Tujina

Francija: Prvi volilni izidi kažejo na poraz skrajne desnice

Pariz, 13. 12. 2015 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mesec dni po terorističnih napadih v Parizu so v Franciji potekale regionalne volitve. V prvem krogu so kandidati skrajno desne Nacionalne fronte zbrali največ glasov v šestih od 13 regij. Ta rezultat bodo težko ponovili. Kot kažejo prvi rezultati, bodo izgubili v vseh regijah.

Vodja stranke FN Marine Le Pen.
Vodja stranke FN Marine Le Pen. FOTO: Reuters

V Franciji mesec dni po terorističnih napadih v Parizu poteka drugi krog regionalnih volitev, na katerih bo skrajno desna Nacionalna fronta (FN) skušala ponoviti rekordno dober rezultat iz prvega kroga pred tednom dni. Toda prvi izidi kažejo na poraz Nacionalne fronte v vseh regijah v drugem krogu francoskih regionalnih volitev.

Francoski predsednik vlade Manuel Valls, ki spada v desno krilo socialistične stranke, je ob razglasitvi prvih izidov dejal, da "nevarnost, ki jo predstavlja skrajna desnica, še zdaleč ni mimo".

Volitev se je udeležilo okoli 59 odstotkov volilnih upravičencev, kažejo prvi podatki.

Predsednica skrajno desničarske Nacionalne front (FN) Marine Le Pen je v svoji regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie izgubila proti republikancem nekdanjega predsednika republike Nicolasa Sarkozyja. Le Penova je po prvih podatkih osvojila okoli 42 odstotkov glasov, njen tekmec Xavier Bertrand pa skoraj 58 odstotkov. Republikancem se obeta zmaga v vsaj petih regijah.

Tudi 26-letna nečakinja predsednice FN Marion Marechal-Le Pen, ki je kandidirala v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, je izgubila proti republikancem. Osvojila je okoli 45 odstotkov glasov, kažejo prve ocene. Njen republikanski tekmec je dobil skoraj 55 odstotkov glasov.

Socialisti, med katere spada tudi francoski predsednik Francois Hollande, so iz drugega kroga volitev umaknili več kandidatov. Šlo je za kandidate iz regij, v katerih sta v prvem krogu premočno zmagali Le Penovi. S tem so blokirali FN.

Strogi varnostni ukrepi

Volitve potekajo ob strogih varnostnih ukrepih, še posebej v Parizu. V državi so namreč še vedno v veljavi izredne razmere, ki so jih razglasili po napadih 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi in za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

Zaenkrat se kaže boljša volilna udeležba kot v prvem krogu volitev. Do poldneva je po navedbah ministrstva za notranje zadeve prišlo na volišča 19,6 odstotka volilnih upravičencev. Pred tednom dni so do te ure našteli 16,3 odstotka volilnih upravičencev.

Na današnjih volitvah je imelo volilno pravico okoli 45,3 milijona ljudi. Zadnja volišča se bodo zaprla v večjih mestih ob 20. uri, takoj zatem pa naj bi bili znani prvi neuradni rezultati.

Predsednik države Francois Hollande je svoj glas oddal na svojem volišču v kraju Tulle v osrednji Franciji. Voditeljica FN Marine Le Pen, ki bi si z današnjim rezultatom njene stranke lahko zagotovila dobro izhodišče za nastop na predsedniških volitvah 2017, pa je vabljena na volišče v kraju Henin - Beaumont na severu države.

V prvem krogu regionalnih volitev so kandidati FN, ki med drugim želi ustaviti priseljevanje, še posebej iz muslimanskih držav, zbrali največ glasov v šestih od 13 regij, z 28-odstotno podporo pa je bila stranka zmagovalka tudi na nacionalni ravni.

A ta odličen rezultat bo danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP težko ponovila. Socialisti predsednika Hollanda so se namreč v dveh regijah, kjer je FN najbolj prepričljivo zmagala, odločili, da v drugem krogu ne bodo nastopili s svojim kandidatom, ampak bodo podprli kandidata desnosredinskih Republikancev nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
14. 12. 2015 09.10
+2
V Franciji ne bo nikoli zmagala desnica.....vemo za kaj. Na veliko so trpeli v II. svetovni vojni....In ne bodo dovolili več skrajno desnih strank na oblasti.....!
zvit kot presta
14. 12. 2015 08.09
+1
Očitno so se v FR vsi ukvarjali s tem kako premagati Le Penovo. K... gleda takšno politiko. Kot se pri nas eni ukvarjajo kako premagati JJ, drugi pa "Kučana". Za narod in državo pa vsem dol visi.
cosmosjasnovidec
13. 12. 2015 21.54
-1
Kdor ne voli in podpira Le Penove ne more biti normalen tako,da se tudi sedaj vidi,da je večina francozev v popolni temi ter praznih glav ali pa so že pripadniki IS-a.Druge razlage ni in bi jih morali vse poloviti ter zaslišati z gumijevkami.
Die einemaister
13. 12. 2015 21.56
-6
dej ne lupaj, kaj pa razvoj francije in gosodarstvo, kaj pa tle majo za pokazat psi ki samo lajajo???
deltex
13. 12. 2015 21.59
+4
Se ne strinjam-tam kjer so na oblasti skrajneži, je več šans, da bodo udarili drugi skrajneži in Francozi so to spoznali.
Kollerik
13. 12. 2015 21.42
+8
..je pa nekaj le treba priznat le penovi. Je izredna govorka, ki govori jasno, prepričljivo in silovito. Glede tega bi se današnja levica lahko mnogo, mnogo naučila od nje.
puspan
13. 12. 2015 21.40
+0
To smo itak že vnaprej vedeli. Tuliti, groziti in obljubljati zna vsakdo, ko pa do tega pride, je z višjo matematiko konec, kot z Le-penovo Maričko.
mlamat
13. 12. 2015 21.34
+22
Čakajte malo, zakaj ne pišete o tem kdo je zmagal namesto kdo je izgubil?
Kollerik
13. 12. 2015 21.32
-1
@silverwolf. desničarski skrajneži in oni bradati norci so samo dva konca iste palice. Da ti še mal osvežim spomin, skrajna desnica je zakuhala in vodila 2 svetovno in posredo povzročila vzpon komunizma.
HellWolf
13. 12. 2015 20.52
-1
upam da Le Penovi uspe... pol bo se pa začela racija v Franciji, pa to takšna da nima noben pr nas jajc za njo.
lalalala1343
13. 12. 2015 17.58
+16
Če se ne strinja z množičnim priseljevanjem je pa takoj skrajna desnica.
Ana Sols
13. 12. 2015 19.07
-3