Tujina

'Izidi volitev v Grčiji so kratkoročno lahko težava, dolgoročno pa bližnjica k streznitvi'

Berlin, 26. 01. 2015 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

To, da je na volitvah zmagala Siriza, je suverena odločitev grških volivcev, ki jo je treba spoštovati, pravijo v nemški vladi. Slovenski premier Cerar pa upa, da bo denar, ki smo ga prispevali za razvoj Grčije, nekega dne prišel nazaj.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po nedeljski zmagi leve stranke Siriza danes izrazila pričakovanje, da bo nova grška vlada izpolnjevala obveznosti do mednarodnih upnikov. "Po našem mnenju je pomembno, da nova vlada še naprej krepi naraščajoče gospodarsko okrevanje Grčije".

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert ni želel neposredno komentirati izidov grških volitev, na katerih je Siriza pod vodstvom Aleksisa Ciprasa pometla s tekmeci in za malo zgrešila absolutno večino v parlamentu. Kot je dejal Seibert, gre za suvereno odločitev grških volivcev, "ki jo je seveda treba spoštovati".

Napovedal je, da bo nemška vlada ponudila roko sodelovanja novi vladi v Atenah, ob tem da bo pozorno spremljala, kaj bo povedala glede "prihodnjih reformnih usmeritev in izpolnjevanja svojih obveznosti".

Zmagoslavni govor Aleksisa Ciprasa - 8
Zmagoslavni govor Aleksisa Ciprasa - 8 FOTO: Miro Majcen

Na finančnem ministrstvu v Berlinu so še dodali, da njihovo stališče glede zahtev Ciprasa po odpisu dolgov ostaja nespremenjeno. So pa dodali, da je Evropska unija že večkrat izrazila pripravljenost na pogovore o podaljšanju trenutnega programa zagotavljanja finančne pomoči Grčiji.

Vztrajanje Berlina pri strogi varčevalni politiki v EU je sicer eden glavnih vzrokov za zmago Ciprasove Sirize v obubožani Grčiji. V predvolilni kampanji se je Cipras zavzemal za konec te za Grke pogubne politike in napovedoval "konec podrejanja" ter nova pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci – EU, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom – za pravično in vzdržno rešitev za Grčijo in za Evropo.

Cerar: Upamo, da bo denar prišel nazaj

Slovenski premier Miro Cerar je danes čestital stranki Siriza. O tem, kako bo v prihodnje ravnala Grčija, je po njegovem prepričanju še prezgodaj govoriti, upa pa, da bodo Atene še naprej spoštovale evropska pravila. "Upamo, da bo denar, ki smo ga prispevali za razvoj Grčije, nekega dne prišel nazaj. Kdaj bo, pa bomo videli," je dejal Cerar in dodal, da vsi zdaj čakajo, kakšen bo nadaljnji razvoj v Grčiji in kako se bo država umestila "v krog evropskih pravil, ki jih moramo Slovenija in vsi ostali enakopravno spoštovati".

Zunanji minister Karl Erjavec je menil, da je prav, da je v Grčiji zmagala Siriza glede na velike obljube, ki jih je dala pred volitvami; naslednji meseci pa bodo pokazali, ali jih je sposobna izpolniti.

Tudi slovenske parlamentarne stranke po zmagi Sirize ocenjujejo, da je treba počakati, kaj bodo prinesla dejanja. Kaj od predvolilnih obljub bo Ciprasu uspelo uresničiti, je odvisno tudi od partnerjev v EU. Z odpisom dolgov se večinoma ne strinjajo.

Predsednik DZ in vidni član SMC Milan Brglez je opozoril, da bo treba dejanja Sirize soditi od zdaj naprej, ko bo na vladi, saj "je teža vladanja drugačna kot teža prihajanja na oblast".

Po oceni prvaka SDS Janeza Janše so izidi volitev v Grčiji kratkoročno lahko težava, dolgoročno pa tudi bližnjica k streznitvi, "saj če se to ne bi zgodilo v Grčiji, bi se verjetno v Sloveniji".

Predsednik koalicijske SD Dejan Židan je izpostavil, da je bilo sporočilo grških volivcev jasno - "dovolj tako ostrih varčevalnih ukrepov in diktata evropske trojke" in takšno voljo ljudstva bo treba spoštovati. A hkrati je dodal, da ostaja odprto vprašanje, kdo bo odplačal grške dolgove.

Izrazil je pričakovanje, da bo Siriza oblikovala "proevropsko napredno grško vlado, ki se bo borila proti korupciji, davčnim oazam in utajam davkov ter bo sposobna konstruktivnega dialoga z vsemi strankami in evropskimi partnerji". "Upam, da Cipras ljudem ni dajal iluzornih obljub, saj si teh Grčija ne more privoščiti," je dodal Židan.

Vodja poslancev koalicijske DeSUS Franc Jurša je menil, da je bila zmaga Sirize pričakovana, saj Grki v zadnjem obdobju živijo slabo. Podoben političen razplet se po njegovem mnenju lahko zgodi tudi v kakšni drugi državi. A se bo zdaj po volitvah vse skupaj v Grčiji postavilo na realna tla in bo treba zadeve "prijeti z drugega konca", je menil Jurša.

Uresničljivost obljub Sirize je Jurša primerjal z gospodinjstvom: "Če imaš kredite in nimaš denarja, je vprašanje, ali lahko deliš. Če nimaš, težko deliš." Morebiten odpis dolgov Grkom pa bi bil za slovenske davkoplačevalce dodatno breme, zato si tega v Sloveniji ne želimo.

To je izpostavila tudi predsednica ZaAB in nekdanja premierka Alenka Bratušek. Izrazila je upanje, da nova grška vlada vseh obljub ne bo izpeljala, zlasti ne odpisa dolgov. To bi bilo namreč po njenem mnenju tudi za Slovenijo precej drago, saj je Slovenija Grčiji izdala garancije za približno 1,2 milijarde evrov.

Po njenih besedah zato ne bi bilo najbolj prav, če bi morali Slovenci še dodatno varčevati, da bi lahko poplačali dolgove Grkov. "Kar nekaj evropskih držav je s svojimi poroštvi jamčilo za povračilo dolgov. Če jih ne bodo plačali oni, jih bo moral nekdo drug," je spomnila nekdanja premierka.

Tudi v opozicijski Nsi so dejali, da bo zanimivo spremljati, ali bo Cipras lahko v okviru EU uresničil vse predvolilne obljube. Sicer pa so poudarili, da si v stranki prizadevajo, da se Slovenija ne bi znašla v tako slabi finančni kondiciji, kot se je Grčija v zadnjih letih.

Zdajšnje razmere v Grčiji po navedbah NSi niso primerljive z razmerami v Sloveniji. "Če v Sloveniji želimo preprečiti grški scenarij, ko se je država znašla tik pred bankrotom in posledično postala odvisna od tujih finančnih trgov, mora vlada opraviti domačo nalogo," so prepričani.

V ZL pa so prepričani, da je zmaga Sirize v Grčiji napoved nove politike v Evropi. Po mnenju poslanca Mihe Kordiša je ključna strategija Sirize reševanje humanitarne katastrofe, ki je kot posledica varčevalnih ukrepov prizadela Grčijo.

Naslavljanje humanitarne katastrofe v Grčiji bi Sirizi omogočilo dovolj manevrskega prostora, da bi se še v kakšni evropski državi leva stranka povzpela na oblast, pravi Kordiš. To mora slediti tudi v kakšni drugi evropski državi, tudi Sloveniji, je dodal.

Čestitke in opozorila

Francoski predsednik Francois Hollande je Ciprasu obljubil sodelovanje pri spodbujanju rasti in stabilnosti območja evra v duhu napredka, solidarnosti in odgovornosti, so sporočili iz Hollandove pisarne.

Britanski premier David Cameron pa se je odzval preko družbenega omrežja Twitter in menil, da bo zmaga Sirize povečala gospodarsko negotovost v celi Evropi. Zato se mora Velika Britanija držati njegovega načrta, da si stabilnost zagotovi doma, je zapisal.

Odzvali so se že tudi v Washingtonu in izrazili upanje, da bodo tesno sodelovali z novo grško vlado. "Čestitamo Grčiji ob uspešni izvedbi parlamentarnih volitev in se veselimo tesnega sodelovanja z novo vlado," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Mark Stroh.

Zadovoljstvo pa je izrazil vodja španske stranke Podemos, sorodne stranki Siriza, ki si prav tako zavzema za konec politike varčevalnih ukrepov. Grčija se bo tako osvobodila diktata Nemčije, je menil Pablo Iglesias. "Grki bodo imeli pravega grškega predsednika in ne delegata nemške kanclerke Angele Merkel, predsednika, ki bo na prvo mesto postavil interese svoje države in svojih ljudi," je poudaril.

Kaj bo prinesla prihodnost?

Napovedi analitikov in ekonomistov glede prihodnjega dogajanja so različne. Medtem ko nekateri menijo, da do novega delnega odpisa dolga ranljivi evrski državi ne bo prišlo, drugi verjamejo, da je to povsem realen scenarij.

Kot je ocenil analitik Matej Šimnic iz Alte Invest, bi lahko prišlo do določenih ugodnosti z vidika podaljšanja obdobja poplačila obveznosti in morebitnih moratorijev na plačilo obresti, odpisi dolgov pa se mu zdijo manj verjetni. Ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete Sašo Polanec na drugi strani meni, da je nov odpis grškega dolga povsem realna možnost.

Glede morebitnega izstopa Grčije iz območja evra Polanec meni, da ga ni pričakovati, ker za to ni interesa. Enako meni glavni ekonomist pri Saxo bank Steen Jakobsen. Po njegovem ima Cipras le dve možnosti: sodelovanje s trojko posojilodajalcev ali izstop Grčije iz območja evra. Slednje naj ne bi bilo mogoče, saj so Grki utrujeni od varčevanja, a ne od statusa Evropejcev.

Tudi politična analitika Laris Gaiser in Dragan Barbutovski sta medtem prepričana, da bo nova grška vlada zagotovo sklenila kompromis z EU glede prihodnosti grških dolgov. Dogovor je v interesu obeh strani, meni Barbutovski, Gaiser pa je prepričan, da večjih sprememb za EU tudi ta prepričljiva zmaga Sirize ne bo prinesla.

ECB proti lastni udeležbi pri odpisu dolgov Grčiji

Evropska centralna banka (ECB) po zmagi Sirize ne izključuje možnosti odpisa dolgov globoko zadolženi Grčiji, a hkrati zavrača možnost, da bi bila pri tem sama udeležena. "Odločitev, ali Grčija potrebuje odpis dolgov, ni v pristojnosti ECB," je za današnjo izdajo nemškega poslovnega časnika Handelsblatt dejal član izvršilnega odbora ECB Benoit Coeure. To je politična odločitev, je dodal. "Vendar pa je popolnoma jasno, da ne moremo pristati na odpis dolgov, ki bi vključeval grške obveznice, locirane pri ECB. To je tudi s pravnega stališča nemogoče," je še poudaril Coeure.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ficfiric 1
27. 01. 2015 10.48
+1
Oh pa ne mi rect zdej da nekateri krivite nemcijo? Ja kako? Sej oni so tisti ki edini v evropi delajo...ostali samo v luft gledajo....hahaha...kaksne krofe prodajate...itq da nemci lepo zivijo ce cela evropa dela tako kot nemcija ukaze...nemci sam znajo izkoriscat zato pa se jim tako godi...lahk bi rusi se nemcem zaprli pipco zaradi vzdrzevalnih del...sej vidte kako jim pdgovarja da ne bo juznega toka...seveda ce si edini v evropi z cevjo na dvoriscu...zakaj bi si zelel da ga ima se nekdo.? Potem ga ne mores vec ostalim prodajat..
Ciymbalta
27. 01. 2015 08.31
+2
Kaj država pije da se mora streznit Saj mi smo druga grčija sam naši politiki si ne upajo priznat
funi
26. 01. 2015 21.49
-1
JJ ima prav ampak oprani možgani tega ne absorbirajo
DAEMONIUM
26. 01. 2015 22.36
+7
Trojka ki je sesula Grcijo bi pri nas pomenila: - odprava malic. -odprava prevoznih stroskov. - odprava minimalne place (bila bi 300-400eur) - zapiranje sol, zdravstvenih domov. - 80.000 odpuscenih iz JU. - zmanjsanje penzij za 20% in plac za 15% - odprava socialnih transfrjev(otroskih dodatkov,dodatkov za brezposelnost..) - sofinanciranje vseh zdravniskih posegov. In vse to naj bi narod prenasal da bi bil proracun zaprt v letu? In to je hotel jansa narediti predlani ce ga ne bi prej zamenjali. V ozadju vsega tega pa je Nemcija, ki najbolje zivi na racun ostale Evrope.
JE-BI-GA
27. 01. 2015 09.54
+2
Janšata samo nazaj v arest, ritoliznik Murklove in uničevalec slovenskih podjetij in delovnih ljudi !!!!!
Krta?a 21
26. 01. 2015 20.22
+4
Cero zakaj lazes? Dali smo garancijo za grcijo in ne posojilo. Ocitno ne mores iz koze laznivec. Ce grcija ne placa, mi placamo za njih.
Netajkun
26. 01. 2015 21.09
+4
Dali smo 400 mio € posojila in za 800 mio € garancij .
Uporabnik565636
26. 01. 2015 19.55
+3
To, da je bil narod proti in da evropske drzave, ki so bile v tezavah grciji denarja niso dale, ni bila ovira za nase politike. Predlagam, da v proracun vsak, ki je bil za, nakaze ustrezno vsoto.
chucknorris
26. 01. 2015 18.16
-3
Mesec je že v Atenah, še vse ostale levake bi bilo treba za stalno izseliti v Grčijo, kjer bodo lahko tam sedaj skupno treskali neumnosti.
komarec
26. 01. 2015 18.46
+7
Si upaš to storiti. Iz ilegale nekaj čvekaš, pokaži se na plano junak pa kaj stori, če te je kaj v hlačah.
bema1201
26. 01. 2015 19.37
-2
Ali ga bo Štefanec zaslišal kdo mu je plačal karto, sam ali davkoplačevalci.
bema1201
26. 01. 2015 19.40
+1
Grki so bili vedno delavci na izi.Zato so Mescu tako všeč, veliko govoriti , delajo naj pa drugi, da dobro živiš.
wizeman
26. 01. 2015 20.23
+2
Grki so med najdlje živečimi zemljani, še posebej Kretčani. Zavedajo se, da se živi le enkrat, in, da se dela zato, da se živi in ne obratno. ko bo to jasno vsem, bo kapital veliko pravičneje razdeljen med ljudmi...
daf3
26. 01. 2015 18.10
+1
se opravičujem pa vendar vidim da se najbolj veselijo ljudje kateri so zelooo dooobro živeli z malo dela podobno kot pri nas socialci -kreditarji kateri so računali tako kot takrat po razpadu juge ko so se krediti zelo izničili oziroma odpisali. Je pa tako ko vzameš kredit ga je treba vrniti če ne ti pa tvoji otroci in tukaj se te stvari šele začenjajo . Bomo videli kaj se bo dogajalo.
komarec
26. 01. 2015 18.48
+1
Uporabnik565636
26. 01. 2015 19.58
+2
Ne mi rect. Si bil tam, da ves kako so ziveli? Ne morem verjet s kaksno lahkoto ocenjujete ljudi na daljavo. Eni ravno vedo koliko in kako delajo ostali, brez da bi kdajkoli poskusili samo opravljat taksno delo. Daj povej kaj delas, da ocenim ali posteno zasluzis svojo placo ali zabusavas na delovnem mestu.
wizeman
26. 01. 2015 20.25
+3
Največ imajo ravno tisti, ki najmanj, ali sploh nič ne delajo. Sužnjelastniki.....
Krta?a 21
26. 01. 2015 20.26
+0
Daf grcija niti pod razno ne more vrniti kredita. So bankrotirali. Kaj jim bos vzel grcijo? Ocitno smo tudi v sloveniji sami lenuhi ker vedno manj ljudi odplacuje dolgove? V nemciji so pa delavni da ni kaj a ne? Resnica je da nemcija preko bank veselo izcrpava in ropa ostale drzave in zato tako dobro zivi. Ker imamo zaradi njih mi manj ter zato oni vec. Simpl, ampak na 24 ur ti ne bodo tega povedal.
Goflja_1
26. 01. 2015 18.02
-1
10 minut sestanka v Bruslju in bo vse jasno.
komarec
26. 01. 2015 18.51
-1
Sami junaki, ki bi s tujo roko kače lovili.
Mb128
26. 01. 2015 17.56
+0
Izid je lahko težava kratkoročnega značaja! Mislim, kako boste to objasnili tistim, ki imajo kredite v CHF?! Zanje obstaja samo tukaj in zdaj, kar oni vedo je samo, da jim je dolg narastel danes za toliko in toliko. In to tudi zarad Grkov, predvsem zaradi Ciprasa in njegove utopije! A boste tem ljudem slučajno rekli, da se zna iz takšnih in drugačnih razlogov dolg zmanjšati že čez pol leta? A res mislite, da vam bodo verjeli četudi imate prav?! Streznitev? Mislim, ta beseda je premila. Jaztbi jo nadomestil z katarzo. In še največjo bodo doživeli prav Grki!
dostojevski II
26. 01. 2015 17.49
+9
Ko so se pojavile zahteve o Evropi dveh hitrosti, se je začelo propadanje EU. Od Grkov so najprej zahtevali naj vrnejo kredite, ki so jih najeli bankirji v nemških in francoskih bankah v letih 2000-2008. Večina Grkov s temi krediti ni imela ničesar. Podobno kot v Sloveniji, kjer so kredite najemali tajkuni, vračali pa naj bi jih davkoplačevalci.
Fredy Meserati
26. 01. 2015 16.57
+11
Pa saj dosti možnosti NI! Je pa dejstvo, da to tega nebi prišlo, če nebi bilo Evro, saj bi se valuta prilagajala palčilnobilančenmu stanju... IOn, če se zaradi Evra ni mogla so pač nemci s presežkom financirali grke. Kdo je kriv? Oboji. Če jaz posodim 200.000 pijancu, potem sem neumen. In če pijanec lahko vrne 100.000, ali pa stori samomor bom raje odpisal... Neodgovornega početja posojilodajalcev ne smemo zanemariti... Morda so res leni,ampak do Evra pač problema ni bilo. Ne moremo pa pričakovati, da bodo vsi v antropološkem smislu postali nemci... Si niti ne želim...
Fredy Meserati
26. 01. 2015 16.58
+8
Največ za vnuke bomo naredili, če razpade Evro... Pač bo šok, ampak bo zato kasneje manj škokov
zgubaslovenska
26. 01. 2015 17.28
+9
Najbolje je posoditi "pijancu", ker veš da ne bo mogel vrniti. Vzel bo nov kredit, da bo poplačal starega in da bo še za kak kozarček ostalo. In tako toliko časa, da ga držiš za cojones, njega , njegive otroke, vnuke in še nekaj generacij. Tako se izgubi neodvisnost. In so jo Grki. Pa mi tudi.
tuna01
26. 01. 2015 16.34
+8
Merklova pričakuje, da bodo vsi delali kot ona reče, da bodo lahko njeni državljani bogato živeli na račun ostalih "evropejcev", haloooo....
yarrick
26. 01. 2015 16.35
+9
Mal me na ameriko spominja tole vse skupaj...
omega _v6
26. 01. 2015 16.32
+10
Realnost je bolj zapletena kot si nekateri mislite!! Ko Grčija nebo vrnila 1. obroka bo to rdeča luč za bankle in lahko se bodo pod nosom obrisali za nove kredite !! Grčioja potrebuje kar nekaj miljard letno,da lahko plačuje pokojknine in plače v javnem sektorju seveda rabi denar tudi za podpore celi armadi nezaposljenih!! In ,če vsi ti ne bodo dobili denarja bodo na ulicah saj človek mora jesti!! Siriza je isto kot Slovenska levica pesek v oči ubobožanemu narodu!! Prazne obljube od katerih se ne da živeti!!
yarrick
26. 01. 2015 16.37
+2
Pa mi pokaži ENO vlado, levo ali desno ki je sprejela PRAVILNE ukrepe da se ji ni treba zadolževati niti ne živijo na tuj račun.misliš, da gre nam kaj bolje? pa franciji? avstriji? Nemčiji? Malo si poglej zadolženost držav po Eu preden napišeš nebuloze o kreditih...
omega _v6
26. 01. 2015 16.39
+0
yarrick Povej mi eno državo pod vodstvom levice kjer živijo ljudje bolje kot v državah kjer so na oblasti desničarji!!
zgubaslovenska
26. 01. 2015 16.57
+6
Kapitalizem je res super! Armada brezposelnih, lačni otroci, brezdomci, deložacije. ... Kaj je boljše kot desnica na oblasti in kapitalizem Mimogrede, desnica je bila kar dolgo na oblasti v Grčiji. Predolgo.
komarec
26. 01. 2015 18.53
+1
omega Kitajska je tista država, ki jo je treba še kako rešpektirati.
Uporabnik565636
26. 01. 2015 19.59
+1
Ne svarijo ljudje ocitno zaman, da ce bodo ljudi pustili brez vsega, lahko pride do vojne.
wizeman
26. 01. 2015 20.29
+1
Fredy Meserati
26. 01. 2015 16.27
+7
Koliko dolga se je Nemčiji po 2. svetovni vojni odpisalo...
yarrick
26. 01. 2015 16.37
+1
To sploh ni več važno.važno da so nemci gospodarska velesila... //*sarkazem izklopljen*
omega _v6
26. 01. 2015 16.41
-3
yarrickTega levičarji ne bodo priznali je pa resnica,če Nemško gospodarstvo kihne je slovenija bolnik z plučnico!!
Fredy Meserati
26. 01. 2015 16.54
+9
Ja res smo navezani... In, pač to pove, da se moramo širiti na druge trge... Imamo pa plačilnobilančni presežek na 3. mestu... Nehajte že poniževati našo državo... Najbolj jo hvalijo tisti, ki so bili v tujini...
zgubaslovenska
26. 01. 2015 16.57
+3
Goflja_1
26. 01. 2015 18.00
+0
Uporabnik565636
26. 01. 2015 20.01
+1
Ne vem kaj majo levicarji s tem, da se je Nemciji po vojni odpisal dolg? Ali pa desnicarji ali bilo kdo drug. To je dejstvo.
AtaAufbiks
26. 01. 2015 15.56
+9
Čaka še izjavo Janeza Janše, da v Grčiji za vsem skupaj stoji Kučan!
Goflja_1
26. 01. 2015 18.03
+0
JJ je imel jajca komentirati zadevo, kaj pa naši levaki ? Vsi so tiho !!!
wizeman
26. 01. 2015 20.30
+0
Bolje bi bilo, da bi bil tiho. Generiral je še večjo bedarijo, kot bi človek pričakoval....
poslanka sexs
26. 01. 2015 15.54
+5
slovenci nimajo problema oblast z lahkoto pride do denarja najpreje okrog prinese delnicarje mariboske banke potem spet celjske banke prinesla je tudi varcevalce iz cele juge kateri so sparali pri ljb. in seveda taka drzava nima problema kot je slovenska
vsismosužnji
26. 01. 2015 15.47
+2
odlomek iz novega satanovega testamenta ------>>S pomočjo informacij se mora ljudem preprečiti, da bi znali misliti sami zase, in jih prisiliti, da bodo obstoječe umske moči uporabljali le za gojenje lastnega nartcicizma in prazno govoričenje. Svobodomiselne ideje strank bodo do pogube izničevali illuminatski govorniki, dokler se ljudje ne bodo tako utrudili, da bodo s prezirom sprejeli govornike kateregakoli gibanja. Po drugi strani pa bo politična znanost Iluminatov neprenehoma pitala ljudi, da ne bodo imeli časa za lastno mišljenje.<<
vsismosužnji
26. 01. 2015 15.53
+1
>>Do svetovne nadvlade je mogoče priti le po ovinkih, z namernim spodkopavanjem temeljnih kamnov resnične svobode - pravosodja, volilnega sistema, tiska, osebne svobode, predvsem pa izobraževanja in kulture ljudi - pod delom najstrožje tajnosti za vse dejavnosti. Namerno spodkopavanje temeljnih kamnov moči države; vlade je treba ustrahovati tako dolgo, dokler ne bodo zaradi miru pripravljene žrtvovati vso svojo oblast. V Evropi je treba razlike med ljudmi in narodi podpihovati do te mere, da se bo med njimi ustvaril nepremostljiv razkol, in nobena krščanska država ne bo dobila pomoči, ker se bo vsaka druga država bala pogubnega zavezništva proti Iluminatom. Na vseh celinah se bodo sejalo razprtije, nemiri in sovraštvo, da bi se ustrahovalo države in zlomilo njihov odpor. Vse državne institucije morajo izpolnjevati pomembne naloge znotraj države, tako da bi se bil z njihovo oslabitvijo celotni državni aparat prisiljen zaustaviti. Predsedniki držav bodo izbrani med tistimi suženjsko pokornimi Iluminatom, katerih pretekla temna dejanja jih bodo prisilila v zveste izvrševalce ukazov Iluminatov. Tako bodo Iluminati lahko na novo interpretirali zakone in spreminjali ustave. Ker bo predsedniku dana pravica razglasiti vojno stanje, bodo vse vojne sile v rokah Iluminatov.<<
vsismosužnji
26. 01. 2015 15.53
+2
in vse to in mnogo več tega so že spisali leta 1776
vsismosužnji
26. 01. 2015 15.58
+2
>>S podkupovanjem najvišjih državnih uradnikov se bodo vlade zadolževale pri Iluminatih z najemanjem tujih posojil, tako da se bodo državni dolgovi znatno povečevali. Gospodarske krize, do katerih bo prišlo z nenadno zamrznitvijo vsega denarja na trgu, bodo povzročile propad denarnih gospodarstev »neiluminiranih«. Finančna moč mora prevzeti izključni nadzor nad trgovino, da bodo industrialisti pridobili politično moč. Poleg Iluminatov in od njih odvisnih milijonarjev, policije in vojske, bodo obstajali le še ljudje brez lastnega premoženja.<<
yarrick
26. 01. 2015 16.12
-1
daš search keyword da preberem več? hvala ;)
bema1201
26. 01. 2015 15.44
+5
Grčija je v svoji zgodovini že štirikrat prenehala vračat dolgove. Ostale države so pa še vedno tako butaste, da podpirajo te lenuhe.
yarrick
26. 01. 2015 15.58
+4
Ostale države(oz elite ki jih vodijo) so imele od teh lenuhov koristi.Sedaj pa ko so v *, pa naj napake plačuje navaden človek...Komot je obsojati druge, ne da bi vedel kaj jre resnični krivec za vse to* ki ga imamo daenes.
zgubaslovenska
26. 01. 2015 16.16
+6
Lahko označimo skupino ljudi za podpornike korupcije, ne moremo pa celega naroda z lenuhi.
omega _v6
26. 01. 2015 16.37
+1
jebadolenjska Za vse je kriv narod saj narod izvoli oblast!! In,če je ta izvolitev na temeljih sedanje zmagovalne stranke,ki je z lažmi pretentala volilce z obljubami o koncu varčevanja je kriv narod,ker takim bedarijam verjame!! Tudi jaz se lahko prepričam ,da ne bom varčeval vendar pa moram vedeti odkod bom, vzel denar,da bom lahko to uresničil!!
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.43
+9
Ne bodo varčevali in vračali pufov!? Kje bodo pa dobili denar?
SDS_je_poden
26. 01. 2015 15.45
+2
Verjetno so mislili, da ne bodo odplačevali pufov, katerih se pač ne da odplačat. To da imaš ti po letih strogega varčevanja še več pufov, kot si jih imel pred tem ni nobeno varčevanje ampak navadno ropanje in siljenje v sužnjelastniške razmere.
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.46
+0
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.46
+1
Pa vseeno, kje bodo dobili denar brez varčevanja!
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.48
+1
To pomeni da nam verjetno nikoli ne bodo dali 300+ milijonov kar so nam dolžni!'?
vsismosužnji
26. 01. 2015 15.50
+4
kako pa si ti tako prepričan da jih ni nihče silil jemati kredite???očitno da ne veš kako te zadeve funkcionirajo!preberi si doktrino šoka!1000 instrumentov so pogruntali kako države prisiliti v jemanje kreditov!
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.52
-2
SDS_je_poden
26. 01. 2015 15.54
+5
Lej, celoten kapitalistični sistem je zasnovan narobe. Da imaš ti gospodarsko rast, pomeni, da moraš trošit, porabljat, ker povpraševanje ustvarja proizvodnjo. V vsakem primeru moraš trošit več kot ustvariš, sicer stagniraš, ni rasti.Sistem kot tak je narejen da se moraš pufat, denar pa se črpa po lestvici le navzgor, kar pomeni da slej kot prej pride do kritične točke, ko spodnja polovica skoraj nima denarja za preživet, zgornja se pa kopa v bogastvu. Ves svet se pufa, od amerike dalje. Problem nastane ko ta izposojeni denar ne vlagaš v investicije, ki bi generirale profit, za odplačevanje pufov. Čisto v celoti se pufov ne da znebit. Ne gre.
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.58
-2
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.59
-2
omega _v6
26. 01. 2015 16.45
-2
GayByNature Take bedarije lahko pričakuješ le z strani levice!! Kaj misliš,da jim bodo banke šenkale in brezglavo posojale naprej?? Če Grki ne dobijo svežega denarj bodo lačni in lačni narod pelje v državljansko vojno!! Sloveniji pa so dolžni več kot miljardo!!
zgubaslovenska
26. 01. 2015 17.01
+4
omega ne piši na pamet. Cca 360 milijonov evrov. Slovenija je dala poroštvo za več kot 1,7 milijarde evrov. Ta poroštva so šla tudi Portugalski, Irski.
Redtka
26. 01. 2015 15.40
-2
Nekaj točk LEVIČARJEV je prav prijetnih Koriščenje Cerkvenih prostorov, sodišč in občInskih zgradb za brezdomce, Nacionalizacije podjetij, 90 % obdavčitev bogatIh, ZAPOR ZA LOPOVE stroga ločenost privatnega državnega, socialna stanovanja najemIna 3 evre po kvadratu, zastojn elektrika, zastonj hrana, zastojn malica, zastojn kosila za otroke, zastojn zdravstvo za brezdomce, nezaposlene, dvig minimalne plače..13 pokojnina.. in še in še..raj..NEBESA..ČUDOVITO bravo Grki..
Redtka
26. 01. 2015 15.41
+2
Kredite bodo pa odplačali če bodo, ko bodo in če bodo iz krize BRAVO....
Redtka
26. 01. 2015 15.42
+3
Uvajajo se državljanska sodišča, državljanski veto...BRAVO...SODNIKOV NE BO VEČ..
Redtka
26. 01. 2015 15.44
+1
Uvaja se nova direktna demokracija,restavracija ničvredne države, Občin samo direktna demokracija pa to LOL..
GAYPROPAGANDA
26. 01. 2015 15.44
+3
omega _v6
26. 01. 2015 16.49
-3
NyotkaTake bedarije kot jih navajaš ti se ne obnesejo!! Veliki davki bogataše odženejo v druge države in gladko se obrišđeš pod nosom tako kot se je Francosdki levičar Holond!! Podjetja v državni lasti pa so hitro ničvredna in v rdečih številkah poglej si Slovenske banke!!
zgubaslovenska
26. 01. 2015 17.04
+3
Slovenske banke so ničvredne zaradi tajkunskih kreditov in ne zaradi davkov.