Tujina

Milijoni otrok v obupnih razmerah

Tokio, 06. 10. 2009 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kar 150 milijonov otrok je še vedno ogroženih zaradi otroškega dela. Več kot polovica žensk in deklic pa meni, da je pretepanje žena sprejemljivo, ugotavlja Unicef.

Konvencija o otrokovih pravicah in številni drugi mednarodni dokumenti opredeljujejo, da naj bi imeli vsi otroci pravico do zaščite pred nasiljem, zlorabami in izkoriščanjem. To je ključnega pomena pri preživetju otrok in njihovemu osebnostnemu razvoju. Žal so milijoni dečkov in deklic po svetu še vedno žrtve trgovine z ljudmi, so brez starševske oskrbe ali pa nimajo dokumentov, ki bi jih potrebovali za šolanje in osnovno zdravstveno oskrbo. Milijoni otrok so prisiljeni v delo v zdravju škodljivih razmerah, mnogi so žrtve nasilja in zlorab v svojih domovih, šolah, lokalnih skupnostih, različnih ustanovah, največkrat s strani odraslih, ki naj bi skrbeli zanje, opozarjajo v Unicefu.

Brezskrbno otroštvo je za milijone otrok po svetu le oddaljeni sen.
Brezskrbno otroštvo je za milijone otrok po svetu le oddaljeni sen. FOTO: Reuters

To problematiko obravnava tudi novo Unicefovo poročilo z naslovom Napredek za otroke: Poročilo o zaščiti otrok, ki so ga danes predstavili v Tokiu. Ugotovitve niso preveč ohrabrujoče. Kar polovica otrok, ki so v zaporih, ni bila deležna sojenja, je le ena od ugotovitev v poročilu.

Otroško delo, zlorabe, trgovina z otroki

Več kot 150 milijonov otrok, starih med 5 in 14 let, je ogroženih zaradi otroškega dela. Otroško delo je pogosto posledica in vir revščine. Ogrozi lahko izobraževanje otrok in ohranja revščino, zaradi katere so otroci prisiljeni v otroško delo.

Več kot polovica žensk in deklic v državah v razvoju meni, da je tepež žena sprejemljiv, zagovarjajo ga tako mlajše kot starejše ženske. V večini regij je najpogosteje uporabljen izgovor za tepež žena zanemarjaje otrok.

V nekaterih predelih sveta v letu 2007 kar dve rojstvi izmed treh sploh nista bili registrirani. V Somaliji in Liberiji je registriranih manj kot pet odstotkov rojenih otrok. Registracija rojstev je zaradi različnih razlogov pomemben element pri gradnji varnega okolja za otroke, vključno s tem, da so brez rojstnega lista bolj izpostavljeni spolnemu izkoriščanju, trgovini z ljudmi in nezakonitim posvojitvam.

Kar 150 milijonov otrok ogroža otroško delo.
Kar 150 milijonov otrok ogroža otroško delo. FOTO: Reuters

Kot poudarjajo v Unicefu, otroci v teh okoliščinah doživljajo najhujše oblike kršitev temeljnih človekovih pravic in imajo zato dolgoročne fizične ter psihološke posledice. Lokalna skupnost se ne more razvijati, če so njeni najmlajši člani prisiljeni v zgodnje poroke, če so zlorabljeni kot spolni delavci ali če so kršene njihove osnovne pravice. Razumevanje kršitev otrokovih pravic je prvi korak pri vzpostavljanju okolja, v katerem so otroci zaščiteni in imajo priložnost razviti svoj polni potencial.

Prepočasen upad obrezovanja deklic

Kjer so podatki na voljo, je mogoče zaznati precejšen napredek. Podatki na primer kažejo, da se v Bangladešu, Gvineji in Nepalu, treh državah, kjer so zelo razširjene otroške poroke, mediana starosti, pri kateri se zgodijo poroke, zvišuje, vendar pa je še vedno nižja od 18 let. Poročilo prav tako ugotavlja, da prihaja do prepočasnega upada obrezovanja deklic v državah, kjer je takšna zloraba običajna.

Poročilo o nasilju in zlorabah otrok so predstavili javnosti šest tednov pred 20. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah. Predstavlja dokaz, ki mora spodbuditi odgovorne v svetu, da usmerijo večje napore v boljše uresničevanje pravic vsem otrokom po svetu, so še zapisali v Unicefu

MZZ: Pravice otrok so naša prioriteta

Žbogar je kot predsedujoči odboru ministrov SE spregovoril na ljubljanski konferenci o otrokovih pravicah.
Žbogar je kot predsedujoči odboru ministrov SE spregovoril na ljubljanski konferenci o otrokovih pravicah. FOTO: Srdjan Živulovič/Bobo

V uvodnem nastopu na Mednarodni konferenci o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem, ki v okviru predsedovanja Slovenije odboru ministrov Sveta Evrope in v tednu otroka poteka v Ljubljani, je zunanji minister Samuel Žbogar poudaril pomen, ki ga Slovenija v svoji zunanji politiki namenja promociji človekovih pravic, še posebej pravic najranljivejših družbenih skupin, med katerimi so tudi otroci.

Svet Evrope je tista mednarodna organizacija, ki ji je varovanje človekovih pravic eden najpomembnejših ciljev. Slovenija kot predsedujoča država izpostavlja, da so naše prioritete pravice otrok in izobraževanje o človekovih pravicah. Krepitev mednarodnih norm in standardov ter osveščanje o otrokovih pravicah, za kar si Slovenija prizadeva, so ključnega pomena za odpravo vseh oblik nasilja nad otroki, so ob začetku konference zapisali na zunanjem ministrstvu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

migo221
07. 10. 2009 12.20
+1
crysis jaz ne serjem tuki ampak na wc-ju!! Ne vem koliko poznas zgodovino in vpliv zahodne politike na ostali del sveta. Pa ni govora v tem prispevku samo za afriko, pa ne posedajo vsi v kolibah...(pac tvoja predstava o njih) Zahod je odgovoren za lakoto v tem delu sveta!!! Ker pred prisiljenem vsiljevanju razlicnih zahodnih sistemov, so ti ljudje preziveli na tem podrocju cca.20.000let (pac tolk let naj bi clovek obstajal) Zahodni sistemi so jih unicli. Kar je razvidno tudi danes v recesiji, vse drzave ki so razvite in imajo moc, so povlekle nazaj kapital in zascitile svoje gospodarstvo na tisoc nacinov - za ostale jim ni mar!!! Tudi za slovenijo ne!!! Preberi pod naslovom gospodarstvo pa bos videl kaj se dogaja!!! (tako se odvija ze vrsto let) Pa tako lepo opisujes kako delas od jutra do vecera za 500e. Oni pa od jutra do vecera lacni!!! Pa se vprasi se ali so vsi ljudje delezni te pomoci ki jo ti opisujes, ker ce bi bli, LAČNIH NE BI BILO!!! Sicer pa ce jim je bolje se jim pridruzi!!!
crysis
07. 10. 2009 11.21
+2
migo 221 ne seri mi vsi smo revezi večji kot oni mi mormo delat k stoke od jutra do večera za borih 500 evrov uni dol pa ne delajo nič posedajo po kolibah in jejo hrano od rdečega križa in jamrajo treba jim je postavt fabrke pa nej deljao ne pa da so samo od pomoči odvisni drgac se ne bo nikoli nič spremenilo dokler jim bomo pošiljali obleke in hrano se ne bo nič spremenilo ker se jim ni treba za nič matrati sej se grdo sliš sam tko je men tud nav noben dal enga evra morm pač delat za to
ciaobella
07. 10. 2009 10.12
+1
migo221 07.10.2009, 09:05 SE PODPIŠEM !
migo221
07. 10. 2009 09.05
+1
zahodni svet ima moznost to zaustaviti - to drzi, ampak smo cisto vsi prebivalci odgovorni za to!!! Nihce se ni pripravljen boriti za njihove pravice (protestiramo za stvari kot so place, piranski zaliv, in se in se) Nisem zasledil nikoli da bi se kdo obremenjeval z revscino in izkoriscevanjem otrok - kar je razvidno tudi iz stevila komentarjev v tem prispevku!!! Zatiskamo si oci in se ne obremenjujemo s tem, ko pa vidimo kaksno reklamo po tv pomagajmo ljudem v stiski pa si operemo vest z poslanim sms-om. (spet bolje kot nic) sami pri sebi razmislimo ce smo se pripravljeni odrect marsicem da bi bilo bolje na svetu? Vsi mi smo bogatasi v primerjavi z ljudmi v prispevku! Niso samo izjemno bogati ljudje odgovorni, VSI SMO!!! PRVO SE MORAMO LJUDJE SPREMENITI, DA BI LAHKO SPREMENILI SVET!!! Se vedno mislimo da smo revni ce nimamo avta ce ne moremo na dopust vsaj 1 na leto, ce nimamo.... imamo zelo veliko (nihce ni umrl od lakote - kar je najbol pomembno) je plod prejsnjih in novih generacij, ampak to vse imamo ker smo prilagojeni sistemu - sistem je pa sebicen!!! Cas je da se pridruzimo pescici ljudi ki so pripravljeni na odrekanje za boljse jutri!!
Milivoje Hajdukovi?
07. 10. 2009 08.33
+1
Mi "nekateri" stari, še delamo in ustvarjamo večina nič ne dela.Ostali so še :samo dijaki ,študenti, učitelji, profesori, trgovci, varnostniki, policisti, vojaki, duhovniki, socialni delavci, izterjevalci, odvetniki in sodniki, ki tarnajo nad svojimi plačami. Vsi oni rabijo kruh na mizi. Bančniki in politiki tega zagotovo nemorejo rešiti. Zemlja se zarašča in uničuje zaradi lenobe. Zaradi teh dejstev bi tist, kateri delajo otroke mogli imeti vsaj toliko razuma v svojih glavah kot jim govori situacija in okoliščine. Osebno sem čustven in usmiljen človek, samo sem za takšno "krizo" indiferenten. Koliko je danes v svetu od takšnih otrok poklicnih vojakov ? Hvala!
castnasestra
07. 10. 2009 01.13
+1
Razvitemu svetu ni v interesu preprečiti takšna dejanja ... potem ne bi bil več, khm, razvit ... Karkoli že ta "razvit" (vsakomur izmed nas) pomeni ...
Klizma
06. 10. 2009 20.35
+1
tako" spoštovana" Evropa je v samo enem dnevu dovolila uničenje miljonov litrov mleka- odrekam se EU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
06. 10. 2009 19.23
+0
ČE NEBI Z DOBROIMETJEM MAFIJCI UPRAVLJALI,BI VSI NA SVETU IMELI DOVOLJ ZA JEST
BMSS
06. 10. 2009 16.52
+1
Na silo in z denarjem na žalost ne dosežeš toliko, kot z izobraževanjem in veliko časa ter generacij jim mora biti podvrženih. Članek je pozabil še množice otrok-vojakov, ki se borijo dosti bolje kot odrasli, ker nimajo izkušenj in še lažje jih je"napumpati" z propagando. Pravzaprav naši otroci sploh ne vedo kako jim je lepo...
Audy
06. 10. 2009 14.51
+1
ciaobella, ne moreš ti drugih kultur silit, kako naj se obnašajo. Lahko jim le "pokažeš vrata" in si jim za zgled.
ciaobella
06. 10. 2009 14.26
+1
Razviti svet ima VSE vzvode, da prepreči takšna dejanja ! Ima VOJAŠKO SILO in EKONOMSKO SILO, da prisili vsakogar k spoštovanju pravic otrok ! Ampak...kot sem napisal...pa so brisali...važno da je srajca, majica, računalnik...karkoli že...SAMO DA JE ČIM CENEJE... pa tudi, če otroci delajo za tekočim trakom, v nečloveških razmerah....da nam le ostane čim več !
ciaobella
06. 10. 2009 14.24
+1
Ena sama velika žalost !
Abica
06. 10. 2009 13.57
+1