Tujina

Milanović v Bruslju z Barrosom o sestavi arbitražnega sodišča

Bruselj, 12. 11. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
8

Vodja hrvaške opozicije se je v Bruslju sestal z Barrosom, s katerim je govoril o sestavi arbitražnega sodišča. Na sestanku je bil prisoten tudi komisar za širitev Olli Rehn.

Predsednik SDP Zoran Milanović
Predsednik SDP Zoran Milanović FOTO: POP TV

Vodja hrvaške opozicije Zoran Milanović se je danes v Bruslju sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, s katerim je govoril o sestavi arbitražnega sodišča. Barroso, ki pripravlja seznam arbitrov, je poudaril, da bo vztrajal pri tem, da so to najboljši in neodvisni pravni strokovnjaki, je po srečanju povedal Milanović.

Milanović je po srečanju novinarjem pojasnil, da so prosili za ta sestanek in da je bil hitro organiziran. Na sestanku je bil poleg Barrosa po Milanovićevih besedah tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn.

"Sem smo prišli v upanju, da bomo storili nekaj dobrega za Hrvaško," je poudaril vodja SDP in dodal, da je zato želel govoriti z osebo, ki je ključna pri sestavi seznama arbitrov, in to je po njegovih besedah predsednik komisije, saj Evropska komisija pripravlja seznam arbitrov.

Barroso je po Milanovićevih besedah rekel, da bo s svoje strani kot nekdo, ki predlaga arbitre, napravil vse, da bodo to najboljši in neodvisni pravni strokovnjaki. Milanović je ob tem izpostavil, da je Barroso poudaril besedo "neodvisni", kar sicer po besedah vodje SDP ne piše v podpisanem arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško.

Jose Manuel Barroso in Olli Rehn
Jose Manuel Barroso in Olli Rehn FOTO: Reuters

Beseda ni tekla o podpori SDP pri postopku ratifikacije v saboru

Iz Evropske komisije so po srečanju sporočili le, da se je predsednik Barroso na ločenih sestankih srečal "s posebnim odposlancem Hrvaške" Davorjem Božinovićem in z vodjo stranke SDP Milanovićem v sklopu "rednih stikov z vladnimi in opozicijskimi voditelji" držav v širitvenem procesu. "Govorili so o političnih razmerah na Hrvaškem in o nedavno podpisanem arbitražnem sporazumu o meji s Slovenijo," so pojasnili.

Na vprašanje, ali je z Barrosom govoril o zadnji razpravi o sporazumu v saboru, ko je bila SDP vzdržana, je Milanović odgovoril, da je Barrosa predvsem obvestil o podrobnostih sporazuma, o katerih se doslej s hrvaškimi predstavniki ni pogovarjal. "O glasovanju v hrvaškem parlamentu ni bilo niti besede," je dodal.

O tem, ali je SDP po teh pogovorih z Barrosom, pripravljena podpreti sporazum, pa je Milanović dejal, da so stranka, ki se od prvega dne brez izjeme bori za Hrvaško v Evropi in ki sanja evropske sanje. "S tega vidika je naša vest popolnoma čista, naša odgovornost je velika in mi naše države ne bomo izdali," je poudaril.

Vodja SDP je še poudaril, da ni niti običajno niti potrebno, da seznam arbitrov predlaga Evropska komisija, saj bi lahko to naredili Hrvaška in Slovenija sami. "To je zelo nenavadna rešitev, da evropska institucija sestavlja ta seznam," je menil.
O pripravljenosti Slovenije, da se o arbitrih dogovori čim prej, pa je Milanović menil, da to "ni slab znak". "Edino vprašanje je, zakaj to ne piše v sporazumu," je dodal.

Milanović je še poudaril, da bi ti pogovori o sestavi arbitražnega sodišča morali potekati pred podpisom sporazuma. "To je, kot da kupujete hišo ali avto. Najprej ga vidite, nato podpišete in daste denar," je ponazoril.

Minuli teden podpisani arbitražni sporazum določa, da morata Slovenija in Hrvaška predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra s seznama, ki jo bosta pripravila predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev, imenovati sporazumno v 15 dneh od veljave sporazuma. Če jima to ne bo uspelo, bo te tri člane z omenjenega seznama imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Po tem bo vsaka država še sama imenovala po enega člana sodišča. Če jima to ne uspe, pa bo ta člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acim
13. 11. 2009 07.51
Tako kot so svet prepričali da so jih napadli Srbi iz kninske Krajine bodo tudi Slovence okrog prinesli..Lobirajo na vse strani,od Vatikana do ZDA in Kitajske.
odbogaposlan
12. 11. 2009 19.55
aLI NIMA REHN vile na Korčuli? Jo bi rad imel tudi Barilček?
odbogaposlan
12. 11. 2009 19.54
Še janževc naj gre k Barilčku zaprosit za najboljše ARBITRE!
odbogaposlan
12. 11. 2009 19.54
To se ne bo dobro končalo!
bnam 2707
12. 11. 2009 18.22
Nobičajno je,da EU deluje proti svoji članici in v korist neke druge države,ki ni članica.V tak položaj so nas spravili tile nesposobni politiki,ki bi jih težko tako imenoval.Dejstvo je,da je Sloveniji in slovenskemu narodu vedno škodovala kakršnakoli poroka. Vedno je odšla iz zakona gola in bosa. Menim,da bi Pahor moral takoj podati odstopno izjavo skupaj z vlado. Več kot jasno je namreč,da Slovenija kleči pod pritiski evrobirokratov in američani.To je veleizdaja!
brado
12. 11. 2009 17.25
No..... oni že lobirajoi.....kaj pa mi......filamo pipo miru...hahahahaha
Brabus
12. 11. 2009 13.28
Evo ih, so že v borbi v Bruslju.Pahorčič bo pa spet rekel, da to pač ni pomembno.
boer
12. 11. 2009 12.42
Od kdaj imamo arbitražne dogovore s Srbijo? ajja ta MIlanovič predstavlja Hrvaško... če predstavlja Hrvaško zakaj ima srbski priimek? zato, ker hrvati ne obstajajo.