Tujina

V Berlinu prvi pogovori o jamajški koaliciji: 'Ko se gre na pot do Jamajke, se lahko zaide tudi v razburkane vode'

Berlin, 18. 10. 2017 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Berlinu so se začeli prvi ločeni uvodni pogovori med konservativno unijo CDU in CSU z liberalci (FDP) in Zelenimi o možnem oblikovanju t. i. jamajške koalicije. "Vse stranke morajo spet zlesti s svojih dreves, da se lahko pogajamo razumno iz oči v oči," je dejal vodja Zelenih.

V Berlinu so se začeli prvi ločeni uvodni pogovori med konservativno unijo CDU in CSU z liberalci (FDP) in Zelenimi o možnem oblikovanju t. i. jamajške koalicije. Stranke naj bi iskale predvsem tisto, kar jim je skupno, čeprav se bodo le stežka izognile razlikam, ocenjujejo nemški mediji.

Stranke bodo tako tri tedne in pol po volitvah danes prvič spregovorile o možnem oblikovanju koalicije, kakršne je na zvezni ravni še ni bilo. Prvi so na dnevnem redu pogovori med unijo in FDP, sledilo bo srečanje unije z Zelenimi. Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo pogajanja težka, tako zaradi izjav predstavnikov strank med volilno kampanjo kot zaradi razlik med njimi.

V Berlinu so stekli prvi pogovori o jamajški koaliciji.
V Berlinu so stekli prvi pogovori o jamajški koaliciji. FOTO: AP

Predsednik krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je pred srečanjem dejal, da bosta za uspešne pogovore potrebna osredotočenost in veliko napora. Izrazil pa je upanje, da bo koalicijska pogodba spisana do božiča.

"Ko se gre na pot do Jamajke, se lahko zaide tudi v razburkane vode," pa je dejal predsednik poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt in v prispodobi uporabil ime morebitne bodoče koalicije. Dodal je, da je morje zaenkrat še mirno, vendar pričakuje dolgo pot, saj morajo ugotoviti, kako velike so razlike, ki so bile vidne že v predvolilni kampanji. Najbolj ga zanima stališče Zelenih, saj so razlike z njimi največje.

Vodja Zelenih Cem Özdemir pa je danes v časniku Passauer Neue Presse pozval k pogovorom brez predpogojev. "Vse stranke morajo spet zlesti s svojih dreves, da se lahko pogajamo razumno iz oči v oči," je dejal.

Da bodo pogovori in pogajanja težki, se zavedajo tudi v CDU, kot je to potrdil generalni sekretar stranke Peter Tauber. Podobno pa je dejala že nemška kanclerka in predsednica CDU Angela Merkel.

Predsednik liberalcev Christian Lindner je že pred dnevi ocenil, da trenutno ne obstaja niti skica skupnega projekta. Po prvem srečanju predstavnikov unije in liberalcev sta sodelujoči strani izrazili zadovoljstvo. Pogovori so bili "zelo konstruktivni z dobro izmenjavo", je dejal generalni sekretar CDU Peter Tauber, ki ima po prvem srečanju dober občutek.

Zadovoljna pa je bila tudi njegova kolegica iz FDP Nicola Beer. "Za liberalce so na mizi še vedno vse možnosti, ampak smo naredili prve korake na poti skupnega razumevanja," je dejala. Že na prvem pogovoru pa so postale jasne tudi teme, za katere bo potreben kreativen pristop, je dodala.

Kasneje so sledili pogovori krščanskih demokratov in Zelenih. Generalni sekretar CSU Andreas Scheuer je po pogovorih dejal, da je usmeritev prava, da pa bo treba v prihodnjih dneh in tednih ugotoviti, o čem se je mogoče dogovoriti. Ozračje na prvih pogovorih je bilo po njegovih besedah v redu, strani sta temeljito pretipali ena drugo. Ob tem je opozoril, da je že ob pogledu na zemljevid jasno, da je do Jamajke dolga pot.

Predstavnik Zelenih Michael Kellner je današnje srečanje označil za dobro in konstruktivno.

Zadovoljen je bil tudi generalni sekretar CDU Tauber. Pogovore z obema strankama je označil za dobre in pojasnil, da so drug drugemu prisluhnili. Se je pa po njegovih besedah tudi pokazalo, da obstajajo razhajanja, ki jih bo treba premostiti. A to tja je po njegovem še dolga pot.

Po današnjih uvodnih pogovorih se bodo v četrtek sestali liberalci in Zeleni, ki se bodo pomenili o današnjih zaključkih in vtisih. V petek bo sledilo prvo veliko srečanje, na katerem naj bi sodelovalo več kot 50 predstavnikov iz vseh strank.

Socialdemokrati (SPD) pa so danes še enkrat zavrnili možnost velike koalicije s CDU/CSU. Carsten Schneider iz poslanske skupine stranke je namreč v Berlinu dejal, da so v primeru propada pogajanj o jamajški koaliciji bolj verjetne ponovne volitve kot velika koalicija.

"Nismo na voljo za izhod v sili ali kot rezerva za CDU," je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje o uspehu pogajanj, tudi zato, ker bo v prihodnjih letih na voljo finančni manevrski prostor v proračunu v višini 40 milijard evrov, kar naj bi po njegovem mnenju olajšalo pogajanja unije, FDP in Zelenih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
18. 10. 2017 16.25
Ne veste, kaj imam, ker ste tepci, to bom imel večno z razlogom, in to je to. Lepo vas je gledati, brati o vas, ker ste res nekaj, kar jaz nikoli ne bom. Tu sem, pred vami, varam ne, smejim se in uživam. Amun rA kAMUT eF, KDO SI ŽE TI?
Infraping
18. 10. 2017 15.23
-1
Bla je na štilu sovjetov, vedla pa ni kak z njega. Boga je res, tak ko moja mati - zadnč sn lih v kuhno prš pa jo vidu kak čik vleče - pol je blo tak, de, druga ni blo, kak bi bla krasn gravž v norišnici, ko je o drugih brala, obenem je tak premik s zavoženim telesom in umom nardila, da ji je za trenutek postal jasn, kak je uničla svoj lajf zahojen, pol je bla pa spet to, kar ne želi biti. Ker ne zna drugače. Fajn je blo videt ta gravž, vidim ga povsod, mal izjem, in to je to. Kak je pa fotr zgledu, tam, je pa knjiga na 10000 straneh samo za kratek opis še večjega gravža, ki je kriv tudi za matji, in oba pač žvita v tem, čakajoč na purgatorij večen.
Infraping
18. 10. 2017 15.25
-1
V tebi je, rada imaš to, in se spomniš - tako pač je ker nimaš prirastka, to je atomske - za to smo poskrbel mi, ZDA, in CCCP. Fajn bod, na štil nataknjena parfume ne zbirajoča dama, ki se bote z mojo mat velik mele za pomenit o tem, kdo so bile sofia loren, Mariylin itd.