Tujina

Ministri za trgovino EU odložili odločitev o podpisu Cete

Ljubljana, 18. 10. 2016 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministri za trgovino EU so na zasedanju v Luxembourgu odložili dokončno odločitev o podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado, znanega pod kratico Ceta. Vsi pomisleki glede Cete namreč še niso bili odpravljeni.

 

Sporazum CETA - 2
Sporazum CETA - 2 FOTO: AP

Ministri za trgovino 28 držav članic, tudi slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, naj bi danes prižgali zeleno luč sporazumu in njegovi začasni uporabi, s čimer bi bila Ceta 27. oktobra, ko bo v Bruslju potekal vrh EU-Kanada, pripravljena na podpis. Vendar pa se je zasedanje izteklo brez končne odločitve glede usode Cete.

Med državami, ki danes niso dale soglasja, je Belgija, kjer valonski parlament ne želi podeliti mandata za podpis Cete zvezni vladi. Ta namreč potrebuje privolitev vseh regionalnih parlamentov. Med ostalimi članicami se omenjata še Romunija in Bolgarija.

Pogovori se bodo sedaj nadaljevali, da bi sporazum, kot je bilo predvideno, lahko podpisali prihodnji četrtek, je po zasedanju dejala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Pri tem je opozorila, da je treba dogovor glede sporazuma med osemindvajseterico doseči do vrha EU in Kanade. "Naši kanadski prijatelji morajo vedeti, ali naj rezervirajo letalske karte ali ne," je dejala.

Slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga je pri tem opozoril na težavno doseganje soglasja med 28 državami članicami. "Vsi branijo svoje interese. To zadeve še otežuje," je povedal na novinarski konferenci. Sporazum Ceta je po njegovem prepričanju ključnega pomena za prihodnjo trgovinsko politiko EU.

Na današnjem zasedanju bi morali ministri osemindvajseterice sprejeti tudi skupno razlagalno izjavo k sporazumu, s katero sta Evropska komisija in Kanada skušali pomiriti zadržke nekaterih držav članic glede Cete.

Izjava naj bi predstavljala zavezujočo razlago pogojev sporazuma o posebnih vprašanjih. Med drugim vključuje previdnostno načelo in določa, da Ceta ne privilegira sistema za reševanje sporov med vlagatelj in državo (ICS) glede na domača sodišča.

Slovenska vlada je po vnosu nekaterih sprememb v izjavo podpis sporazuma potrdila minuli četrtek, v ponedeljek pa sta to storila še pristojna odbora državnega zbora.

"Predvideno je bilo, da bi danes že sprejeli odločitev glede sporazuma Ceta, a je odločanje predvsem zaradi proceduralnih zadržkov nekaterih držav prestavljeno," je po zasedanju v telefonskem pogovoru za STA povedal Počivalšek. Večina držav, vključno s Slovenijo, je sicer izrazila pripravljenost na podpis sporazuma s Kanado prihodnji teden.

"Sporazum je dober in večina držav želi čim prejšnjo uporabo," je ob tem dejal dejal minister, ki je kolege iz preostalih držav članic seznanil s ponedeljkovo odločitvijo pristojnih parlamentarnih odborov glede Cete, pa tudi, kateri so bili glavni zadržki Slovenije.

Slovenija je po ministrovih besedah na današnjem zasedanju podala tudi ločeno izjavo, v kateri je še enkrat poudarila štiri vprašanja, ki so zanjo posebej pomembna. Nanašajo se na razrešitev odprtih vprašanj glede sistema ICS, vodo, varno hrano in začasno uporabo sporazuma.

To so ključne zadeve, ki po ministrovem mnenju nadgrajujejo "sicer zelo dober gospodarski sporazum, ki bo omogočil, da se bo gospodarska menjava med Evropo in Kanado povečala". S tem bo tega povečanega sodelovanja deležna tudi Slovenija.

Ob Belgiji Ceti nasprotujeta še Romunija in Bolgarija, ki potrditev sporazuma pogojujeta z razrešitvijo vprašanja vizumske liberalizacije za svoje državljane. "Te države pričakujejo določena zagotovila s strani Kanade," je pojasnil minister, ki podrobnosti, na kaj točno se njihovi zadržki nanašajo, ni razkril.

Glede morebitnih sprememb skupne razlagalne izjave je Počivalšek dejal, da je ta v osnovi ostala taka, kot je bila, da pa so bile manjše "kozmetične spremembe" s ciljem Belgijcem omogočiti lažjo odločitev. "Z današnjim delom in s skupno razlagalno izjavo smo tudi Belgiji na nek način pomagali, da bo lažje prišla do cilja," je dejal.

"Pričakujemo, da se bodo države članice že ta konec tedna, na zasedanju Evropskega sveta, strinjale s podpisom," je še dejal Počivalšek, ki ostaja optimističen, da bo storjen še zadnji napor, da bi sporazum vendarle podpisali na vrhu EU-Kanada.

Z uveljavitvijo Cete bo odpravljenih več kot 99 odstotkov tarifnih postavk v trgovini med EU in Kanado. Sporazum med drugim vključuje določbe o dostopu do trga za blago, storitve, naložbe in javno naročanje.

Nasprotniki sporazuma sicer opozarjajo na zniževanje standardov zlasti na področju zdrave hrane in gensko spremenjenih organizmov, okolja in delavskih pravic.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mertseger
19. 10. 2016 17.57
+1
MILAN ZVER europoslanec ki ga državljani plačujemo zagovarja podpis CETE. Očitno je podkupljen še drugje. IZDAJALEC sloveskega naroda.
nikhrast
19. 10. 2016 15.42
-2
Pa kje se ti sporazumi pogajajo javno, ste nori, to bi bil kaos. Saj se sindikat pogaja s podjetnom tajno, ko je pogovor sklenjen, se ta dogovor debatira, potem pa delavci glasujejo. Ravno tako tu, po dogovoru se ta sporazum debatira v parlamentu, ta pa potem glasuje. Pa referendum nima tu kaj delati, saj imamo parlament in parlamentarno demikracijo, referendum se uporablja le v redkih primerih. Ej, vsak sporazum je "give and take", tu so winerji in luzerji.
Heretik1
18. 10. 2016 22.37
+7
Kako lahko nekateri politiki trdijo, da je sporazum dober, če pa sploh niso prebrali, ker je tajen???
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 10. 2016 21.50
+10
Podpis so odložili, da se stvari malo pomirijo.... Čez nekaj mesecev pa ga bojo pod mizo izpeljali do konca in nihče ne bo vedel..... DOKLER NE BO PREPOZNO...... IZSTOP IZ EU!!!!!!!!!!!!!!!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
18. 10. 2016 22.51
+2
...že videno neštetokrat pri sprejemanju evropskih direktiv..... Ko naletijo na protest ljudstva počakajo nekaj mesecev da se stvari umirijo, nato pa ob pravem času po hitrem postopku na glasovanje v parlament.... Ko ljudstvo izve pa je že prepozno....
JE-BI-GA
18. 10. 2016 20.58
+5
Kaj EU ni sposobna samooskrbe. Velika žalost !!!!!!!!!!!
modrook
18. 10. 2016 20.57
+5
Glede na število komentarjev je očitno da slovenceljni nimajo pojma o čem se gre
contadino
18. 10. 2016 20.22
+9
Ne vem kaj bi napisal , žalosten sem ,da imamo take ritoliznike na oblasti .
ONniON
18. 10. 2016 20.07
+5
upam da propade !
mallonge
18. 10. 2016 17.36
+16
Žeimate svoj pogrebni načrt? Ne skrbite. Za vas skrbi Cerar.
assassin911
18. 10. 2016 17.25
+21
ostane nam samo še referendum in SLOExit
nikhrast
18. 10. 2016 18.33
-11
Pa nazaj v Jugo, pa carine, pa dinar, pa inflacija..., Slovenija se boji konkurence, vse na najnižjo stopnjo.
assassin911
18. 10. 2016 18.37
+0
Samo.Jst
18. 10. 2016 20.55
+3
hahaha, si pa optimist :D Največ šans imamo da napovemo vojno Avstriji in kapituliramo pred začetkom bojev
piu
18. 10. 2016 17.23
+22
Glede vsebina sporazuma pa poteka globalna politična cenzura in poneumlanje ljudi.....
MeaCulpa
18. 10. 2016 17.01
+15
27,5 držav za samo......Valonci v evropi očitno še razmišljajo
Bolfenk2
18. 10. 2016 16.28
+38
Naša izdajalska vlada je seveda bila za sporazum. Še dobro, da imajo v nekaterih drugih državah politike, ki znajo razmišljati.
Uporabnik113189
18. 10. 2016 16.15
+34
Osnovno pravilo prevarantov je, da se izvaja podpis pogodbe pod velikim pritiskom časa. Skratka, zelo se mudi, finale bo že jutri v Bruslju, zato nimamo časa za razmislek, sploh pa bomo ta sporazum kar poskusno izvajali, čeprav ni ne podpisan, ne sklenjen. Resno, poskusno ga bodo kar izvajali..kakšne bodo posledice takšnih poskusov niso utegnili razložiti. Kot če bi nagovarjali bodočo soprogo če kar poskusno izvajata zakonske dolžnosti, saj ni pomembno tudi če do poroke ne bo prišlo. Da so možne tako primitivne prevare na tako visokem nivoju EU je dokaz da so popolnoma neodgovorni. In če bo prišlo do podpisa, kljub temu da sploh še ni jasnega odgovora glede skladnosti z EU pravnim redom, da ne omenjam kar izvajanja samega vnaprej, potem je prihodnost EU zapečatena. Zveza že danes poka na vseh šivih in tako neodgovorno dejanje bi jo zagotovo dokončno porušilo. da ne govorimo o uveljavljanju nekakšnih mednarodnih sodišč v zaščito korporacij, za katere že vrabci čivkajo o nenavadnih sodbah v korist nekaterih starih znancev. Tako da je odložitev odločitve dobra novica..
nikhrast
18. 10. 2016 16.02
-30
Folk v Sloveniji se boji da bo treba dvigniti standarde na kanadsko raven, večje delavske pravice, višja kvaliteta hrane... Si predstavljate da se ukine vsa trans-maščoba po restavracijah, pa na policah po marketih pojavi polovico bio ali organi sadja in zelenjave... Pa da se dvigne minimalna plača, pa a bi navaden delavec v avto industriji dobil $36 na uro, pa da bi delodajalci plačevali prispevke, 10% penelov če zamudijo minuto, pa podpora za brezposelnost $400 na teden, pa brezplačna zdravstvena karta za vse državljane, pa garantirane pokojnine, indksirane z inflacijo... Pa kontrola nad vodnimi viri...
Uporabnik113189
18. 10. 2016 16.17
+17
To pravljico smo že slišali v nekoliko spremenjeni verziji, ko smo vstopali v EU. Sicer pa bi trans maščobe že davno rešili, če ne bi bilo lobijev z južne meje..Vemo kdo se okorišča na našem trgu na račun teh "podrobnosti" ki niso označene.
Bolfenk2
18. 10. 2016 16.30
+18
YU delavski standard > EU delavskega standarda > ameriškega delavskega standarda
nikhrast
18. 10. 2016 18.30
-8
Slovenija sploh ne ve kaj so sndikati, v Severni Ameriki ne pokleknejo kot v Sloveniji.
stopostoslovenc
18. 10. 2016 15.56
+9
Mi kdo razlozi razliko med tem in ttip
modrook
18. 10. 2016 16.00
+27
hle
18. 10. 2016 15.38
+31
Kako zdaj to saj je brglez včeraj dejal da so stvari jasne in transparentne in da ga MORAMO sprejeti zdaj mi pa ni jasno kdo nam laže ministri EU ali brglez
modrook
18. 10. 2016 16.01
+27
MA007
18. 10. 2016 15.35
+39
Cudno da ste sploh kaj napisali od CETE a so vam konco dovolili objaviti o tem?
stopostoslovenc
18. 10. 2016 15.54
+16
AlternativeFacts
18. 10. 2016 15.29
+23
Sramota da je ni večje. Še večja sramota pa so ljudje, ki prižigajo sveče samooklicanim kvazi domoljubom, ali hodijo na okrogle mize samooklicanim kvazi borcem za socialno pravičnost...Resnica je samo ta, da so vsi ti samooklicneži, eni navadni preprodajalci države in državljanov.Briga njih za Slovenijo in Slovence, edina skrb jim je denar......Edina akterja, ki se na politični sceni dejansko borita za državo in državljane, sta Združena Levica in evropski poslanec Igor Šoltes...
tornadotex
18. 10. 2016 14.59
+45
KAJ , naši bi kar podpisali, ritolizci....
LLLEPI
18. 10. 2016 16.29
+7
Cebelar je z provizijo povecal svojo svico vi pa ?????