Tujina

Mesićeve besede kot radikalno opozorilo

Zagreb/Beograd, 21. 01. 2010 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Mesićevem uradu so pojasnili, da je besede o hrvaškem vojaškem posredovanju v BiH izrekel v neformalnem pogovoru in v pogojniku. Ob tem pa si svet ne bi smel zatiskati oči pred Dodikovo politiko v BiH.

Iz Mesićevega urada so sporočili, da je predsednik sporne besede izrekel v neformalnem pogovoru in v pogojniku.
Iz Mesićevega urada so sporočili, da je predsednik sporne besede izrekel v neformalnem pogovoru in v pogojniku. FOTO: Reuters
V uradu hrvaškega predsednika Stipeta Mesića so danes pojasnili njegove nedavne izjave o tem, da bi Hrvaška vojaško posredovala v BiH, če bi Republika srbska razpisala referendum o neodvisnosti. Kot so poudarili, so bile Mesićeve izjave izrečene v neformalnem pogovoru z novinarji in v pogojniku.

"Ugibalo se je o nečem, kar bi se lahko zgodilo, če bi se zgodilo nekaj drugega – konkretno odcepitev Republike srbske od neodvisne in mednarodno priznane BiH, ter njena združitev s Srbijo," so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili po "nekaterih nervoznih in neutemeljenih odzivih na Hrvaškem in v regiji" na omenjene Mesićeve izjave.

Hrvaški predsednik, ki zaključuje svoj predsedniški mandat, je v ponedeljek dejal, da bi nemudoma vojaško posredoval, "če bi bil predsednik republike" v času, ko bi predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik v Republiki srbski razpisal referendum o odcepitvi od BiH, saj je Hrvaška "garant Daytonskega sporazuma". Dodal je, da bi z vojsko prekinil koridor v bosanskem Posavju, ki povezuje dva dela Republike srbske.

Tudi pred Miloševićevo politiko si je svet predolgo zatiskal oči

Iz Mesićevega urada pa so danes sporočili, da je treba njegove besede razumeti kot "radikalno oblikovano opozorilo", da si svet ne bi smel zatiskati oči pred Dodikovo politiko in možnimi posledicami njegove politike, kot je "predolgo zatiskal oči pred politiko Slobodana Miloševića, ki je privedla do razpada bivše Jugoslavije v krvavih vojnah".

Vendar pa v Mesićevem uradu svarijo svet pred vztrajnim zatiskanjem oči pred Dodikovo politiko v BiH.
Vendar pa v Mesićevem uradu svarijo svet pred vztrajnim zatiskanjem oči pred Dodikovo politiko v BiH. FOTO: Reuters

"Obenem je predsednik Mesić želel skrajno jasno povedati, da bi bil razpad sosedne in prijateljske BiH za Hrvaško absolutno nesprejemljiv," so še poudarili v Mesićevem uradu. Izpostavili so tudi, da se predsednik zaveda, da samo hrvaški sabor odloča o uporabi hrvaške vojske.

Srbski analitik: Mesić dobro ve, kaj govori

Reakcije na Mesićeve besede so po vsej regiji precej ostre. Medtem ko hrvaški analitiki po poročanju hrvaških medijev menijo, da se je Mesić malce preveč sprostil, pa srbski analitik Đorđe Vukadinović pravi, da še aktualni hrvaški predsednik zelo dobro ve, kaj govori in se le dela, da je šarlatan.

''Mesić je resen albanski in NATO lobist v regiji in zato je treba njegovo grožnjo jemati resno. On je resen človek, ki govori, kar se resnično dogaja,'' meni Vukadinović. Dodaja, da bi bilo naivno in neumno, če bi se srbski politični vrh tolažil s tem, da je Mesić že politična zgodovina. ''Tisti z boljšim spomino vedo, da se je Mesić zgolj vrnil na retoriko z zaćetka svoje kariere,'' je Vukadinović dejal za srbski časnik Press.

Tadića ne bo v Zagreb

Na Mesićeve besede se je odzval srbski predsednik Boris Tadić, ki je ocenil, da pomeni Mesićeva izjava o vojaškem posredovanju v BiH neposredno "hujskanje k vojni in grožnjo varnosti v regiji". Napovedal je, da bo s tem seznanil Varnostni svet ZN na petkovi seji.

Josipović pravi, da vojaške rešitve ne bo.
Josipović pravi, da vojaške rešitve ne bo. FOTO: Reuters

V Beogradu so tudi potrdili, da se Tadić ne bo udeležil zaprisege novoizvoljenega hrvaškega predsednika Iva Josipovića, ki bo položaj od Mesića prevzel 18. februarja. Tadić je obisk Zagreba odpovedal, ker se bo Josipovićeve inavguracije udeležil predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, so sporočili iz Tadićevega urada.

Josipović: Vojaške rešitve ne bo

Mesićev naslednik, novoizvoljeni hrvaški predsednik Ivo Josipović je sicer v torek za Glas Amerike izjavil, da "vojaške rešitve ne bo". "Zadeve je vedno potrebno urejati s pogajanji in v dogovoru vseh zainteresiranih. V BiH je edina možna pot soglasje treh konstitutivnih narodov. Oni se morajo s pomočjo Daytonskega sporazuma dogovoriti o rešitvi, ki bo zagotovila enakopravnost vseh treh narodov," je dejal Josipović.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik4603
19. 02. 2010 10.21
A je tle še kakšen Slovenc ki se spomni da so nas Srbi VSE napadli??
ciaobella
25. 01. 2010 10.09
hendikep 23.01.2010, 01:41 Ni ne prva in ne zadnja traktoriada na teh področjih...samo naslednjič bo šel promet v kontra smer !
ciaobella
25. 01. 2010 10.06
gepl 22.01.2010, 15:53 Neinteligenten, nerazgledan...daj še kaj napiši... :-)
HO1978
23. 01. 2010 17.15
tp je res na prostoru balkana je včasih prevladovala pisava bosančica in res je da je ta narod v BIH dlje tam kot pa drugi priseljenci kot se zdj hvalijo da so starejši narod, če pa se pokaže da so te piramide v bih resnične kot mislio se bo mogla cela zgodovina na novo napisat
Andrejček
23. 01. 2010 10.45
hendikep lej za bosance so prvič slišali v 10.stoletju a za srbe pa v 7.stoletju.Ja kapa je bila oluja oluja je bila plačena vojska isto kot arkanova vojska isto oluja je delala po naročilu tuđmana da use srbe iz knina protjeraju pobijejo(poglej si sojene anti gotovini)ti bo use jasno.Bosna kot država nebi obstala da ni bilo izadbegoviča in abdiča ki so denarjem branili ozemlja koliko je plačal karađiču da ne napade cazin bihač in veliku kladušu kot vemo bosna ni imela orožja kaj preveč in ga je kupovala od srbov tako so se branili hrvati so pa nafto nam prodajal folk to je politika bla use hehehe pa kaj ma tvoja narod a ma herojstvo ??
hendikep
23. 01. 2010 01.41
švaba-rsk-ciaobela-veljo ste mogoče pozabili na traktorijadu iz knina banije in korduna prej ste peli neče srbin iz krajine in knina vse dok nije začela oluja vem da ste še premladi starši vam o tem molčijo rajši vam pripovedujejo bajke kar se tiče bosančie-bosanskeg jezika se vidi da nikoli niste prebrali niti ene knjige iz zgodovine in pišete o nečem o čemu nimate pojma se vidi da ste zabiti čobani če bi se pozanimali in prebrali kakšno knjigo iz zodovine zahadneg balkana bi videli da na prostoru današnje bosne je živel narod še pred prihodom turkov kker se je imenoval Bogomili in so imeli svoje pismo katere se je razlikovalo od azbuke in od latinice in se je imenovalo bosančica današnji bošnjaki so potomki Bogomilov ki so prihodom turkov preuzeli islamsko vero in niso potomki ne turkov ne pravoslavcev pravoslavci čigavi so potomki se dobro ve z one strane karpatov če nebi imeli Vuka Karadžića bi še danes govorili in pisali polovico rusko-srbski zato vam toplo priporočam preden o nečemu pišete in raspravljate se prej pozanimajte pa kakšno knjigo preberite da veste o čemu raspravljate a neposlušati bajke oslavnim bitkama in zmagama in herojstvima ker zgodovina vašeg naroda tega nima vse kar ma zgodovina vašeg naroda so porazi in bježanje vam preporočam da si tudi vašo zgodovino dobro preučite in zapomnite mogoče boste prišli iz teme na svetlobo pa boste videlida na svetlobi se stvari dostgi drugače vide.
HAMZA_23
23. 01. 2010 01.15
Veljo1 vijori se i tebi pred opstinom i bas pored najvece crkve u banjaluci bosanska zastava
HAMZA_23
23. 01. 2010 01.14
poznam tudi iz mojega kraja muslimane ki so mislili da bodo prišli boljše skozi če se bodo borili pod srbsko vojsko. ti povem kaj je zdaj z njimi? ne upajo te pogledat v oči ko greš mimo njega pa čeprav dobiva pokojnino od VRS, in si je umazal roke z umori, in čeprav je v RS te ne pogleda in on sam ve zakaj!
Veljo1
23. 01. 2010 01.14
HAMZA_23 Al vijori se srbska trobojka i to dvadeset metara dugačka nad glavama vaših novih džamija,pogledaj je gore na KOZARU..
HAMZA_23
23. 01. 2010 01.11
RSK ni heroj za mene, povedal sem resnico, če nebi govoril resnice proti tuđmanu ga ta tudi nebi zaprl v zapor.
Andrejček
23. 01. 2010 01.01
hamza23 5 korpus je prešel k srbom sam bil dol v vojni ko so prešli to je bila babina vojska a maš tud posnetke na you tube kako je izgledalo predajanje srbom pa usak musliman ve da je fikretova vojska prestopila zato so ga pa imenovali izdajnikom.
enopitar@hotmail.com
23. 01. 2010 00.45
G.Mesic je edini politik,ki govori resnico za tiste katere sovrazniki ne zelijo slisati oz.to krijejo.Ve Stipe kdo so srbi nacisti in kaj jim je cilj SANU priti do Beca in narediti veliko srbijo Stipe,hvala vam za vse,pravi Bosanci in Hercegovci te bojo imeli vedno radi.Naj vam Bog da zdravlja,srece in dolgo zivljenje!
HAMZA_23
23. 01. 2010 00.38
RSK a si ti tudi potem arabec ker pišeš z arabskimi številkami ker so bli evropejci tak zabiti pa niso znali poenostavit številk??
srpko
23. 01. 2010 00.11
aidas22.01.2010, 15:260 Tema je usoda bosne. Čakamo da kaj napišeš. A si kaj sposoben ali ne? Če nisi - se skrij v luknjo in se več ne oglašaj.
Andrejček
22. 01. 2010 23.50
hehe bosanci hrvati vam zakujao vojno v bih porušijo po hercegovine pa rečejo da so srbi.Zakaj je 5korpus prešel k srbom zakaj ni šel k hrvatom ?? in sedaj kao najbolši frendi a toliko vam hudega naredili i zaj oni rešujejo vaše probleme hehe res ta nacistička gamad povsod se umešava
enopitar@hotmail.com
22. 01. 2010 22.49
Mesic je kralj!!!!! Silajdzic in Komsic:UČITA SE!!!
Andrejček
22. 01. 2010 19.51
gepl a ko su bošnjaki matere ti??? bošnjaki su priznati ko narod tek 1998 godine a nastali ste od srba i hrvata kad su turci oblegali balkan i odvodili malu djecu i postali janičari e od janičara su bosanci nastali u bosni malo pročiraj istoriju.a srbi nisu nastal od rusa k oni majo svojo pismo srbi svojega je da smo dosti povezani isto ko bosanci z turčijo pa savdsko arabijo a ne vem ke si ti videl 90% romov v srbiji a v bosni jih nimate il hrvaškem ??
slosap@yahoo.de
22. 01. 2010 17.22
naj gre ta starček končno v pokoj...dost je njegovih neumnih izjav...
Veljo1
22. 01. 2010 16.01
gepl A zato je Republika srpska cista i srpska,prosetaj si ti i vidi...
gepl
22. 01. 2010 15.53
ciaobella Kako kažeš da HRVATI i BONJAKI nisu narodi a ja sigurno znam ko su srbi. Srbi su RUSKI romi koji su otjerali preko RUMUNIJE na BALKAN. Ako nevjeruješ prošetaj se Srbijom pa ćeš vidjeti 90% roma, a ostali su KINEZI koje je Slobo naselio.A što se tiče BOSNE uvjek će biti država građana koji ju vole i poštuju.