Tujina

Milijoni romarjev v Gangesu

New Delhi, 19. 01. 2007 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Indiji se je začel verski festival v okviru katerega se Hindujci s kopanjem obredno očistijo v reki Ganges.

Organizatorji verskega festivala Ardh Kumbh Mela pričakujejo okoli 70 milijonov romarjev
Organizatorji verskega festivala Ardh Kumbh Mela pričakujejo okoli 70 milijonov romarjev FOTO: Reuters

Več sto hindujskih svetih mož je še pred zoro steklo v ledeno hladno indijsko reko Ganges, s čimer se je začel najbolj sveti dan kopanja v okviru verskega festivala Ardh Kumbh Mela, ki se bo končal 16. februarja. Po ocenah organizatorjev naj bi se obrednega kopanja v reki Ganges udeležilo več kot 70 milijonov romarjev.

Po besedah organizatorja festivala P. N. Mishre, naj bi se v reki kopalo več kot 20 milijonov ljudi. Kot je pojasnil, njegove ocene temeljijo na visokem številu potnikov, ki v mesto Allahabad v bližini reke prihajajo z vlaki in avtobusi.

Obredno kopanje bo vernike rešilo iz kroga rojstev in smrti. Prav tako se bodo romarji očistili svojih grehov
Obredno kopanje bo vernike rešilo iz kroga rojstev in smrti. Prav tako se bodo romarji očistili svojih grehov FOTO: Reuters


Danes sicer poteka vrhunec praznovanja, saj so številne verske skupine v svoje vrste sprejele nove učence. Kot je poudaril Mishra, pride pri tem pogosto celo do krvavih obračunavanj, saj si vsi želijo biti prvi v vodi. Številni goli duhovniki Naga, znani po svojem asketskem življenju, vihtijo zato med tekom proti reki celo sulice in kopja. Po besedah enega od udeležencev so se letos sicer odločili, da bodo do kopanja najprej upravičeni pripadniki najbolj mirne verske skupnosti, Maha Nirvani, ki so se v hladno vodo Gangesa podali že v četrtek.

Indijsko prebivalstvo pa praznuje tudi dan mauni amavasya, začetek novega meseca po lunarnem koledarju, ki ga je več milijonov ljudi z molitvijo pričakalo na sotočju rek Ganges in Yamuna.

Po hindujskem verovanju kopanje v reki Ganges med festivalom Ardh Kumbh Melo vernike reši iz kroga rojstev in smrti ter očisti grehov. Kumbh Mela izhaja iz hinduističnega mita o stvarjenju sveta, ko je stvarniku v prepiru z demoni iz vrča (kumbh) s svetim nektarjem na štiri kraje na Zemlji padlo nekaj tekočine.

Na teh krajih hindujci praznujejo Kumbh Melo, in sicer izmenično vsaka tri leta. Festival se deli na manjšega, Ardh Kumbh Melo in večjega Kumbh Melo. Ta poteka vsakih 12 let.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.