Tujina

Minuta molka za 147 kenijskih študentov

Ljubljana, 27. 04. 2015 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Točno ob 12. uri so v več evropskih mestih simbolično prekinili študijski proces in se z minuto molka poklonili 147 študentom, ki so bili ubiti v napadu na študentski kampus v Keniji. Pobudi se bodo pridružile tudi slovenske univerze, čeprav je dela prost dan.

Na pobudo Evropskega združenja univerz (EUA) so se ob 12. uri v več evropskih mestih z minuto molka spomnili na 147 študentov, ubitih v napadu na študentski kampus v Keniji. Akciji so se pridružile tudi slovenske univerze in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

Kljub temu, da je 27. april v Sloveniji dela prost dan in torej niso simbolično prekinili študijskega procesa, je ŠOS pozval vso akademsko skupnost, da se ob tej uri spomni preminulih študentov, s hvaležno mislijo, da lahko študirajo v miru.

"Kljub oviram, s katerimi se srečujemo v visokošolskem izobraževanju pri nas, moramo biti vseeno hvaležni za to, da lahko študiramo v miru in izražamo svoja stališča, ne da bi bili zaradi tega kakorkoli ogroženi ali preganjani," je dejal predsednik ŠOS Žiga Schmidt.

Napad na študentski kampus se je zgodil 2. aprila, odgovornost za napad pa je prevzela somalijska skrajna milica al Šebab.
Napad na študentski kampus se je zgodil 2. aprila, odgovornost za napad pa je prevzela somalijska skrajna milica al Šebab. FOTO: Reuters

Kljub temu, da napad na študente v Keniji izstopa po samem načinu in velikem številu žrtev, pa v krovni študentski organizaciji opozarjajo, da se napadi na akademsko skupnost po svetu dogajajo praktično vsak dan.

V ŠOS so prepričani, da je vsako dejanje nasilja v nasprotju s temeljnimi vrednotami univerze, ki izhaja iz svobode mišljenja in izražanja, strpnosti ter enakopravnosti. Prav tako pa pušča uničujoč vpliv na raziskovanje in poučevanje ter tako dolgoročno škodi ne samo znanstvenemu in kulturnemu napredku, ampak tudi razvoju demokratične družbe, so zapisali.

Na ŠOS, ki je sicer član Evropske zveze študentskih organizacij (ESU), ob tem opozarjajo na pravico do izobraževanja pod enakimi pogoji za vse posameznike, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

V krvavem napadu na kampus univerze v Garissi na vzhodu Kenije je bilo 2. aprila ubitih 147 študentov te univerze. Odgovornost za napad je prevzela somalijska skrajna milica al Šebab, šlo pa naj bi za maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oblikovana realnost
27. 04. 2015 08.15
+22
V članku nič ne piše o tem, da so muslimani ločili kristjane od ostalih in pobili samo kristjane. Sedi 1.
Audy
27. 04. 2015 08.43
+14
oblikovana realnost
27. 04. 2015 09.03
+14
Fobija je nerazumen, nelogičen, nekontroliran strah pred nečim. Glede na to da muslimani pobijajo nedolžne ljudi po celem svetu ZDA, Francija, Bali, Avstralija, Pakistan, Afrika, Danska..., se nikoli ne ve kdaj se bo našel kak s kalašnikom ki se bo drl alah akbar. Vprašanje, ali lahko potem nekomu rečeš da je islamofob?
kraljicavesolja
27. 04. 2015 10.16
-13
Super, a nis že dost nafilan prot muslimanom. Ti sam sebe opravičuješ, ker razmišljaš kt navaden zagrenjen naci. Tko pišeš, kt da sam muslimani to delajo. Veš pa, da ni tko.
oblikovana realnost
27. 04. 2015 10.42
+8
kraljica Vem da je nacizem najslabša stvar ki se je zgodila Evropi in da me po krivem obtožuješ da sem nekaj kar nisem, govorim logiko in dejstva. Zgleda se tega zavedaš ker mi ne poskušaš dokazati nasprotno ampak žališ.
Ramzess
27. 04. 2015 10.43
+0
Kristjani so bili preveč krščanski da bi lagali, tudi za ceno lastnega življenja, ... sploh, če jih ni imelo kaj drugega izdati ali so se tega prej znebili. Poskusiti ni greh, ... so menda ja vedeli.
kraljicavesolja
27. 04. 2015 11.03
-12
Super, bogi, no, se počutiš užaljenga. Kok se šele jst počutim užaljeno kot človk, ker morem brat take poste, ni mišljeno sam tvojga. In česa naj bi se zavedala, da so ljudje nori, da se pobijajo in posiljujejo in se bodo tudi, ko naju več ne bo. Lepo praznuj današnji praznik!
macro
27. 04. 2015 08.13
+5
27.4. dela prost dan
Brus123
27. 04. 2015 08.50
+3