Tujina

Prisegel novi hrvaški predsednik

Zagreb, 18. 02. 2010 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Zagrebu je zaprisegel novi hrvaški predsednik Ivo Josipović. Srečal se je s Türkom, ki meni, da je začetek njegovega mandata hkrati začetek nove faze, pomembne tudi za Slovenijo.

Novemu hrvaškemu predsedniku je čestital tudi premier Borut Pahor. "Tudi po tej poti pošiljam izraze čestitk in upanja na dobro sodelovanje," je dejal po seji vlade.

Na zagrebškem Trgu svetega Marka je slovesno zaprisegel tretji predsednik samostojne Hrvaške Ivo Josipović.

Slovesnost se je začela točno opoldne, z glasnim pokom pa jo je kot vsak dan naznanil sloviti zagrebški "top z Griča". Najprej je zadonela hrvaška himna "Lijepa naša", sledila ji je Josipovićeva zaprisega, nato pa še njegov inavguracijski govor. V njem je svoje sodržavljane pozval, naj bodo pogumni v boju za pravičnejšo družbo. Novemu hrvaškemu predsedniku sta pri tem ob strani stali njegova soproga Tatjana in hči Lana.

Slovesna zaprisega novega hrvaškega predsednika
Slovesna zaprisega novega hrvaškega predsednika FOTO: Reuters

Na Trgu svetega Marka se je zbrala precejšnja množica, v kateri so bili poleg hrvaškega državnega vrha z dosedanjim predsednikom Stipetom Mesićem, premierko Jadranko Kosor in predsednikom sabora Lukom Bebićem na čelu tudi številni gostje iz tujine. Med njimi je bilo deset predsednikov balkanskih in srednjeevropskih držav, tudi Danilo Türk, ter 70 tujih državnih delegacij in devet delegacij mednarodnih organizacij. Med zbranimi pa ni bilo srbskega predsednika Borisa Tadića. Zmotila ga je namreč prisotnost kosovskega kolega Fatmirja Sejdiuja.

'Začetek mandata začetek nove faze'

Predsednik Türk se je ločeno srečal tudi s predsednikoma Makedonije in Kosova, Gjorgejem Ivanovom in Fatmirjem Sejdiujem.

Josipović je po inavguraciji vse goste povabil na slovesno kosilo v zagrebško rezidenčno poslopje, palačo Dverce. Po kosilu se je nato prvič sešel s slovenskim kolegom.

"Začetek mandata novega hrvaškega predsednika pomeni začetek nove faze za Hrvaško, ki je pomembna tudi za Slovenijo," je po srečanju dejal Türk. Dodal je, da je ta razvoj in začetek nove faze pomemben za Slovenijo, ki mora razmisliti o tem, kakšno sosedo dobiva, ki postaja vse bolj zanimiva kot partner za gospodarsko in politično sodelovanje. Podlaga za to pa mora biti obojestransko vzajemno spoštovanje in tudi reševanje odprtih vprašanj, je pristavil.

Hrvaška se pospešeno pripravlja na vključitev v EU, na domačem terenu pa ima precej pomembnih nalog na področju zagotavljanja socialne pravičnosti in boja proti korupciji, je še dejal Türk.

Med prvimi mu je čestitala soproga Tatjana.
Med prvimi mu je čestitala soproga Tatjana. FOTO: Reuters

Povedal je, da nista govorila o odprtih vprašanjih, razen o tem, da državi pri določenih odprtih vprašanjih beležita določen napredek, ker "se stvari premikajo". Je pa slovenski predsednik optimist in upa, da bosta državi rešili odprta vprašanja. "Verjamem, da bi v duhu tega iskanja novih partnerstev, novih možnosti, ki jih sosedstvo daje, morali pokazati tudi nekaj domišljije," je dodal.

Sta pa z Josipovićem govorila o tem, da bo v kratkem obiskal Slovenijo. Za obisk se bodo poskušali dogovoriti v naslednjih tednih, verjame pa, da bosta imela takrat priložnost za bolj poglobljeno razpravo na izhodiščih, ki jih je omenil. Pristavil je še, da sta oba z Josipovićem pravnika in da se lahko pogovarjata o stvareh na način, ki je "med profesorji prava udomačen in poznan". "Imava to srečo, da sva začela ta pogovor v dobrih okoliščinah. Te okoliščine niso še čas, v katerem so problemi rešeni, ampak so čas, ko se problemi rešujejo. In to je za začetek vsekakor zelo spodbudno," je še dejal slovenski predsednik.

Zaprto središče Zagreba

Zaradi slovesnosti v središču Zagreba, kjer so včeraj že izvedli poskusno inavguracijo, so bili varnostni ukrepi močno poostreni.

Verjame v dobre odnose s Slovenijo

Novi hrvaški predsednik je novinarje Večernjega lista dočakal ob klavirju, na katerem je igral zimzeleno uspešnico "Love me tender".

Josipović je nasprotoval arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško, a meni, da zaradi tega odnosi med sosedama ne bodo nič slabši. "Nasprotoval sem arbitražnemu sporazumu, ker sem menil, da je slab za Hrvaško, vendar pa ga moramo po sprejetju vsi spoštovati. Obenem je treba delati, da bo Hrvaška v arbitražni postopek vstopila dobro pripravljena in da bo rezultat ugoden," je povedal v intervjuju za Večernji list.

Izpostavil je še, da bosta Evropska unija in odnosi s sosedami glavna cilja njegove zunanje politike. Hkrati je napovedal, da v Zagrebu ne bodo zanemarjali niti odnosov s Kitajsko, Rusijo, Indijo, Japonsko in drugimi državami.

Povedal je tudi, da se je že pred predvolilno kampanjo zavedal, da mu na predsedniškem položaju ne bo lahko, še posebej v sedanjih težkih razmerah. "Mislim, da je treba poslati sporočilo optimizma. Verjamem, da bo moj urad, ki bo imel zanimive rešitve, delal v tej smeri," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DohtarSLO
19. 02. 2010 16.26
Volk menj dlako, čuti pa ne!
aidas
19. 02. 2010 13.37
Miri-18.02.2010, 14:118 Miri, ta sottozero tak ne zna nič drugega, kot le žaliti ne-srbski narod... Pač, ker ne prebavi ločenega Kosova, mu gre vse v nos... Navadi se na njegove "nesmiselne" izjave in bo.
zuper
19. 02. 2010 08.42
če bi pri nas tole naredili, bi se takoj oglasilo 10 skupin, ki bi pametovale, koliko denarja je šlo za tako nepotrebno prireditev - tam tega ni, ker vsi vedo, kaj to pomeni za državo, predvsem za dvigovanje nacionalne zavesti naša država ne da čisto nič na take dogodke, še našim športnikom, edinim ambasadorjem države, bi se najraje odrekla - vse kar naši vidijo, je denar in oblast, ljudstvo je na zadnjem mestu, takoj za garažnimi posli
hotchilipoper
18. 02. 2010 22.56
MOČNO UPAM-KER BOM KMALU UMRL
busta-rusta
18. 02. 2010 22.11
Lej ga Jofipovita
bnam 2707
18. 02. 2010 20.29
Vsi politiki skupaj,vključno z našimi,niso vredni pol orehove luščine.
bnam 2707
18. 02. 2010 20.01
To je tretjerazredna vest in si ne zasluži take medijske pozornosti,zato tudi moj komentar nebo šel v to smer.
zahod.west
18. 02. 2010 18.51
zakaj vsi ti balkanski predsedniki mislijo, da se z njimi začenja nova faza? ...saj prihajajo vsi iz istega legla....
marko.peser@gmail.com
18. 02. 2010 15.26
prisegel je, na koga pa? a je imel prste prekrižane ko je prisegel?
korosec_SLO
18. 02. 2010 14.12
če bo tako zapravljal kot naš,ga nebo kaj prida,gliha skup štriha .....itd pa res sami rdeci so se zbrali,,,
trnova
18. 02. 2010 14.11
sottozero In sami pomembneži so se zbrali...predsednik kvazi države Kosova...Albanec (se pravi dva Albanca)....in seveda naš TUREK...stanovski brat klovna Borata PAHORJA. ZAKAJ ŽALIŠ ALBANCE? KAJ STA TI KRIVA TURK IN PAHOR? LAHKO TUDI TI KANDIDIRAS, ČE SE POČUTIŠ BOLJ SPOSOBEN.
sottozero
18. 02. 2010 12.56
In sami pomembneži so se zbrali...predsednik kvazi države Kosova...Albanec (se pravi dva Albanca)....in seveda naš TUREK...stanovski brat klovna Borata PAHORJA.
pepar
18. 02. 2010 12.33
Kakorkoliin,naša soseda zna tudi na tak način dvigovati narodno zavest svojih državljanov.Znajo institut predsednika države,ki res nima posebne izvršilne moči poudariti tako,da državljani v njem kljub vsemu vidijo vodjo,simbol ki predstavlja državo.Pri nas pa kot vse ostalo v politiki tudi predsednik države služi bolj samemu sebi in zadovoljitvi potrebe države,da ga pač ima. Kar se tiče truda politikov,da Slovenci čutimo s to državo in pripadnost njej Hrvatom nismo prilezli niti do gležnjev. ŠE SREČA,DA IMAMO TAKE LJUDI KOT JE PETRA MAJDIČ,ki nas opozarjajo,da je kjub vsem razočaranjem vredno živeti za Slovenijo,čeprav je živeti v njej kar težko za tiste ki živijo le od sadov svojih rok.
Nad.oblaki
18. 02. 2010 10.37
Kako so stari Rimljani rekli: "kruha in iger", pa bo mir med revnimi.
ciaobella
18. 02. 2010 08.41
Nepomemben dogodek...tako kot v Sloveniji je presednik na Hrvaškem zgolj "protokolarna figura" !
laufer
18. 02. 2010 08.12
Tresla se gora, rodila se miš!