Tujina

Mesić podpira študente

Zagreb, 24. 04. 2009 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški študenti, ki zahtevajo brezplačno izobraževanje, so prejeli še en glas podpore. Oglasil se je predsednik Mesić, ki je dejal, da je pripadnik generacije, ki se je izobraževala zastonj. "Zato nimam pravice nasprotovati tistim, ki zahtevajo enake pogoje," je povedal Mesić.

Hrvaški predsednik ni plačeval šolnine. Izobraževal se je zastonj, zato meni, da nima pravice nasprotovati tistim, ki zahtevajo enake pogoje.
Hrvaški predsednik ni plačeval šolnine. Izobraževal se je zastonj, zato meni, da nima pravice nasprotovati tistim, ki zahtevajo enake pogoje. FOTO: Reuters
Split: Po čem je kilogram znanja?
Split: Po čem je kilogram znanja? FOTO: dnevnik.hr

Študentska revolucija, kot so jo poimenovali hrvaški mediji, iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Prva blokada se je zgodila na Filozofski fakulteti v Zagrebu, ko so študenti zavzeli prostore fakultete in prekinili predavanja. Sledili so jim študenti v Zadru, Splitu, Osijeku in na Reki. Tudi študenti iz Dubrovnika so se pridružili zahtevam po brezplačnem izobraževanju. Skoraj vse fakultete podpirajo boj za brezplačno izobraževanje, študente so podprli tudi številni predavatelji.

Danes pa je presenetil hrvaški predsednik Stjepan Mesić, ki je za spletno stran Index.hr povedal, da "imajo študenti pravico zahtevati brezplačno in poceni izobraževanje". "Sem pripadnik generacije, ki se je izobraževala zastonj. Zato nimam pravice nasprotovati tistim, ki zahtevajo enake pogoje," je povedal Mesić.

"Mesićeva podpora zagotovo ne bo po godu šolskemu ministru Draganu Primorcu, ki se je šele danes, četrti dan protestov, odzval na dogodke," menijo novinarji omenjene spletne strani. Minister je v uradni izjavi zapisal, da se ni odzval, saj se ni želel vmešavati v avtonomijo Univerze. Novinarji so njegovo izjavo označili za absurdno, prav tako poslanec sabora Dragutin Lesar, ki je zapisal, da je država, katere šolski minister podaja tovrstne izjave, v hudih škripcih.

Zahteve hrvaških študentov

Protestniki zahtevajo ukinitev vseh oblik plačevanja visokošolskega izobraževanja – dodiplomskega, diplomskega in podiplomskega študija. Poudarjajo, da je dostop do splošnega izobraževanja za vse – ne le v interesu študentov, temveč tudi celotne družbe, saj vlada zagovarja Hrvaško kot "družbo znanja".

Šolnine na Hrvaškem znašajo med 550 in 1250 evrov, študenti plačajo po linearnem sistemu, kar pomeni, da najbolj uspešni ne plačujejo nič, najslabši pa najvišjo možno šolnino. Šolnino plačuje več kot polovica študentov na Hrvaškem (55 odstotkov).

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmoss
24. 04. 2009 22.26
Seveda mesič ve da se bližajo volitve in zato zaka izjava.Zahrbtnež licemerni na drugo stran pa ravno on zahteva drugače.
Jože Pernek
24. 04. 2009 22.06
zogby 24.04.2009, 15:20 4 Bravo študentje,tudi slovenski smo z vami! RITI
dr.psiho
24. 04. 2009 21.57
Bravo mešič..res ste nekaj več kakor naši politiki...imate vsaj ideje in zastojn osnovno šolanje..Kaj pa je pri nas ..
zogby
24. 04. 2009 15.20
Bravo študentje,tudi slovenski smo z vami!
miha-ibr
24. 04. 2009 14.55
Druzga ne preostane.............;
spektator213
24. 04. 2009 12.37
pa zakaj so pri nas študentje tako apatični??? Dejmo se združit s hrvati in se skupaj borimo, rama ob rami, oko za oko itd.
St4lk3r
24. 04. 2009 12.05
"Šolnine na Hrvaškem znašajo med 550 in 1250 evrov, študenti plačajo po linearnem sistemu, kar pomeni, da najbolj uspešni ne plačujejo nič, najslabši pa najvišjo možno šolnino. Šolnino plačuje več kot polovica študentov na Hrvaškem (55 odstotkov)." Mater, to pa je diskriminacija. Se popolnoma strinjam z Mesićem. Isti argument lahko uporabimo pri nas, ko bodo zopet hoteli forsirati šolnine. :-
manco-capac
24. 04. 2009 12.01
In študentje bodo šli množično na bližajoče se lokalne volitve in ne bodo volili HDZ-ja, ki jim je to zakuhal? Bomo videli...