Tujina

Milijon evrov francoskemu pisatelju

Stockholm, 09. 10. 2008 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nobelova nagrada za književnost, vredna okoli milijon evrov, gre v roke francoskemu pisatelju Le Cleziu.

Nobelova nagrada za književnost gre v roke francoskemu pisatelju.
Nobelova nagrada za književnost gre v roke francoskemu pisatelju. FOTO: Reuters

Francoski prozaist Jean-Marie Gustave Le Clezio je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Novico je danes sporočila Švedska akademija. Nagrado v višini deset milijonov kron oziroma milijon evrov mu bo 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja nagrade Alfreda Nobela (1833–1896), v Stockholmu izročil švedski kralj.

V slovenščino so poleg nekaj Le Cleziovih člankov prevedeni njegov roman Vesoljni potop (1981) in knjigi kratke proze Mondo: samotni deček (1993) ter Pomlad in drugi letni časi (2001).

Akademija je 68-letnega Le Clezia označila za "pisatelja preloma, poetske pustolovščine in čutne ekstaze, raziskovalca človeškosti onkraj in izpod vladajoče civilizacije". Nagrajenec bo poleg denarnega zneska prejel zlato medaljo in povabilo, naj predava na sedežu akademije v švedski prestolnici.

Le Clezio je bil letos v širšem krogu verjetnih dobitnikov Nobelove nagrade za književnost. Lani je to najvišje priznanje v svetu književnosti prejela britanska pisateljica Doris Lessing.

Jean-Marie Gustave Le Clezio se je rodil 13. aprila leta 1940. V angleščino je bilo prevedenih kakšen ducat njegovih knjig. Njegova zadnja knjiga nosi naslov The Wandering Star: A Novel. Le Clezio  se je rodil v Nici. Ko je bil star osem let, so se z družino preselili v Nigerijo. Pisateljsko pot je začel s knjigama Un long voyage in Oradi noir, ta je vsebovala celo napoved "prihodnjih knjig".

Pravi prodor pa je doživel leta 1980 z romanom Desert (Puščava), za katerega je prejel nagrado Francoske akademije.

Med Le Cleziovimi zadnjimi deli je še knjiga Ballaciner (2007), poglobljeno osebni esej o zgodovini filmske umetnosti in pomembnosti filma za pisateljevo življenje, od kinoprojektorjev v njegovem otroštvu prek spremljanja filmskih trendov v dobi odraščanja do odraslih pohodov v svet filmske umetnosti, kakor se je razvila v odročnih delih sveta. Pravkar je bilo objavljeno tudi njegovo delo Ritournelle de la faim. Le Clezio je napisal tudi več knjig za otroke in mladino.

Od francoskih književnikov sta Nobelovo nagrado v novejšem času prejela pisatelj kitajskega rodu Gao Xingjian (2000) in Claude Simon, velika figura novega romana (1985).

Le Clezio je s svojimi delno avtobiografskimi romani, ki izražajo kritiko sodobne civilizacije in v katerih avtor pronica v potopljene in oddaljene svetove, spada med najbolj pomembne pisatelje današnjega časa.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikanet
09. 10. 2008 16.26
bogsigavedi,kolk mu bo na koncu vsega denarja ostalo,ko bo poplačal vse tuste,ki so mu tale miljonček zrihtal..