Tujina

Milošević umrl zaradi infarkta

Beograd/Podgorica/Moskva, 12. 03. 2006 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Slobodan Milošević je umrl za posledicami srčnega infarkta, so pokazali predhodni izvidi obdukcije. Njegovo truplo bodo družini izročili v ponedeljek.

Milošević se je bal, da ga nameravajo zastrupiti
Milošević se je bal, da ga nameravajo zastrupiti FOTO: Reuters

Nekdanji jugoslovanski in srbski predsednik Slobodan Milošević, ki so ga v soboto našli mrtvega v zaporu haaškega sodišča v Scheveningnu, je umrl zaradi infarkta, so pokazali predhodni izvidi obdukcije, ki jih je v nedeljo zvečer sporočilo haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

"Sodišče je prejelo kratek povzetek rezultatov obdukcije. Patologi so ugotovili, da je Slobodan Miloševiču umrl zaradi miokardnega infarkta," je sporočilo haaško sodišče v izjavi za javnost. Dodalo je, da so patologi odkrili dve kardiološki težavi, ki bi lahko bili vzrok za infarkt.

Sodišče je prejelo kratek povzetek rezultatov obdukcije. Patologi so ugotovili, da je Slobodan Miloševiču umrl zaradi miokardnega infarkta Iz poročila Haaškega sodišča

Sodišče je v sporočilu dodalo, da bodo opravili tudi toksikološko preiskavo, končno poročilo o obdukciji pa naj bi objavili v najkrajšem možnem času. Miloševićeve posmrtne ostanke bodo družini izročili v ponedeljek, je še zapisano v izjavi.

Na končno poročilo obdukcije pa bo verjetno treba počakati več kot en dan, so še sporočili s sodišča. Pred tem so sporočili, da naj bi bilo končno poročilo znano v ponedeljek v jutranjih urah.

Milošević v pismu, v katerem trdi, da so mu dajali napačna zdravila, prosi Rusijo za pomoč
Milošević v pismu, v katerem trdi, da so mu dajali napačna zdravila, prosi Rusijo za pomoč FOTO: Reuters

Milošević pisal Rusiji

Milošević je tik pred smrtjo napisal pismo, v katerem trdi, da so v njegovi krvi našli sledi "močnega zdravila" in da se boji, da so ga zastrupili, je povedal njegov pravni svetovalec Zdenko Tomanović.

Tomanović je novinarjem v Haagu pokazal šest strani dolgo pismo, ki nosi datum 10. marec in naslov ruskega veleposlaništva. V njem Milošević pojasnjuje, da so med zdravniškim pregledom januarja našli v njegovi krvi sledi domnevno zelo močnega zdravila za zdravljenje gobavosti ali tuberkoloze. "Radi bi me zastrupili," je dodal.

Tomanović, ki je Miloševića nazadnje videl v petek zvečer, je sicer že v soboto dejal, da mu je Milošević dan pred smrtjo povedal, da so ga skušali zastrupiti.

Da so v telesu Miloševića našli sledove zdravila, ki se uporablja za zdravljenje gobavosti in tuberkoloze, je poročala tudi nizozemska televizija NOS, ki se sklicuje na neimenovanega svetovalca haaškega sodišča.

Del Pontejeva ne izključuje samomora

Glavna haaška tožilka za zločine storjene na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je preden so bili znani prehodni rezultati, za italijanski časnik Repubblica povedala, da v primeru smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika Miloševića ne izključuje možnosti samomora. Del Pontejeva pravi, da se je sojenje približevalo koncu, kar bil lahko bil razlog za samomor. »Morda se je želel izogniti dosmrtni ječi,« je dejala.

Glavna haaška tožilka Carla del Ponte je izjavila, da ji je žal, da Milošević ni dočakal konca sojenja in se tako izmuznil kazni
Glavna haaška tožilka Carla del Ponte je izjavila, da ji je žal, da Milošević ni dočakal konca sojenja in se tako izmuznil kazni FOTO: Reuters

Na današnji tiskovni konferenci pa je povedala, da obstaja vrsta govoric, tako o samomoru kot o zastrupitvi, ki jih bodo poskušali z obdukcijo zavreči. »Zelo je čudno, vendar obstaja tudi možnost, da se je njegovo zdravje poslabšalo in tega zdravniki niso opazili.«

Tožilka je še enkrat poudarila, da globoko obžaluje Miloševićevo smrt, saj so žrtve sedaj prikrajšane za pravico, ki jim pripada. Del Pontejeva je na vprašanje, ali se počuti odgovorno za Miloševićevo smrt, ker mu sodišče ni dovolilo zdravljenja v Rusiji, razložila, da se popolnoma strinja z odločitvijo senata. »Milošević je v priporu dobil vse, kar je rabil. Redno so ga pregledali najboljši zdravniki, zato ni bilo razloga za zdravljenje v Moskvi. Poleg tega je obstajala možnost, da se po zdravljenju ne bi vrnil v Haag,« je bila odločna Del Pontejeva.

Po objavi delnih rezultatov obdukcije so s Haaškega sodišča še sporočili, da Del Pontejeva ne bo komentirala rezultatov do objave končnega poročila.

Za ene narodni heroj, za druge mesar z Balkana
Za ene narodni heroj, za druge mesar z Balkana FOTO: Reuters

»Sedaj, po Miloševićevi smrti, je pomembno, da Srbija sodišču čimprej izroči še Ratka Mladića in Radovana Karadžića,« je še dodala.

Predstojnik kardio-vaskularnega kirurškega centra Bakulev v Moskvi Leo Bokeria je popoldne za rusko televizijo NTV povedal, da so zdravniki, ki so Miloševića zdravili v Haagu, sumili, da je na skrivaj izpljunil zdravila, ki so mu jih dajali za zniževanje krvnega pritiska. “Izvedli so teste, da bi preverili prisotnost zdravila v krvi, ker so posumili, da je zdravila skril v ustih", je pojasnil. “V pogojih, v katerih so ga zdravili, je nemogoče, da bi mu pomagali.”

Ruski zdravniki iz omenjene ruske klinike so Miloševića pregledali leta 2003 in 2005 in so redno dobivali kopije poročil zdravnikov, ki so ga zdravili v Haagu.

Na obdukciji tudi srbski patologi

Miloševićev pravni svetovalec Tomanović je po posvetu z njegovo družino od Haaga uradno zahteval, da obdukcijo izvedejo v Moskvi in ne v Haagu. Sodišče je to zahtevo zavrnilo, zato je Tomanović zahteval, da so pri obdukciji navzoči tudi ruski patologi. Sodišče je to zavrnilo, je pa sprejelo sodelovanje srbskih patologov.

Haaško sodišče je potem, ko so Miloševića našli mrtvega na njegovi postelji v priporu, v soboto sporočilo, da ni nobenih znakov, da bi Milošević storil samomor, kljub temu pa ne morejo potrditi, da je umrl naravne smrti, saj čakajo na poročilo.

Poznavalci razmer v Srbiji pravijo, da je prisotnost srbskih patologov na obdukciji zelo pametna odločitev. V Srbiji postajajo namreč vedno glasnejši Miloševićevi privrženci, ki trdijo, da je tribunal umoril njihovega narodnega heroja, zato oblasti pozivajo, naj vojnih zločincev ne pošiljajo več v Haag, poroča britanska televizija BBC.

'Za Miloševića je bilo še posebej dobro poskrbljeno'

Haag vztrajno zavrača očitke svojcev, da za Miloševića ni bilo dobro poskrbljeno. Kot poudarjajo, je nekdanji jugoslovanski predsednik v priporu živel zelo udobno. Imel je pravice, ki jih drugi zaporniki niso imeli. Pazniki naj bi ga celo redno opozarjali, kdaj mora vzeti zdravila. Da je za haaške obtožence dobro poskrbljeno, je potrdil tudi tiskovni predstavnik sodišča Christian Chartier in poudaril, da sodišča ni mogoče kriviti za malomarnost.

V Scheveningen so od ustanovitve sodišča leta 1993 umrli še trije haaški obtoženci. Pred tednom dni je sodišče pretresla vest o samomoru nekdanjega voditelja hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem Milana Babića. Hrvaški Srb Slavko Dokmanović je junija 1998 prav tako storil samomor, avgusta istega leta pa je naravne smrti umrl bosanski Srb Milan Kovačević.

Milošević je bil srčni bolnik, pogosto zvišanje krvnega tlaka pa je bilo posledica hipertrofije levega srčnega prekata. Zadnje čase je sicer tožil, da ima hude glavobole in da čuti pritisk v očeh. Ker je prejšnji mesec potožil, da mu v ušesih neprestano zvoni, je zaprosil za zdravljenje v Rusiji. Njegovo prošnjo je sodišče 24. februarja zavrnilo, kar je Moskva obžalovala.

Zaradi njegovih zdravstvenih težav so sojenje, ki so ga začeli februarja 2002, prekinili več kot 20-krat, od leta 2003 pa je proces na priporočilo zdravnika potekal le tri delovne dni na teden.

Spor glede pogreba

Milošević je bil obtožen zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in genocida na Hrvaškem (1992-1995), v BiH (1991-1995) in na Kosovu (1998-1999).
Milošević je bil obtožen zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in genocida na Hrvaškem (1992-1995), v BiH (1991-1995) in na Kosovu (1998-1999). FOTO: Reuters
Nekdanji koalicijski partnerji v prejšnjem režimu, Miloševićevi socialisti (SPS) in radikalci (SRS) pozivajo svoje privržence, naj pridejo na Miloševićev pogreb. Predsednik glavnega odbora SPS Ivica Dačić meni, da bi morali Miloševića pokopati v Aleji velikanov na glavnem beograjskem pokopališču. Za vodstvo SPS bi bilo presenetljivo, če srbska vlada ne bo razglasila dneva žalovanja.

Med Miloševićevimi družinskimi člani ni enotnega mnenja, kje naj bi pokopali najbolj znanega obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Njegova vdova Mirjana Marković, ki je februarja 2003 zapustila Srbijo in živi v Moskvi, želi, da bi bil njen življenjski sopotnik pokopan v ruski prestolnici. To je za ameriško televizijsko mrežo CNN povedal tudi zunanji minister SČG Vuk Drašković, ki je enako kot drugi visoki predstavniki v Beogradu izpostavil, da oblasti prepuščajo Miloševićevim svojcem izbiro kraja pogreba.

Srbski mediji so poročali, da je zunanje ministrstvo Nizozemske v soboto namignilo, da bodo Markovićevi izdali vizum, v kolikor bo želela osebno prevzeti posmrtne ostanke soproga. Če bo vložila prošnjo za vizum, bo ministrstvo ob njeni obravnavi imelo pred očmi predvsem človekoljubni vidik zadeve.

Miloševićev brat Borislav je povedal, da se v družini še niso pogovarjali, kje naj bi pokopali Slobodana, vendar osebno meni, da bi bila najboljša izbira Srbija. Borislav Milošević, ki je bil veleposlanik ZRJ v Rusiji še nekaj časa po padcu režima njegovega sedem let mlajšega brata oktobra leta 2000, od razrešitve prav tako živi v Moskvi.

Milošević z ženo Mirjano, hčerko Marijo in sinom Markom
Milošević z ženo Mirjano, hčerko Marijo in sinom Markom FOTO: Reuters
Miloševiću so v Haagu sodili od 12. februarja 2002. V skupno 66 točkah združene obtožnice so mu sodili za zločine proti človečnosti in vojne zločine v treh pomembnih konfliktih na območju nekdanje Jugoslavije - vojni na Hrvaškem (1991-1995), v BiH (1992-1995) ter spopadih na Kosovu v prvi polovici leta 1999. Za vojno v BiH je bil obtožen tudi za genocid.

41-letna Miloševićeva hčerka Marija Milošević je zatrdila, da se nikakor ne strinja z željo matere. "Moj oče ni Rus in mora biti pokopan v Lijevoj Rijeci v Črni gori, kjer počivajo vsi njegovi bližnji sorodniki", je bila odločna Marija, ki je še dodala, da se pogreba, če bo v Moskvi, ne bo udeležila. Miloševićev oče in mati sta bila res črnogorskega rodu, a sta oba tragično končala - v razmaku desetih let sta storila samomor.

Za zdaj se ni oglasil le 32-letni Miloševićev sin Marko, ki je Srbijo zapustil po strmoglavljenju režima njegovega očeta oktobra 2000 in ki naj bi prav tako živel nekje v Rusiji.

Slišati je tudi predloge, naj bo Miloševićev grob v njegovem rojstnem kraju Požarevcu. Zakonca Milošević sta imela v Požarevcu hišo, kamor sta zelo pogosto odhajala.

Proti članom družine Milošević vložene obtožnice

Dileme v družini glede kraja pokopa Miloševića imajo tudi povsem "praktično" ozadje. Proti Markovićevi je še vedno razpisana srbska tiralica. Proti njej so jeseni leta 2003 vložili obtožnico zaradi kaznivega dejanja nezakonitega posredovanja pri dodeljevanju stanovanj. Tiralico za njo so razpisali zato, ker se ne odziva na vabila sodišča, naj pride na sojenje.

Arhivski posnetek iz vojne v BIH leta 1995, za katere vojne zločine je bil obtožen Milošević
Arhivski posnetek iz vojne v BIH leta 1995, za katere vojne zločine je bil obtožen Milošević FOTO: Reuters

Marko Milošević pa še vedno velja za enega največjih tihotapcev cigaret v času vladavine njegovega očeta in je verjetno zato kmalu po "srbski oktobrski revoluciji" leta 2000 zapustil domovino, od takrat pa naj bi se skrival nekje v Rusiji. Tudi proti njemu so leta 2003 oblasti vložile obtožnico in za njim razpisale tiralico, vendar ne zaradi tihotapstva, ampak zato, ker naj bi s pajdaši marca 2000 v Požarevcu mučil nekega pripadnika nevladne organizacije Odpor. Avgusta lani je sodišče umaknilo obtožnico, ker je prizadeti zanikal svojo prejšnjo obtožbo proti Marku.

Tudi Miloševićeva hčerka ni nepopisan list. Proti njej še vedno poteka sodni postopek zaradi "izzivanja splošne nevarnosti in nedovoljene posesti orožja". Kaznivo dejanje naj bi storila aprila 2001, ko so iz vile na Dedinju odpeljali v zapor njenega očeta, ona pa je takrat streljala v zrak. Sojenje neprestano prelagajo, ker Marija iz Črne gore ne prihaja v Beograd.

Odtod tudi sobotna zahteva po aboliciji za vse tri najbližje svojce umrlega Miloševića, ki so jo srbski radikalci (SRS) v soboto naslovili na oblasti v Beogradu. Kot je povedal njihov vodja Tomislav Nikolić, gre za zanemarljiva kazniva dejanja obtožencev, namen obtožnic pa naj bi bil preprečiti njihovo vrnitev v Srbijo.

Miloševićevi privrženci prižigajo svečke za preminulega nekdanjega predsednika
Miloševićevi privrženci prižigajo svečke za preminulega nekdanjega predsednika FOTO: Reuters

Bosanski Srbi počastili "heroja" Miloševića

V več krajih v Republiki srbski so se poklonili spominu na "heroja" Slobodana Miloševića. Na glavnih trgih so prižigali svečke in polagali cvetje, ponekod pa so tudi polepili zidove s plakati v podporo nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku. "Za srbskega heroja, za Slobo Miloševića," piše na črni pentlji na šopku na pločniku v središču Doboja. V Banja Luki je prižganih več deset svečk. Na več koncih Bijeljine pa so se pojavili plakati s fotografijo Miloševića in napisi "Heroji nikoli ne umrejo" ali "Tudi mi te imamo radi".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.