Merklova se bo potegovala še za četrti kanclerski mandat: Želim še naprej služiti Nemčiji - v teh težkih in negotovih časih

Nemška kanclerka Angela Merkel je potrdila, da se bo na volitvah prihodnje leto vnovič potegovala za kanclerski položaj. Kljub temu, da se, kot pravi, sooča "z izzivi z vseh strani", posebej velik pa da je pritisk desnice. "V naši družbi je velika polarizacija," je opozorila.

Angela Merkel

Angela Merkel želi še naprej voditi Nemčijo. (Foto: AP)

Nemška kanclerka Angela Merkel je na nocojšnji novinarski konferenci potrdila, da bo še četrtič kandidirala za kanclerski položaj. "Želim še naprej služiti Nemčiji ... v teh težkih in negotovih časih," je dejala na novinarski konferenci v Berlinu. Kot je še pojasnila, želi braniti demokratične vrednote in "naš način življenja".

Merklova se bo potegovala tudi za to, da ostane na čelu svoje desnosredinske Krščansko-demokratske unije (CDU). Parlamentarne volitve, ki bodo v Nemčiji prihodnje leto, pa bodo po njenih besedah "težje od vseh dosedanjih", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dodala, se sooča "z izzivi z vseh strani", posebej velik pa da je pritisk desnice. "V naši družbi je velika polarizacija," je opozorila.

Merklova je pred časom napovedovala, da bo njen sedanji mandat zadnji, nato pa so v zadnjih dneh v javnost pricurljale novice, da bo vendarle poskusila osvojiti še četrtega. Na oblasti je sicer že od leta 2005.

V stranki Merklova nima večjih izzivalcev ter tako ostaja njena najvidnejša osebnost. Ob napovedi, da se bo potegovala za nov kanclerski mandat, je tako napovedala tudi, da bo znova kandidirala za predsednico CDU. Člani stranke, ki jo vodi od leta 2000, bodo novo vodstvo izbirali 6. decembra, še navaja dpa.

Kandidaturo je kanclerka napovedala v turbulentnih časih za Evropo, ki jih je zaznamovala predvsem odločitev Britancev, da zapustijo EU. Povzpele pa so se tudi populistične stranke in gibanja, k čemur je botrovala predvsem begunska kriza.

Ta je zaznamovala tudi njen zadnji mandat, saj je lani samo v Nemčiji za azil zaprosilo 890.000 ljudi. Merklova je vodila politiko odprtih vrat do beguncev, kar so sprva pozdravili tako doma kot v tujini, kmalu pa je doživela tudi plaz kritik. Med najglasnejšimi je bila nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je s tem pridobila tudi precej podpore volivcev.

Po ocenah poznavalcev nemške politike bi lahko zadnji tektonski premiki v globalni politiki, med katere sodi tudi izvolitev Donalda Trumpa za prihodnjega ameriškega predsednika, nemške volivce, ki neradi tvegajo, pripeljali nazaj k Merklovi.

Z morebitnim četrtim mandatom bi lahko Merklova postala kanclerka z najdaljšim stažem v zgodovini Nemčije. Soustanovitelj CDU Konrad Adenauer je Nemčiji vladal 14 let, mentor Merklove Helmut Kohl pa 16.

Med pomembnejšimi dogodki, s katerimi se je morala soočiti v dosedanji karieri, je bila kriza evroobmočja. V letih 2011 in 2012 je tako nemška kanclerka z besedami "če pade evro, pade Evropa" podprla načrt Evropske centralne banke, ki je predvideval rešitev Grčije z odkupovanjem obveznic.

Eden od ključnih dogodkov v zadnjih letih je bil tudi prisluškovalni škandal iz leta 2013, ko je ameriški žvižgač Edward Snowden razkril, da je nemška zunanja obveščevalna agencija BND ZDA pomagala pri prisluškovanju uradu francoskega predsednika Francoisa Hollanda, francoskemu zunanjemu ministrstvu in Evropski komisiji. Merklova je obljubila, da bo parlamentarni odbor raziskal zadevo, a je bil kasneje odboru onemogočen dostop do seznama tarč prisluškovanja.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 493
 
ONniON 21.11.2016 13:12:49
kako naivni so tisti ki mislijo kako je danes super v nemčiji od kar jo vodi angela merkel , brezposelnost je res rekordno nizka a to so posledice reforme trga dela Gerharda schroderja ki je uvedel malo delo in s tem povečal revščino iz 12,5 % v letu 2005 na 16,7 % v letu 2014 in 2015, res ti gre krasno nemčija ! prekerne zaposlitve in malo delo ki je slabo plačano je v porastu
Več komentarjev