Tujina

Merklova se je uspešno branila pred napadi, a zmage ni odnesla

Berlin, 02. 09. 2013 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred nemškimi volitvami sta se Angela Merkel in njen izzivalec pomerila na edinem televizijskem soočenju. Peer Steinbrück je Merklovi med drugim očital, da je do Grčije glede varčevanja prestroga, do ZDA pa glede prisluškovanja premila.

Sinoči so nemške televizije predvajale veliko soočenje nemške kanclerke Angele Merkel in njenega izzivalca Peera Steinbrücka pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 22. septembra. Šlo je za edino televizijsko srečanje pred volitvami.

V uri in pol dvoboja sta kandidata obdelala številne teme. Steinbrück je deloval bolj napadalno kot Merklova, vendar mu tudi Merklova ni ostala dolžna. Vseskozi pa sta ostala na kulturni ravni in se izogibala osebnim napadom.

Merklova in Steinbrück sta se pomerila v edinem televizijskem soočenju pred volitvami.
Merklova in Steinbrück sta se pomerila v edinem televizijskem soočenju pred volitvami. FOTO: Reuters

Glede mednarodnih tem sta bila kandidata precej podobnega mnenja. Tako sta se glede reševanja krize v Siriji strinjala, da je za kakršen koli odziv proti režimu Bašarja al Asada zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja potreben mandat mednarodne skupnosti. In Nemčija brez mandata Združenih narodov, Nata ali Evropske unije ne bi sodelovala v vojaški akciji proti Asadu, sta se strinjala.

Steinbrück pa je Merklovo napadel glede prisluškovalne afere z ameriško Nacionalno varnostno agencijo (NSA). Kanclerki je očital mlačnost v odzivanju, saj še zdaj ni pojasnjeno, kaj vse se je dogajalo s podatki, ki jih je NSA zbiral v Nemčiji. S tem je Merklova škodila tudi ugledu Nemčije, je prepričan. Kot je dejal, on kot kancler ne bi čakal več tednov na informacije iz Washingtona, ampak bi že ukrepal. Merklova mu je odgovorila, da drugače od njega najprej premisli, potem ukrepa. Pojasnila je, da nima nobenega razloga, da ne bi verjela zagotovilom ZDA in Velike Britanije, da njihove obveščevalne službe spoštujejo nemško zakonodajo. Je pa priznala, da je to zaupanje afera z NSA nekoliko načela.

Steinbrück je bil kritičen tudi do politike Merklove do Grčije in ji je očital, da je prestroga in da bi morala Atenam dati več prostora "za dihanje", a je Merklova dejala, da je njena odgovornost kot nemške kanclerke, da pritisk na Grčijo po izvajanju reform ne popusti. Ni pa hotela ugibati, koliko nove pomoči bi Grčija potrebovala. "Tega nihče ne ve," je dejala.

Merklova ne izključuje velike koalicije, Steinbrücku pa to ne diši

Na notranjepolitičnem področju se je Merklova zavzela za kontinuiteto sedanje koalicije z liberalci (FDP), vendar pa ni želela izključiti morebitne velike koalicije s socialdemokrati SPD. Steinbrück, ki je kandidat SPD, je dejal, da velika koalicija ni v interesu njegove stranke, Merklova pa je rekla, da bo treba gledati predvsem na to, kaj je v interesu države, ne stranke ali pa celo posameznika.

Kot je še povedala aktualna nemška kanclerka, si tudi v prihodnjih štirih letih želi močne Nemčije s stabilnim gospodarstvom. "Poznate me in veste, kaj bi rada storila in kako to delam," je dejala v pozivu volivcem, naj oddajo glas njeni konservativni uniji krščanskih demokratov (CDU/CSU).

Steinbrück je prepričan, da Nemčija pravzaprav stoji na mestu in da kanclerka nima pravih idej za prihodnost. Pojasnjeval je načrte SPD, kaj vse bi lahko naredili, če pridejo na oblast, predvsem pa je napovedal uvedbo minimalne plače v višini 8,50 evra na uro. Bolj bi tudi obdavčil tiste z visokimi dohodki.

Merklova je vse to na kratko opisala kot zavzemanje za višje davke. To bi zmanjšalo zaposlenost in ogrozilo zmanjševanje zunanje zadolženosti, ki zdaj v Nemčiji odlično poteka ob rekordno nizki brezposelnosti in z velikimi davčnimi prilivi, je prepričana. Poudarila je še, da nemških volivcev pod njenim vodstvom v prihodnjih štirih letih zagotovo ne čakajo višji davki in nove obremenitve.

Jasnega zmagovalca po srečanju ni bilo.
Jasnega zmagovalca po srečanju ni bilo. FOTO: Reuters

Dvoboj se je končal z 90-sekundnim nagovorom volivcem obeh kanclerskih kandidatov. Že pred edinim soočenjem se je ocenjevalo, da je to zadnja možnost za Steinbrücka, če želi tri tedne pred volitvami še zmanjšati velik zaostanek za aktualno kanclerko in jo izriniti s položaja.

Takoj po soočenju ni bilo jasno, kdo je bil bolj prepričljiv. Po poročanju nemške televizije ARD pa je raziskava pokazala, da je 49 odstotkov gledalcev ocenilo, da je bil Steinbrück bolj prepričljiv, približno 44 odstotkov gledalcev pa je zmago pripisalo Merklovi.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
03. 09. 2013 12.15
-1
Dovolj, ce jo na volitvah in to najmanj 60% glasov zanjo.
kurva2
02. 09. 2013 10.41
+1
Swabi so kriwi za krizo.
tutankamon86
02. 09. 2013 18.06
+8
Ta tvoja izvaja temelji na 'čustveni stiski' in zaradi tega prelagaš vso krivdo na Nemčijo, ker so oni še najbolje prebrodili krizo in meniš, da so zdaj oni krivci. kDO JE KRIV ZA KRIZO? Prišla je iz ZDA! (špekulacije, precenjevanje nepremičnin,...)
tutankamon86
02. 09. 2013 18.10
+3
Namreč tvoja izvaja temelji na 'psihološkem odzadju' in prelagaš krivdo na tiste, ki so krizo dobro prebrodili.......točno tako kot so v celotni zgodovini obtoževali JUDE (tako Rimljani, Napoleon, Nazisti, kot tudi ostala Evropa), saj so bili JUDJE ponavadi ''bogati trgovci'' in so menili, da so oni krivi za revščino,... itd
An ban pet podgan
02. 09. 2013 09.25
-2
nemčija deluje na avtomobilski in vojaški industriji! Samo ne vrjamem ,da se tudi tam nebi sesulo nekega lepega dne!
An ban pet podgan
02. 09. 2013 09.28
-6
kjerkoli so bili Nemci povsod je bila škoda! :)
KakovostenSmeh
02. 09. 2013 10.39
+8
iGURT
02. 09. 2013 13.34
+3
nemška avtomobilska industrija beleži padec prodaje kot še nikoli.
puspan
02. 09. 2013 23.11
+3
Joj, kako ste v skrbeh za nemsko gospodarstvo. Kar srce se mi lomi od tega vasega socutja, namesto, da bi bili v skrbeh za vsesplosno razsutje pred lastnim pragom. Se najbolj pa potrjuje to stanje do popolnosti iztirjeni duh, ki ga razodevate vsepovsod. Dobro, da ni veliko tujcev, ki bi razumeli to pametovanje. To je se edino nase upanje, da mogoce le pridemo do spoznanja, kako zavozeni pogledi prevladujejo v tej nasi namisljeni Svici. Kakrsna pamet, taka tudi malha.
ahmadinedzad
02. 09. 2013 09.11
+12
A je sploh kdo od komentatorjev clanka vkljucno z novinarjem sta-ja spremljal soocenje? Za dobro stanje Nemcije so v prvi vrsti odgovorni njeni drzavljani. To pa najbolj zato, ker so za razliko od nas po letu 1945 na volitvah nehali voliti kre tene. Bi pa srednjemu in delavsku razredu bilo boljse pod vodstvom SPD. Pa se nekaj. Za razliko od go lazni ki sedi v slovenskem parlamentu in ki jo zadnjih 23 let volite komentatorji tega portala sta ta dva govorilo o bomo, ne smo ali ste.
moj i
02. 09. 2013 09.37
+10
v slovenji lahko volimo le tistega kandidata, ki je na listi, pa mi povej prosim, koga smo imeli možnost voliti, da bi koristil družbi??? Vsi so ena gliha
ahmadinedzad
02. 09. 2013 09.59
+9
Dobiš moj +. Pozabil sem povedati, da je na volilnih listah v Nemčiji za razliko od nas odstotkovno gledano veliko več sposobnih kandidatov, ki bi vodili državo tudi v korist ljud in ne kot kr etenov pri nas ki državo \"upravljajo\" le v lastno korist.
ahmadinedzad
02. 09. 2013 10.06
+5
To je demokracija. Sam sebi sem dal minus. Svašta.
Le vkup uboga gmajna
02. 09. 2013 10.11
+8
In na njihovih listah ni ze 22 let istih imen tako kot pri nas! In pri njih odgovarjajo za svoja dejanja s svojim, pri nas pa z nasim imetjem.
DeBill
02. 09. 2013 08.47
+8
Verjamem, da je bila Gelca sodelavka režima, kajti tako nazadnjaški so vsi Ossiji, ki so to bili. Sedaj je v službi kapitala in dela isto, le gospodarja je zamenjala.
puspan
02. 09. 2013 23.42
+4
DeBill, se pa hudo motis. A.Merkel ni bila nikoli sodelavka bivsega rezima, niti ne v sluzbi kapitala. To ji priznavajo tudi njeni politicni nasprotniki, kajti kultura dialoga pri njih se niti najmanj ne more meriti z nami, mislim v negativnem smislu. Presenetljivo, kako zmotno gledanje vlada pri nas. Ali res vsi prebirate samo Mladino in poslusate propadle zgodovinarje in filozofe.
Panigale
02. 09. 2013 08.44
-1
Angela mi smo s teboj.
pmx
02. 09. 2013 08.34
-1
Upajmo, da bo kapitalistična pras--a odletela. Ta naziv si je do sedaj "pošteno" zaslužila še samo Thatherca. Saj bi res težko našli poštenega politika, ampak včasih je že dosti, da vsaj najslabših ne dobiš.
Xit
02. 09. 2013 08.42
-3
pmx
02. 09. 2013 10.45
+4
Ne, ker potem bi morda navijal za njo, cela Evropa propada, da gre lahko njim dobro. Pa ne, da je samo njihova "zasluga", je tudi "zasluga" vlad teh držav. Imam pa teto v Nemčiji, ki napoveduje, da bo odletela tokrat, ker jo imajo tudi tam izgleda poln kufer zaradi drugih razlogov tudi ... bomo videli.
Castrum
02. 09. 2013 08.17
+45
Tako kot pri nas....! Konzervativna stranka v Nemčiji zagovarja nižje davke in s tem spodbujati potrošnjoin gospodarstvo. Na drugi strani pa bi socialisti, tako kot pri nas, dvigovali davke in obdavčitev plač. Glede na to, da je Nemčija pod Angelo Merkel od vseh EU držav, gospodarsko najbolje prebrodila svetovno krizo, upam da je vsem jasno kateri model je boljši.
clox
02. 09. 2013 08.23
+0
Niso najlažje prebrodili krizo zaradi Angele Merkel ampak kljub njej. Če bi nam dajali posojila po enakih obrestih kot švabom, bi tudi lahkotno prišli skozi krizo.
DeBill
02. 09. 2013 08.35
+2
Nemčija ima višjo brezposelnost kot mi, da ne govorim o ljudeh, ki NIMAJO zaposlitve in so pogodbeniki, agencijski delavci, takih je 40%!!!! Nemčija je zapufana tako, da bi nas že davno ustavili, če bi imeli take dolgove. Nemčija je IZVOR krize v EU, ampak to spretno prikriva oz. zaradi svoje velikosti izsiljuje. Sprejem novih držav se je zgodil samo in izključno za pokrivanje krize, če vseh 12 danes izstopi se EU sesuje kot hišica iz kart, Nemčija pa doživi težko krizo.
clox
02. 09. 2013 08.37
+10
Ampak najlažje je prodajat neke buče o nižjih davkih. Za vse ekonomske izvedence predlagam sužnjelastniški sistem. Nobene svetovne krize več ne bo. Daleč boljši sistem od kapitalizma je. Zakaj bi najemal človečke, če jih imaš lahko v svoji lasti. Za kateri avto bolj skrbiš? Svojega al najetega?
Castrum
02. 09. 2013 08.37
+10
In kdo je omogočil nizko obrestno mero Nemčiji? Se ti ne zdi, da je politika vlade pod vodstvom Merkelce tista, po kateri se ravnajo finančni trgi? V kapitalizmu (katerega del smo tudi mi) je logično, da bodo banke posojale denar tistemu, ki bo investiral v gospodarstvo, ne pa tistemu, ki bo samo mašil luknje v državnem proračunu in nič ustvarjal. In prav to delamo mi, predvsem Križanič, ki je zadolžil državo za 6 milijard EUR in nič od tega ni končalo na kontu gospodarsko uspešnih firm temveč je šlo v glavnem za javni in državni sektor.
+2
Castrum
02. 09. 2013 08.39
+12
@debill....Nemčija ima 6,7% brezposelnih, Slovenija 12% !
clox
02. 09. 2013 08.39
+7
Tvoj komentar pade z napadom na Križaniča. Ne Bajuk, ne Šuštaršič, ne Čufer niso čisto nič boljši. Edina razlika je v prezentaciji. Če se nabija, da je nekdo kao dober (šuško), to še ne pomeni da je res. Vsi so gobezdala, ki v praksi niso naredila popolnoma NIČ
DeBill
02. 09. 2013 08.44
+0
zanimivo, enkrat ko govorijo o absolutnih številkah pa so te nad 10 milionov, otroček, ne zagovarjaj tistega, kar ne poznaš, ne delaj se neumnega, če to nisi, če nisi nikoli delal z nemci potem ne veš, kako izsiljujejo. O tem, kaj je mašitev luken ve Angela zelo dobro, 80% bdpJja je treba pokriti, lahko daš v državo, lahko pa gospodarstvu, ki ti drugače ne plača davkov.V glavnem, nemčija je popolnoma v riti in ko bo tam konec bo imela EU velik problem, saj so se vpletli v EU tako, da bodo postali naš problem. Poleg tega so NEMŠKE BANKE absolutno pod vodo, to, da rešujemo grčijo je v bistvi spin reševanja nemških bank, vsi v EU rešujemo Nemčijo!
Castrum
02. 09. 2013 08.46
+3
Razlika med naštetimi je očitna. Ko se je začela svetovna finančna kriza konec leta 2008, so vse sposobne države hitro in energično pristopile k reševanju situacije. Križanič je pa še leta 2011 vehementno razlagal, da je Slovenija v dobri kondiciji. Hkrati pa najemal kredite za pokrivanje proračunske luknje. Zamudili smo vlak okrevanja in vsak ukrep, ki bo od danes naprej sprejet, bo veliko bolj dramatičen in oster, kot bi bil tri, štiri leta nazaj.
Castrum
02. 09. 2013 08.49
+7
DeBill....Ha, pravega si našel! Poslovno sodelujem z nemškimi podjetji že 15 let in TOČNO vem kaj se tam dogaja, saj sem mesečno v Nemčiji. Izsiljujejo? Mene nikoli, imajo pa standarde, ki se jih je potrebno držati. Sploh pa, če hočeš vedeti kaj je izsiljevanje, poskusi poslovat s katerim od slovenskih podjetij. Predlagam Mercator....
slosap
02. 09. 2013 09.03
+1
DeBill, mislim da bo treba enako z enakim primerjati in to zagotovo ni Slovenija in Nemčija. Ja ogromen odstotek zasluži ravno minimalca, pa vendar bi bilo dobro pogledati, koliko znaša ta minimalna plača v Nemčiji
DeBill
02. 09. 2013 10.55
+2
Ne bom se preklal s teboj, ampak Nemci so v poslu bolj naporni od Američanov, Britancev, Kitajcev, Taiwancev, Singapurcev in Honkonžanov skupaj, zato z njimi več ne delam, zanimivo pa, da oni preko posrednikov v teh državah še z menoj. Nemčija je postala za razliko od tega, kjer so bili leta 91 en sekret, polna Mantafahrerjev in naci bolnikov. Predvsem pa so korporacije zblaznele in hočejo sleči ljudem kožo.
I G N O R A N T
02. 09. 2013 08.11
+8
Kako je kaj vzhodni del?So si opomogli?
puspan
02. 09. 2013 23.23
+1
Z ogromno pomocjo, ki se imenuje Solidaritaetszuschlag in se vlece se danes, katerega vsak mesec placujejo zahodni Nemci, vendar vsi vedo, da to daljnorocno prinasa samo dobrobit za vse. Ker pa je bivsa DDR bila isti, ali podoben otrok, kot nasa juga, bo do popolne ozdravitve prislo sele po menjavi ene, ali dveh generacij. En malce to velja tudi za nas, nekomur to pasalo, ali ne. To so dejstva.
belaracka
02. 09. 2013 08.10
+0
Kaj je prva slika narejena po prometni nesreči, al ravno med nesrečo? Zategnjena je ko da bi celo drevo limone pojedla.
puspan
03. 09. 2013 12.18
-1
Tipicno, vi levaki dajete bolj na zunanjost, mi pa na vsebino. Obleka se ne naredi cloveka, treba je se kaj vec v mozgu imet.
paradoxal
02. 09. 2013 07.45
+33
ja sem gledal ,glede na to da živim v nemčiji se me na nek način to dotika oz. na nek način bi se me dotikalo tudi če bi še vedno živel v Slo ....seveda da ni bilo osebnih napadov to je bolj na primitivnem nivoju naših politikov brez manir
exaglikojot
02. 09. 2013 08.12
+23
Naši politiki so za na farmo samo, tam pa lahko edino jajca valijo...
+3