Tujina

Merklova: Priseljenci naj se naučijo nemško

Potsdam, 17. 10. 2010 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Nemčiji se v času visoke nezaposlenosti razplamtevajo čustva glede priseljevanja in priseljencev. Tudi v visoki politiki se zdi tema neizogibna. Svoje je sedaj povedala tudi Merklova. Multikulturalizem je propadel, meni kanclerka.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dolila olja na že tako vročo razpravo o priseljevanju v Nemčiji. Po njenih besedah je namreč ideja o multikulturalizmu propadla. ''Multikulturni pristop je propadel, popolnoma propadel,'' je dejala v sobotnem nagovoru mladim članom njene Krščansko-demokratske unije (CDU).

Po njenih besedah so bila tako prizadevanja za vzpostavitev multikuklturne družbe, v kateri bi ljudje različnih kulturnih porekel srečno živeli eden ob drugem, neuspešna. ''V začetku 60. let prejšnjega stoletja smo vabili tuje delavce, naj pridejo v Nemčijo in sedaj ti ljudje živijo v naši državi. Kar nekaj časa smo se slepili, da bodo sčasoma odšli,'' je dejala Merklova.

Angela Merkel: Multikulturni pristop je propadel.
Angela Merkel: Multikulturni pristop je propadel. FOTO: Reuters

V svojem govoru je sicer potrdila nedavne besede nemškega predsednika Christiana Wulffa, da je islam prav tako ''del Nemčije'' kot sta to judaizem in krščanstvo. Vendar pa je ob tem dejala, da bi morali priseljenci v Nemčiji narediti več za integracijo. Med drugim bi se morali naučiti nemško.

Vendar pa je hitro omilila svoje besede. ''Ne smemo pa dajati vtisa, da ljudje, ki takoj ne govorijo nemško, tukaj niso dobrodošli. To bi naredilo veliko škode,'' je prepričana kanclerka.

Merklova se je s tem govorom neposredno vključila v vročo javno razpravo o priseljevanju v Nemčiji. Zaskrbljujoče je, da v zadnjem času prihaja do izbruhov naperjenih proti priseljencem tako med politiki kot med širšo javnostjo. Merklova pa s svojim zadnjim nastopom strasti najverjetneje ni prav veliko pomirila.

Postavila se je namreč na stran tistih, ki niso ravno naklonjeni priseljevanju, poroča BBC. Pred tem je vodja bavarskih konservativcev Horst Seehofer glede integracije priseljencev dejal, da imajo ''priseljenci iz drugih kulturnih krogov, kot so Turčija in arabske države, očitno več težav pri tem''. ''Multikulti (koncept) je mrtev,'' je še dejal.

Merklova se je sicer pred tednom dni sestala s turškim premierjem Recepom Tayyipom Erdoganom, s katerim sta se zavezala, da bosta storila več za izboljšanje pogosto slabe integracije priseljencev turškega porekla. Teh je v Nemčiji približno dva in pol milijona.

V Nemčiji je močnejše protipriseljensko vzdušje.
V Nemčiji je močnejše protipriseljensko vzdušje. FOTO: Reuters

Do priseljencev kritična sporočila visokih predstavnikov nemške politike pa so lahko v času splošnega nezadovoljstva zaradi visoke stopnje nezaposlenosti precej nevarna. Nedavna raziskava je pokazala, da več kot 30 odstotkov Nemcev meni, da so ''priseljenci preplavili Nemčijo''. Približno enak odstotek ljudi pa meni, da je večina od približno 16 milijonov priseljencev v Nemčijo prišlo, da bi izkoriščali njihove socialne prejemke.

Avgusta je šel malo predaleč visoki predstavnik nemške centralne banke Thilo Sarrazin, ko je dejal, da ''je muslimanska priseljenska skupnost med vsemi najbolj povezana z zahtevki za socialne prejemke in kriminalom''. Nato je moral odstopiti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
18. 10. 2010 22.24
Multi kultura ni uspešen projekt ,zal. Recimo tako kot so Indijci izgnali vse Britance iz Indije po letu 1947 ali pa ko je Gadafi pregnal vse Italijane iz Libije tudi civiliste ,sam pa zagovarja pravice Arabcev v Evropi a jih hkrati ne daje Evropejcem v Severni Afriki. Recimo kar nekaj preko milijona Turkov je ostalo v Evropi po propadu Osmanskega imperija pa jih niso šli množično preganjati do zadnjega ,kot se je zgodilo z Evropejci v Afriki in ponekod v Aziji. Ravno te ljudje od koder so oz. teh držav se noče prilagoditi ,sami pa so vse 'neprilagojence' v svojih državah kar prepodili in izgnali .
mjolnir
18. 10. 2010 17.50
+1
abeceda123 Vsekakor, besede, ki pomenijo začetek konca evropske skupnosti. Prej bi rekel da so to besede ki pomenijo začetek EVROPSKE skupnosti in ne islamo-evropske!
mjolnir
18. 10. 2010 17.49
kunurra Izvoli in prosim preberi moj komentar, starejši na katerega je odgovoril KomentarX, pa mi povej a ti vidiš v tem da se on drži tega kar sem povedal, ali pa obrača (namerno, ker sigurn ni neumen, torej je še huje). Noben komentator nima pravice do svoje "verizije" izjav njegovih nasprotnikov, ker tisti ki je dal izjavo sam najbolje ve kaj je z njo mislil!
mjolnir
18. 10. 2010 17.44
+1
kunurra Tvoje analiziranje in modrovanje tud nikamor nrpeljje! Koga sem užalil?? Gospod KomentarX je že tretjič izkrivil moja stališča, poleg tega ša se SAM smeši(tu ne rabi moje pomoči) ko trdi, da SSKJ pravi da je "nacija" ali "rasa" sopomenka! Poleg tega, ima vzvišen, učiteljski ton, čeprav ne razume razlike med raso in nacijo in končno to dokazuje z tem da trdi, da pri naciji gre za podbne telesne značilnosti- kaj drugegfa poreči na to klot da nima pjma? Kje tu vidiš žalitev? Naj mu pšovem da je to sam njegovo videnje objektivnih dejstev? Naj mu dovolim da mi v usta polaga izjave, ki jih nisem dal in po katerih izapedem rasist namesto nacionalist in antimultikulturalist? OG. KomentarX nikomur ne parira, ker obrača tuje izjave in uporablja napačne pojme! Čist nobene žalitve ni bilo, vendar TVOJE "zato se začni obnašati tako kot se spodobi" pa kar kriči po žalitvah z moje strrani, ker dejstvo da ti gobvoriš z mano kot desetletniko ker nisem ljubitelj Eurabije, je še kako ŽALJIVO! Jaz nikjer nisem videl da povzdigujem odlike in slabosti, tu se ne greemo amaterske psihologe kot ti, izražamo mnenja! A jaz prepovedujem KomentarX da ima svoje mnenje? Jaz nisem kot tisti katere on poskuša prikazati v lepši luči, ki se zatekajo k sekanju glav in bombnim napadom, če jim kaj ni prav,. In tvoj komentar ki je preprosto nesmiseln, iz trte izvit očitno kaže da TI nimaš nobenih argumentov, ker drgač ne bi šel v pridiganje in poučevanje, sploh pa če tistega česar naj bi izrekel, sploh NISEM!
Kimberley-Echo
18. 10. 2010 16.49
-1
Komentarji niso zato MJOLNIR, da žališ ljudi, ki so drugače misleči kot ti. Vsi komentatorji poskušajo napisati to, kar čutijo, da je prav. Ti jim lahko odgovarjaš s protiargumenti, nepotrebne pa so žalitve. Tudi ti se nisi rodil pameten, svojo notranjo (ne)kulturo je kajpak lahko skrivati za imenom, ki ga imaš. Veš, vedno se bo našel nekdo, ki je pametnejši, ki morda pozna situacijo bolje od tebe ali mene, seveda. Življenje nas uči, da z glavo skozi zid ne moremo, zato se začni obnašati tako kot se spodobi. Morda ti je bilo v življenju slabo postlano, vendar pa zato nimaš nikakršne pravice prenašati svoj gnev na sogovornike, ki ti parirajo v teh komentarjih. Si samo človek s svojimi odlikami in s svojimi slabostmi. Vsi jih imamo, a jih ne poveličujemo tako kot ti. Kako že pravijo: živi in pusti drugim živeti!
mjolnir
18. 10. 2010 14.29
+1
wb0413 za levake/liberalce je vsak poskus ohranitve identitet rasoizem, fašizem in nacizem! Vse v enem
mjolnir
18. 10. 2010 14.28
KomentarX LOL....kot prvo me prav zanima verzija SSKJ ki pravi da je nacija zamenjljivo z rasa!! To pa si spet prilagodil. Nacija je lahko z etnično osnovo (večina evropskih), nacija ni posledica dolgega in spontanega razvoja(NE biološkega) kot etničnost, pač pa ustvarejnna po dogovru in nacija pomeni da nekdo ima državo. Po drugi strani so nacoiije brez ETNIČNE baze (Američani) ali pa brez enotne etnične baze temveč več npr nekdanji "jugoslovani", Švicarji, Jugoslovan je lohk samo nacionalnost ni pa etnuična pripadnost! kot ponavadi vse si zamešal in kažeš kako nimaš pojma! Nacija in telesne značilnosti....hahahahaha, ne se smešit! Drugo, nkakšna enakopravnost "slovenskih narodov" dobr d anisi dodal še "narodnosti" pa gremo čist nazaj v SFRJ, razlgal sem samo da nekod ki je na pol Slovenec je TUDI Slovenec, čeprav mu je drugi stariš črn (ćrna "nacionalnost" NE OBSTAJA), torej ta otrok ni več bel. Ti iz tega narediš celo zmešnjavo in spet omodruješ in se greš uber-misleca! Kakšne neumnosti si iz tega potegnil ni za verjet! A ni mulatski otrok(ali npr napol kitajski - vseen), če i mma slovenske prednike po enem starišu Slovenec? Pa če še tu živi, a ni Slovenec? Kaj je tu tako neajsnega!! Sam sem ti hotel razložiti da rasa ni nek faktor v mojih ideoloških pogledih, etnična pripadnost pa tudi nacija in končno kulturna identiteta. Zapičil si se v to raaso, in zdaj na vse možne (že komične) načine to braniš, ker kot večina ljubiteljev multikulturalizma rad označiš vse ki ga motijo džamije in burke za "rasiste"
abeceda123
18. 10. 2010 13.56
Vsekakor, besede, ki pomenijo začetek konca evropske skupnosti.
bkaval
18. 10. 2010 13.48
Poznavanje zgodovine ti da odgovor kaj se bo zgodilo v bližji bodočnosti.
Tonček Balonček
18. 10. 2010 12.45
-2
V Ljubljani srečujem veliko Štajercev, Prekmurcev in Prlekov, ki so tu že po 10 let in več, še vedno s eniso navadili kulture glavnega mesta, zavijajo v nekih svojih čudnih narečjih, prehranjujejo se tako, da s ekar križaš in s enikakor ne adaptirajo na to, da je tu Evropa! Kdo bo temu napravil konec, gre za osnovno spoštovanje! Če palč prideš v drugačno okolje, se mu moraš pač prilagoditi! Drastični primer so bili naprimer hulgani od Viol v Stožicah! Nihče jih ni vabil sem, ne mislim samo Viol!
mmickica
18. 10. 2010 11.57
Ni mi jasno, zakaj nekateri to povezujete z nacizmom, rasizmom in ne vem čim še vse! To je stvar splošne kulture in soištovanja do dežele v kateri živiš, da se naućiš njenega jezika! Seveda pa se s svojimi sonarodnaki lahko še vedno pogovarjaš v svojem jeziku, tega ti nihče ne brani in prav je tako.
Martian
18. 10. 2010 11.30
+1
mjolnir Potemtakem je tudi kolonializem sam bil preseljavene, svoboden pretok ljudi in blaga ----------- hahahahhaa....ta je dobra....
kolcamož
18. 10. 2010 11.23
no pa so padle maske od te preklete obljubljene evrope, nekam znano se mi to sliši iz bljižne preteklosti,mrtva evropa,mrtev kapitalizem, živeli socijalizem in komunizem......naje......smo ga
MERDE-AVE-MERDE
18. 10. 2010 11.23
Dobro brihte, naučili se bodo tujega jezika, IN KAJ?! malo razmislit.. to je pesek v oči ..
Vasojevich
18. 10. 2010 11.05
Duka-San 17.10.2010, 10:08 -17 čist splošno.. fašizem in nacizem sta spet na pohodu, in od tega nikoli ni bilo nič dobrega. Saj sta bila vedno na pohodu, samo zamaskirana v demokracijo.
DeadBull
18. 10. 2010 09.41
diverzantka 18.10.2010, 08:43 7 Mislim, da je prav, da se že iz spoštovanja do države in ljudi s katerimi živiš naučiš jezika. To sigurno ne pomeni, da zatajiš svoje korenine. Gre za osnovno življensko kulturo. Me pa res moti, da v bloku v kateremu živim, ljudje ki so tukaj iz časov bivše Juge, ne želijo govoriti slovensko. Ne, da ne znajo. Nočejo. Živela sem dolgo v tujini in sem se takoj naučila jezika. Doma smo pa vedno govorili slovensko. To je zame nacionalna identiteta in domoljublje. Res je strinjam se, da se morajo priseljenci naučiti slovensko. Kako pa naj se naučijo, če so stisnjeni v blokovska geta, kjer so v bloku 4 Slovenci, delajo v industriji, kjer je Slovencev bolj malo in praktično skoraj da nimajo stikov z svetom izven svojega blokovskega naselja. Če se pa srečata dva priseljenca, pa je normalno da govorita v svojem jeziku, očitno te to moti.
resslovenka
18. 10. 2010 09.24
Vsaka čast. Prav ima. Če se nekdo priseli v neko državo, ki mu daje kruh, lahko pokaže toliko spoštovanja do nje, da se v nakrajšem času nauči jezika države v kateri živi.
mickica
18. 10. 2010 08.47
Prav je povedala! Enako velja za Slovenijo! Priseljenci se MORAJO naučiti jezika države, v kateri bivajo, sicer stvari enostavno ne funkcionirajo, tako kot je treba!
Tonček Balonček
18. 10. 2010 08.44
Pa kako naj se priseljenci pri nas naučijo novejše zgodovine Slovencev, če se še Slovenci emd sabo ne morejo zmeniti, kako je bilo zares med drugo vojno, po njej, kao med osamosvojitvijo in po njej. Katero resnico naj se naučijo, leco ali desno? Pri jeziku je lažje, imamo knjižni jezik in narečja so le neuradna!
skylar22
18. 10. 2010 08.43
Mislim, da je prav, da se že iz spoštovanja do države in ljudi s katerimi živiš naučiš jezika. To sigurno ne pomeni, da zatajiš svoje korenine. Gre za osnovno življensko kulturo. Me pa res moti, da v bloku v kateremu živim, ljudje ki so tukaj iz časov bivše Juge, ne želijo govoriti slovensko. Ne, da ne znajo. Nočejo. Živela sem dolgo v tujini in sem se takoj naučila jezika. Doma smo pa vedno govorili slovensko. To je zame nacionalna identiteta in domoljublje.