Tujina

FOTO: Ob izredno strogih varnostnih ukrepih Merklova in Tusk obiskala Turčijo

Ankara, 23. 04. 2016 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, se mudijo na jugu Turčije, kjer so obiskali begunce. Obiskali so območja, nedaleč stran od petkovih raketnih napadov, zato je bil konvoj zelo zastražen, v zraku pa so bili vojaški helikopterji.

V raketnih napadih na jugu turške province Kilis so bili v petek ubiti trije ljudje. Nedaleč stran so se danes mudili nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Ob izredno strogih varnostnih ukrepih so obiskali begunsko taborišče pri Gaziantepu na jugovzhodu Turčije, da bi se na lastne oči prepričali, kako se izvaja sporazum EU s Turčijo za zajezitev begunske krize.

Trojico visokih gostov je v begunskem taborišču Nizip sprejel turški premier Ahmet Davutoglu, vse štiri pa je s cvetjem pozdravila skupina beguncev, oblečena v tradicionalne noše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obisk Merklove, Tuska, Timmermansa in tudi Davutogluja poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi. Konvoj, ki je politike peljal od letališča v Gaziantepu do begunskega taborišča, je bil močno zastražen, v zraku pa so ga spremljali tudi trije vojaški helikopterji.

Gaziantep sicer leži v istoimenski pokrajini, kjer je po poročanju dpa begunce videti na vsakem koraku. Obisk trojice je namenjen predvsem oceni, v kakršnih razmerah živijo begunci v Turčiji, pregledu uresničevanja marčnega dogovora med EU in Turčijo ter pogovoru z Davutoglujem o nadaljnjih korakih.

Njihovo potovanje je bilo sprva načrtovano teden prej in naj bi vključevalo tudi obisk Kilisa, a varnostne razmere so vodile k spremembi načrtov, še navaja dpa.

Medtem pa je državna tiskovna agencija Anadolu poročala, da naj bi v provinci Konya v osrednji Turčiji aretirali šest skrajnežev domnevne celice Islamske države. Ti naj bi si ogledovali lokacije za morebitni samomorilski napad.

EU je s tem dogovorom Turčiji obljubila, da bo za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo, sprejela enega sirskega begunca iz begunskih centrov v Turčiji. Poleg tega je obljubila vizumsko liberalizacijo za Turke in pospešitev pristopnih pogajanj z Ankaro.

Dogovor med EU in Turčijo predvideva, da bo Turčija v zameno za šest milijard evrov, vizumsko liberalizacijo in obnovitev pogajanj z EU sprejemala neregularne migrante, ki bi prišli iz Turčije na grške otoke. Predvsem Merklova se je zavzela za ta dogovor, ki naj bi zaustavil migrantski tok proti Evropi.

Merklova je zaradi tega tudi tarča ostrih kritik doma, ker da je EU s tem sporazumom Turčiji preveč popustila in v zameno dobila premalo.

Število prišlekov na grške otoke se krepi

Poleg tega se v zadnjih dneh število prišlekov na grške otoke znova krepi. Če v prejšnjih tednih praktično ni bilo novih migrantov, so jih minuli teden znova našteli po 150 na dan. Poleg tega turški politiki nakazujejo nove in nove pogoje za izpolnjevanje dogovora, kot je npr. izjava Davutogluja, da pričakuje vizumsko liberalizacijo, torej prost vstop turških državljanov na območje EU brez vizumov že do junija.

Sporazum pa na drugi strani kritizirajo tudi človekoljubne organizacije, ki opozarjajo, da EU ne bi smela vračati beguncev nazaj v Turčijo, ki da ni varna država. "Namesto da so si ogledovali počiščeno begunsko taborišče, bi morali evropski voditelji pogledati preko novega turškega zidu na meji, kjer se je na sirski strani nabralo na tisoče Sircev z vojnih območjih," je za dpa dejala Judith Sunderland iz Human Rights Watch.

"Kar bi morala Angela Merkel prinesti iz Turčije, niso nasmehi na fotografijah, ampak jekleno trdne garancije, da bodo turške oblasti prenehale pošiljati begunce nazaj v njihove države porekla in začele učinkovito izvajati azilno zakonodajo," pa je dejal John Dalhuisen iz Amnesty International.

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: Reuters

Orban: EU se je prodala Turčiji zaradi beguncev

Evropska unija se je zaradi reševanja begunske krize prodala Turčiji, posledice pa je težko napovedati, je za nemški Wirtschaftswoche izjavil madžarski premier Viktor Orban. "Varnost Evropske unije ne more biti v rokah sile zunaj EU," je menil v svojih kritikah na račun reševanja krize, ki so uperjene predvsem proti nemški kanclerki.

Z dogovorom s Turčijo, ki v zameno za milijarde evrov in druge koncesije sprejema nazaj iregularne migrante iz grških otokov, "smo se prodali Turčiji. Take zadeve niso nikoli dobre," je za nemški tednik dejal Orban, ki je sicer na južnih mejah Madžarske postavil ograjo iz bodeče žice, da bi tako preprečil prehod beguncem in ostalim migrantom.

Begunci v Turčiji
Begunci v Turčiji FOTO: AP

"Mi, člani EU, smo že plačali tri milijarde evrov Turčiji, kmalu ji bomo plačali še tri. Kje se bo to končalo, je nemogoče napovedati," je še dejal Orban, ki je sicer sam omenjeni sporazum podprl.

"Strategijo s Turčijo sem podprl zgolj pod pogojem, da bi imeli tudi sistem varovanja naših lastnih meja," je dejal. Da se Bruselj zdaj bolj posveča premeščanju beguncev, pa je napaka, je še dejal madžarski premier za Wirtschaftswoche.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bendit
23. 04. 2016 21.30
+16
Kok si je teh beguncev za domov vzela merklca?
alenka.NN
26. 08. 2016 21.30
+1
nič!....drugače pa se mi zdi, da tale Viktor ve, kaj in zakaj to dela....ščiti svoje državljane
Apostol1
23. 04. 2016 19.54
+22
Turčija je muslimanska država in skozi stoletja so nam poznani Turški vpadi in to da moleduje Evropa Turčijo naj ustavi begunski val in zato še povrhu namenja ogromne vsote denarja je milo rečeno oslarija Ustaviti jih je treba na meji med krščanstvom in muslimanstvom tako kot sedaj delajo v Makedoniji in tudi na morju med Grčijo in Turčijo ne bi bil tak problem . če bi bila volja.Zato , pa ima to mešetarjenje med Turčijo In Evropo povsem drugačen cilj ,ki ga nam ne bodo povedali nimam nič proti beguncem samo enostavno to ne more iti v nedogled , in še vedno na nek način imam skoraj raje begunce kot pa misel da bo Turčija del Evrope . Zavračamo pa Rusijo ,ki je po mojem veliko bolj pomembna za Evropo , vendar mi navadni ljudje smo žal bolj lutke v rokah najbogatejše elite na svetu .
Patiana
26. 08. 2016 12.48
Tudi prej je TR pošiljala migrante - in kdaj se je mig. tok umiril - ko so štrajkali Grški vozniki trajektov. Torej - vozijo (in kasirajo) jih sami. Grčijo vreči iz EU, noter pa sprejeti Makedonijo in Srbijo in skupaj narediti zunanjo mejo kot se šika.
tron3
23. 04. 2016 19.53
+7
V Turčiji jo varuje turčini in nemci skupaj, doma ima okoli sebe 20 varnostnikov, kar pa ne pomeni, da nekomu ne bi ratal da bi jo pospravu, pa še dobro delo bi naredu!!!
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 19.52
+5
Čujte, migranti so šele pokazali kako šibka in neenotna je EU... da o medlih politikih in evrokratih, ki so zgubili stik z realnostjo sploh ne govorimo. Za take male diktatorčke kot je Orban ali Ivan Janez Janša in ostale desničarje so pa migranti tako najlepše darilo in gorivo za njihove totalitaristične ambicije.
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 19.48
+4
Čujte, EU je postala geostrateška Conchita Wurst.. Nekaterim se gabi, nekaterim je Fšeč, upošteva ga/je nihče, spoštuje pa še majn... hahahahahahahahahahahahaha...
alicante123
23. 04. 2016 19.47
+17
Ne se sekirat. Ruska vojska bo zasedla Konstantinopel in severno polovico Turčije še pred koncem tega desetletja.
Saj ni res
23. 04. 2016 20.00
+3
nominator13
23. 04. 2016 19.43
+17
Dol naj ostane Angelca
Kalymero
23. 04. 2016 19.40
+6
Puf...in rešili bodo svet.
Svobodni Umetnik
23. 04. 2016 19.34
+28
Če bo šlo tak naprej....kar pa vse kaže na to...bo evropa čez par let muslimanska! In tega se js bojim...
Kalymero
23. 04. 2016 19.41
+19
Saj ni res
23. 04. 2016 20.02
+4
ljudje me se vedno oznacujejo za fanatika in nestrpneza, samo par mojih bliznjih se strinja z mano. Ce je narobe biti nestrpen do nestrpnih nocem imeti prav.
razerznak
23. 04. 2016 21.26
+2
nč bat prej bo vojna , se bo že spucala , bo pač nekje nastal nov hitler
Bruhalnica24
23. 04. 2016 19.33
+12
Varuje jih ISIS, varni so..
Kalymero
23. 04. 2016 19.42
-4
Joža Gabroža
23. 04. 2016 19.30
+13
ha ha poostren ukrep v turčiji so same pohlevne ovčke ki ćakajo na vizo za nemčijo merklca jih je prišla izbirat
LLLEPI
23. 04. 2016 19.17
+30
Zakaj pa tako hudi varnostni ukrepi? A se mogoce bojita za svojo kozo?A ne zaupata svojim najbolsim prijateljem kkaterim ponujata celo evropo na pladnju????
catman
23. 04. 2016 19.14
+13
Če pa ne bi bilo v bližini raketnih napadov, pa bi šetala po Turčiji brez zaščite. Ziher. Od tu ja prihaja precej njenih sodržafljanov. Koliko aeroplanov pa je pripeljala s sabo, da bo lahko odpeljala svoje preljube migrante direkt v dojčland?
johndoe35
23. 04. 2016 19.10
+15
V TURČIJI BODO LAHKO ŽIVELI VSI BREZ DELA SAMO BEGUNCE NAJ VZAMEJO PA JIM BO EVROPA PLAČEVALA. PROBLEM JE KER VEDNO PREJ ALI SLEJ ZMANJKA DENARJA KAJ PA POTEM???
LLLEPI
23. 04. 2016 19.18
+11
potem se bo pa eu zadolzila v imenu svojih delavcev da bo se naprej lahko financirala turcijo in svoje politike
LLLEPI
23. 04. 2016 19.07
+31
Dva izdajalca evrope
yokerxdinterfan
23. 04. 2016 18.57
+10
večini evropskim narodom manjka na vodilnem položaju en patriot. je pa tudi res, da je celotna eu na povodcu zda slednje pa itak boli đoko saj imajo ograjo na mehiški meji ter serjejo z bombami nekaj tisoč km daleč
LLLEPI
23. 04. 2016 19.14
+5
Imajo pa veliko kesa v Panami od izdaje svojih narodov.Zadnje case postaja politik sinonim za kriminalca ki mu je vse dovoljeno
Simoni?
23. 04. 2016 18.51
+37
Viktor Orban je edini voditelj iz EU, ki ima jajca in možgane na lokacijah, ki jih je določil Vsemogočni. Vsi ostali so le cincači, ki bodo čez pol leta gruntali kaj in kje so spet zamočili. Tako je bilo ko so Madžarji postavili ograje in tako bo tudi tokrat. Naš Miro bo ponavadi počakal do konca, kaj mu bodo "svetovali" šefi. Angie se kaj preveč ne sekira. Če bo VW izplačal Američanom pogodbeno kazen v višini 25 mlrd. eur. kot kompenzacijo za goljufije nemške industrije, bo še tistih par milijard evrskih bankovcev Turkom, ker prva nemška baba ni znala držati jezika in je preveč obljubljala Arabcem..... Potem se nekateri še sprašujete zakaj ima nemški delavec minimalca nastavljenega na 8 eur. netto na uro, slovenski pa na 1.70 eur.....
LLLEPI
23. 04. 2016 19.10
+13
Evropa se je stoletja borila proti turcizmu sedaj jih pa prostovolno uvazamo in vse evropske drzave sedaj prostovolno placujejo turciji.Oziroma eu drzave so postale turski davcni zavezanec
razerznak
23. 04. 2016 21.28
+5
višegrajski 4 so še nekako na mestu, orban pa itak car
scipio
23. 04. 2016 18.33
-31
Tale orban...značilno je za vse uskoke je, da so najhujši. Tile madžari so pridrveli iz severnoruskih step in v desetem stoletju, med zadnjimi tukaj naokoli, in delali probleme vsem naokrog, tudi slovanom, ki smo bili tukaj že 400 let, dokler jih germani niso vojaško zrihtali, tako da so se lepo udomačili v "svoji" novi rodovitni panoniji...da bo bolj jasno, od kje in kdaj je kdo. Ti je zazvonil kakšen zvonec o soseščini, v kateri živimo?
LLLEPI
23. 04. 2016 19.11
+25
Orban je edini politik v Evropi ki zastopa svoj narod in ga ni prodal za drobiz kot so to storili drugi
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.29
+5
Čujte, turškega voditelja je komik Jan Boehmermann na ZDF opisal kot "neumnega, bojazljivega in zategnjenega", ko pa so njegof video umaknili z interneta, je komedijant dejal, da so televizijci "končno demonstrirali meje satire v Nemčiji."... No, ka pa pri nas?... A spet sledi izbris?... A spet sledi meja inteligentnosti?
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.52
+11
Pregon komika, ki ga je dovolila nemška vlada in celo osebno kanclerka Angela Merkel, so zato kritiki ocenili kot dokaz popuščanja Nemčije Turčiji in turškemu predsedniku in to predfsem zaradi tega, ker Nemčija in celotna Evropa Turčijo in Erdogana potrebujeta zaradi zaustavljanja begunskega vala in zajezitve vala beguncef. Sram jih je lahko...voluharje smrdljive!!!
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.55
+5
FTurčiji je še pa huje...kajti turška vlada v zadnjem času ukinila, prevzela ali onemogočila več medijef, ki so kritično poročali o njenem delu, fpletenosti v vojno v Siriji in podobno.
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.09
+20
Čujte, nemška vlada se je z dovoljenjem, da lahko turški predsednik Erdogan v Nemčiji zaradi "žalitve" preganja nemškega komika Jana Boehmermanna... odločitef je osebno utemeljila kanclerka Angela Merkel.. Toliko o svobodi govora in satire...ki ga tudi POP TV ne dovoli !!!
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.13
+6
Takšen pregon bi bil v skladu z sodbami Evropskega sodišča za človekove pravice neuspešen in nedovoljen, saj je v demokratičnih državah za javne osebnosti, med katere nedvomno spadajo tudi politiki, dovoljena zelo ostra kritika in tudi uporaba besed, ki "šokirajo" ali "vznemirjajo" javnost... Tega seveda tudi provincialni slovenceljni...fključni z mediji...ne razumejo... Edina svetla točka je Jure Godlar !!!
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.18
+1
Tudi slovensko Ustavno sodišče dobro pozna izjemen pomen svobode izražanja za zagotavljanje demokratične razprave... praf zato so s svobodo izražanja varovane tudi trditve in mnenja, ki žalijo, šokirajo ali vznemirjajo... Poglejte ka se je zgodlo s skupino Strelnikoff... NIČ... Bli so oproščeni...te pa podgana gor ali dol !!!
FoglofffTunekkk
23. 04. 2016 18.24
+1
Ko gre za politične govore ali razprave v javnem interesu, lahko novinarska in umetniška svoboda v takšnem primeru fključujeta določeno stopnjo pretiravanja ali celo provokacije.... Samo pri nas so fsi totalno nesposobni...od nacionalke do pop tv-ja in kanal a... Planet TV pa ma na srečo Godlerja... Kje je več takih fsebin?