2017 22.36
+4
V stotih dneh ni torej naredil nic ... navaden gobezdac ... melanija je pametna in se skriva, da si ne dela bruke ...
takje
29. 04. 2017 22.09
+7
En kilometer od moje hiše je ena njiva. Že dolgo jo gledam, da bi jo nekako dobil. Čakam, da bo kmet propadel, potem jo bom dobil skoraj zastonj. Redno jo hodim gledat in vedno, ko grem mimo, je tam v kotu eno mravljišče rdečih mravelj. Vedno, ko grem mimo, brcnem v to mravljišče in te klinčeve rdeče mravlje vedno plezajo po meni. Kaj sploh delajo tam, samo filajo matico? Brez veze. Sicer ni varijante, da pridejo do moje hiše, ampak ko bo njiva moja, mi bodo odžrle pol kvadratnega metra. Odločil sem se, da jih bom že zdaj zbrisal od tam, samo še ne vem natančno, kako. Razmišljam, da bi vse skupaj enostavno razkopal, ampak bodo spet naredile mravljišče. Vsake mravlje posebej se mi ne da pobijati, pa tudi matice se mi ne da iskati. Verjetno bom vse skupaj zažgal. Sicer mi ni treba, ampak mi gredo tako zelo na živce in mogoče bo enkrat njiva moja. Nekako tako deluje ameriška demokracija in njihova nenasitna kapitalistična rit!!
Skunk Works
29. 04. 2017 21.46
-4
samuray spodaj: ja pozabili so gladomor v Ukrajini, pozabili so 30M od lakote umrlih pod Maom, desetine milijonov od lakote mraza in tifusa pokončanih v Sibiriji, pozabili so ameriške kredite in pomoč, da ni bilo lakote v jugi, v glavnem človeku je slabo od tega ponarejanja zgodovinskih dejstev, jaz ne vem kaj, se gredo ljudje tule v sloveniji, ali kličejo nesrečo nadse in nad sodržavljane.....koliko so ljudje stradali pod socializmom v rusiji, kitajski, v vhodni evropi---življenski nivo povprečnega američana je bil zanje kot nebesa na zemlji...od kod ta indoktrinacija in sovraštvo do prve demokratične države sveta, ki jim še vsak mesec skozi kredite daje za plače...res ne razumem teh ljudi......sprevrženo do amena...
mr.wu
29. 04. 2017 21.56
+2
manj kod pod ameriškim imperializmom, pa še nekaj, tisto je zgodovina, to pa sedanjost in prihodnost
M_teorija
29. 04. 2017 22.06
+5
Če boš dojela da ideja komunizma ima z omenjenimi diktaturami le to , da so jo izrabili za svoje obastiželjne cilje. Potem boš dojela, da komunizem kot ideja ni bil nikoli udejanjen. Potem boš mmogoče tudi razumela, mogoče!?
periot22
29. 04. 2017 21.46
+2
24 ur vsakodnevno vaše eno in isto nakladanje o Trumpu in njegovem klanu na svetu je ogromno držav vi pa eno in isto vsak dan,katastrofa ste ni vam pomoči!!!!!!!!!
mr.wu
29. 04. 2017 21.45
+5
trump označen za mernik neumnosti
M_teorija
29. 04. 2017 21.49
+3
mr.wu
29. 04. 2017 22.00
+1
M_teorija
29. 04. 2017 21.33
+3
In kaj so krivi mediji. Saj sam tvita neumnosti in laži!?
M_teorija
29. 04. 2017 21.31
+2
Itak, da se lahko pohvali. Toliko traparij in laži v 100 dneh ni uspelo nobenemu njegovemu predhodniku. V celi zgodovini ZDA!?
samuray1
29. 04. 2017 20.14
+2
Organizacija ameriških republikancev je najbolj nevarna organizacija v zgodovini ljudstva,tik za njo pa so ameriški demokrati.Več miljonov ljudi je stradalo od teh zločinskih organizacij.
nikhrast
29. 04. 2017 21.30
+1
LuckyBastardo
29. 04. 2017 21.39
+3
Skunk Works
29. 04. 2017 19.52
-5
IGURT, saj se klanjate, ko redno kredite jemljete za plače v js, kaj pa je to drugega....pokončni in ponosni ljudje bi vrnili kredite, zmanjšali svojo porabo, ter ponosno govorili proti amerom, ne pa se šli hinavščine kot vi.......
iGURT
29. 04. 2017 19.58
+4
Sem ti enkrat že napisal da nimam nobenega kredita, zato - ne bluzi.
srebrnibreg
29. 04. 2017 20.32
+6
Komu so se pa Američani klanjali, če so največ dolžni Kitajski. Gadafija so pa rajši umorili kot, da bi mu milijarde vrnili
26277
29. 04. 2017 21.35
+0
Ros... naredi kaj za povečanje natalitete.
iGURT
29. 04. 2017 19.46
+2
Tud pod Trumpom je isto ko pod njegovimi predhodniki, kdor se ne klanja ameriki je bombardiran al' pa od njih sponzorirano nasilje v držaci, puč.
iGURT
29. 04. 2017 19.47
+2
Tud pod Trumpom je isto ko pod njegovimi predhodniki, še vedno padajo ameriške bombe na nič krive nič dolžne, še vedno gnjavijo vsem državam na planetu.
Skunk Works
29. 04. 2017 16.34
-2
Manipulacije od manipulacij, številke gor, številke dol, zato raje poglejmo kam bi se večina zemljanov želela preseliti če bi se lahko..še vedno največ v USA, v vašo ljubo Rusijo pa nekam malo, ne vem zakaj naši rusoljubci tja ne pokate, tukaj ste pod EU in NATO okupacijo....v slovenijo nočejo niti migranti (kar je sicer pozitivna okoliščina), apmak veliko pove o naši levi "uspešnosti"......oziroma drugače: objavite imena in število svetovnih ameriških zvezdnikov, ki so se v zadnjih 100 dneh preselili v Kanado, kot so obljubljali....bo šlo???
korintos23
29. 04. 2017 18.16
+3
iGURT
29. 04. 2017 16.07
-1
isti trotl kot njegovi predhodniki
korintos23
29. 04. 2017 18.15
+3
Kollerik
29. 04. 2017 19.00
+2
trumpet2018
29. 04. 2017 16.05
+1
ameriški alternativni mediji so našteli 11 Trumpovih dosežkov v prvih stotih dneh, ameriški fejk mediji samo enega. To je res zanimivo, kako imajo ljudi za neumne, oz. vse nas imajo za neumne, To laganje in prikrivanje je tudi razlog, da se mainstream mediji sesuvajo in pogrezajo sami vase. zaupa jim le še 6 odstotkov ljudi. kredibilnost na nuli. naši mediji so pa samo zrcalna slika teh prodajalcev megle. soroševi zvesti uslužbenci, mojstri trotl bobna, zavajanja in prikrivanja informacij
korintos23
29. 04. 2017 18.14
+4
Najmanjšo podporo ima od vseh ameriških predsednikih, pa še ni začel orati!
Apostol1
30. 04. 2017 09.37
+3
Vprašanje je koga imaš ti za neumne , verjetno večino tistih ,ki so glasovali proti Trumpu in jih je bilo kar nekaj milijonov več kot pa za njega in nas ostale ki razumsko gledamo na stvari ne pa iz zornega kota teorije zarote tako kot ti in tebi podobni Trumpetek.
nevica
29. 04. 2017 14.35
-3
Gospa Trump je povsod zelo vidna in očitno vse zelo žuli, ker se ji za to ni treba posebno truditi. Npr. kot ga. Obama, ki je morala ves čas pametovati, zato da je njen možek izgledal intelektualec...
Heretik1
29. 04. 2017 13.10
+2
Lahko smo srečni, da nismo Američani!
Kollerik
29. 04. 2017 13.21
+1
rossi66
29. 04. 2017 13.59
-1
Zakaj pa ne dvojno drzavljanstvo, poberes smetano povsod...
nikhrast
29. 04. 2017 15.42
+2
Lahko smo srečni da smo Slovenci, posebno če smo penzionisti.
korintos23
29. 04. 2017 18.15
+1
nikhrast, še na mnoga leta in zdrav mi bodi! Sem tudi Desusov.
nikhrast
29. 04. 2017 18.54
+2
Hvala, enako, zdravje pride najprej. Aktivnost, pa nekaj zdrave hrane in nekaj rujnega, pa lepo vreme to poletje.
Heretik1
29. 04. 2017 13.10
+5
Ko je bil predsednik Žorč Buš mlajši, sem mislil, da bolj butastega predsednika Američani ne morejo dobiti, vendar sem se motil!
Apostol1
29. 04. 2017 13.12
+2
nevica
29. 04. 2017 14.37
-1
Grmiček je pa vseeno večji revež od trobente....